Cesta ke zdraví
a pohodě
App store rating

Cesta ke zdraví
a pohodě

Jana (57 let): Nikdy jsem nebyla vyloženě tlustá, ale váha mi stagnovala a pak šla směrem nahoru

Dnešní příběh pochází opět z naší skupiny Hubneme a jíme zdravě s Kalorickými Tabulkami, která nám dělá radost už nějaký ten pátek.

Sympatická Jana tvrdí, že pravidelné zapisování a rozvrhování jídelníčku jí velmi pomohlo. Postavu má nyní prakticky stejnou jako na střední škole, což dokazuje fakt, že v pohodě oblékne a zapne své maturitní šaty.

Podle ohlasů našich uživatelů víme, že řada lidí, kteří s aplikací www.kaloricketabulky.cz začínají, vymýšlejí různé způsoby, jak si jídelníček nastavit. Paní Jana nechala vše nastavit aplikaci podle informací, jež tam zadala. Nic si sama nepředělávala.

nikdy jsem nebyla vyloženě tlustá, ale váha mi stagnovala a pak šla směrem nahoru

O své cestě k současné postavě říká:

Nikdy jsem nebyla příliš tučná, moje BMI bylo vždy v normě, ale na bocích se objevovaly špíčky a začala jsem pozorovat také celulitidu na stehnech. Některé oblečení mi bylo na těsno, kalhoty velikosti 40-42 způsobovaly, že se boky přelévaly ven. Ve svých osmačtyřiceti letech jsem navíc bohužel podstoupila transplantaci jater pro akutní selhání, takže od té doby užívám mnoho léků. Před příhodou jsem pracovala jako administrativní pracovnice-účetní, strava vždy narychlo, totéž platilo i o pití. Váha v té době kolísala v rozmezí 68 – 70 kg.

  • Kalorické Tabulky s přestávkami používám mnoho let a mohu s jistotou říci, že pokud chceme zhubnout, měli bychom je dodržovat poctivě a pravidelně.

V listopadu 2020 jsem se zapojila do výzvy 3 kg do Vánoc. V té době jsem měla stálých 72 kg při výšce 170 cm. Začala jsem naplno využívat Kalorické Tabulky a plánovala si jídelníček. Bylo super se ve skupině podporovat, dodávalo mi to velkou inspiraci. O Vánocích jsem měla 68 kg. Oba měsíce jsem nepožila žádné mé oblíbené sladkosti, a ty, co jsem dostala, zůstaly zavřené v šuplíku, což jsem nikdy před tím nevydržela. O svátcích jsem zbytečně nemlsala, ale dopřála jsem si odlehčený salát a kuřecí řízky.

Časem můj jídelníček začal obsahovat více zeleniny a hodnotných bílkovin. Osobně se mi zrovna bílkoviny těžko někdy splňují. Kolečka nemám vždy zelené a když si prohlížím zpětně přehled v mobilu, tak to je výběr všech barev…

  • Snídani mám každý den v podstatě stejnou – zdravou misku: tvrdý tvaroh, ovoce, ovesné vločky jemné, semínka chia, sezam, oříšky
  • K obědu si dávám ráda zeleninové mísy – brokolice, květák, míchaná zelenina a k tomu kuřecí maso, šunka, syrečky, mozzrarella, vajíčko, paprika, bulgur…
  • Svačiny jsou různé – jogurt, tvaroh, ovoce, toast s něčím
  • Večeře už mi stačí lehčí, obvykle salát. Pokud mě honí večer mlsná, dám si 50 g musli s ořechy.

Samozřejmě to není vše, mám totiž ráda pestrost. A obdivuji příspěvky ve skupině Kalorikých Tabulek – často jsou to úplně umělecká jídla. Jinak pokud by to někoho zajímalo, mám spíše sedavý styl, chodím na procházky, venčím psy, plavu a pracuji na zahrádce.

Do Kalorických Tabulek stále zapisuji, abych si hlídala správné složení stravy. Přiznávám, že jsem nikdy nejedla tak dobře jako nyní. Také si už občas dopřeji nějaké to mlsání a hlavně mou oblíbenou zmrzlinu. Špeky na bocích ale už dávno nemám a u kalhot kupuji velikost 38.“

Držím palce, ať to také zvládnete. Vaše Jana

Chcete také zhubnout? Mohlo by se vám hodit:

20.10.2021 redakce Články, Jak zhubnout

Z archivu

Lékárnička na cesty aneb co přibalit do kufru, když vyrážíme za hranice všedních dní

Blíží se čas dovolených a s ním vedle příjemného užívání si zasloužených volných dní také snaha připravit se co nejlépe na nenadálé události, které mohou nastat.

Sepsala jsem pro vás základní tipy pro vaši lékárničku na cesty, abyste si ze svízelné situace mohli pomoci.

Celý článek 28.5.2018

Související články

Průvodce vhodnými sporty pro pacienty s křečovými žílami

Křečové žíly jsou často spojeny s nepříjemnými pocity, které se souhrnně označují jako žilní bolest. U pacientů s chronickým žilním onemocněním patří fyzická aktivita obecně mezi doporučovaná režimová opatření.

Některé druhy cvičení a sportování jsou z hlediska žil pro pacienty prospěšnější, některé méně, jiná se dokonce vůbec nedoporučují.

Celý článek 6.9.2024

Bc. Martina Rusňáková Korejčková, DiS.: Vliv spánku na proces hubnutí

Spánek je přirozená a základní lidská potřeba, přičemž potřeba délky a kvality spánku se individuálně liší.

Jsou lidé, kteří bez svých osmi hodin spánku „nezačnou den“, a pak jsou tací, kterým stačí spát pět hodin na to, aby přes den běžně fungovali.

Celý článek 2.9.2024

Saša Fraisová: Vše, co potřebujete vědět o pitném režimu

Téma pitného režimu je opředeno poměrně dost mýty. Je tedy logické, že každý věří něčemu a že se občas úporně drží při životě i tvrzení, která nejsou tak úplně podložená.

Kolik tekutin skutečně potřebujeme?

Celý článek 29.8.2024

Výživový poradce a fitness instruktor Pavel Furch: Pohybem k radosti a ke zdraví

Mnoho z vás, kteří se pouští do hubnutí, si klade otázku, zda k tomu je nutný pohyb.

V zásadě není, jelikož zhubnout můžeme i bez pohybu prostřednictvím kalorického deficitu a díky tomu mohou hubnout i ti, kdo se z různých (zejména zdravotních) důvodů hýbat nemohou.

Celý článek 28.8.2024

Hellča Vávrová: Jak dosáhnout vnitřní spokojenosti při hubnutí

Když se řekne „hubnutí“, většina lidí si představí striktní diety, hodiny strávené v posilovně a neustálé sledování hodnoty, kterou ukazuje váha.

Co však často uniká pozornosti, je psychologická stránka celého procesu.

Celý článek 27.8.2024

Dostupné všude, kde potřebuješ

Kalorické Tabulky jsou dostupné na webu, telefonu, tabletu i na chytrých hodinkách jako Garmin nebo Apple Watch.

App Store Google Play

Dine4Fit Banner Dine4Fit Banner