Aplikace KalorickeTabulky.cz Získat

Leden: Nohy v teple, nemoc v pekle

Snažíme se být aktivní, což je trochu v rozporu s přírodou, která stále ještě odpočívá a nabírá síly.

Je skvělé, že povětšinou máme od prvního ledna hodně plánů a předsevzetí, nicméně pořád ještě bychom se měli v tomto čase nést spíše na vlně klidu a rozjímání – zaklubaní v teplé dece.

Usrkávat čaj, svařák nebo jakýkoliv nápoj, jenž nám dodá klid, mír a teplo do těla i duše. Ono se totiž ne nadarmo říká: „Nohy v teple, nemoc v pekle“.

Šárka Simonidesová

Šárka Simonidesová

Podle tradiční čínské medicíny (TČM) vládne zimě prvek voda. A ten má přímou souvislost s našimi ledvinami a močovým měchýřem. V lednu je hodně náchylný právě močový měchýř.

Víte, že nerovnováha močového měchýře se může na fyzické úrovni projevit třeba bolestí hlavy, svalovým napětím nebo celkovou suchostí?

Láska a strach

Močový měchýř zachytí prakticky okamžitě veškeré vaše strachy, stres či nervozitu. Stav, kdy vás cokoliv rozhodí, kdy nejste vůbec ve své kůži. Nezapomínejte, že strach je jen emoce projevující se v našem fyzickém těle.

Šárka Simonidesová/ Jóga pro holky ze Západu

Šárka Simonidesová/ Jóga pro holky ze Západu

Vždy svým klientkám říkám, aby myslely na to, že existují jen dvě základní emoce – LÁSKA a STRACH. Všechno ostatní je od nich odvozeno. Takže ve chvíli, kdy ke svému strachu vyšlete ždibeček něčeho láskyplného, rozplyne se. Dysbalance energetické dráhy močového měchýře se může projevit také vztekem, nedůvěrou či poraženeckými pocity.

Mějte proto svůj „močák“ prostě rádi, věnujte mu svoji plnou pozornost. A to nejlépe v době mezi patnáctou a sedmnáctou hodinou, kdy je nejaktivnější.

Dejte si saunu, pijte pomalu kvalitní prohřívací čaj.

Močový měchýř souvisí také se sluchem, proto je vaším hlavním úkolem NASLOUCHAT SVÝM POTŘEBÁM, zejména během meditací nebo ve chvílích, kdy vás nikdo neruší.

Jakým cvikem podpoříte svůj močový měchýř?

Základní pozice: V sedu přednožném dej chodidla do fajfky, paty na podložce, páteř napřímená.

Provedení: S nádechem vzpaž a s výdechem přejdi do hlubokého předklonu, dolní končetiny jsou propnuté. Pokud ti to tělo dovolí, uchop palci na rukou malíky na nohou a oddal od ostatních prstů na noze. V pozici setrvej a proveď sedmkrát dech zvaný bhastrika (intenzivní nádech a výdech nosem do břicha v rytmu „tik tak“). Následně soustřeď energii/pozornost ke svému močovému měchýři.

Šárka Simonidesová

Šárka Simonidesová

foto a obrázky – archiv autorky

Tip redakce Kalorické Tabulky

Pečujte o své zdraví laskavostí k sobě (i ostatním), přiměřeným pohybem a vyváženým jídelníčkem, který si můžete zapisovat snadno do naší aplikace.

Z archivu aneb přečtěte si také:

Lesk a bída novoročních předsevzetí

Lesk a bída novoročních předsevzetí

Podle jednoho nedávného průzkumu se pomocí novoročních předsevzetí údajně snaží zlepšit svůj život skoro polovina lidí. Zdá se to dost neuvěřitelné, protože kohokoliv se zeptám, tak mávne ruku a řekne, že on to rozhodně nedělá. Něco na tom výše uvedeném tvrzení ovšem bude, protože každoročně přeplněné tělocvičny v lednu mluví za vše. A jak jste na tom vy?

Mám ráda nové začátky. Ráno jako začátek dne, kdy se ještě zdá, že vše stihnu, protože mám před sebou celý dlouhý den. Začátek dovolené, kdy je její konec v nedohledu a vypadá to, že si skutečně odpočinu a nebudu se rozčilovat kvůli blbostem…

Celý článek 31.12.2012 0

Šárka Simonidesová
https://svethormonalnijogy.cz

Vyhledávaná lektorka hormonální jógové terapie dle Dinah Rodrigues, jejímiž kurzy prošlo už přes 7 000 žen. Šárka učí nejen tuto harmonizující sestavu, ale otevírá různá ženská témata, například role pánevního dna v životě ženy. Je autorkou Orgánové sestavy dle Šárky Simonidesové. Své dlouholeté poznatky jak z kurzů, tak vlastního života shrnula do knihy Jóga pro holky ze Západu, která vyšla v roce 2021 (Albatros). Miluje život, barvy, zvířata, ráda plave a cestuje.

28.12.2021 Články, Jak si udržet zdraví

Související články

Kalorické bomby najdete i v tzv. racio sortimentu

Kalorické bomby najdete i v tzv. racio sortimentu

Informovanost lidí ohledně výběru potravin se velmi zlepšuje. Nicméně někdy ne natolik, aby lidé přestali kupovat nekvalitní potraviny a výrobci takových produktů by to už neměli komu prodávat. Prostě by nebyla poptávka.

Tímto článkem bych chtěla znovu přispět k edukaci v oblasti výběru každodenních potravin.

Celý článek 3.3.2024

Anna Nováková: Diastáza břišních svalů

Anna Nováková: Diastáza břišních svalů

Dvě ze tří rodiček trápí vystouplé břicho, necitlivost – „odpojení“ středu těla nebo nevzhledný „převis“, a to i dlouhou dobu po porodu. A nejen je. Ženy podstupující hormonální léčbu, ženy s nadváhou či ženy procházející menopauzou se též potýkají s mnohými tělesnými výzvami.

Pokud se ve svém těle necítíte dobře, stydíte se nosit upnutá trička (natož plavky) a nevíte, kdy, jak a jestli vůbec se vám podaří břicho oploštit do uspokojivé podoby, tento článek je tu pro vás.

Celý článek 20.2.2024