Aplikace KalorickeTabulky.cz Získat

Rychlá jídla z rendlíku, včetně lahůdky, kterou miloval i Napoleon

Dostal jsem tuhle rendlík. Nový, nerez. I s pokličkou.

A tak jsem začal hledat, co si takhle chlap sám doma může uvařit.

V době práce z domova si i mužský občas musí něco uvařit k obědu. A tak se mi hodilo, že se tchyni nehodil rendlík, protože by pak už měla dva, a navíc ani ten první prý moc nepoužívá. Tohle kuchyňské náčiní by mohlo být vhodné na jídla pro jednoho, řekl jsem si, a začal zkoumat, co a jak.

Rychlá jídla z rendlíku, včetně lahůdky, kterou miloval i Napoleon

Začal jsem Gordonem Ramsaym, a skončil jsem Napoleonem. Ale popořádku. Nejprve jsem v jednom z dílů Ramsayho domacího vaření zkouknul, jak jednoduše dělá rýži. A samozřejmě jsem to šel hned zkusit.

Základní rýže z rendlíku

 Vezmete poloviční množství suché, syrové rýže, než kolik budete nakonec potřebovat uvařené (protože dvojnásobně nabyde na objemu). Propláchnete. Hodíte do rendlíku. Osolíte. Můžete pro chuť přidat trochu másla. Přidáte dvojnásobné množství vody než suché rýže.

Konkrétně – potřebujete 100 g uvařené rýže. Dáte do rendlíku 50 g suché. A zalijete 100 ml vody. Dáte na velký plamen, aby voda začala co nejrychleji vřít. Jakmile k tomu dojde, plamen hned stáhnete na co nejmenší žár, přiklopíte rendlík pokličkou a jdete na deset minut dělat něco jiného, třeba sobě kávu.

Po deseti minutách oheň vypnete. Počkáte dalších 5-10 minut, aby se případná přebytečná voda stihla ještě vstřebat do rýže, odklopíte pokličku – a máte krásně uvařenou, nadýchanou rýži. S přípravou za dvacet minut.

Rýžové variace

 Samozřejmě jen u toho jsem experimentovat nepřestal. K předešlému postupu do rendlíku ještě před vařením přidejte nakrájenou cibuli – a po vaření vám vyjde cibulová rýže.

Přidejte cibuli a zmrazený hrášek – a výsledkem je hrachová rýže. A tak můžete postupovat dál a dál: přidat cibuli, hrášek, zmrazenou kukuřici. Přidat nakrájenou papriku. Přidat rajčata. Kombinovat. Vmíchat kari a máte kari rýži. Přidejte fazole a máte fazole s rýží, jedno z klasických čínských jídel.

Pokud máte doma kousky filé nebo jiného rybího masa, přidejte před vařením kousky ryby. Nakrájejte na kousky kuřecí prsní řízek a přidejte k rýži před vařením. Sice se bude dusit jídlo asi o pět, někdy deset minut déle, ale maso bude krásně šťavnaté a hotové.

Když jsem se pochlubil mamince, tak samozřejmě mi s chlácholivým výrazem člověka, který podobné věci dělá celou dobu, poblahopřála k novému koníčku, ale pak mi přece jen doporučila dát do té vody, kterou rýži zaliju, čtvrt kostečky masoxu (jedno jakého). Není potom potřeba tolik solit. A vskutku, díky mami, má to pak naprosto skvělou chuť.

Dostal jsem od tchyně cukety. Ve spíži už pomalu docházela doba trvanlivosti konzervě se žampiony. Tak jsem dal do rendlíku máslo, cibuli, rýži, na kostičky nakrájenou cuketu, žampiony z konzervy, na kousky pokrájenou zelenou papriku, přidal koření (mám rád garam masalu, ale každému podle chuti), česnek, vodu, masox – dal na plný plamen, počkal, než začne voda vřít, stáhnul plamen, přiklopil pokličkou, na dvacet minut šel psát články, po dvaceti minutách jsem oheň vypnul, nechal vše pár minut dojít – a výsledkem byla moc velká dobrota.

  • Podobně lze uvařit poměrně rychle (a s doplňky podle chuti) také kroupy, jáhly nebo špaldu.

