Aplikace KalorickeTabulky.cz Získat

Říjen: Snídejte teplé kaše a pozitivní zprávy

Když se vás zeptám, který orgán je podle vás citlivý na to, co prožíváme, většinu z vás možná jako první napadne srdce.

Ale pozor, emočně velmi citlivým je i náš žaludek – orgán, jenž podle TČM náleží k měsíci říjnu a je tím pádem v tomto období nejzatíženějším.

Kolikrát vám nešlo něco strávit? Jak často míváte stažený žaludek? Jak vám je, když se dějí věci, které vám nejsou příjemné, na které zkrátka nemáte žaludek? Vidíte? Mluvíme o emocích, a přece o žaludku.

Žaludek je nejaktivnější mezi sedmou a devátou hodinou ranní.

Hlavní fyzickou funkcí žaludku je příjem, rozklad a dočasné skladování potravy. Když žaludek pracuje bez problémů, máme dobrou chuť k jídlu, dobře trávíme, během jídla ani po něm nás nic netrápí. Pokud se ale našemu žaludku nedaří, tak nás bolí nebo se pořád cítíme přejedeni.

  • Potrava bohatá na tuky vydrží v žaludku mnohdy více než šest hodin, sacharidové jídlo opustí žaludek už po dvou až třech hodinách.

Žaludek je nejaktivnější mezi sedmou a devátou hodinou ranní. Je to doba, kdy snídáme. Co do sebe v tuto chvíli dostanete, to výrazně ovlivní celý váš den. A je tím myšleno jak jídlo, tak emoce nebo informace. Jezte pomalu a rozhodně nedělejte nic, co vás rozčílí nebo ve vás probouzí agresi. Dělejte jen příjemné věci a myslete na hezké zážitky.

Pro svůj žaludek (a nejen pro něj) uděláte nejlíp, když si hned po ránu odpustíte televizi nebo nějakou výživnou diskuzi na sociálních sítích. Tohle všechno vám může pokazit den a váš žaludek se nebude cítit dobře, oslabíte ho.

Co v říjnu snídat?

Tradiční čínská medicína přikládá velkou váhu tomu, co snídáme. V tomto období si dělejte ideálně teplé snídaně v podobě obilných kaší. Klidně si dejte ale i hustou zeleninovou polévku. Ideální je rostlinné mléko, ovocná zavařenina, kousíček hořké čokolády, ořechy, semínka. Dobrá jsou konopná nebo černý sezam. Vynechejte potraviny, které přinášejí tělu vlhkost, což je syrové ovoce, jogurty, sýry, mléčné výrobky, smoothie, džusy atd.

  • Pozor, ochlazuje i zelený čaj, i když je teplý.

A jak s těmi emocemi?

Dávejte si v tomto období pozor na svoji vnitřní agresivitu, je kyselá a může vést ke vzniku žaludečních vředů. Pokud vás něco štve, zkuste to rozdýchat, jít někam do klidu, situaci si nějak vyhodnotit. Občas opravdu pomůže vědomý dech, hluboký nádech i výdech. Zlost v nás samotných často vyvolávají lidé jen tím, jak se chovají. Většinou je to ale tak, že nám na druhých vadí to, co nám vadí na sobě. Nastavují nám tak vlastně zrcadlo. Podívejte se do svého nitra a zamyslete se, jestli neděláte to samé vůči některým lidem i vy.

Cvik na posílení energetické dráhy žaludku

Cvik na posílení energetické dráhy žaludku

Posaďte se do vzpřímeného sedu na patách. Pánev by měla být v neutrální pozici, tedy nikoliv podsazená. Pozor na bedra. Jsou přirozeně zakřivená? Předpažte a propleťte prsty na rukou. S nádechem vzpažte. Pokud vám to tělo dovolí, dlaně vytočte ke stropu. Pohled směřuje šikmo vzhůru ke stropu, hlava se dostane do mírného záklonu. S nádechem se vždy vytahujte za pažemi směrem vzhůru výš a výš. S výdechem se uvolněte a můžete přidat léčivý zvuk „ččuuu“. Zopakujte alespoň třikrát.

Pěkné podzimní dny.

Tip redakce Kalorické Tabulky:

Autorka článku Šárka Simonidesová, zkušená lektorka jógy, již několik měsíců připravuje pro blog Kalorických Tabulek volný cyklus o jednotlivých orgánech z hlediska TČM. Články obohacuje o osobní zkušenosti s tisícovkami žen, které prošly jejími kurzy hormonální a orgánové jógy. Související články najdete, když kliknete níže na její jméno vpravo vedle data vydání.

Z archivu aneb přečtěte si také:

Šárka Simonidesová
https://svethormonalnijogy.cz

Vyhledávaná lektorka hormonální jógové terapie dle Dinah Rodrigues, jejímiž kurzy prošlo už přes 7 000 žen. Šárka učí nejen tuto harmonizující sestavu, ale otevírá různá ženská témata, například role pánevního dna v životě ženy. Je autorkou Orgánové sestavy dle Šárky Simonidesové. Své dlouholeté poznatky jak z kurzů, tak vlastního života shrnula do knihy Jóga pro holky ze Západu, která vyšla v roce 2021 (Albatros). Miluje život, barvy, zvířata, ráda plave a cestuje.

21.9.2022 Články, Fitness a wellness, Jak si udržet zdraví

Související články

Saša Rohlíková: Jak hubne ta, co učí hubnout druhé

Saša Rohlíková: Jak hubne ta, co učí hubnout druhé

Cvičím a sportuju celý život. Sport je i součástí mé práce, neboť aktivně vedu jako trenérka lekce pohybu.

Přesto jsem byla poslední roky s vlastním tělem nespokojená. Z mnoha zdravotních, osobních i celosvětových důvodů šla poctivá péče o mne stranou. Byla jsem zvyklá být ve formě, ale ta najednou „zmizela“.

Celý článek 12.2.2024

Kryoterapie: Mráz dokáže léčit tělo i duši

Kryoterapie: Mráz dokáže léčit tělo i duši

Extrémní horko, nebo nepředstavitelný mráz? Saunu už většina z nás zkusila. Pokud se v ní cítíme dobře, přináší nám řadu benefitů.

A stejně tak pár minut v nepředstavitelném mrazu dokáže s naším tělem zázraky….

Celý článek 16.12.2023