Nejčastější omyly ve snaze o zdravý životní styl
Ve své ordinaci se setkávám s různými nešvary – některé jsou nešvary v pravém slova smyslu, kdy člověk na svou tělesnou schránku vůbec nedbá – nehýbe se, kouří, jí potraviny, které mu rozhodně nesvědčí.
A potom tu máme další nešvary – ty, o kterých si člověk myslí, že jsou to zvyky dobré, dokonce žádoucí, a provozuje v upřímné snaze udělat něco pro své zdraví.
Takových překvapivých omylů je hodně, tak se pokusím posvítit alespoň na ty nejčastější.
Jím šestkrát denně
Nějak se stalo, že i vědeckými kruhy bylo jednu dobu doporučováno jíst „málo a častěji“ – snídani, svačinku, oběd, další svačinku, večeři, prostě pěkně pravidelně třeba po třech hodinách. Tento model stravování se ovšem ukázal jako chybný – má totiž za následek neustálé vyplavování inzulinu slinivkou. A to je cesta do pekel, lépe řečeno cesta k cukrovce, obezitě a metabolickému syndromu.
Osobně doporučuji tento model nahradit jiným, přirozenějším. Jezte, když máte hlad – přiměřené porce, které vás zasytí a po kterých nebudete mít za chvíli zase hlad. A jezte pravidelně. Tělo má pravidelnost rádo. Někdo pak jí třeba jen dvakrát denně, ale stačí mu to. Někdo třikrát, čtyřikrát… Někdo si dá naposledy oběd a potom už se postí až do dalšího rána. Najděte si svůj režim, který bude vyhovovat vašemu trávení, ale zároveň bude mít správné obecné charakteristiky – takže jezte kvalitně, přiměřeně, pravidelně.
Najím se až večer
Když on prostě není čas! Já bych tak rád v práci obědval nebo svačil, ale není kdy! Však se najím, až přijdu domů… Tento stravovací model vyhovuje opravdu málokomu. Maximálně těm, kteří si zvykli na takzvaný přerušovaný půst – ale ten samozřejmě není o tom, že by byl člověk hladový jako vlk a potom večer dohnal všechna hlavní jídla najednou a vybílil ledničku i sousedovi. Pokud nemáte hlad, do jídla se nenuťte, ale pokud hlad máte, mozek přestává fungovat, jste podráždění a slabí, pak si na jídlo čas najít musíte.
Piji čtyři litry denně
To byla jednu dobu další módní vlna. Pravdou je, že lidské tělo obsahuje kolem 70 % vody, čili tekutiny musíme rozhodně v průběhu dne doplňovat. Ovšem při běžném provozu to s jejich příjmem nemusíme přehánět – není tedy třeba každých 15 minut vytahovat lahev a napájet se. Potřeba tekutin závisí na vnějších faktorech – jiné množství potřebujete, pokud sedíte v klidu v kanceláři, a jiné, pokud ryjete zahradu a praží na vás slunce, nebo když sportujete. Což je v podstatě logické. Orientační množství tekutin, které by každý z nás měl za den vypít, je přibližně půl litru na 15 kg tělesné hmotnosti. Nebo použijte vzorec, kdy vynásobíte svou váhu koeficientem 0,035 a získáte množství tekutin v litrech. Tekutiny získáváme i v potravě. Samozřejmě je rozdíl, jestli si dopřejete polévku či šťavnaté ovoce, nebo pečivo.
Sladké pití
To je doslova mor. Když vidím, jak z batohu kouká dvoulitrovka limonády, jímá mě hrůza. To jsou, řekla bych, naprosto zbytečné kalorie, které vyčerpávají metabolismus kvůli neustálé dodávce cukru. O neblahém vlivu na zubní sklovinu ani nemluvě! Rodiče malých dětí se často diví, jak je možné, že má Pepíček tolik zubních kazů. Inu, když cucá bonbóny a zapíjí je colou, divit se nemůžeme. Pokud se nedokážete obejít bez sladké chuti nápojů, dejte si je jen k jídlu. A potom k popíjení mezi jídly preferujte nápoje neslazené – ideálně vodu, případně ovocný či slabý bylinkový čaj nebo hodně naředěný neslazený džus.
Jen syrová to může být?
Další móda je syrová neboli raw strava. Ta může mnoha lidem velmi vyhovovat, při její konzumaci se cítí dobře, svěže a plni energie. Ovšem asi vás nepřekvapí, že taková strava není úplně pro všechny – my, zimomřivky, vážící čtyřicet kilo i s postelí bychom asi skončily úplně průhledné, vyklepané a zmrzlé. Takže všeho s mírou. Pro osoby s velmi křehkou konstitucí je tepelná úprava potravin naopak velmi vhodná; syrové potraviny zařadíme samozřejmě také, ale ne výlučně. Stejně tak v chladném období roku asi raději sáhneme po teplé husté polévce než po svěžím salátu.
Nízkotučně
Nízkotučné mléčné produkty, light tyčinky, zdravý „polystyren“ aneb pufované a extrudované obilniny – je to cesta ke zdraví a štíhlosti? K tomu jsem dost skeptická. Co se týče jídla, zastávám názor, že máme jíst co nejjednodušší, nejpřirozenější potraviny, co nejméně průmyslově zpracované a „vylepšené“. Pokud budete jíst pestrou čerstvou skutečnou stravu s dostatkem vlákniny, nebudete mít vysoký cholesterol a nebudete muset kupovat light věci, kde bývá stejně menší podíl tuků vykompenzován vyšším podílem cukru, který nám také neprospívá. Když se budete ládovat extrudáty lehčími než peříčko, stejně vás nezasytí a za chvíli budete lovit něco dalšího k jídlu.
Nenechme se tedy zmást všemožnými novinkami a protikladnými doporučeními – přemýšlejme hlavou a poslouchejme své tělo.
foto: cz.depositphotos.com
MUDr. Skulínková Kristina
23.11.2022
MUDr. Skulínková Kristina
Články, Jak si udržet zdraví