Aplikace KalorickeTabulky.cz Získat

Karolína Kudláčková: Nejdůležitější je najíst se dřív, než si tělo začne říkat o jídlo pocitem hladu

Díky své sportovní kariéře má Karolína bohaté zkušenosti z oblasti výživy, kdy si dle vlastních slov prošla všemi možnými typy stravování.

Stále se v této oblasti vzdělává, nicméně už dnes jednoznačně ví, že každý si hlavně musí najít to svoje, co mu sedne a je schopen dlouhodobě dodržovat.

Život sympatické Karolíny je od dětství spjat se sportem. Jako malé dítě začala s gymnastikou, má za sebou dlouhou éru úspěchů na poli sportovního aerobiku. Stala se několikanásobnou mistryní světa, Evropy i České republiky v kategorii singl ženy, tria a pětice.

Karolína Kudláčková: Nejdůležitější je najíst se dřív, než si tělo začne říkat o jídlo pocitem hladu

Trénovala s těmi nejlepšími, např. Jakubem Strakošem, také několikanásobným mistrem světa ve sportovním aerobiku, nyní se sama věnuje přípravě mladých nadějí. Mezi její záliby patří pohyb v přírodě, ideálně strávený s rodinou a pro někoho možná překvapivě pečení sladkých dobrot. Právě při něm uplatňuje své znalosti ve výživě a experimentuje s alternativními sladidly, aby výsledek splňoval parametry zdravé výživy.

Karolíno, máš za sebou velmi úspěšnou sportovní kariéru, při kterém byla správná strava nutností. Kdybys měla jmenovat jednu jedinou věc, která je podle tebe v rámci jídelníčku důležitá, co by to bylo?
Jsem přesvědčena o tom, že je to pravidelnost ve stravě. Sama jsem si prošla různými pokusy a zkušenostmi – jíst málo, vyřazovat určitá jídla apod. To znají dobře asi všichni, kteří zkoušeli během svého života hubnout. U mě se to změnilo, když jsem se začala více zajímat o správnou výživu a celkovou spokojenost těla v běžném životě i v rámci mého sportování.

  • Pochopila jsem, že nejdůležitější je najíst se dřív, než si tělo začne říkat o jídlo pocitem hladu. A je už na samotném člověku, jestli bude jíst třikrát denně, pětkrát nebo dokonce šestkrát.

Určit si tedy každodenní návyky pravidelnosti s jakýmkoliv jídlem je tedy správný první krok k dalším pozitivním změnám v jídelníčku.

Bylo to již řečeno na blogu Kalorických Tabulek mockrát, nicméně podle některých dotazů v naší uzavřené skupině je znát, že opakování není na škodu. Pojďme si zcela polopatě vysvětlit, proč je správně poskládaný jídelníček tak důležitý a co by měl obsahovat, aby prospíval našemu celkovému zdraví.
Strava je pro naše tělo jakýmsi palivem. Když tělu dodáme správné palivo, bude podávat úplně jiné fyzické, ale hlavně i psychické výkony. Správná strava není o tom vynechat cukr a snížit tuky, jak by si někdo mohl na základě některých tvrzení z let minulých myslet. (A bohužel to tak uvádějí mnohdy dodnes některé magazíny, které jako by zamrzly čase, poznámka redakce KT).

jsem těhotná a používám Kalorické Tabulky, kde si hlídám, abych správně jedla.

Trocha jednoduchého cukru ve formě čokoládového bonbonu či dortíku jednou za čas může být pro nás i pozitivní. Totéž tuk – jeho každodenní příjem (kvalitní zdroj a v omezeném množství) je dokonce pro nás velmi důležitý. Pro mě osobně je jistotou dobré nálady, když si ob den dám sladký jogurt nebo i ten již zmíněný bonbon. Každopádně pro to, aby na nás cukr působil dobře, si musíme hlídat jednoduše řečeno tzv. barevný talíř. Ten obsahuje dostatek vlákniny, bílkovin, tuků i sacharidů, kterých se také mnozí neprávem bojí. Vždy by na něm tedy měla být – opět zjednodušeně řečeno zelenina/ovoce, různorodé přílohy a kvalitní bílkovina všech druhů, včetně masa (poznámka redakce – pomůcku v podobně talíře s příslušnými nápisy nabízíme v našem e-shopu).

Zmínila jsi, že se někteří lidé bojí sacharidů. Řekněme si k tomu ještě něco více. Proč mají tak špatnou pověst?
Je důležité si určit, co to sacharidy jsou. Mnoho lidí si představí bílé pečivo, mnohdy dokonce samotný jednoduchý cukr apod. A to není samozřejmě správně.

