Abychom vše lépe pochopili, pojďme si uvést trochu extrémní příklad. Například si někdo může dát 300 gramů hranolek a smažený sýr, půl litru sladké limonády a večer kopeček zmrzliny a latté. Vše si pečlivě zapíše do aplikace Kalorické Tabulky a vyjdou mu třeba i zelená kolečka, tudíž na 100 % splněný denní příjem. I když tušíme, že takto vyvážený jídelníček nevypadá, dotyčný může být přesto spokojený, protože se kolečka zelenají.
Ale zásadou zdravého stravování je samozřejmě jíst pravidelně a hlavně kvalitně.
Jídelníček si plánujeme právě proto, abychom přijali nejen dostatečné množství makroživin, ale hlavně z kvalitních zdrojů. Pravděpodobně sacharidy ze smažených hranolek nebudou stejně výživné jako z vařených brambor či kuskusu. Bílkoviny z půllitrového latté nebudou ty samé jako z pečeného tvarohu ke svačině. Prosím, opravdu jde jen o ilustrativní případ, není třeba polemizovat o tom, že by kolečka u takové „hrůzy“ stejně zelená nebyla.
Při plánování si musíme dát pozor nejen na množství, ale i na to, jaké potraviny budu konzumovat. Musím hledat kvalitní zdroje a kombinovat takové potraviny, které mi pomohou docílit můj denní příjem kalorií.
Ale pozor. Není to o tom si ty hranolky nedat, ale myslet na to, že to není ideální. Chutě je zapotřebí střídat a chuťové pohárky uspokojit. Člověk má mít požitek z jídla a radost ze života. Při zapisování do aplikace Kalorické Tabulky si mohu dát cokoliv, co budu chtít, ale rozumně to rozložit a propojit i s jinými potravinami.
Pokud si chci dát smažený sýr, mohu také popřemýšlet, jakým zdravějším způsobem ho mohu připravit než tím klasickým. Použiji pečení v troubě nebo v horkovzdušné fritéze. Pokud si chci dát zmrzlinu, rozhodně zvolím vhodný čas ke konzumaci a ne večer před spaním. Ke hranolkům zvolím krůtí maso, velmi bohaté na bílkoviny. Také se pokusím nejíst všechny tyhle věci v jeden den, ale rozložit je do delšího období.
V redukčním režimu se pak snažím o plánování svého jídelníčku o dost rafinovaněji a důmyslněji než v udržovacím režimu.
Občas to vypadá, že žijeme v době, kdy díky probíhajícímu boomu zdravého způsobu stravování, je „protein“ středobodem světa výživy. A že není nic víc než „protein“.
Co to ten protein vlastně je? A proč tohle slovo obchodníci v poslední době dávají na své produkty?
Ochucování jídel nekončí jen u koření a bylinek, o nichž jsme psali minule. Od pradávna si lidé jídlo také ochucovali různými směsmi ze zeleniny, bylinek, olejů, medů, lesních plodů, ovoce, mléka, ryb apod.
Z podobných směsí později vznikly omáčky tak, jak je známe dnes. A to nejenom křenová, svíčková, rajská, ale i ty teplé indické, o nichž jsme rovněž psali. Nebo italské jako ta boloňská.
Milí čtenáři blogu aplikace Kalorické Tabulky, než se dostanu k tomu, abych vám předala moje tipy, jak nestrávit v kuchyni příliš času, ráda bych se s vámi krátce podělila o to, jak jsem k přípravě vyváženého jídla našla cestu já.
A jak jsem se naučila zacházet s časem, který je třeba tomu věnovat.
Můžeme si to říct rovnou – ano, stanovování cílů je jedním z nejúčinnějších a zároveň nejlevnějších nástrojů, který můžeme využít při snaze o úpravu hmotnosti a udržení dlouhodobé motivace.
Ať už jste muž nebo žena, tento proces může zásadně ovlivnit (ne) úspěch ve snaze o zlepšení životního stylu.
Jako každé léto, i letos jsou centra velkých měst rozkopaná. Asi aby to turisté měli zábavnější. Ale nejenom centra, i na okrajích měst se kutá, zavírají se silnice, chodníky…
Jde o nemilou věc, ale všechno zlé bývá k něčemu dobré. A pro nás, kteří se snažíme zhubnout, jde doslova o požehnání. Skutečně.