Cesta ke zdraví
a pohodě
App store rating

Cesta ke zdraví
a pohodě

Petra L. Krajčinovič: Jak se dětem smysluplně věnovat a naučit je zdravě jíst

… mně procházelo hlavou několik dní poté, co jsem dostala lano od redakce Kalorických Tabulek.

Poprosili mě, abych napsala o tom, co mě vedlo postavit sebe a moje dcery před kamery a vysílat živě z naší kuchyně přes internet.

Celkem jsem se přitom i pobavila, když jsem se zamyslela nad tím, jak umí život vtipkovat a udělá z vás v padesáti influencerku.

Petra L. Krajčinovič: Jak se dětem smysluplně věnovat

Jak se tedy věnovat smysluplně dětem, trávit čas společně a předat jim do života zkušenosti? Hlavně nenásilně, abyste malé neodradili, puberťáky nepodráždili a adolescenty neurazili. Já jsem na to šla přes vaření.

Už roky vedu svou praxi kouče a mentora, poslední tři pak i nutričního kouče. K tomu miluji jídlo a jeho přípravu. Sama jsem potřebovala shodit. A šla jsem na to tak, že jsem se projedla ke štíhlosti. Takže než jsem s dětmi začala vařit živě, je důležité říci, že jsem zhubla svoje emočním tukem obalené tělo. Rok poté mě následovala starší dcera Esther.

Obě nás spojují stejná témata – emoční hlad a láska k jídlu. Nechtěly jsme se jídla a chutí vzdát, a zároveň jsme odmítaly žít v tlustém těle. Mladší dcera s váhou problémy zatím nemá, ale vstupuje do puberty a pozoruji, že lehce leniví.

Intermezzo č. 1 – cizrnová polévka

Potřebujete:

  • 2 porce cizrny namočené nejlépe přes noc
  • 2 porce zeleniny jako mrkev, celer a cibule (dvě třetiny tvoří kořenovky)
  • 2 stroužky česneku
  • po lžičce kari, mletého koriandru, římského kmínu a ½ lžičky chilli
  • lžíci kokosového oleje a 3 lžíce kokosového mléka
  • hrst sekaného koriandru, sůl a pepř

Postup:

Cizrnu uvařte do měkka a nechte vodu navíc asi 3 prsty nad obsah cizrny. Na kokosovém oleji zpěňte cibulku, přidejte cizrnu i s vodou, zeleninu, česnek a koření. Uvařte tak, aby zelenina změkla. Vyndejte si pár lžic cizrny, zbytek umixujte, případně ještě zřeďte. Vraťte zpět těch pár kousků cizrny, přidejte nastrouhaný česnek a nasekaný koriandr a dochuťte solí.

cizrnová polévka

Myšlenku být zdravý a plný pozitivní energie už šířím několik let. Následují mě stovky žen a z mých receptů se staly hubnoucí hity. A tak do mě šilo mnoho známých a spolupracovnic, abych kromě běžného šíření fit a fresh receptů a kurzů začala vařit živě. Přišla první vlna pandemie a mě se nechtělo, protože jsem těsně před ní ráda skončila v televizi jako moderátorka. A chtěla jsem si od mluvení a živého vysílání odpočinout. Přišla druhá vlna teď na podzim a najednou se to stalo. Stála jsem v kuchyni obklopená dětmi a začalo se tvořit.

Mladší Adina naštěstí od dětství tančí, nemá problém s kamerou ani s trémou. Odmalinka jí navíc k vaření vedu. A co jiného holčičkám předávat než rodinné poklady a znalosti?

Snažím se naučit (nejen) je poznávat potraviny a seznamovat je s tělu prospěšnými kombinacemi. Přišlo mi fajn dětem – a vlastně všem, kteří nás sledují – ukázat, z čeho se tloustne a z jakých potravin a jejich časté konzumace můžete onemocnět.

Rozhodla jsem se šířit informace, že blbě jíst = krátit si život. Že blbě jíst = způsobit si trvalé poškození organismu. Jde mi o to upozornit co nejvíce lidí, že v Čechách máme přes milión spoluobčanů, trpících diabetem mellitu 2. typu, který si uženete převážně nezdravým způsobem života.

Na čem tedy dětem ukázat, co všechno může konzumace nezdravých, cukrem a solí přeplněných potravin s naším tělem provést? Kolik aditiv sníme, stravujeme-li se ve fast foodech, jejichž reklamy na nás prská televize desektrát za hodinu? A jak naopak dokazovat, že se dá výborně najíst bez víru v peněžence a zatěžkaného metabolismu? U nás to tedy vyústilo v kreativní projekt. A jak jsme tak začaly vařit ve dvou, občas se k nám přidává i starší dcera, protože se přestala stydět být vidět a snažíme se přinášet k vám domů tipy na rychlá a metabolicky přívětivá jídla. Sem tam do toho mrskneme nějakou tu prasárničku, protože děti nemají být úplně odstřižené od nezdravých pokrmů. Může to u nich spustit efekt lavinového jedení a věřte, že s tím mám zkušenosti ze své praxe. Nejedna dívka či žena si prošla bulimií, anorexií či ortorexií či si jinak ubližovala jídlem nebo odříkáním potravy.