Tady do toho vstoupím s vlastním vysvětlením, jež jsem pochopila díky rozpakům našich uživatelů. Ve škole se prý mnozí učili, že základní živiny jsou „cukry, tuky, bílkoviny“, takže pak sacharidy vnímají jako cukry, něco sladkého. Ve skutečnosti jsou ony cukry podskupinou sacharidů…
Ano, podívejme se na obaly od jídla, kde je vždy uvedeno složení produktu. Můžeme tam vidět sacharidy a následně „z toho CUKRY“. Ty sacharidy bez těch špatných cukrů, to jsou právě ty pro naše tělo správné. A čím aktivnější jsme, tím prospěšnější pro nás sacharidy jsou. A platí to i pro ty, kteří chtějí zhubnout. Ne nadarmo se říká, že „tuky hoří v ohni sacharidů“. Sacharidy, na které bychom se měli zaměřit, jsou ve formě celozrnného chleba, ovoce, zeleniny, musli (opět bez přidaného cukru).

 můj pejsek mi do tréninku vstupuje rušivě, ale chci tím poukázat na to, že i když člověk nemá ideální podmínky, tak se cvičit doma dá

Prozraď nám, prosím, jak vypadá takový tvůj typický jídelníček na jeden den při tvých pohybových aktivitách a jak by třeba vypadal v případě, že bys tak aktivní nebyla.
Můj běžný den začíná větší snídaní. Mně vyhovuje celozrnné pečivo s lučinou, sýrem a šunkou. Vždy se snažím přidat nějakou tu zeleninu a ovoce. Ráno se napiji vody nebo si udělám bylinkový čaj. Sladím převážně medem nebo vůbec. Jako svačinu mívám běžný bílý jogurt s ovocem, vločky nebo si něco napeču. K obědu mám ráda něco, co mohu sníst i studené, když nejsem zrovna někde v klidu na obědě. To znamená něco s rýží, těstovinou, kuskusem, bulgurem nebo třeba bramborové noky. Často si na oleji připravím zeleninu nebo si udělám sýrovou omáčku, jindy jen maso k příloze. Odpoledne si dávám většinou dvě svačiny. Záleží na tom, zda pravidelně trénuji – to si pak dopřeji více jídla a i mé tělo si to žádá. Například zapečený toast, sušené ovoce, domácí musli s mlékem. Ke všemu si dám nějaký kus ovoce. Přes den si hlídám pitný režim. Piji jen vodu. A protože si ráda dám kafe, piji o to víc vody, protože káva dehydratuje. K večeři většinou dělám pořádné jídlo pro mě i pro přítele. Často pečeme či vaříme maso, většinou máme zeleninu v syrovém stavu a k masu brambory, rýži nebo nějaké těstoviny. Když hodně sportuji, dopřeji si i takzvanou druhou večeři ve formě zeleniny nebo třeba sýru.

Jelikož teď tolik nesportuji, jedla bych bez nich možná málo. Takto si snadno hlídám, kolik toho musím sníst, abych neošidila sebe ani miminko. Naopak když bych si chtěla dát něco sladkého, mám tam hezky zapsané, kolik jsem toho snědla, opět z důvodu, abych si hlídala příjem.

Když jsme u toho hlídání skladby jídelníčku, jaké chyby dělají nejčastěji tví klienti, kterým se stravou pomáháš?
Často chtějí jíst málo a vynechávat něco, na čem tzv. „ujíždí”. Mnohdy ale ti lidé musí začít jíst o hodně více a pak jim ani na jejich chutě nezbude místo. Často jim doporučuji jíst poctivě podle jídelníčku, aby si tu odměnu v klidu mohli dát.

Nejjednodušší pohybovou aktivitou je chůze. A osobně bych k ní doporučila přidat aspoň základní procvičení těla.

Dobře. Máme tedy jakž tak poskládaný jídelníček, jenž se snažíme dodržovat, přesto se očekávané výsledky třeba nedostavují. To je opět zkušenost od uživatelů naší aplikace. Jak můžeme naši snahu tedy ještě více podpořit?
Ruku v ruce jde se správným stravováním také návyk spánku. Spánek by měl být každopádně kvalitní, a to nejlépe v délce šest hodin tvrdého spánku. Pro mě byl vždy spánek formou velké regenerace, a tak jsem se snažila dodržovat kvalitní spánek každodenně. Stres je také podstatný problém. Škodí našemu tělu a ovlivňuje řadu procesů. Proto je nutné umět si určit formu relaxace a dopřát si klid a odpočinek. Každý z nás by se měl naučit rozpoznat, kdy naše tělo potřebuje odpočinek. A dopřát mu jej.

