Aplikace KalorickeTabulky.cz Získat

Další tip, jak přes Vánoce (tolik) nepřibrat

Přiblížil se nám konec roku a s ním spojené svátky, kdy řada lidí holduje přejídání a pití alkoholu.

A tak jako každý rok, i já se v nutričním poradenství věnuji tomu, jak v tomto období tolik nepřibrat.

Každý prosincový článek se zaměřuji na různé tipy, jak se postavit k vánočnímu pojídání a popíjení, aby to nemělo negativní dopad na tělesnou hmotnost (ve větší míře). Letos napíšu o metodě, kterou někteří asi znají – jde o „přerušovaný půst“ (intermittent fasting). V současné době se těší velké popularitě.

Další tip, jak přes Vánoce (tolik) nepřibrat

Obecně vzato přerušovaný půst zas až tolik neřeší složení jídla jako především jeho načasování. Střídají se fáze stravování a fáze půstu (bez jídla a kalorických nápojů). Variant přerušovaného půstu je mnoho, ale ty nejběžnější jsou dle následujících vzorců:

  • 10/14 = období 10 hodin během dne, kdy se strava konzumuje, a 14 hodin půstu
  • 8/16 = období 8 hodin během dne, kdy se strava konzumuje, a 16 hodin půstu

Další formy přerušovaného stravování jsou:

  • 6/1 = 6 dní v týdnu se člověk stravuje a 1 den v týdnu se postí
  • 5/2 = 5 dní v týdnu se člověk stravuje a 2 dny v týdnu se postí atp.

Výsledkem bývá odlehčení trávicímu systému z důvodu nižší konzumace jídla v postních oknech, což často přináší snížení množství energie z přijatého jídla. Mnoho lidí zhubne právě díky tomu, že nejí tolik či po tak dlouhou dobu jako před tím. Znám velké množství lidí, kterým tento stravovací způsob vyhovuje – cítí se lépe a štíhleji.

Prosinec se jeví jako výhodný měsíc, kdy si tento stravovací systém můžete na sobě vyzkoušet a alespoň si udělat obrázek o tom, zdali to pro vás může být vhodný směr. Mnoho lidí si pak fáze, kdy se jí a nejí, upravují i podle svých potřeb (například 9/15 = období 9 hodin během dne, kdy se strava konzumuje, a 15 hodin půstu).

Pokud tedy patříte mezi osoby, kteří se o Vánocích nemůžou v jídle udržet, tak tím, že přerušovaný půst tolik neřeší složení stravy, ale spíše načasování, vám může pomoct nezkrotné pojídání alespoň utnout v určitou dobu. Tak jako mému klientovi Michalovi…

přerušovaný půst - intermittent fasting

Příklad z praxe

Michal byl vloni na cestě redukování již půl roku před obávaným měsícem jídla – prosincem. Na základě přerušovaného půstu, který držel celý prosinec, sice nic dalšího ten měsíc nezhubnul, ale alespoň také nic nepřibral.

Pan Michal byl typický milovník jídla – jakéhokoliv. Dokázal o jídle vyprávět tak dlouho, s láskou a barvitě, až se i mně začaly kolikrát sbíhat sliny. Svou láskou k jídlu se ovšem dojedl až na 120 kg – z velké části v podobě tuku v oblasti břicha, což už se začalo podepisovat na jeho zdraví (silnými bolestmi kolen a vysokým krevním tlakem). Vysoký krevní tlak nebolí, ten ho zhubnout tolik nemotivoval, zato stupňující se bolesti kolen ho donutily se svou hmotností „něco dělat“.

Proto mě navštívil v mojí plzeňské nutriční poradně, kde svou hubnoucí cestu započal. Po prvotních pokusech bylo jasné, že se neumí vzdát milované české kuchyně a že bude potřeba vymyslet pro něj hubnutí tak, aby si mohl občas dopřát své oblíbené jídlo – omáčky s knedlíky, smažený vepřový řízek, smažený karbanátek, pečený bůček apod.). Jedině s takovou strategií si dovedl představit, že hubnutí vydrží dlouhodobě.

Co se týče změn v jeho stravování, tak jsme sladili například to, že začal snídat. Původně byl zvyklý, že jeho první jídlo byl až oběd a druhé večeře, která se protáhla až do doby, než šel spát. Když jedl málo přes den, tím více ho samozřejmě dostihlo večerní opulentní hodování. Navečeřel se a pak ještě celý večer chodil do ledničky a dojídal se vším možným, co mu přišlo pod ruku. Proto bylo u něj zásadní zavést snídani, oběd ponechat, přidat odpolední svačinu a zmenšit večeři (s úpravami složení, porcí a výběrem potravin).

