Aplikace KalorickeTabulky.cz Získat

Karlovka – ovesná placka líného muže

Co to vlastně je? A jak si to doma připravit? 

Tak se obvykle ptají noví členové skupiny Hubneme a jíme zdravě s Kalorickými tabulkami, když narazí na název „karlovka“.

Karej Švejda, muž, který „karlovku“ vymyslel a ve skupině proslavil, k tomu říká: „Jedná se o placku z ovesných vloček a vajec. Ano, tyto dvě úplně běžné suroviny jsou základem pokrmu, o kterém se ve skupině Kalorických Tabulek nepřestává mluvit. Sama o sobě tedy není „karlovka“ žádným zázrakem.“

Karlovka - ovesná placka líného muže

Proč a jak vznikla? „Jednoduše, mám rád vločky, jsou dobrým  zdrojem nejen vlákniny. Dřív jsem je však dělal ve formě kaše a na sladko. A tak jsem hledal nějakou slanou variaci. A jelikož mám rád jednoduchou přípravu jídla, prostě jsem vzal vločky, přidal vejce a nějaké koření, vrazil to do kontaktního grilu a zkusil, co to udělá. Vyšla z toho pěkná placka, na kterou jsem dal šunku, sýr,“ popisuje sympaťák, který s aplikací www.kaloricketabulky.cz změnil svou postavu i život. A jenž je ochoten nyní radit ve skupině těm, kteří s hubnutím začínají. Děkujeme za to velmi. A také za jednoduchý a chutný recept – krok za krokem.

Karlovka

Karel Švejda vypráví o tom, jak se „karlovka“ vyvíjela: „Placka byla jednoduchá, rychlá a chutná. Přípravu jsem zkusil časem i v pánvi a lívanečníku – a povedlo se. Následovaly varianty šunka dovnitř, sýr dovnitř. Byla to paráda a člověk si ji může vzít i s sebou na cesty.

Karlovka - ovesná placka líného muže

Samozřejmě, když už jsem měl placku použitelnou na slano, zkusil jsem i na sladko – tedy s ochuceným tvarohem nahoře. Také mi chutnala.

Karlovka - ovesná placka líného muže

A jelikož se ve skupině Hubneme a jíme zdravě s Kalorickými Tabulkami rádi pochlubíme vlastní tvorbou, sdílel jsem tam své placky. Zaujaly, byly vyzkoušeny dalšími členy skupiny a dostaly název „karlovky“. Opakovaně jsem pak odpovídal na prosbu o recept. Dá se říct, že žádný přesný vlastně neexistuje, základem je:

  • 1 vejce
  • 50 až 60 g ovesných vloček (vcelku nebo i mleté, jak komu vyhovuje)
  • trocha vody (není nezbytná, ale někdy se hodí)

Vše další už záleží na nás. Fantazii se meze nekladou. V případě slané varianty do těsta přidám sušený česnek, pepř, kmín, chilli. Nesolím, sůl dodá šunka, sýr, uzené. Lze dát dovnitř nebo navrch.

Karlovka

Osobně mám nejradši tento postup: Na pánvi opeču kousky šunky nebo uzené kýty či krkovice, přidám ochucené těsto z vloček a vejce, opeču placku, otočím a posypu kousky sýra. Dopeču, sýr se hezky rozteče. Při použití kontaktního grilu začínám kousky šunky, přidám sýr, nanesu těsto a zavřu gril. Za chvilku je hotovo. Dobrou chuť.“

Karlovka

Karlovka

Karlovka - ovesná placka líného muže

Chcete také zhubnout? Mohlo by se vám hodit:

Z archivu aneb přečtěte si také:

Je radost vidět, že se někomu daří díky mým radám, říká Dalibor Strakoš, výživový poradce ve skupině Kalorických Tabulek

redakce
www.kaloricketabulky.cz

4.10.2021 Články, Recepty a výživa

Související články