Další častou otázkou bývá, co jíst před a po sportovní aktivitě. Jak to děláš ty?
Stravu je samozřejmě důležité naplánovat podle dalších aktivit. Pokud víme, že nebudeme dělat nic náročného, můžeme si dát v podstatě cokoliv, co nám zapadá do jídelníčku, ale jestli máme před sportovní aktivitou, je dobré dát si něco lehčího, rychleji stravitelného. Může to být například ovoce, jogurt, celozrnné pečivo. Co bych jistě vynechala, je maso či tuky ve větším množství. Po tréninku pak může následovat nějaká bílkovina či opět ovoce a zelenina.

Když zaznělo slovo trénink, někdo by se mohl zaleknout. Člověk ale asi nemusí hned spěchat do posilovny, když chce se sebou začít něco dělat, že?
Samozřejmě že ne. Nejjednodušší pohybovou aktivitou, která určitě neublíží a naopak vám po každém dni uleví a pomůže, je chůze. Říká se, že každý zdravý člověk by měl denně ujít 10 tisíc kroků. A já s tím souhlasím, protože pohyb způsobuje, že naše tělo funguje, jak má. Osobně bych k chůzi doporučila přidat aspoň základní procvičení těla. Tím nemusí být hned hodiny v posilovně, které si mnozí představí, ale i takové dvacetiminutové cvičení obden vás udrží fit a v dobré náladě. Přiznám se, že i mně se často nechce, ale vím, jaký pocit následuje pak. Motivuje mě k tomu i můj můj Youtube kanál, kam si dávám cvičební videa. Mrkněte a třeba vám něco padne do oka. Společnost mi často dělá můj pejsek. Není to úplně sparing partner v tom pravém slova smyslu, spíš mi do tréninku vstupuje rušivě, ale chci tím poukázat na to, že i když člověk nemá ideální podmínky, tak se cvičit doma dá.

Kontakty na hosta

@karolinakudlackova
vyzivovyporadcekk@email.cz

Z archivu aneb přečtěte si také:

Fit Makyta: Proč hubnutí někdy nefunguje?

Fit Makyta: Proč hubnutí někdy nefunguje?

Znáte to. Snažíte se jíst podle Kalorických Tabulek, ale vysněný úbytek nepřichází. Nebo aspoň ne v takové míře, jak jste očekávali podle úspěchů ostatních.

Co s tím? O tom jsme si povídali s výživovou poradkyní, jež je na internetu viditelná pod přezdívkou Fit Makyta.

Celý článek 2.2.2022 0

Ing. Macáková Marcela

Studium na VŠCHT ji inspirovalo k zájmu o výživu a zdravý životní styl. Po promoci (1993) psala na toto téma pro řadu časopisů – Vlasta, Fit styl, Longevity, Moje zdraví, aj. Vedle blogu Kalorických tabulek, kde pracuje jako editorka a správce facebooku, provozuje již téměř dvacet let vlastní webík www.aerobic.cz. Tam si přijdou na své všichni, které baví jakékoliv skupinové cvičení (aerobik, jóga, pilates…)

8.10.2022 Články, Jak si udržet zdraví, Jak zhubnout

Související články

Kalorické bomby najdete i v tzv. racio sortimentu

Kalorické bomby najdete i v tzv. racio sortimentu

Informovanost lidí ohledně výběru potravin se velmi zlepšuje. Nicméně někdy ne natolik, aby lidé přestali kupovat nekvalitní potraviny a výrobci takových produktů by to už neměli komu prodávat. Prostě by nebyla poptávka.

Tímto článkem bych chtěla znovu přispět k edukaci v oblasti výběru každodenních potravin.

Celý článek 3.3.2024

Anna Nováková: Diastáza břišních svalů

Anna Nováková: Diastáza břišních svalů

Dvě ze tří rodiček trápí vystouplé břicho, necitlivost – „odpojení“ středu těla nebo nevzhledný „převis“, a to i dlouhou dobu po porodu. A nejen je. Ženy podstupující hormonální léčbu, ženy s nadváhou či ženy procházející menopauzou se též potýkají s mnohými tělesnými výzvami.

Pokud se ve svém těle necítíte dobře, stydíte se nosit upnutá trička (natož plavky) a nevíte, kdy, jak a jestli vůbec se vám podaří břicho oploštit do uspokojivé podoby, tento článek je tu pro vás.

Celý článek 20.2.2024