Aplikace KalorickeTabulky.cz Získat

Musí vyvážený jídelníček obsahovat produkty s označením protein?

Občas to vypadá, že žijeme v době, kdy díky probíhajícímu boomu zdravého způsobu stravování, je „protein“ středobodem světa výživy. A že není nic víc než „protein“.

Co to ten protein vlastně je? A proč tohle slovo obchodníci v poslední době dávají na své produkty?

Proteiny jsou jednoduše bílkoviny. Ten pojem známe už ze školy. Bílkoviny jsou nejsložitější skupinou živin vůbec. Důvodem je nejen jejich struktura, ale i funkce, které v organismu zastávají.

Musí vyvážený jídelníček obsahovat produkty s označením protein?

Bílkoviny jsou základní stavební složkou našich svalů, kloubů, kůže či vnitřních orgánů. Tělo si je nedokáže samo vyrobit a musíme je přijímat potravou. Je proto potřeba zajistit jejich dostatečný příjem. Bílkoviny nalezneme v mase, mléčných výrobcích, vejcích a v řadě dalších potravin (i rostlinného původu, například často opomíjené luštěniny).

  • A zde přichází pro mnoho lidí, kteří si začínají hlídat svůj jídelníček, překážka.

Zjišťují, že mají totiž problém přijmout doporučené denní množství bílkovin ve svých jídelníčcích. V aplikaci Kalorické Tabulky jim to jasně signalizuje oranžové kolečko u příjmu bílkovin, které by správně mělo být zelené.

A právě této situace, kdy se mnozí snaží bílkoviny ve svém jídelníčku překotně doplnit, využívají různí obchodníci a výrobci potravin. A používají geniální marketingový trik. Jaký? Dali slovu protein „nový rozměr“. A umísťují je velmi viditelně na svoje produkty, aby zákazníci na první pohled viděli, že zrovna tohle potřebují jíst.

Musí vyvážený jídelníček obsahovat produkty s označením protein?

Pokud je ale protein a bílkovina jedno a to samé, co vlastně znamená „proteinový jogurt“ a tomu podobné „proteinové výrobky“, které nás lákají v regálech obchodů? Jogurt je přece mléčný výrobek a už sám o sobě je zdrojem kvalitních bílkovin. Takový krásný kus krůtího masa je přímo „bílkovinná bomba“. Dokonce se považuje za jeden z nejvhodnějších druhů masa do vyváženého jídelníčku.

  • Myslíte, že bude rozdíl mezi výrobky, když se jeden bude jmenovat krůtí prsa a druhý „proteinová krůtí prsa“?

Samozřejmě ne všechny proteinové produkty jsou nesmysl, ale člověk by měl pečlivě číst, co kupuje a následně konzumuje. Mnohdy nás naláká pouze krásný obal s velikým nápisem PROTEIN, ale ve skutečnosti jsou hodnoty bílkovin v daném produktu obvykle průměrné. Lidé si tak koupí jen další obyčejný mléčný výrobek v krásném a často zbytečně drahém kabátku.

Musí vyvážený jídelníček obsahovat produkty s označením protein?

Navíc je dobré se vždy zamyslet, zda člověk má vůbec zapotřebí konzumovat proteinové produkty. Třicetiletý řidič z povolání, který rekreačně sportuje, bude mít rozdílný denní příjem bílkovin než třicetiletý profesionální vzpěrač, který při každodenním tréninku nazvedá tuny závaží. Řidiči z povolání bude určitě stačit, když se zamyslí nad svým jídelníčkem a zařadí vhodné potraviny, které bílkoviny obsahují. Proteinovými výrobky si pak jídelníček může občas zpestřit. Ale nemusí. Kdežto zmíněný vzpěrač po vhodném doplňku výživy (tzv. suplementaci) už pravděpodobně sáhne, aby si udržel svou sílu a kondici. A zároveň splnil svůj stravovací plán.

Co si z článku zapamatovat?

Nejdůležitější je rozložit si příjem bílkovin do všech chodů po celý den. Doporučuji si den předem sednout, promyslet si stravu na další dny, zapsat si vše do Kalorických Tabulek, které hezky ukáží nejen kolik gramů bílkovin jaká potravina obsahuje, ale i jak jsme na tom v celkovém přehledu za celý den.

foto: cz.depositphotos.com a Leňulka ze skupiny Hubneme a jíme zdravě s Kalorickými tabulkami (spolupracuje s autorkou článku).

Z archivu aneb přečtěte si také:

Hellča Vávrová
https://www.instagram.com/cobuduzasvarit

  • Certifikovaný poradce pro výživu a suplementaci.
  • Pomůže vám, jak zhubnout nebo nabrat svaly zdravě a udržitelně.
  • Ukáže, jak se stravovat vyváženě a jednoduše.
  • Ráda vás nasměruje na cestu svého lepšího já a povede po ní.
  • Recepty vkládá na Vaříme zdravě s Léňou a Hellčou
  • Kontakt: vavrovahelena7@gmail.com

13.6.2022 Články, Recepty a výživa

Související články