Cesta ke zdraví
a pohodě
App store rating

Cesta ke zdraví
a pohodě

Kalorické Tabulky: Mít „zelená kolečka“ nestačí?

Existují pravidla pro sestavení vhodného jídelníčku?

Nebo prostě stačí, že naplním denní příjem jednotlivých nutrientů a je to v pořádku?

Dost často si lámeme hlavu nad tím, jak si naplánovat náš jídelníček, aby se nám vše tzv. zelenalo. To znamená, že si hlídáme, abychom za den přijali správné množství bílkovin, sacharidů, tuků a vlákniny. Všichni sledujeme hlavně množství a čísla.

Kalorické Tabulky: Mít „zelená kolečka“ nestačí?
ilustrační obrázek

Abychom vše lépe pochopili, pojďme si uvést trochu extrémní příklad. Například si někdo může dát 300 gramů hranolek a smažený sýr, půl litru sladké limonády a večer kopeček zmrzliny a latté. Vše si pečlivě zapíše do aplikace Kalorické Tabulky a vyjdou mu třeba i zelená kolečka, tudíž na 100 % splněný denní příjem. I když tušíme, že takto vyvážený jídelníček nevypadá, dotyčný může být přesto spokojený, protože se kolečka zelenají.

Ale zásadou zdravého stravování je samozřejmě jíst pravidelně a hlavně kvalitně.

Jídelníček si plánujeme právě proto, abychom přijali nejen dostatečné množství makroživin, ale hlavně z kvalitních zdrojů. Pravděpodobně sacharidy ze smažených hranolek nebudou stejně výživné jako z vařených brambor či kuskusu. Bílkoviny z půllitrového latté nebudou ty samé jako z pečeného tvarohu ke svačině. Prosím, opravdu jde jen o ilustrativní případ, není třeba polemizovat o tom, že by kolečka u takové „hrůzy“ stejně zelená nebyla.

Při plánování si musíme dát pozor nejen na množství, ale i na to, jaké potraviny budu konzumovat. Musím hledat kvalitní zdroje a kombinovat takové potraviny, které mi pomohou docílit můj denní příjem kalorií.

Při zapisování do aplikace Kalorické Tabulky si mohu dát cokoliv, co budu chtít, ale rozumně to rozložit a propojit i s jinými potravinami.

Ale pozor. Není to o tom si ty hranolky nedat, ale myslet na to, že to není ideální. Chutě je zapotřebí střídat a chuťové pohárky uspokojit. Člověk má mít požitek z jídla a radost ze života. Při zapisování do aplikace Kalorické Tabulky si mohu dát cokoliv, co budu chtít, ale rozumně to rozložit a propojit i s jinými potravinami.

Pokud si chci dát smažený sýr, mohu také popřemýšlet, jakým zdravějším způsobem ho mohu připravit než tím klasickým. Použiji pečení v troubě nebo v horkovzdušné fritéze. Pokud si chci dát zmrzlinu, rozhodně zvolím vhodný čas ke konzumaci a ne večer před spaním. Ke hranolkům zvolím krůtí maso, velmi bohaté na bílkoviny. Také se pokusím nejíst všechny tyhle věci v jeden den, ale rozložit je do delšího období.

V redukčním režimu se pak snažím o plánování svého jídelníčku o dost rafinovaněji a důmyslněji než v udržovacím režimu.

Když si sestavíte sebelepší jídelníček, ale nebudete mu věnovat čas nebo nebudete jíst pravidelně bez ohledu na složení, nepolepšíte si. Díky aplikaci Kalorické Tabulky uvidíte nejen množství, denní příjem a potřebné gramy přijímaných nutrientů, ale také z čeho jednotlivé živiny přijímáte. Je důležité naučit se jíst takové potraviny a připravovat si takové pokrmy, ze kterých budu mít požitek chuťový, vizuální a ještě to bude mít pro mě výživový benefit.

