Aplikace KalorickeTabulky.cz Získat

Nikdy by mě nenapadlo, že budu něčí inspirací, říká mladá maminka, jež zhubla 36 kg

Také si rádi prohlížíte proměny lidí, kteří dokázali zhubnout? A přemýšlíte, kde k takové razantní změně vzali motivaci?

Tu svou nám tentokrát prozradila jedna mladá maminka a my věříme, že se v jejím příběhu najde řada z vás.

A tady už jsou její slova. Velmi děkujeme všem, kteří jsou ochotni se o svou cestu podělit a inspirovat tak ostatní.

Jmenuji se Markéta a brzy mi bude 27 let. Nyní je to přibližně rok, co jsem maminkou na rodičovské dovolené. A teď ten důvod, proč jsem byla požádána Kalorickými Tabulkami, abych sepsala svůj příběh: S jejich pomocí mám totiž dole 36 kg!

Nikdy by mě nenapadlo, že budu něčí inspirací, říká mladá maminka, jež zhubla 36 kg

Asi se ptáte, jak jsem se před tím dostala na svou nejvyšší životní váhu (112 kg). Opravdu velice jednoduše. První přibírání přišlo s láskou. Pořekadlo, že „láska prochází žaludkem„, opravdu platí! A večery u filmů s brambůrkami, čokoládou a bonbóny byly tááák super!

Následně se vše po pár letech ještě více zhoršilo s nástupem do práce, kde jsem dělala 12 hodin denně včetně víkendů (zákoník práce tam bylo zakázané slovo). Tou dobou mé jediné jídlo, které jsem za den snědla, byl fastfood – navíc až pozdě večer. Jednu dobu jsem se dokonce i přestala vážit, protože to mě byl strašný stres. A když jsem se po dlouhé době odvážila na váhu stoupnout, svítilo na mě těch neuvěřitelných 112 kg!

Prvním velkým impulsem pro to, abych se sebou začala něco dělat, bylo, když jsem kvůli své vysoké váze přišla o menstruaci. To mě naprosto děsilo, jelikož jsem věděla, že v blízké budoucnosti plánujeme založit rodinu. Tou dobou jsem se ještě k tomu na preventivní prohlídce dozvěděla, že mám zvýšený cukr, který byl a je mým velkým strašákem, a budu muset na testy. Jsem lajdák a poseroutka, takže jsem na ty testy ani nešla a rozhodla se, že si pomůžu sama. Nutno dodat, že k tomu jsem ještě měla opravdu hodně vysoký cholesterol. Byl prý vysoký tak, že se bez prášků na něj už neobejdu do konce života. A hle, momentálně mám cukr jako miminko a cholesterol taktéž! A pak, že to bez prášků nepůjde.

Za první cca 2 roky se mi podařilo pomalým tempem shodit 20 kg, nicméně se mi téměř všechna kila vrátila v těhotenství. Po dvou měsících od návratu z porodnice jsem se tedy do Kalorických Tabulek ponořila hlouběji – s pevnou vůli a touhou konečně dosáhnout svého cíle. Největší motivací byla rozhodně moje malá dcerka, které nechci dělat ostudu a chci si s ní užít vše, co život nabízí.

Jídelníček v aplikaci Kalorické Tabulky

Nechci se stydět a schovávat se doma, nechci se zadýchávat na výletech. Chci s ní chodit na něco dobrého, aniž by se na mě všichni otáčeli, a hlavně tu pro ni být ještě hodně dlouho. A samozřejmě nesmím opomenout mého úžasného manžela, který se do Kalorických Tabulek ponořil se mnou, byl mi celou dobu velkou oporou a patří mu mé obrovské díky! A musím dodat, že při tom mém podporování i on sám zhubnul.

Co se týče jídla, plánovala jsem vždy den až dva dopředu a podle toho vyrazila na nákup. Díky plánování už ani neplýtváme jídlem, což mě také těší.

Nikdy by mě nenapadlo, že budu něčí inspirací, říká mladá maminka, jež zhubla 36 kg

Obědy vařím obden, krom víkendů – to vařím normálně čerstvý oběd. Když si plánuji jídlo, tak vždycky začínám obědem, protože jsem velice vybíravá a není moc věcí, které bych snědla. Naplánovanému obědu pak přizpůsobím snídani a nakonec večeři. Já většinou nesvačím, nestíhám a nemám ani hlad, tudíž mám ostatní porce větší. Ale když se mi svačina vleze, tak si ji také dám. Obvykle je to ale spíš nějaký proteinový nápoj.

