Aplikace KalorickeTabulky.cz Získat

Navařte si a nakupte na celý týden

Věděli jste, že ze tří druhů příloh, tří druhů masa a tří druhů zeleniny jde uvařit 27 obědů na celý týden?

Od doby covidu, kdy jsem měl doma obě děti, mi zůstaly papírky se seznamy a tabulkami. Se seznamy jídel, která by se dala k obědu uvařit a oba kluci to jedli, ale také tabulka nikoliv kalorických hodnot, ale kombinací a variací jídel.

V určitou dobu jsem zjistil, že se mi víc vyplatí nakoupit na celý týden a ze všech ingrediencí na přílohu, maso a zeleninu poskládat různá jídla. Moje máma tyto věci řeší právě tak, že má dopředu nakoupené a v mrazáku uschované zeleninové směsi či jen zmrazený hrášek anebo kukuřici, ve sklepě bednu brambor, bednu cibule a česnek, ve spíži pak ryby a vepřové maso v konzervách, dále rýži, mouku a těstoviny, v plechovkách fazole, rajčata, kopr, kukuřici, houby, broskve, ve vzduchotěsných sklenicích nakonec jáhly, červenou čočku, pohanku, kuskus, ovesné vločky, kroupy… A když přijede návštěva, sáhne a připraví pokaždé jiné jídlo.

Kombinace a variace

Ono vlastně je to jednoduché a můžete si zkusit zakombinovat sami. Kolik asi tak můžeme celkově připravit příloh? Brambory, rýže, těstoviny (jichž je větší množství druhů), knedlíky bramborové nebo houskové případně noky, obiloviny, chlebová placka (tortilla, naan, pita, döner), bramborová placka, pečivo (chleba, rohlíky – třeba k leču), případně jen samotná zelenina nebo luštěninová kaše. Dejme tomu osm.

Věděli jste, že ze tří druhů příloh, tří druhů masa a tří druhů zeleniny jde uvařit 27 obědů na celý týden?

Maso můžeme použít drůbeží, vepřové, hovězí, rybu, mleté, vnitřnosti, případně klobásu, případně je tu ještě králík, zvěřina, telecí či jehněčí maso. Řekněme tedy 10 druhů mas. A u zeleniny můžeme vybírat z plodové, kořenové, listové, luštěnin, cibulové nebo košťálové, přičemž počet těch nejužívanějších kousků bude zhruba 15 (rajče, mrkev, červená řepa, paprika, špenát, hrách, fazole, čočka, cibule, česnek, pórek, zelí, kapusta, květák, brokolice).

A teď už jen kombinujeme – brambory postupně se všemi danými druhy masa a zeleniny, pak rýži se všemi druhy masa a zeleniny a postupujeme dál a dál. Z osmi druhů příloh, deseti druhů masa a řekněme patnácti druhů zeleniny lze takto bez opakování jednotlivých ingrediencí vytvořit 1 200 jídel! Až tedy na to, že třeba mít na talíři těstoviny s fazolemi a rybou by nemuselo zrovna každému chutnat (přestože ve skutečnosti jde o jeden z italských pokrmů a nijak špatný).

Jinak ještě krátce a zjednodušeně na vysvětlenou – kombinace bez opakování znamená, že z určité množiny použijeme každý prvek jen jednou a zkombinujeme jej s jiným, přičemž počítáme, kolik takových kombinací může vzniknout. Pokud už kombinujeme mezi jednotlivými prvky a s možnostmi opakování, říká se tomu variace.

Pojďme nakoupit a vařit

Dejme tomu, že se budeme bavit pouze o obědech od pondělí do pátku. A že se každý den prostřídá jiná příloha, jiné maso a jiná zelenina, abychom na talíři dodrželi potřebná denní množství vlákniny a bílkovin, a samozřejmě také vitamínů a minerálů.

  • Jako přílohy v pondělí ráno nakoupíme např. rýži, brambory, těstoviny, chleba a obiloviny, třeba kuskus.
  • Jako maso koupíme např. kuře, játra (ledvinky), hovězí, mleté a rybu.
  • A jako zeleninu fazole, špenát, hrášek, brokolici a čočku nebo rajčata.

