Aplikace KalorickeTabulky.cz Získat

Sbohem, obezito! Já se k té vysněné figuře projím

V naší skupině Hubneme a jíme zdravě s Kalorickými tabulkami jsme před časem pro lepší orientaci zavedli označení experti.

Jde povětšinou o výživové poradce, kteří s námi spolupracují a dovedou fundovaně reagovat na dotazy uživatelů aplikace Kalorické tabulky. Ale mezi experty jsou i čestné výjimky. Lidé, které zkrátka vyvážené stravování natolik chytlo, že dnes umí poradit stejně dobře jako ti odborníci.

Třeba Karel Švejda. Sympaťák, který začal o svém jídelníčku přemýšlet, protože chtěl sám před časem prostě zhubnout. A dnes trpělivě odpovídá na začátečnické dotazy a svými příspěvky den co den motivuje ostatní. Děkujeme.

Sbohem, obezito! Já se k té vysněné figuře projím

Je nám ctí, že sepsal pro náš blog pár slov o své cestě…

Seznamte se s Karlem Švejdou a jeho příběhem

Projíst se k nižší váze? To jde? Jak to může někdo vůbec tvrdit? Uvidíme.

Něco k mé historii: Již v dětství jsem měl obtíže s váhou, jen jaksi z druhé strany. Do nástupu na základní vojenskou službu jsem nepřekročil 62 kg. Prostě hubeňour, co mohl sníst, kolik jen chtěl, přesto nepřibral. Proč? Těžko říct, nebyl jsem nijak extrémně aktivní, ostatně všechny sporty mi byly zakázány již v útlém dětství ze zdravotních důvodů. I tělesná výchova mi byla omezena pouze na rozcvičky, zato doma jsem musel 2 x denně cvičit velice neoblíbenou sestavu rehabilitačních cviků.  Jenom na kolo jsem mohl, ale v tomto období ještě nebylo ježdění nijak významné.

  • Vojenská služba vypadala z pohledu váhy takto: nástupní hmotnost 62 kg, po měsíci přijímače 58 kg, konec vojny 78 kg, Tedy z vojny jsem se vrátil s celkem optimální váhou. No nic netrvá věčně.

Někdy v roce 2001 začalo období nabírání. Proč? Svatba? Založení rodiny? Fotrovatím? Jo, často se to říká, ale tím to fakt nebylo. Další možnosti? Začal jsem pracovat v nepřetržitém provozu, veškerá už před tím špatná pravidelnost šla stranou. Někdy se člověk nezastavil a na jídlo neměl ani pomyšlení, jindy většina směny v poklidu, noční o víkendech, kdy člověk prakticky jen hlídal provoz, nájezdy na krmítka (jídelní automaty). Během krátké doby jsem měl metrák. Ale co? Chlapa má být kus.

136 kg už nikdy

Bohužel, jak to tak bývá, metrákem to neskončilo. Asi jako většina lidí jsem se pokusil s váhou bojovat za pomoci „zaručených rad“. Takže jsem si prošel období:

  • „tukožroutské“ polévky a, dělená stravy,
  • „sacharidové vlny“  (či spíše parodie na ně – 244 g krůtího nebo kuřecího prsa a k tomu 100, 200, 300 g vařené rýže, jídlo na celý den, tedy původně tam měla být nějaká drobnost i k snídani, ale tu jsem vyřadil, ať hubnu rychleji)
  • mléčná dieta, masakr, který asi znají mnozí (no, krutých 6 týdnů)
  • jez, až když máš hlad, tělo si řekne (jo, řeklo si třeba obden – a pak do mě samozřejmě zahučelo vše jedlé, co se ocitlo v mém zorném poli)
  • zkusil jsem i Sebekoučink od STOBu – dvakrát absolvován (bohužel jsem ho bral jako dietu, nikoli jako změnu, ale byly to první pokusy jít na redukci s rozumem).

Ačkoliv jsem v těchto obdobích dohromady zhubl okolo 50 kg, stejně jsem šel s váhou nahoru a skončil jako ohromná nepohyblivá (a nevrlá) 136 kg těžká koule plná výmluv. Pár let mne trápily přetížené ploténky – po práci lehnout a odpočívat, varování, že brzy prasknou, nezabralo. Nemám po kom být hubený (obvyklá výmluva).

V roce 2018 žena dostala k narozeninám od kamarádek wellness pobyt. Vzala s sebou kamarádku, nikoliv mě. Když jsme s  kamarádem vyzvedávali své drahé polovičky po akci, napadlo nás, že si uděláme výlet k dětské léčebně, kde jsem kdysi strávil mnoho času. Vyjít ten kopeček nahoru k Vesně byl pro mne úkol skoro nadlidský. Funím, šourám se, jsem zničený, protivný, naštvaný, berou mě záda. Nějak mi v tu chvilku dochází, že takhle to fakt dál nepůjde. Je mi úplně jasné, proč jsme na ten wellness pobyt nejeli spolu, proč už dávno nikam společně nechodíme. A taky je mi jasný, že musím se sebou něco udělat.

Období redukce

Začínám ráno vstávat s ženou, snídat, snažím se jíst tak nějak pravidelně. V listopadu první návštěva posilovny, za optání nic nedám a třeba mi se zády někdo pomůže. Jo, našel se Milan a na zádech a celkové mobilitě se začalo pracovat. V prosinci slavíme s manželkou osmnáctileté výročí na zámku Loučeň. Sice mám cca 128 kg, ale cítím se daleko lépe a i má lepší polovička je ráda, že se můžeme společně projít zámeckým parkem a že tentokrát si nestěžuji, že už nemůžu.