Intermezzo č. 2 – syrečkový salát s jablkem

Potřebujete:

  • 2 porce syrečků
  • kyselejší jablko
  • vaši jednu porci zeleniny – celer a mladou cibulku i s natí 1:1 lžičku strouhané mrkve jen pro barvu
  • ½ lžičky kmínu, lžíci oliváče, sůl a ½ uzené papriky

Postup:

Syrečky (ty kulaté) nakrájejte na 4 dílky, jablka oloupejte a nakrájejte na stejně velké kousky jako syrečky, celer nastrouhejte a cibulku nakrájejte na kolečka i s natí. Smíchejte vše v misce i s olejem a kořením, lehce přisolte a vložte do sklenice s víkem. Vydrží v lednice 3 dny. Salát si můžete i umixovat na pomazánku, chce to ovšem přidat víc oliváče.

syrečkový salát s jablkem

My si u nás v kuchyni povídáme o jídle, trávíme čas spolu a společně se i učíme. Moje dcery mě trpělivosti a novým technologiím a muzice, kterou si u vaření pouštíme. Já holkám vysvětluji, co jsou bílkoviny, jak a s čím je kombinovat, abychom se zažehl metabolický oheň a ten spaloval tuky. Zároveň, jelikož jsme zasloužilé gurmánky a rády mlsáme, předvádíme zdraví prospěšné potraviny v receptech, při jejichž konzumaci rychle ubýváte na váze, případně přidáním některých ingrediencí s nimi dokážete v pohodě váhu udržovat.

  • Vřele všem rodičům doporučuji: Vyberte si v jídle to, co je vám příjemné a zároveň pro děti užitečné. A tvořte spolu.

Doba nám ukázala, že procházení v nákupních centrech, hraní počítačových her, vysedávání na zbytečných schůzkách, tlak na výkon a hromadění věcí nám radost nepřinese. Kroužky a vychovatelky dětem rodičovskou péči nenahradí. Zato smysluplně strávený společný čas má hodnotu nejvyšší.

Sportujte, zahradničte, vařte, opravujte a hlavně buďte přitom vědomě přítomní a spolu. My vaříme zdravě a ještě šíříme myšlenku být spolu a něčemu se přiučit a baví nás to moc!

Petra L. Krajčinovič https://www.bykrajcinovic.cz

V průběhu profesního života vytvořila několik úspěšných projektů pro sebe i klienty. Napsala desítky scénářů “ze života” k seriálu Ulice a řadu dalších scénářů k televizním a rádiovým pořadům, online videím a podcastům s osobnostně rozvojovou tématikou. Ve spolupráci se zajímavými hosty pořádá „zážitkové kurzy vaření s Petrou“ a pro rok 2022 vydala svůj vlastní kalendář plný chutných receptů.

 

14.12.2020 Petra L. Krajčinovič Články, Jak si udržet zdraví

Z archivu

MUDr. Petra Uríková: Strava ovlivňuje celý organismus – a to i pleť, vlasy a nehty

To, že stravování nepůsobí na naše tělo jen tím, že nám dodává živiny, je už asi všeobecně známé. Určitě jste mnohokrát slyšeli větu „Jste to, co jíte“.

Ale napadlo vás někdy, jak moc strava ve skutečnosti ovlivňuje vaše zdraví?

Celý článek 10.12.2020

Související články

Salsa, dip, pesto, čatní, omáčky – jaké jsou mezi nimi rozdíly?

Ochucování jídel nekončí jen u koření a bylinek, o nichž jsme psali minule. Od pradávna si lidé jídlo také ochucovali různými směsmi ze zeleniny, bylinek, olejů, medů, lesních plodů, ovoce, mléka, ryb apod.

Z podobných směsí později vznikly omáčky tak, jak je známe dnes. A to nejenom křenová, svíčková, rajská, ale i ty teplé indické, o nichž jsme rovněž psali. Nebo italské jako ta boloňská.

Celý článek 22.7.2024

Marcela Szlauerová: Moje cesta k vaření a oblíbené recepty

V rámci volného cyklu pro blog Kalorických Tabulek „jak jsem se naučil/a mít ráda přípravu jídel“ vám představujeme další příběh.

S prosbou o sepsání osobnějších řádků jsme se obrátili jak na odborníky, kteří s námi spolupracují, tak na některé členy skupiny Hubneme a jíme zdravě s Kalorickými Tabulkami.

Celý článek 19.7.2024

Bc. Martina Rusňáková Korejčková, DiS.: Jak si připravovat kvalitní jídlo a zároveň nestrávit v kuchyni celý den

Milí čtenáři blogu aplikace Kalorické Tabulky, než se dostanu k tomu, abych vám předala moje tipy, jak nestrávit v kuchyni příliš času, ráda bych se s vámi krátce podělila o to, jak jsem k přípravě vyváženého jídla našla cestu já.

A jak jsem se naučila zacházet s časem, který je třeba tomu věnovat.

Celý článek 16.7.2024

Ovlivňuje stanovení cíle proces hubnutí?

Můžeme si to říct rovnou – ano, stanovování cílů je jedním z nejúčinnějších a zároveň nejlevnějších nástrojů, který můžeme využít při snaze o úpravu hmotnosti a udržení dlouhodobé motivace.

Ať už jste muž nebo žena, tento proces může zásadně ovlivnit (ne) úspěch ve snaze o zlepšení životního stylu.

Celý článek 14.7.2024

Jan Lipšanský o kaloriích nevážně: Buďme rádi za uzavírky

Jako každé léto, i letos jsou centra velkých měst rozkopaná. Asi aby to turisté měli zábavnější. Ale nejenom centra, i na okrajích měst se kutá, zavírají se silnice, chodníky…

Jde o nemilou věc, ale všechno zlé bývá k něčemu dobré. A pro nás, kteří se snažíme zhubnout, jde doslova o požehnání. Skutečně.

Celý článek 12.7.2024

Dostupné všude, kde potřebuješ

Kalorické Tabulky jsou dostupné na webu, telefonu, tabletu i na chytrých hodinkách jako Garmin nebo Apple Watch.

App Store Google Play

Dine4Fit Banner Dine4Fit Banner