Cesta ke zdraví
a pohodě
App store rating

Cesta ke zdraví
a pohodě

Karlovka – ovesná placka líného muže

Karlovka. Co to vlastně je? A jak si to doma připravit? 

Tak se obvykle ptají noví členové skupiny Hubneme a jíme zdravě s Kalorickými tabulkami, když narazí na název „karlovka“.

Karej Švejda, muž, který „karlovku“ vymyslel a ve skupině proslavil, k tomu říká: „Jedná se o placku z ovesných vloček a vajec. Ano, tyto dvě úplně běžné suroviny jsou základem pokrmu, o kterém se ve skupině Kalorických Tabulek nepřestává mluvit. Sama o sobě tedy není „karlovka“ žádným zázrakem.“

Karlovka - ovesná placka líného muže

Proč a jak vznikla karlovka?

Jednoduše, mám rád vločky, jsou dobrým zdrojem nejen vlákniny. Dřív jsem je však dělal ve formě kaše a na sladko. A tak jsem hledal nějakou slanou variaci. A jelikož mám rád jednoduchou přípravu jídla, prostě jsem vzal vločky, přidal vejce a nějaké koření, vrazil to do kontaktního grilu a zkusil, co to udělá. Vyšla z toho pěkná placka, na kterou jsem dal šunku, sýr,“ popisuje sympaťák, který s aplikací www.kaloricketabulky.cz změnil svou postavu i život. A jenž je ochoten nyní radit ve skupině těm, kteří s hubnutím začínají. Děkujeme za to velmi. A také za jednoduchý a chutný recept – krok za krokem.

Karlovka

Karel Švejda vypráví o tom, jak se „karlovka“ vyvíjela: „Placka byla jednoduchá, rychlá a chutná. Přípravu jsem zkusil časem i v pánvi a lívanečníku – a povedlo se. Následovaly varianty šunka dovnitř, sýr dovnitř. Byla to paráda a člověk si ji může vzít i s sebou na cesty.

Karlovka - ovesná placka líného muže

Samozřejmě, když už jsem měl placku použitelnou na slano, zkusil jsem i na sladko – tedy s ochuceným tvarohem nahoře. Také mi chutnala.

Karlovka - ovesná placka líného muže

A jelikož se ve skupině Hubneme a jíme zdravě s Kalorickými Tabulkami rádi pochlubíme vlastní tvorbou, sdílel jsem tam své placky. Zaujaly, byly vyzkoušeny dalšími členy skupiny a dostaly název „karlovky“. Opakovaně jsem pak odpovídal na prosbu o recept. Dá se říct, že žádný přesný vlastně neexistuje, základem je:

  • 1 vejce
  • 50 až 60 g ovesných vloček (vcelku nebo i mleté, jak komu vyhovuje)
  • trocha vody (není nezbytná, ale někdy se hodí)

Vše další už záleží na nás. Fantazii se meze nekladou. V případě slané varianty do těsta přidám sušený česnek, pepř, kmín, chilli. Nesolím, sůl dodá šunka, sýr, uzené. Lze dát dovnitř nebo navrch.

Karlovka

Osobně mám nejradši tento postup: Na pánvi opeču kousky šunky nebo uzené kýty či krkovice, přidám ochucené těsto z vloček a vejce, opeču placku, otočím a posypu kousky sýra. Dopeču, sýr se hezky rozteče. Při použití kontaktního grilu začínám kousky šunky, přidám sýr, nanesu těsto a zavřu gril. Za chvilku je hotovo. Dobrou chuť.“

Karlovka

Karlovka

Karlovka - ovesná placka líného muže

Chcete zhubnout? Mohlo by se vám hodit:

4.10.2021 redakce Články, Recepty a výživa

Z archivu

Jak pracovat s Kalorickými Tabulkami?

Na internetu – a rovněž jako mobilní aplikace – je již řadu let dostupná aplikace Kalorické Tabulky. Řada uživatelů se díky hlídání jídelníčku pomocí této aplikace zbavila léků a je zajímavé, že ji využívají ve svých ordinacích i praktičtí a odborní lékaři.

V čem může pomoci vám, podobně jako pomohla již tisícům lidí?

Celý článek 16.1.2023

Související články

Salsa, dip, pesto, čatní, omáčky – jaké jsou mezi nimi rozdíly?

Ochucování jídel nekončí jen u koření a bylinek, o nichž jsme psali minule. Od pradávna si lidé jídlo také ochucovali různými směsmi ze zeleniny, bylinek, olejů, medů, lesních plodů, ovoce, mléka, ryb apod.

Z podobných směsí později vznikly omáčky tak, jak je známe dnes. A to nejenom křenová, svíčková, rajská, ale i ty teplé indické, o nichž jsme rovněž psali. Nebo italské jako ta boloňská.

Celý článek 22.7.2024

Marcela Szlauerová: Moje cesta k vaření a oblíbené recepty

V rámci volného cyklu pro blog Kalorických Tabulek „jak jsem se naučil/a mít ráda přípravu jídel“ vám představujeme další příběh.

S prosbou o sepsání osobnějších řádků jsme se obrátili jak na odborníky, kteří s námi spolupracují, tak na některé členy skupiny Hubneme a jíme zdravě s Kalorickými Tabulkami.

Celý článek 19.7.2024

Bc. Martina Rusňáková Korejčková, DiS.: Jak si připravovat kvalitní jídlo a zároveň nestrávit v kuchyni celý den

Milí čtenáři blogu aplikace Kalorické Tabulky, než se dostanu k tomu, abych vám předala moje tipy, jak nestrávit v kuchyni příliš času, ráda bych se s vámi krátce podělila o to, jak jsem k přípravě vyváženého jídla našla cestu já.

A jak jsem se naučila zacházet s časem, který je třeba tomu věnovat.

Celý článek 16.7.2024

Ovlivňuje stanovení cíle proces hubnutí?

Můžeme si to říct rovnou – ano, stanovování cílů je jedním z nejúčinnějších a zároveň nejlevnějších nástrojů, který můžeme využít při snaze o úpravu hmotnosti a udržení dlouhodobé motivace.

Ať už jste muž nebo žena, tento proces může zásadně ovlivnit (ne) úspěch ve snaze o zlepšení životního stylu.

Celý článek 14.7.2024

Jan Lipšanský o kaloriích nevážně: Buďme rádi za uzavírky

Jako každé léto, i letos jsou centra velkých měst rozkopaná. Asi aby to turisté měli zábavnější. Ale nejenom centra, i na okrajích měst se kutá, zavírají se silnice, chodníky…

Jde o nemilou věc, ale všechno zlé bývá k něčemu dobré. A pro nás, kteří se snažíme zhubnout, jde doslova o požehnání. Skutečně.

Celý článek 12.7.2024

Dostupné všude, kde potřebuješ

Kalorické Tabulky jsou dostupné na webu, telefonu, tabletu i na chytrých hodinkách jako Garmin nebo Apple Watch.

App Store Google Play

Dine4Fit Banner Dine4Fit Banner