Aplikace KalorickeTabulky.cz Získat

Veronika Žilková: Neobětujte své tělo péči o ostatní

V souvislosti s uvedením komorního snímku Spolu do kin přinášíme krátký rozhovor s oblíbenou a výjimečně všestrannou herečkou Veronikou Žilkovou, která v něm exceluje v roli matky autistického syna (Štěpán Kozub).

Zajímalo nás, kde tato vitální žena bere energii, jak se stravuje a zda vůbec někdy odpočívá.

Veronika Žilková, film Spolu

Na úvod bych vám, Veroniko, ráda poděkovala za velmi příjemná cvičební videa, která dáváte někdy na svůj Instagram. Líbí se mi ta jednoduchost a spontánnost, díky kterým ženy vidí, že cvičení nemusí být žádná věda a mohou si ho dopřát v domácích podmínkách během několika málo minut. Podle vaší bezvadné postavy soudím, že pravidelný pohyb je nedílnou součástí vašeho života.
Ano, pohyb je nedílnou součástí mého života, to říkáte naprosto přesně. Každé divadelní představení je velká fyzická zátěž a výdej kalorií. Kdysi to někdo srovnával s energetickým výdajem horníků v dolech. Kromě pohybu ale herec musí navíc vydat i škálu emocí. A to je také energeticky náročné.

Rozhovor vyjde v rámci aplikace Kaloricketabulky.cz, kterou využívají lidé, jež chtějí mít pod kontrolou svůj jídelníček – nejen ohledně přijatých kalorií, ale zejména vyváženého složení (bílkoviny, sacharidy, tuky). Jak to máte s jídlem vy? Dodržujete nějaká speciální doporučení?
Snažím se jíst minimálně. Oběd nebo večeře jsou pro mě sváteční záležitostí. Hodně snídám a pak už jím celý den jen minisvačinky. Moje dieta je tedy v minimu jídla, ale na druhou stranu zase jím opravdu vše. Nezakazuji si rohlíky, ale sním jen půlku. Když náhodou obědvám, dám si jeden knedlík. Nepiji také žádné slazené džusy, sladké minerálky, tvrdý alkohol a ani nesladím kávu. Sladké si dopřeji jen ke snídani. Je to trochu mučení, ale výsledkem je postava, na kterou se diváci dvě hodiny během představení můžou dívat.

Řada pracujících žen se přiznává k tomu, že se za celý den vlastně pořádně nají až pozdě večer, když už mají tzv. hotovo a spadne z nich celodenní stres. Také herecká profese zřejmě vůbec neumožňuje jet, co se týká stravování, nějaký pravidelný a tělu prospěšný režim…
Herci nesmí jíst dvě hodiny před představením. Je to jako před sportovním tréninkem. Někdy si dám večer po představení sklenici nefiltrovaného piva z nedalekého malého pivovaru. Jsou v něm stopové prvky, vitaminy, znamená pro mě doplnění tekutiny i relax. Ale k němu už nejím, maximálně malý chleba se škvarky nebo hrst brambůrků. S plným žaludkem bych totiž neusnula.

Veronika Žilková, film Spolu

Naopak bez snídaně bych nevydržela svoje životní tempo. Snídám kávu, cereálie, marmeládu, pečivo, slaninu a vejce. Oběd vynechávám nebo si dám někde jen polévku bez pečiva nebo jogurt. V průběhu dne svačím ovoce nebo zeleninu.

Když mám výjimečně volno a v klidu obědvám nebo večeřím, hlídám si, co jím. Když si dám řízek, tak bez přílohy. Když si dám brambory, tak pouze s tvarohem a bez masa. Hranolky jsem si zakázala, jen občas ochutnám tři od vnuka. Vepřové jsem nahradila hovězím. Ve fastfoodu si dám salát nebo z hamburgru sním jen maso a pečivo nechám psovi. Vlastně celý den myslím na to, co nesníst. Základem mé diety je myslet na to, co si nekoupím do lednice, protože když to tam nemám, tak to nesním.

Ženy milují recepty. Vyměňují si je kolegyně v práci, získáváme je od kamarádek, maminek, babiček, protože nejlepší jsou ty ověřené, někým blízkým prověřené a doporučené. Prozradila byste nám prosím aspoň jeden váš oblíbený?
I když nemám ráda kuřecí maso, mám recept, kdy kuře chutná jako libová husička. Celé vykuchané kuře nasolím a napěchuji vymačkaným kysaným zelím. Druhým sáčkem zelí kuře z venku obložím, přiklopím a peču. Nepodlévám, nepřidávám máslo. Je to moc dobrý oběd. Dětem jako přílohu udělám bramborový knedlík. Mojí přílohou je jen to báječné zelí nasáklé šťávou z kuřete.

