Cesta ke zdraví
a pohodě
App store rating

Cesta ke zdraví
a pohodě

Potřebujeme čerstvou zeleninu a ovoce?

Jako výživová poradkyně často řeším dotaz klientů, zda potřebujeme opravdu jíst ovoce a zeleninu.

A pokud ano, zda by měly být v syrovém stavu. A jestli platí vždycky čím víc, tím líp.

Tělo potřebuje nejen makronutrienty (tedy sacharidy, bílkoviny, tuky), ale taky MIKROnutrienty (vitaminy, minerály – a ještě pár maličkostí typu vláknina nebo enzymy by se našlo). Čerstvé plody ovoce a zeleniny obsahují vodu, vlákninu, ty zmíněné vitaminy a minerály, někdo říká, že dodávají pomyslnou „živou energii“. Díky tomu všemu, co obsahují, u nich neřešíme jenom obsah makronutrientů, tedy to, že jsou to většinou hlavně sacharidy a že je v nich i cukr jednodušších vazeb.

Deset tipů, jak zeleninu nenásilně přidat do jídelníčku

On totiž i ten cukr z nich se chová v těle jinak, než když sníme kostku cukru. Kvůli vláknině, která ho v kousku ovoce nebo v zelenině doprovází, například. Cukr (a energie) v nich obsažený se uvolňuje jinak, když ovoce (ale i zeleninu) sníme jako celistvý kus, ideálně se slupkou, pokud je jedlá. Když plod rozmixujeme na džusy a smoothies, tyto vazby se naruší, cukr se uvolňuje trošku rychleji, inzulínová odpověď je rychlejší, a pak je to už materiál na další článek, který by vysvětlil, proč to není nejvhodnější.

Jsou ovoce a zelenina vhodné pro každého?

Pro většinu lidí ano. Osoby, které musejí třeba držet bezezbytkovou dietu (v různé míře přísnosti, někdo třeba zvládne strávit některé plody nebo nějak upravené), vědí, že čerstvé ovoce i spousta zeleniny pro ně často bývají problematické. Snesou strávit třeba kompot z určitých druhů, snesou a mají lékařem povolenou některou zeleninu tepelně upravenou, snesou ji jako pyré, ale ne jako celistvý kus, natožpak syrový. Jak je to možné? To už se – kromě otázky množství vlákniny nebo třeba obsahu různých zrníček, která budou dráždit – zase bavíme o tom narušení struktur a vazeb jako u smoothie a džusu. Velmi zjednodušeně: Když se ty vazby naruší a rozpadnou, je takový plod – nebo šťáva z něj, pyré – stravitelnější, což může narušenému trávicímu traktu vyhovovat lépe. Pro lidi, kteří potřebují ke svému trávení přistupovat šetrně, pak ovoce a zelenina nemusí vždycky být to pravé, přinejmenším v čerstvém stavu.

Dá se vyžít bez ovoce a zeleniny?

Ano, dá. Chybějící mikronutrienty se dají do značné míry doplňovat uměle. Ostatně, kolik hubnoucích sáhne často z pohodlnosti po různých doplňcích vlákniny! Mimochodem, denní dávku vlákniny, kterou bychom měli přijmout, obvykle jen z plodů nenaskládáme. Většinou bude zapotřebí do jídelníčku zařadit i některé klasické přílohy. O tom, jak je to s vlákninou, se můžete víc dočíst zase v jiných článcích.

Ovšem znamená to, že ovoce a zeleninu v čerstvém stavu, ideálně v kuse a se slupkou, kde to jde, jíst nepotřebujeme? Ne. Pokud nemáme zdravotní omezení, které nám brání takové věci strávit, je fajn tyhle věci v jídelníčku mít. Ano, i ovoce odpoledne! Dva kousky na den nejsou nic proti ničemu. I v dietě. U vyššího příjmu to klidně můžou být kousky i tři. Kouskem je myšlena porce, ne tři jahody. Porcí se pro jednoduchost myslí hrst, jeden plod, který se do té hrsti vejde. Nehledejme složitosti.

Potřebujeme čerstvou zeleninu a ovoce?

Tělu se zkrátka může dařit i poměrně dlouho, přestože jsme jablko nesnědli dlouhé roky a zelenina nám na talíři jenom překáží. Ale upřímně, s nimi bychom se asi cítili lépe.