Hellča Vávrová https://cobuduzasvarit.cz

  • Certifikovaný poradce pro výživu a suplementaci.
  • Pomůže vám, jak zhubnout nebo nabrat svaly zdravě a udržitelně.
  • Ukáže, jak se stravovat vyváženě a jednoduše.
  • Ráda vás nasměruje na cestu svého lepšího já a povede po ní.
  • Recepty vkládá na Vaříme zdravě s Léňou a Hellčou
  • Kontakt: vavrovahelena7@gmail.com
20.8.2022 Hellča Vávrová Články, Fitness a wellness, Jak zhubnout, Recepty a výživa

Z archivu

Musí vyvážený jídelníček obsahovat produkty s označením protein?

Občas to vypadá, že žijeme v době, kdy díky probíhajícímu boomu zdravého způsobu stravování, je „protein“ středobodem světa výživy. A že není nic víc než „protein“.

Co to ten protein vlastně je? A proč tohle slovo obchodníci v poslední době dávají na své produkty?

Celý článek 13.6.2022

Související články

Salsa, dip, pesto, čatní, omáčky – jaké jsou mezi nimi rozdíly?

Ochucování jídel nekončí jen u koření a bylinek, o nichž jsme psali minule. Od pradávna si lidé jídlo také ochucovali různými směsmi ze zeleniny, bylinek, olejů, medů, lesních plodů, ovoce, mléka, ryb apod.

Z podobných směsí později vznikly omáčky tak, jak je známe dnes. A to nejenom křenová, svíčková, rajská, ale i ty teplé indické, o nichž jsme rovněž psali. Nebo italské jako ta boloňská.

Celý článek 22.7.2024

Marcela Szlauerová: Moje cesta k vaření a oblíbené recepty

V rámci volného cyklu pro blog Kalorických Tabulek „jak jsem se naučil/a mít ráda přípravu jídel“ vám představujeme další příběh.

S prosbou o sepsání osobnějších řádků jsme se obrátili jak na odborníky, kteří s námi spolupracují, tak na některé členy skupiny Hubneme a jíme zdravě s Kalorickými Tabulkami.

Celý článek 19.7.2024

Bc. Martina Rusňáková Korejčková, DiS.: Jak si připravovat kvalitní jídlo a zároveň nestrávit v kuchyni celý den

Milí čtenáři blogu aplikace Kalorické Tabulky, než se dostanu k tomu, abych vám předala moje tipy, jak nestrávit v kuchyni příliš času, ráda bych se s vámi krátce podělila o to, jak jsem k přípravě vyváženého jídla našla cestu já.

A jak jsem se naučila zacházet s časem, který je třeba tomu věnovat.

Celý článek 16.7.2024

Ovlivňuje stanovení cíle proces hubnutí?

Můžeme si to říct rovnou – ano, stanovování cílů je jedním z nejúčinnějších a zároveň nejlevnějších nástrojů, který můžeme využít při snaze o úpravu hmotnosti a udržení dlouhodobé motivace.

Ať už jste muž nebo žena, tento proces může zásadně ovlivnit (ne) úspěch ve snaze o zlepšení životního stylu.

Celý článek 14.7.2024

Jan Lipšanský o kaloriích nevážně: Buďme rádi za uzavírky

Jako každé léto, i letos jsou centra velkých měst rozkopaná. Asi aby to turisté měli zábavnější. Ale nejenom centra, i na okrajích měst se kutá, zavírají se silnice, chodníky…

Jde o nemilou věc, ale všechno zlé bývá k něčemu dobré. A pro nás, kteří se snažíme zhubnout, jde doslova o požehnání. Skutečně.

Celý článek 12.7.2024

Dostupné všude, kde potřebuješ

Kalorické Tabulky jsou dostupné na webu, telefonu, tabletu i na chytrých hodinkách jako Garmin nebo Apple Watch.

App Store Google Play

Dine4Fit Banner Dine4Fit Banner