Intermezzo

Řadu snadných tipů najdete také v kuchařce Kalorické Tabulky – nejlepší recepty. 101 receptů obsahuje navíc QR kódy, díky kterým máte okamžitě přehled o kalorických hodnotách všech pokrmů bez postupného zapisování:

Brambory a Napoleon

Rodiče bydlí kousek od místa, kde přespal před bitvou jakýchsi tří císařů jistý Napoleon. A místní hostinský všem druhý den rád prozradil, že si dal císař k večeři jedno z obyčejných selských jídel (prý již unaven vybranou krmí od dvora) a moc mu chutnalo. Až natolik, že mu museli toto selské jídlo připravovat posléze i v Paříži.

Tomu jídlu se říká brambory na cibuli a chvilku mi trvalo, než jsem sehnal původní recept. Překvapivě jej sice pár lidí zná, ale ne až zase tolik, jak jsem si myslel.

Takže se s vámi o tento recept teď podělím, ať ho zná víc lidí. Vezmeme základní věc – rendlík. Na dno dáme sádlo, jednu dvě polévkové lžíce. Přidáme nakrájenou cibuli, na kostky nebo na plátky pokrájené syrové brambory (ano, syrové), osolíme, přidáme koření, nejlépe trochu pepře, přiklopíme pokličkou, zapneme plotýnku na nejnižší možný stupeň, prdneme rendlík na sporák a jdeme na dvacet minut pryč.

Jestli někomu v receptu chybí voda, stejně jako původně chyběla mně, není nutno mít obavy, milé dámy a pánové. Voda sem skutečně nepatří, maximálně jedna její lžička. Brambory se dusí společně s cibulí a sádlem. Výsledkem je neskutečná chuť. Zdravé to tentokrát – na rozdíl od výše zmíněné rýže – příliš není, ale sladkost cibule se spojí s chutí brambor, a protože nosičem chuti je tuk, máme připravenou naprostou delikatesu.

Bramborové variace

Stejně jako u rýže však lze vyrábět z tohoto původního receptu variace. Jednou jsem nedal moc sádla, ale na dno rendlíku místo něj slaninu (špek je ještě lepší) plus cibuli a brambory. Při příštím vaření jsem přidal k bramborám zmraženou zeleninu. Když přidáte mrkev, vyjdou vám klasické školní brambory s mrkví.

Přidal jsem maso (v mém případě jednou Favorit, ale ten je chuťově nevýrazný, podruhé vepřové z konzervy), rajčata, papriky – a ve výsledku jsem měl cosi jako bramborový guláš. Opět už pak záleží na fantazii, co z toho, co dům dal, použijeme.

Výhody vaření v rendlíku

Musím říct, že až na to krájení zeleniny jde o skutečně rychle připravená jídla do půl hodiny. Navíc pak mám na umytí jen ten rendlík a pokličku (a samozřejmě následně talíř a příbor). Pokud necháte jídla po uvaření dojít, neřešíte ani připečené kousky na dně. Inu a navíc množství kombinací pro vaření je sice konečné, ale i tak stále velké.

Zkusím příště na cibuli dát rajčata, ty pouštějí hodně vody, a uvařit takto v rendlíku nějaké malé těstoviny jako třeba kolínka, jestli to půjde. Když tak dám vědět.

Tip redakce

Nutriční hodnoty vytvořených jídel si můžete sami snadno zkontrolovat v aplikaci Kalorické Tabulky:

Z archivu aneb přečtěte si také:

Jan Lipšanský

Absolvent scenáristiky, novinář, spisovatel, spolupracovník České televize, v současné době si užívající svých dvou synů a výletů s nimi.

18.9.2021 Články, O kaloriích nevážně

Související články

Velikonoce – nejlepší recepty

Velikonoce – nejlepší recepty

Jídlo je radost, ne starost.

A to samozřejmě platí i během svátků. Připomeňme si, jak si užít velikonoční čas – a to včetně tradičních i nových pochoutek. A nezbytných vajec.

Celý článek 28.3.2024

Masála: Směsi indického koření a jak se v nich vyznat

Masála: Směsi indického koření a jak se v nich vyznat

S rostoucí popularitou indických restaurací začínáme i víc používat indické názvy jídel.

Asi není problém zapamatovat si, že slovo „aloo“ znamená brambory, „palak“ špenát, „chana“ že je cizrna, „dhál“ čočka, „rajma“ fazole, „mattar“ hrášek, „paneer“ je sýr, „raita“ jogurt, „gobhi“ květák „malai kofta“ opečené noky z bramborového těsta.

Celý článek 24.3.2024