Léto 2019

Stále chodím cvičit, po dlouhém období, kdy se pracovalo hlavně na kladkách a protahování, o bolestech zad již pomalu ani nevím. Váha 121 kg, pořád je to sice celkem dost, ale nijak mne to neomezuje, neskuhrám, neberu léky na bolesti. Jen se mi prostě nechce nějak extra řešit stravu. Do konce roku se váha nehýbe, přichází trocha demotivace, ale jsem na tom nejlépe za posledních pár let.

Leden 2020

Přes Vánoce přibyly 2 kg, tedy nic extra. Do dubna se váha nehýbe, přišel lockdown – jsme zalezlí doma, cvičit není kde, žena jako prodavačka pracuje, takže já doma vařím. A když vařím dětem, samozřejmě se také najím. Váha kupodivu neroste.

Koncem dubna mne kamarádka poprosila o pomoc. Stáhla si Kalorické Tabulky a potřebuje trošku vysvětlit to zapisování. Něco takového mám přece za sebou už díky sebekoučinku, takže stáhnu apku, ať vím, jak to vlastně vypadá. A mrknem na to spolu a zkusím to chvilku podle nich, třeba se mi povede něco málo shodit.

Aplikace Kalorické Tabulky

Tak tedy 24.4.2020 začínám s aplikací Kalorické Tabulky –  startovací váha je 123 kg. Narážím na FB skupinu „Hubneme a jíme zdravě s Kalorickými Tabulkami“.

  • To bylo to nejlepší, co mne mohlo potkat. Samozřejmě jako mnozí jsem zprvu dostal za uši, jelikož jsem podceňoval aktivity. Takže si pořádně nastavím aplikaci a uvidíme.

Začíná tedy období studia příspěvků zkušenějších. Je jich tu opravdu mnoho. Ale nějak mi prostě nestačí, že hubnu. Už vím, že hubnout budu bez hladovění. Ale budu dokonce hubnout i při pro mne nepochopitelně vysokém příjmu, to mi prostě hlava zpočátku (jako mnohým) prostě nebere.

Nuže zkraťme to:

  • Tři roky redukce, 47až 48 kg dole.
  • 18 měsíců před KT minus 13 kg
  • 18 měsíců s KT minus 34 až 35 kg (bez hladovění, bez zákazů, včetně udržovacího období).

Sbohem, obezito! Já se k té vysněné figuře projím

Kalorické Tabulky mi nenařizují, co jíst, nezakazují mi žádnou potravinu, nenutí mě okrajovat potraviny, abych se vešel do koleček, jak se mnozí mylně domnívají. Jsou mi pomocníkem, ukazují mi, kolik čeho přijmu, učí mne lépe kombinovat potraviny, vybírat si vhodnější alternativy, naučily mne, že hubnout opravdu nemusím s nějakým všeobecným extrémním jídelníčkem. Ostatně můj běžný redukční příjem byl cca 10 000 kJ (cca 2400 kcal)

Chodím běžně na obědy v práci, dám si oběd klidně v restauraci. Není jídlo, které bych nesnědl s klidem. Nemám výčitek, pokud si dám něco, co není zrovna nejvhodnější potravinou.

  • Tedy, za sebe mohu s klidem říct, že já se k současné figuře opravdu projedl, protože strava je prostě základ.

Díky Kalorickým Tabulkám a jejich skupině jsem se naučil mnohé, vše se netočí jen okolo jídla za 24 hodin. Těch 18 měsíců mi dalo mnohem více, než jen ztrátu hmotnosti. Díky radám Markéty, Milušky, Saši, Honzy a dalších jsem se začal o svou výživu více zajímat, nestačilo mi jen vědět, co moc nejíst, chtěl jsem prostě vědět proč. A stále se učím. Díky našim běhnám (smích) a běžcům jsem objevil virtuální výzvy, začal jsem chodit, trošku běhat, po létech jsem i osedlal kolo a nevedu si zrovna špatně.

Tímto bych chtěl tedy poděkovat Kalorickým Tabulkám a jejich skupině za jejich ohromnou pomoc na cestě za mým lepším já. Saše, Markétě, Milušce, Honzovi, a mnoha dalším za jejich příspěvky s radami ostatním. Samozřejmě můj velký dík patří i všem, co sdílí své úspěchy a motivují tak ostatní.

Karel Švejda

Chcete také zhubnout? Mohlo by se vám hodit:

Z archivu aneb přečtěte si také:

redakce
www.kaloricketabulky.cz

30.10.2021 Články, Jak zhubnout

Související články

Markéta Nevěčná – fitness instruktorka: Rozhovor s klientkou, jež zhubla úpravou stravy a pohybem

Markéta Nevěčná – fitness instruktorka: Rozhovor s klientkou, jež zhubla úpravou stravy a pohybem

Když se v naší skupině někdy v únoru objevila úchvatná proměna mladé a sympatické Štěpánky (50 kg za rok!), bylo nám hned jasné, že její příběh může být obrovskou motivací pro ostatní.

Díky trenérce Markétě Nevěčné, s kterou dlouhodobě spolupracujeme a která vedla tuto maminku roztomilých dvojčátek na její cestě, se nyní můžete začíst do následujících řádků. Ať jsou vám k užitku.

Celý článek 28.4.2024