Aplikace KalorickeTabulky.cz Získat

Kořením k hubnutí? Může být…

Jednou z mnoha možností, které pomáhají při hubnutí, je překvapivě koření.

Začnu příběhem…

Jednoho dne mě syn vytáhl do indické restaurace. On má rád ostřejší jídla, chutnalo mu, líbilo se mu tam, a tak se chtěl podělit o svou radost a objev. Problém je, že já osobně ostřejší jídla moc rád nemám, a pokud jsou moc ostrá, přijde mi, že zcela přebijí skutečnou chuť. Přesto jsme spolu vyrazili, dal jsem si něco méně ostřejšího – a pak jsem celý den neměl hlad.

Kořením k hubnutí? Může být...

Jak je to možné? Pro některé, ba i mnohé z vás je nejspíše odpověď samozřejmostí, ale tento článek je určen těm z nás, kteří jsme doposud netušili, jak koření nebo bylinky mohou pomoci při hubnutí tím, že člověk nemá tak brzy pocit hladu a tudíž ani nutnost tak často jíst.

Různá koření mají různé prokázané zdravotní účinky, ale dnes se budeme zabývat právě jen tím příspěvkem k hubnutí, resp. k pocitu nasycenosti. Před samotným povídáním je však nutné připomenout staré dobré pravdy: například, že žádná dieta, léky, suplementy a ani to koření nejsou samospasitelné. Pořád záleží na vašem zdravém životním stylu.

Když si u televize dáte kyblík ostrých kuřecích stehýnek z fast foodu, určitě vám to nijak nepomůže, ba naopak. Nejenom, že se na jídlo nebudete soustředit, takže mozek ani nebude vnímat, že jíte (což vede k rychlejšímu pocitu hladu), ale smažená jídla obecně na zdraví nemají nijak dobrý vliv.

Jak se jí jídlo v Indii

S tím souvisí způsob, jakým se nejen v Indii, ale obecně ve většině asijských zemí nebo i jižních zemí Evropy přistupuje k jídlu. Pro Inda je jídlo malý obřad a má určitou spojitost s náboženstvím. Nemá ale smysl teď a tady tuto věc rozebírat podrobně.

Proto se hodně času věnuje nejen přípravě či servírování, ale také samotné konzumaci jídla. Možná to víte, možná ne, ale Indové jedí jídlo rukama. Resp. jen pravou rukou, levá je považována za nečistou. A pokud jste někdy zašli na oběd či večeři do indické restaurace, tak si zkuste představit, že tu placku trháte jen pomocí pravé ruky, pak tím útržkem placky naberete maso z talíře, případně si z něj uděláte provizorní lžičku a nabíráte s ním omáčku. Dá to chvíli času. A to nemluvím o nabírání rýže rukama. Ale přesně takto Indové jedí. (Proto také je v každé správné indické restauraci tolik papírových ubrousků.)

Kořením k hubnutí? Může být...

Má to velký význam pro vaše tělo. Mozek ví, že jíte, ví, že se sytíte. Na jídlo se soustředíte, nemůžete je jen tak zhltnout. Ten nejen psychologický efekt je veliký.

Výzkumy

Ale už dost odboček a pojďme k tématu. Mnohé studie (třeba University of Kalifornia nebo Purdue University a dalších) potvrzují, že ostrá, kořeněná jídla zvyšují pocit nasycenosti, urychlují metabolismus a pomáhají vašemu tělu spalovat více kalorií za kratší dobu a více tuku. Navíc potlačují nezdravou chuť k jídlu, takže člověk nemá potřebu se zbytečně přejídat. Další výhodou ostrých jídel je jejich vliv jako antioxidantu.

Ostrá jídla podle výzkumů skutečně zpomalují proces samotné konzumace podobných pokrmů, takže tělo má více času si uvědomit, že zpracovává potravu. Podle studie Ebrahimzadeha Attariho nebo Taghizadeha se během 8 – 12 týdnů u lidí s nadváhou a obezitou, kteří se po celou dobu stravovali mj. jídly se zázvorem (cca 2 g za den), snížila jejich váha a BMI o 2 %.

Předmětem studie van Avesaata z roku 2015 ohledně kapsaicinu byly dva molekulární znaky sytosti: glukagonu podobný peptid-1 (GLP-1) a peptid YY (PYY). GLP-1 se uvolňuje v reakci na příjem potravy. Ovlivňuje vyprazdňování žaludku a oblasti v mozku spojené s příjmem potravy. Peptid YY je krátká bílkovina vylučována trávicím systémem v reakci na příjem potravy, která snižuje chuť k jídlu. Ve výsledku se zjistilo, že jak GLP-1, tak PYY obsažené v kapsaicinu zpomalují vyprazdňování žaludku a potlačují chuť k jídlu.

