Aplikace KalorickeTabulky.cz Získat

Petra L. Krajčinovič: Jak se dětem smysluplně věnovat a naučit je zdravě jíst

… mně procházelo hlavou několik dní poté, co jsem dostala lano od redakce Kalorických Tabulek.

Poprosili mě, abych napsala o tom, co mě vedlo postavit sebe a moje dcery před kamery a vysílat živě z naší kuchyně přes internet.

Celkem jsem se přitom i pobavila, když jsem se zamyslela nad tím, jak umí život vtipkovat a udělá z vás v padesáti influencerku.

Petra L. Krajčinovič: Jak se dětem smysluplně věnovat

Jak se tedy věnovat smysluplně dětem, trávit čas společně a předat jim do života zkušenosti? Hlavně nenásilně, abyste malé neodradili, puberťáky nepodráždili a adolescenty neurazili. Já jsem na to šla přes vaření.

Už roky vedu svou praxi kouče a mentora, poslední tři pak i nutričního kouče. K tomu miluji jídlo a jeho přípravu. Sama jsem potřebovala shodit. A šla jsem na to tak, že jsem se projedla ke štíhlosti. Takže než jsem s dětmi začala vařit živě, je důležité říci, že jsem zhubla svoje emočním tukem obalené tělo. Rok poté mě následovala starší dcera Esther.

Obě nás spojují stejná témata – emoční hlad a láska k jídlu. Nechtěly jsme se jídla a chutí vzdát, a zároveň jsme odmítaly žít v tlustém těle. Mladší dcera s váhou problémy zatím nemá, ale vstupuje do puberty a pozoruji, že lehce leniví.

Intermezzo č. 1 – cizrnová polévka

Potřebujete:

  • 2 porce cizrny namočené nejlépe přes noc
  • 2 porce zeleniny jako mrkev, celer a cibule (dvě třetiny tvoří kořenovky)
  • 2 stroužky česneku
  • po lžičce kari, mletého koriandru, římského kmínu a ½ lžičky chilli
  • lžíci kokosového oleje a 3 lžíce kokosového mléka
  • hrst sekaného koriandru, sůl a pepř

Postup:

Cizrnu uvařte do měkka a nechte vodu navíc asi 3 prsty nad obsah cizrny. Na kokosovém oleji zpěňte cibulku, přidejte cizrnu i s vodou, zeleninu, česnek a koření. Uvařte tak, aby zelenina změkla. Vyndejte si pár lžic cizrny, zbytek umixujte, případně ještě zřeďte. Vraťte zpět těch pár kousků cizrny, přidejte nastrouhaný česnek a nasekaný koriandr a dochuťte solí.

cizrnová polévka

Myšlenku být zdravý a plný pozitivní energie už šířím několik let. Následují mě stovky žen a z mých receptů se staly hubnoucí hity. A tak do mě šilo mnoho známých a spolupracovnic, abych kromě běžného šíření fit a fresh receptů a kurzů začala vařit živě. Přišla první vlna pandemie a mě se nechtělo, protože jsem těsně před ní ráda skončila v televizi jako moderátorka. A chtěla jsem si od mluvení a živého vysílání odpočinout. Přišla druhá vlna teď na podzim a najednou se to stalo. Stála jsem v kuchyni obklopená dětmi a začalo se tvořit.

Mladší Adina naštěstí od dětství tančí, nemá problém s kamerou ani s trémou. Odmalinka jí navíc k vaření vedu. A co jiného holčičkám předávat než rodinné poklady a znalosti?

Snažím se naučit (nejen) je poznávat potraviny a seznamovat je s tělu prospěšnými kombinacemi. Přišlo mi fajn dětem – a vlastně všem, kteří nás sledují – ukázat, z čeho se tloustne a z jakých potravin a jejich časté konzumace můžete onemocnět.

Rozhodla jsem se šířit informace, že blbě jíst = krátit si život. Že blbě jíst = způsobit si trvalé poškození organismu. Jde mi o to upozornit co nejvíce lidí, že v Čechách máme přes milión spoluobčanů, trpících diabetem mellitu 2. typu, který si uženete převážně nezdravým způsobem života.