Psychologicky důležité pro něj bylo, aby si jednou v týdnu mohl dát klasický oběd české kuchyně. První tři měsíce, kdy byl odhodlaný, tato opatření zafungovala. A začal hubnout. Čtvrtý měsíc ale přišla krize a nedostatek času na odpolední svačinu, čímž se opět zintenzivněla večerní konzumace jídla ještě po večeři. Jelikož jsem pana Michala už chvilku znala, bylo mi jasné, že musím přijít s něčím, co ho znovu nadchne, aby u opatření, které mu pomůže zhubnout další kila, vydržel. Myšlenka zkusit přerušovaný půst se mi jevila jako dobrý nápad. Vybrali jsme model 9/15.

  • Obeznámil celou rodinu, že v době mezi 19. a 10. hodinou nic nepozře a že očekává spolupráci v tomto opatření. Doslova se „zabejčil“ a měsíce vydržel.

Tato strategie mu pomohla i v celém prosinci včetně vánočních svátků, kdy by jinak po vzoru předešlých let jedl a pil od rána do večera vše, co vánoční a silvestrovské období nabízí. Tím, že se držel střídmějšího výběru potravin a umírněných velikostí porcí, čtyř jídel denně a přerušovaného denního půstu ve schématu 9/15, tak jak už bylo řečeno, sice nic nezhubnul, ale ani nic nepřibral.

Celkově se mu za rok podařilo zhubnout 23 kg a jeho ošetřující lékař mu mohl snížit dávku léku na tlak. Redukcí hmotnosti odlehčil i svým bolavým kolenům a částečně si ulevil od jejich významné bolesti.

Uvědomění na závěr:

Přerušovaný půst (ve formě 8/16, 10/14 nebo 9/15) je sice vysoce módní metoda, ale určitě není samospásná, ale ani zavrženíhodná. Nicméně u lidí, kteří neznají svou hranici v míře konzumace kalorií, popřípadě u lidí, kterým se nedaří zhubnout či mají trávicí obtíže, může přerušované stravování přinést výhody a výsledky. Tady bych poradila následující: Pokud vám tato metoda imponuje a nemáte zdravotní potíže, které by mohla tato forma stravování zhoršit nebo nastartovat (v tom případě se vždy poraďte s ošetřujícím lékařem či nutricionistou), je možné si ji na pár dní či týdnů vyzkoušet, právě třeba ideálně v prosinci.

Variant přerušovaného půstu je mnoho

Vždy bych ale doporučila respektovat zásady racionálního jídelníčku či zásady vaší předepsané léčebné diety v kombinaci s individuálními potřebami těla. Například pokud byste často hlady kolabovali, tak to asi nebude ta pravá cesta. Nebo pokud jste ranní ptáče, směřujte více stravy dopoledne a méně odpoledne a večer. Pokud jste naopak večerní sova, můžete posunout snídani na čas dopolední svačiny a prodloužit tak čas večerního konzumování (třeba až do sedmé hodiny večerní jako v případě pana Michala).

Nebo si ji můžete vyzkoušet jen jako preventivní metodu při vánočním pojídání a přejídání a „naordinovat“ si ji pouze na čas vánočních svátků. A uvidíte, zdali vám přinesla alespoň snědení menšího množství cukroví a vypití menšího množství svařáků u večerních vánočních pohádek, než tomu bylo v letech minulých.

foto: cz.depositphotos.com

Z archivu aneb přečtěte si také:

Bc. Martina Rusňáková Korejčková, DiS.
www.martinakorejckova.cz

  • Nutriční terapeutka a výživová poradkyně
  • Poskytuje individuální jídelníčky na míru, stravovací programy, on-line jídelníčky a celkové poradenství v oblasti životního stylu
  • S radostí píše články na svůj blog i webové portály
  • Působila i jako výživová poradkyně pro finalistky České Miss
  • Stravování s radostí na Facebooku

12.12.2022 Články, Jak si udržet zdraví, Jak zhubnout

Související články

Kalorické bomby najdete i v tzv. racio sortimentu

Kalorické bomby najdete i v tzv. racio sortimentu

Informovanost lidí ohledně výběru potravin se velmi zlepšuje. Nicméně někdy ne natolik, aby lidé přestali kupovat nekvalitní potraviny a výrobci takových produktů by to už neměli komu prodávat. Prostě by nebyla poptávka.

Tímto článkem bych chtěla znovu přispět k edukaci v oblasti výběru každodenních potravin.

Celý článek 3.3.2024

Anna Nováková: Diastáza břišních svalů

Anna Nováková: Diastáza břišních svalů

Dvě ze tří rodiček trápí vystouplé břicho, necitlivost – „odpojení“ středu těla nebo nevzhledný „převis“, a to i dlouhou dobu po porodu. A nejen je. Ženy podstupující hormonální léčbu, ženy s nadváhou či ženy procházející menopauzou se též potýkají s mnohými tělesnými výzvami.

Pokud se ve svém těle necítíte dobře, stydíte se nosit upnutá trička (natož plavky) a nevíte, kdy, jak a jestli vůbec se vám podaří břicho oploštit do uspokojivé podoby, tento článek je tu pro vás.

Celý článek 20.2.2024