Jiné studie prokázaly, že kultury, zvyklé na ostrá jídla, snáze snášejí různé bakterie. A v neposlední řadě použití koření snižuje nutnost používat tolik soli.

Jednotlivá koření

Existují čtyři skupiny rostlin, které pomáhají zmírňovat hlad. Viskózní (lípa, aloe, lněná semínka) obalují stěny žaludku, chrání před účinky žaludeční šťávy a zmírňují hlad, objemové byliny nabydou v žaludku objem (kopřiva, pampeliška, rebarbora), byliny pro zrychlení metabolismu (chilli, skořice, kurkuma, zázvor, ženšen) a byliny na potlačení tvorby žaludečních šťáv (máta, třezalka, fenykl nebo lípa).

Mimochodem, pampelišky… Víte, že obsahují vlákninu a také vitamíny (A, C, D a B-komplex) a minerály (železo, hořčík, zinek, draslík, mangan, měď, vápník, bor a křemík)? Nás však bude nyní více zajímat tzv. indická koření.

Jednotlivá koření

Chilli

nebo také kajenský pepř či feferonky obsahuje kapsaicin. Tato látka zjednodušeně řečeno pořádně zahřeje naše tělo, čímž zvětšuje výdej tělesné energie, přeměňuje – opět laickými slovy – tuk na teplo (stimulací některých bílkovin), a snižuje tak příjem kalorií a hladinu krevních tuků. Chilli papričky zvyšují pocit sytosti.

Kurkuma

Toto koření je základem směsí koření jako kari nebo garam masala. Dá se samozřejmě použít i samostatně. Barviva v něm mají nejen antioxidační účinky (kurkumin v testech působil protinádorově a protizánětlivě), ale snižují také hladinu cholesterolu a regulují pocit hladu a příjem stravy – signalizují sytost. Prý kurkumin dokonce pomáhá zastavit opětovný růst tukových buněk poté, co jste zhubli, ale tento výzkum teprve probíhá. Významně podporuje mozkové funkce. Kurkuma obsahuje vitamíny (A, B, C, E nebo K), minerály (vápník, železo, hořčík, draslík apod.), a také omega-3 a omega-6 mastné kyseliny.

Koriandr

podporuje tvorbu žaludeční šťávy, čímž příznivě ovlivňuje trávení.

Zázvor

Zázvor má podobné termogenní účinky jako kapsaicin (viz chilli). Působí rovněž pozitivně na bolesti svalů, záněty nebo snížení hladiny cukru v krvi. A podle posledních studií také snižuje pocitu hladu.

Kumín neboli římský kmín

Podle jedné klinické studie 88 žen s nadváhou a obezitou po dobu tří měsíců pojídaly třikrát denně jogurt se třemi gramy římského kmínu, a stejné množství žen mělo jogurt bez tohoto koření. Ženy z první skupiny vykazovaly na konci pokusu významné snížení hmotnosti, BMI, obvodu pasu a tuku. A navíc se jim zlepšila hladina cholesterolu a triglyceridů! Kumín obsahuje cuminaldehyd a další látky, které pomáhají stimulovat žaludeční a zažívací šťávy, a zároveň dodávají pocit sytosti.

Podobné účinky mají i skořice, šafrán nebo pískavice. Většinou bývají rovněž součástí indických směsí koření jako kari, garam masala či chat masala. Z českých bylinek má obdobné účinky rozmarýn.

Ostatně, zkuste si to sami si zajít na oběd do indické restaurace a vlastním pozorováním sebe samotných si zjistit, za jak dlouho budete mít chuť na další jídlo. Věnujte však samotné konzumaci delší dobu než patnáct minut. Tak tedy, dobrou chuť.

foto: cz.depositphotos.com

Chcete zhubnout? Mohlo by se vám hodit:

Z archivu aneb přečtěte si také:

Jan Lipšanský

Absolvent scenáristiky, novinář, spisovatel, spolupracovník České televize, v současné době si užívající svých dvou synů a výletů s nimi.

16.5.2022 Články, O kaloriích nevážně

Související články

K čemu je dobrá voda z brambor?

K čemu je dobrá voda z brambor?

Překvapila mne tuhle moje žena, když prohlásila, že k ničemu.

Moje manželka skutečně vodu z brambor nemilosrdně vylévá do dřezu. Což je škoda, jak si řekneme níže.

Celý článek 30.4.2024

Velikonoce – nejlepší recepty

Velikonoce – nejlepší recepty

Jídlo je radost, ne starost.

A to samozřejmě platí i během svátků. Připomeňme si, jak si užít velikonoční čas – a to včetně tradičních i nových pochoutek. A nezbytných vajec.

Celý článek 28.3.2024