Aplikace KalorickeTabulky.cz Získat

O nervozitě z hladu a jak jí předcházet

Dnešní téma článku mě moc baví, sama s ním mám totiž bohaté zkušenosti.

Zaměříme se na to, jaký může mít dopad to, když se člověk nenají včas, tedy v době, kdy přijde první fáze hladu (ve které by bylo ideální se najíst).

Tato první fáze nám totiž pomůže předejít obrovskému vlčímu hladu, který pak způsobuje, že se obvykle přejíme a jídlo doslova zhltneme.

O nervozitě z hladu a jak jí předcházet

Jíst v okamžik, kdy máme jen „normální“ hlad, je dlouhodobě výhodné pro udržování si  tělesné hmotnosti, protože v takovém případě jídlo jíme s větším klidem, pomaleji a poznáme dobu, kdy jsme akorát sytí. Tím pádem se nepřejídáme a jíme tak nějak intuitivně „optimálně“. A v konečném důsledku, což se dozvíte v průběhu článku, to může mít i pozitivní dopad na naše mezilidské vztahy a interakce.

Tento článek pojednává o aspektech, jež jako vedlejší efekt přináší vlčí hlad. Jedná se o výkyvy nálad, podrážděnost, nervozitu a u někoho dokonce větší výbušnost či agresivitu. I tohle hlad dokáže! Sama tyto pocity znám, asi ne tak vystupňované, ale opravdu mohu prohlásit, že pokud jsem hladová (což se na druhou stranu moc často nestává), tak jsem „nepříjemná“ – a to i sama sobě.

I proto je (nejen pro mě) výhodné jíst pravidelně nebo mít pořád něco malého při ruce (například oříšky, ovoce nebo raw tyčinku), aby se případně zastavily prvotní náznaky velkého hladu (když je člověk v situaci, kdy se nemůže hned normálně najíst, například někde na výletech či pracovních cestách). Osobně si musím i ve své poradně mezi schůzkami plánovat čas na jídlo či svačinku, aby můj vlastní hlad negativně nepoznamenal čas strávený s klienty.

K zamyšlení

Napadlo vás někdy, že ten nepříjemný člověk, se kterým jste na schůzce, nebo ta nervózní paní ve frontě na poště či podrážděné dítě doma se tak chovají třeba jen proto, že nemají uspokojenou svou základní potřebu, kterou je potřeba se najíst? Někdy je vysvětlení jednodušší, než si často myslíme…

Příběh z mojí nutriční poradny

Právě v tomto duchu se nese můj dnešní příběh, jenž je až úsměvný. Paní Petře se totiž díky pravidelnému stravování a zamezení tak vlčím hladům mimo jiné velmi zkvalitnil partnerský vztah.

Petra vyhledala moje služby, protože chtěla sestavit jídelníček na míru, aby se naučila vhodněji stravovat a díky tomu i zhubnout cca 8 kg. A tak jsem jí po našem setkání v nutriční poradně sestavila jídelníček na základě jejích přání, zdravotního stavu i denního režimu. Po měsíci, kdy jsme se viděly při našem dalším setkání v poradně, tak mi paní Petra vyprávěla své dojmy z nového stravování.

Petra si přála jídelníček navrhnout do čtyř denních jídel, protože tím, že je „sovička“ a spíše později vstává, tak nepotřebuje dopolední svačinu jako mezichod mezi snídaní a obědem (neboť již tak nemá mezi těmito jídly dlouhou prodlevu). Takže začala jíst vyváženěji a pravidelněji (cca po třech až čtyřech hodinách) a tím pádem se jí jako většině klientů ustálily chutě, výkyvy v oblasti hladu a přejedení. Také se jí upravilo zažívání a zhubla první tři kilogramy. Ale co velmi kvitovala, byl i dopad na její nálady během dne. Paní Petra se mi svěřila, že její partner již dávno věděl, že když se nenají, tak je podrážděná a nervózní. Ale tím, že začala dbát na pravidelnost ve stravování (v rámci možností), tak zcela vymizela její „nervozita z hladu“. Od té doby je prý mnohem vyrovnanější, tolik partnerovi neodsekává a je na něj většinu času milá, protože najednou vymizela její náladovost v souvislosti s hladem, chutěmi, přejedením a nepravidelným či nevyváženým stavováním. Její nová forma stravování doslova prospěla i jejímu partnerskému vztahu!

Uvědomění na závěr a dvě rady pro život

Věřte, že je skupina lidí, která je citlivá na pocit hladu, což se pak může projevovat zvýšenou tenzí a podrážděností. No a pak už chybí jen trochu „přiložit pod oheň“ tím, že něco nevhodného řeknete či uděláte, a to už pak daný člověk může startovat výbuchem emocí – byť na sebemenší impuls. Tento jev je mnohem patrnější u žen, nejen vzhledem k jejich cykličnosti, ale i vzhledem k jejich menší emoční stabilitě. Vlčí hlad u mužů může zase způsobovat větší agresivitu či menší empatické vyjadřování (v souvislosti s vlčím hladem řekne jindy normální odpověď stylem „dlažební kostky“).

  1. Pokud jste se v tomto jevu poznali, pak je velký důvod zamyslet se i nad stravováním – především v rámci složení jídelníčku. Například lidé, kteří jedí nedostatek polysacharidů (obilovin, luštěnin, kvalitního pečiva…) nebo jedí více sladkostí v kombinaci s nepravidelností v jídle, mohou mít větší tendence být podráždění a tenzní. Zkuste tedy dbát na pravidelnost v jídelníčku, dále přidejte hrst (vaší dlaně) polysacharidů (přílohy) v každém hlavním jídle a denně zařaďte hrstičku ořechů, které obsahují přirozené „zlepšovače nálady“. Spěte cca 8 hodin denně a v neposlední řadě dbejte na hodinku pohybové aktivity denně, která Vás bude velmi bavit, a máte tak šanci, že se zlepší vaše nálady i emoční stabilita.
  2. Pokud chcete řešit s někým něco důležitého, určitě dbejte na to, aby byl najedený. A vy také. Takže nepříjemné záležitosti doporučuji řešit po lehce stravitelném jídle například při dobré kávičce či čaji.

Tip redakce

Jídelníček si můžete snadno hlídat pomocí aplikace Kalorické Tabulky.

foto: cz.depositphotos.com

Z archivu aneb přečtěte si také:

Bc. Martina Rusňáková Korejčková, DiS.
www.martinakorejckova.cz

  • Nutriční terapeutka a výživová poradkyně
  • Poskytuje individuální jídelníčky na míru, stravovací programy, on-line jídelníčky a celkové poradenství v oblasti životního stylu
  • S radostí píše články na svůj blog i webové portály
  • Působila i jako výživová poradkyně pro finalistky České Miss
  • Stravování s radostí na Facebooku

14.2.2022 Články, Jak zhubnout

Související články

Jak nastavit aplikaci Kalorické Tabulky?

Jak nastavit aplikaci Kalorické Tabulky?

Jeden z nejčastějších dotazů, s kterými se setkáváme na technické podpoře a v našich uzavřených skupinách na Facebooku, je více než logický: Jak nastavit aplikaci Kalorické Tabulky?

Shromáždili jsme pro vás na jedno místo několik návodných článků, díky kterým to půjde jako po másle.

Celý článek 16.4.2024