Deset tipů, jak zeleninu nenásilně přidat do jídelníčku

  • Polévky se zeleninou
  • Zeleninový přídavek do mletého masa (mrkev, petržel…)
  • Zelenina využitá ve sladkém pečení (cuketa, dýně, mrkev…)
  • Hummus nabíraný zeleninou (okurkové nebo mrkvové špalíčky, řapíkatý celer…)
  • Strouhaná zelenina ukrytá v bramborové kaši (různé typy kořenové zeleniny)
  • Jídla čínské/asijské kuchyně, která jsou na zelenině často založená
  • Zelenina plněná masem nebo sýrem a zapečená (cuketa, lilek…)
  • Zeleninové muffiny naslano
  • Zelenina plněná přílohou (pečená rajčata, do kterých je naložená rýže/quinoa/jáhly…)
  • Zahušťování klasických českých omáček rozmixovanou zeleninou (svíčková…)

Bonusový tip

Zkuste si pár dní fotit, co jíte. Když ty obrázky uvidíte, možná vám bez ovoce a zeleniny přijdou málo barevné. A pak se ovoce a zelenina můžou stát něčím, po čem sáhnete už proto, aby ta vaše fotka jídla vypadala ještě lépe.

foto: cz.depositphotos.com

Poznámka redakce Kalorické Tabulky

Autorka článku přispěla svými radami také do zápisníku Kalorické Tabulky – diář plný motivace. Nyní k zakoupení ve zvýhodněném setu spolu s naší knihou Kalorické Tabulky – nejlepší recepty.

Saša Fraisová

Facebook profil

Výživová poradkyně, osobní trenérka a trenérka tanečních sportů, která se specializuje na práci s klienty s obezitou a nadváhou. Napsala na toto téma i úspěšnou knihu CHCI KONEČNĚ ZHUBNOUT, nedávno přidala další s názvem JÍST, ČI NEJÍST. Potkat ji můžete například ve skupině Hubneme a jíme zdravě s Kalorickými Tabulkami nebo samozřejmě na jejích stránkách a také na jejích lekcích tance a sportu v Centru tance Praha a v Balance Club Brumlovka.

25.5.2022 Saša Fraisová Články, Recepty a výživa

Z archivu

Nejlepší knihy, které vám pomohou změnit životní styl a zhubnout

Začali jste s vyplňováním jídelníčku do aplikace Kalorické Tabulky a chtěli byste se dozvědět o zdraví prospěšné výživě něco více?

Pochopit, co vaše tělo potřebuje, a umět mu to poskytnout?

Celý článek 15.12.2024

Související články

Veronika Mayová: Naučená bezmoc a hubnutí

„Nebudu to dělat. Proč bych měla? Ostatním se daří, jen mně ne. Už tolikrát jsem selhala…“

Poznáváš se v tom? Tak věz, že ses zavřel/a do pomyslné klece bezmoci.

Celý článek 17.11.2025

Jak vznikala kniha „Kalorické Tabulky – nejlepší recepty“, jež pomáhá lidem měnit jejich hmotnost i životy

Je to už neuvěřitelných pět let, kdy vyšla naše kniha Kalorické Tabulky – nejlepší recepty.

Rádi bychom tímto knížku doporučili novým čtenářům a hlavně poděkovali všem, kteří si ji doteď zakoupili…

Celý článek 13.11.2025

Bc. Martina Rusňáková Korejčková, DiS.: Jste s hubnutím neustále na začátku? Vyzkoušejte tipy, jak se konečně posunout vpřed!

Když člověk začne hubnout, obvykle to doprovází silná motivace, snaha o změnu a odhodlání „něco konečně dělat“.

Jenže výsledky nejsou vždycky hned rychlé a reálný život s sebou přináší spoustu práce, aktivit, povinností, překážek i návraty ke starým návykům. Proto pokud jste se snahou o zhubnutí stále na začátku, můžou vám pomoct následující tipy, které vás podrží na cestě vpřed.

Celý článek 9.11.2025

O kaloriích nevážně: Jídla v těstíčku

Kdysi dávno lidstvo přišlo na to, že smícháním mouky a vody vznikne těsto, a začalo z něj péct chleba. A potom někoho napadlo dát do těsta náplň, zabalit a těsto uvařit či osmažit.

Časem dokonce vznikly i nové varianty těsta jako listové nebo odpalované.

Celý článek 6.11.2025

Veronika Mayová: I pozitivní myšlenky mohou být nechtěné a kazit nám hubnutí

Četl/a jste článek „Nechtěné myšlenky – tichý sabotér naší snahy zhubnout“?

Pokud ne, nezapomeňte se na něj později juknout. Teď se podíváme opět na myšlenky – tentokrát na první pohled pozitivní, jež mají ovšem také své ale…

Celý článek 3.11.2025

Dostupné všude, kde potřebuješ

Kalorické Tabulky jsou dostupné na webu, telefonu, tabletu i na chytrých hodinkách jako Garmin nebo Apple Watch.

App Store Google Play

Dine4Fit Banner Dine4Fit Banner