Na čem tedy dětem ukázat, co všechno může konzumace nezdravých, cukrem a solí přeplněných potravin s naším tělem provést? Kolik aditiv sníme, stravujeme-li se ve fast foodech, jejichž reklamy na nás prská televize desektrát za hodinu? A jak naopak dokazovat, že se dá výborně najíst bez víru v peněžence a zatěžkaného metabolismu? U nás to tedy vyústilo v kreativní projekt. A jak jsme tak začaly vařit ve dvou, občas se k nám přidává i starší dcera, protože se přestala stydět být vidět a snažíme se přinášet k vám domů tipy na rychlá a metabolicky přívětivá jídla. Sem tam do toho mrskneme nějakou tu prasárničku, protože děti nemají být úplně odstřižené od nezdravých pokrmů. Může to u nich spustit efekt lavinového jedení a věřte, že s tím mám zkušenosti ze své praxe. Nejedna dívka či žena si prošla bulimií, anorexií či ortorexií či si jinak ubližovala jídlem nebo odříkáním potravy.

Intermezzo č. 2 – syrečkový salát s jablkem

Potřebujete:

  • 2 porce syrečků
  • kyselejší jablko
  • vaši jednu porci zeleniny – celer a mladou cibulku i s natí 1:1 lžičku strouhané mrkve jen pro barvu
  • ½ lžičky kmínu, lžíci oliváče, sůl a ½ uzené papriky

Postup:

Syrečky (ty kulaté) nakrájejte na 4 dílky, jablka oloupejte a nakrájejte na stejně velké kousky jako syrečky, celer nastrouhejte a cibulku nakrájejte na kolečka i s natí. Smíchejte vše v misce i s olejem a kořením, lehce přisolte a vložte do sklenice s víkem. Vydrží v lednice 3 dny. Salát si můžete i umixovat na pomazánku, chce to ovšem přidat víc oliváče.

syrečkový salát s jablkem

My si u nás v kuchyni povídáme o jídle, trávíme čas spolu a společně se i učíme. Moje dcery mě trpělivosti a novým technologiím a muzice, kterou si u vaření pouštíme. Já holkám vysvětluji, co jsou bílkoviny, jak a s čím je kombinovat, abychom se zažehl metabolický oheň a ten spaloval tuky. Zároveň, jelikož jsme zasloužilé gurmánky a rády mlsáme, předvádíme zdraví prospěšné potraviny v receptech, při jejichž konzumaci rychle ubýváte na váze, případně přidáním některých ingrediencí s nimi dokážete v pohodě váhu udržovat.

  • Vřele všem rodičům doporučuji: Vyberte si v jídle to, co je vám příjemné a zároveň pro děti užitečné. A tvořte spolu.

Doba nám ukázala, že procházení v nákupních centrech, hraní počítačových her, vysedávání na zbytečných schůzkách, tlak na výkon a hromadění věcí nám radost nepřinese. Kroužky a vychovatelky dětem rodičovskou péči nenahradí. Zato smysluplně strávený společný čas má hodnotu nejvyšší.

Sportujte, zahradničte, vařte, opravujte a hlavně buďte přitom vědomě přítomní a spolu. My vaříme zdravě a ještě šíříme myšlenku být spolu a něčemu se přiučit a baví nás to moc!

Z archivu aneb přečtěte si také:

Petra L. Krajčinovič
https://www.bykrajcinovic.cz

V průběhu profesního života vytvořila několik úspěšných projektů pro sebe i klienty. Napsala desítky scénářů “ze života” k seriálu Ulice a řadu dalších scénářů k televizním a rádiovým pořadům, online videím a podcastům s osobnostně rozvojovou tématikou. Ve spolupráci se zajímavými hosty pořádá „zážitkové kurzy vaření s Petrou“ a pro rok 2022 vydala svůj vlastní kalendář plný chutných receptů.

 

14.12.2020 Články, Jak si udržet zdraví

Související články

Kalorické bomby najdete i v tzv. racio sortimentu

Kalorické bomby najdete i v tzv. racio sortimentu

Informovanost lidí ohledně výběru potravin se velmi zlepšuje. Nicméně někdy ne natolik, aby lidé přestali kupovat nekvalitní potraviny a výrobci takových produktů by to už neměli komu prodávat. Prostě by nebyla poptávka.

Tímto článkem bych chtěla znovu přispět k edukaci v oblasti výběru každodenních potravin.

Celý článek 3.3.2024

Anna Nováková: Diastáza břišních svalů

Anna Nováková: Diastáza břišních svalů

Dvě ze tří rodiček trápí vystouplé břicho, necitlivost – „odpojení“ středu těla nebo nevzhledný „převis“, a to i dlouhou dobu po porodu. A nejen je. Ženy podstupující hormonální léčbu, ženy s nadváhou či ženy procházející menopauzou se též potýkají s mnohými tělesnými výzvami.

Pokud se ve svém těle necítíte dobře, stydíte se nosit upnutá trička (natož plavky) a nevíte, kdy, jak a jestli vůbec se vám podaří břicho oploštit do uspokojivé podoby, tento článek je tu pro vás.

Celý článek 20.2.2024