Stejně jako recepty, předávají si ženy mezi sebou také osvědčené tipy – například co dělat, když se na nás hrne příliš starostí. Jakou radou se řídíte vy?
Když je vám zle a hrozí přejídání ze stresu, vezměte psa a jděte do lesa – a to v jakémkoliv počasí. Choďte do úplného vyčerpaní. Kdo nemá psa, ať vezme souseda. Když moc prší, uklízejte ve sklepě nebo šuplíky. Nejlepší antistres je fyzická práce a z ní pocházející únava.

Veronika Žilková, film Spolu

 

Co byste vzkázala ženám, které se stále odhodlávají ke změně životního stylu, ale odkládají to (mnohdy řadu let), až budou děti velké, až budou mít klidnější práci, až si najdou někoho, kdo je podpoří?
Nemám odvahu cokoliv komukoliv radit. Snad jen – snažte se víc myslet na sebe! Já jsem bohužel, stejně jako ve filmu Spolu, matka posedlá obětí rodině. A tak se držme motta filmu „Láska neznamená oběť „. Neobětujte své tělo péči o ostatní, obětujte jen svá kila navíc a získáte za to hezkou postavu, sebevědomí a radost, že vám to sluší.

Hezky řečeno, děkuji. A vy umíte skutečně odpočívat a myslet na své potřeby?
Snažím se po velkém šoku ze zrady manžela, který jsem prožila, znovu najít chuť do života. V té nejhorší fázi jsem přestala úplně vařit. To zklamání z konce rodiny mi vzalo po čtyřiceti letech chuť pro kohokoliv vařit cokoliv. A co jsem v tomto období uvařila, nebylo dobré. Vařit se musí s láskou. A tak jsem jen chodila se psy po lese a vařily naopak děti. A v tom lese jsem někoho potkala a nedávno mu poprvé uvařila, teda spíš upekla – právě to kuře na zelí. Tak uvidíme, co bude dál.

Děkujeme za upřímné odpovědi a ze srdce přejeme pevné zdraví a hodně štěstí.

foto: Bontonfilm.cz, Pavel Šinágl

Tip redakce Kalorické Tabulky

Snímek Spolu přináší příběh matky a jejích dvou dospělých dětí, z nichž jedno trpí autismem a potřebuje péči, zatímco druhé trpí celý život nedostatkem pozornosti. V hlavních rolích vedle Veroniky Žilkové uvidíte Štěpána Kozuba a Kamilu Janovičovou. „Film není popisem toho, co zažívá rodina, ve které je handicapované dítě. Je o tenké hranici mezi pomocí a sebeobětováním, o tom, jak snadné je pro lásku k jednomu dítěti ty druhé odsunout na vedlejší kolej a jak důležité je umět si v rodině říct, že se máte rádi. Když jsme začali film chystat, byli jsme překvapeni, kolik lidí kolem nás si z rodiny nese určitý pocit nemilovanosti. Kolik lidí rezignuje na svůj život, protože ho projektuje do života svých blízkých,“ říká duo režisérů David Laňka a Martin Müller. A protože téma nemilovanosti zaznívá často také v našich uzavřených skupinách na facebooku v souvislosti s nadbytečnými kilogramy, není radno před ním zavírat oči.

Z archivu aneb přečtěte si také:

Ing. Macáková Marcela

Studium na VŠCHT ji inspirovalo k zájmu o výživu a zdravý životní styl. Po promoci (1993) psala na toto téma pro řadu časopisů – Vlasta, Fit styl, Longevity, Moje zdraví, aj. Vedle blogu Kalorických tabulek, kde pracuje jako editorka a správce facebooku, provozuje již téměř dvacet let vlastní webík www.aerobic.cz. Tam si přijdou na své všichni, které baví jakékoliv skupinové cvičení (aerobik, jóga, pilates…)

23.11.2022 Články, Jak si udržet zdraví

Související články

Kalorické bomby najdete i v tzv. racio sortimentu

Kalorické bomby najdete i v tzv. racio sortimentu

Informovanost lidí ohledně výběru potravin se velmi zlepšuje. Nicméně někdy ne natolik, aby lidé přestali kupovat nekvalitní potraviny a výrobci takových produktů by to už neměli komu prodávat. Prostě by nebyla poptávka.

Tímto článkem bych chtěla znovu přispět k edukaci v oblasti výběru každodenních potravin.

Celý článek 3.3.2024

Anna Nováková: Diastáza břišních svalů

Anna Nováková: Diastáza břišních svalů

Dvě ze tří rodiček trápí vystouplé břicho, necitlivost – „odpojení“ středu těla nebo nevzhledný „převis“, a to i dlouhou dobu po porodu. A nejen je. Ženy podstupující hormonální léčbu, ženy s nadváhou či ženy procházející menopauzou se též potýkají s mnohými tělesnými výzvami.

Pokud se ve svém těle necítíte dobře, stydíte se nosit upnutá trička (natož plavky) a nevíte, kdy, jak a jestli vůbec se vám podaří břicho oploštit do uspokojivé podoby, tento článek je tu pro vás.

Celý článek 20.2.2024