Aplikace KalorickeTabulky.cz Získat

Šárka Simonidesová: Nejsme to, co jíme, ale to, co vstřebáváme

Všimli jste si, jak nám v tomto období život víc šmakuje? Jak každý náš prožitek doslova hltáme a bereme věci s větším nadhledem?

Zkrátka že trávíme mnohem lépe životní situace.

Vězte, že za tuhle naši vnitřní pohodu může i dobrý stav našeho tenkého střeva. Podle tradiční čínské medicíny (TČM) se v těchto dnech nacházíme pod vládou elementu ohně, k němuž náleží tenké střevo a dvanácterník. Dlouhé dny, teplé noci a slunce v plné síle, to vše posilňuje náš klíčový orgán trávicí soustavy, ve kterém sídlí náš obranný systém – imunita. Střevo je označováno za náš druhý mozek a existují studie, které potvrzují, že řada nemocí má základ právě v nedostatečném zdraví střev. To pak neblaze ovlivňuje imunitu, náladu nebo zdravou hmotnost.

Šárka Simonidesová: Nejsme to, co jíme, ale to, co vstřebáváme

Tenké střevo je rádo, když máte radost

Tenké střevo je pohotový, neúnavný a pracovitý pomocník v našem těle. Jakmile máme hlad, dostávají signál nejen naše sliny, ale i tenké střevo a dvanácterník, do kterých postupuje potrava ze žaludku. Oba pak mají na starosti dokonalé štěpení potravy na bílkoviny, sacharidy a tuky, odkud se vstřebávají do naší krve. Je tedy logické, že pokud jsou oslabené, je ochuzená i naše krev.

Do střev se otiskují vaše srdeční záležitosti, a naopak

Tenké střevo je velmi citlivé na naše pocity a emoce. Jeho párovým orgánem je srdce, o kterém jsem napsala spoustu zajímavých informací v článku pro měsíc květen. Nedělá mu dobře stres, takže zkuste hodně pracovat na svém dechu, jenž vás může stresu rychle zbavit. Tenké střevo i z důvodu napojení na srdce silně reaguje na obavy a strachy, z čehož mohou vzniknout průjmy. Pokud v sobě dlouhodobě něco dusíme, můžeme si naopak přivodit zácpu. Dbejte tedy na to, abyste ze sebe všechno špatné dostávali ven a nezůstávalo to ve vás. Když energie v dráze tenkého střeva neproudí, jak má, mohou nás bolet zuby, krk, šíje a hlava. Nerovnováha v tenkém střevu nás obírá o životní nadhled, nedaří se nám vyhodnocovat dobře situace, můžeme až zbytečně přehnaně kritizovat sebe i druhé. Co se tak zkusit občas na něco „vy…at“?

Jak a kdy posílit tenké střevo?

Maximální tok energie v dráze tenkého střeva probíhá mezi 13. až 15. hodinou, proto ideálně v tuto dobu pro sebe i své trávicí ústrojí něco dobrého udělejte. Nejezte příliš mléčných výrobků, omezte cukr, smažené jídlo atd. Obklopte se veselými lidmi nebo navštivte nějaké silné energetické místo – les, kostel, místo, na které máte krásné vzpomínky. A přidejte úsměv. Kdykoli, kdekoliv.

Cvik na podporu tenkého střeva

Cvik na podporu tenkého střeva

Zaujměte polohu jako u pozice posilující srdce, tedy v sedu s pokrčenýma nohama. Chodidla spojte a uchopte propletenými prsty. Předkloňte se a čelem se snažte co nejvíce přiblížit k nohám. Lokty spočívají na podlaze. S každým výdechem prohlubte pozici, s nádechem se vraťte pomalu zpět, obratel po obratli. Cvik si můžete usnadnit tím, že podložíte pánev polštářem.

Z archivu aneb přečtěte si také:

Václav Krejčík: Dejte si pozor na urputnost!

Václav Krejčík: Dejte si pozor na urputnost!

S oblíbených lektorem Václavem Krejčíkem jsme si povídali u příležitosti opožděného křtu jeho zatím poslední knihy.

ŽIJTE JÓGU 2 s podtitulem „hledání harmonie“ vyšla na jaře letošního roku, ale kvůli covidové situaci byla pokřtěna až nyní v říjnu.

Celý článek 12.10.2021 0

Šárka Simonidesová
https://svethormonalnijogy.cz

Vyhledávaná lektorka hormonální jógové terapie dle Dinah Rodrigues, jejímiž kurzy prošlo už přes 7 000 žen. Šárka učí nejen tuto harmonizující sestavu, ale otevírá různá ženská témata, například role pánevního dna v životě ženy. Je autorkou Orgánové sestavy dle Šárky Simonidesové. Své dlouholeté poznatky jak z kurzů, tak vlastního života shrnula do knihy Jóga pro holky ze Západu, která vyšla v roce 2021 (Albatros). Miluje život, barvy, zvířata, ráda plave a cestuje.

21.5.2022 Články, Jak si udržet zdraví, O kaloriích nevážně

Související články

Kalorické bomby najdete i v tzv. racio sortimentu

Kalorické bomby najdete i v tzv. racio sortimentu

Informovanost lidí ohledně výběru potravin se velmi zlepšuje. Nicméně někdy ne natolik, aby lidé přestali kupovat nekvalitní potraviny a výrobci takových produktů by to už neměli komu prodávat. Prostě by nebyla poptávka.

Tímto článkem bych chtěla znovu přispět k edukaci v oblasti výběru každodenních potravin.

Celý článek 3.3.2024

Anna Nováková: Diastáza břišních svalů

Anna Nováková: Diastáza břišních svalů

Dvě ze tří rodiček trápí vystouplé břicho, necitlivost – „odpojení“ středu těla nebo nevzhledný „převis“, a to i dlouhou dobu po porodu. A nejen je. Ženy podstupující hormonální léčbu, ženy s nadváhou či ženy procházející menopauzou se též potýkají s mnohými tělesnými výzvami.

Pokud se ve svém těle necítíte dobře, stydíte se nosit upnutá trička (natož plavky) a nevíte, kdy, jak a jestli vůbec se vám podaří břicho oploštit do uspokojivé podoby, tento článek je tu pro vás.

Celý článek 20.2.2024