Každopádně, aby to nevypadalo, že jsem jen vzorná, tak si také sem tam nějakou tu prasárnu dopřeji – většinou s manželem o víkendech. Ale zapíšu a přizpůsobím si tomu den, případně vyrazím na delší procházku. A na hubnutí to nemá žádný vliv.

Kdybych jedla striktně zdravě, tak bych za nějaký čas dostala žravou a skončilo by to zle. Takto to mám vyvážené a i tu prasárnu si plánuji většinou den předem. A když ji náhodou nenaplánuji a překročím příjem, tak se přeci jednou za čas vůbec nic nestane!

Kdybych jedla striktně zdravě, tak bych za nějaký čas dostala žravou

Ze svého jídelníčku jsem odbourala průmyslově zpracované potraviny a hodně jsem se zaměřila na složení. Omezila jsem sladké, bílé pečivo, tučné maso, máslo. Koření dávám jednodruhové a míchám si ho sama, aby nebylo zbytečně přesolené. Olej používám ve spreji, tím se také ušetří hodně zbytečného tuku. Naopak jsem zařadila více ryb, zeleniny a opravdu hodně syrečků, jelikož mají spoustu bílkovin a minimum tuků. Šunky jsem začala jíst kuřecí a krůtí, sýry méně tučné a také jejich light verze např. camembert nebo čerstvý mazací sýr. Hodně jsem si oblíbila light cottage, ze kterého se skvěle připravují různé pomazánky. Jídlo a jeho přípravu si teď opravdu užívám. Díky za to, že je tolik možností, co si člověk může koupit.

Pokud jde o pohyb, zatím se mi hubnout daří díky kočárku. Začala jsem chodit na delší a svižnější procházky, denně cca 7 až 8 km a snažím se tak držet v kalorickém deficitu. Váha se mi začala hýbat směrem dolů po dvou týdnech. Během toho se samozřejmě párkrát na nějakou dobu zastavila a dokonce i zvýšila, ale nic jsem nevzdávala. Přeci mě nějaké to kilo neodradí od cíle!

Nikdy by mě nenapadlo, že budu něčí inspirací, říká mladá maminka, jež zhubla 36 kg

Po půl roce mám o 25 kg méně, což celkem dělá s tím úbytkem před otěhotněním 36 kg! Momentálně vážím 74 kg. Uvidíme, jak to půjde, úplně se na konečnou váhu neupínám. Začínám teď konečně ale řešit větší diastázu a také potřebuji zpevnit tělo. Ale rozhodně jsem i tak se sebou spokojená. A mám teď úplně jiný – lepší život.

Je skvělý pocit jít si nakoupit oblečení do normálního obchodu a hlavně moct si vybírat. Z velikosti 46/48 jsem na 38/40. A to už je opravdu větší radost vybírat si z tolika nabízených možností. Konečně se nestydím dát si venku něco dobrého k jídlu, aniž bych měla pocit, že mě všichni sledují a vysmívají se mi.

Přeji všem, aby také došli do cíle. A nevzdávali se. Stojí to za to. Opravdu!

Chcete také zhubnout? Mohlo by se vám hodit:

Z archivu aneb přečtěte si také:

redakce
www.kaloricketabulky.cz

21.5.2022 Články, Jak zhubnout

Související články

Lenka: Mojí největší motivací k hubnutí byla moje dcera, chtěla jsem jí stačit, a nezadýchávat se jako bych běžela maraton

Lenka: Mojí největší motivací k hubnutí byla moje dcera, chtěla jsem jí stačit, a nezadýchávat se jako bych běžela maraton

Věděla jsem, že je něco špatně, že takhle se žít dlouhodobě nedá a vlastně ani nechci.

Kvůli tomu, jak jsem ve svých pětadvaceti letech vypadala, jsem se bála jít i k doktorce na preventivní prohlídku. Měla jsem jednoduše strach z toho, že mě postaví na váhu a já se hanbou propadnu za to, kam až jsem se dostala.

Celý článek 22.4.2024