To je celkem 15 surovin. Jejich kombinacemi by se dalo teoreticky vytvořit 125 jídel, která se nebudou opakovat.

Na pondělní oběd připravíme chili con carne. Na cibulce osmahneme mleté maso, přidáme fazole, dokořeníme a podáváme s chlebem. Jedna 200g porce má 667 kJ a obsahuje 16 g bílkovin, 4 g vlákniny plus krajíc chleba 510 kJ, 4 g bílkovin a 2 g vlákniny.

Úterní oběd bude sestávat z uvařených brambor, dušeného špenátu podle vaší chuti a k tomu plátek hovězího masa. 150 g brambor představuje 521 kJ a 3 g bílkovin a 2 g vlákniny. Porce dušeného špenátu o 100 g rovná se 144 kJ a zhruba stejné množství bílkovin a vlákniny jako brambory. A 100 g hovězího masa je 712 kJ a 25 g bílkovin.

Na oběd ve středu si připravíme kuře s rýží a k tomu na páře vařenou brokolici. Kuře o 100 gramech představuje 606 kJ a 25 g bílkovin, 150 g vařené rýže 789 kJ, 4g bílkovin a 1 g vlákniny a brokolice 100 g potom 174 kJ, 2 g bílkovin a 3 g vlákniny.

Na čtvrtek můžeme připravit játra na cibulce s kuskusem, do kterého přidáme mraženou zeleninu, třeba ten hrášek. 150 g jater vyjde na 756 kJ, 30 g bílkovin a necelý gram vlákniny, stejná porce vařeného kuskusu na 751 kJ, 7 g bílkovin a 5 g vlákniny, nu a 50 g hrášku na 217 kJ a 3 g vlákniny i bílkovin.

Pátek býval vždy postní, takže se nabízí ryba s těstovinami a červenou čočkou, případně s opečenými rajčaty. A víte co? Tentokrát si hodnoty najděte v našich Kalorických tabulkách sami, jen tak pro rozcvičku.

Navařte si a nakupte na celý týden

To však není vše. Pokud z některého dne jídlo nebo samotné suroviny zbudou, dá se tentokrát variovat i následně, takže nakonec je možné udělat jídel daleko víc. Pokud si vezmeme námi danou patnáctku, tak lze z daných ingrediencí udělat šoulet (fazole nebo hrášek s kroupami, česnekem a majoránkou), brambory na sádle a na cibuli, rýži s rybou a zeleninou, hrášek v rajské omáčce, brambory s brokolicí a kuřecím masem, vaječnou omeletu se zeleninou a chlebem, pohanku s rajčaty a mletým masem, brambory s rajčaty a hovězím masem, bramborové placky či bramborák s játry a hráškem, kuřecí indické kari s rýží, karbanátky, sekanou, hrachovou kaši či dhál atd.

A to kdybychom koupili třeba ještě nakládaný kopr, křen (na křenovou nebo koprovou omáčku), čerstvé papriky (třeba na omáčku z pečených paprik), kapustičky, houby, pórek, mrkev, špekáček (na guláš), mák (na škubánky nebo nudle s mákem), vepřové maso, knedlíky (dobré jsou samotné na cibulce s rajčaty a vajíčkem), rozroste se nám počet variací i kombinací neuvěřitelnou řadou.

Takže až příště půjdete na nákup, udělejte si seznam jen toho opravdu potřebného, nakupte podle něj a zkuste si sami doma kombinovat. Je to často velmi zábavné.

foto: cz.depositphotos.com

Chcete zhubnout? Mohlo by se vám hodit:

Z archivu aneb přečtěte si také:

Jak měřit kroky bez chytrých náramků

Jak měřit kroky bez chytrých náramků

Občas se stane, že se nám chytrý náramek nebo hodinky rozbijí či nejsou dostatečně nabité – co potom, jak si měřit kroky?

Začínal jsem s pohybem – v mém případě s rychlejší chůzí – asi jako každý z vás. Zjistil jsem si, že by měl člověk nachodit alespoň šest tisíc kroků denně, a tak jsem si pořídil chytrý náramek, potom ještě jeden, a také jeden krokoměr do kapsy.

Celý článek 17.11.2022 0

Jan Lipšanský

Absolvent scenáristiky, novinář, spisovatel, spolupracovník České televize, v současné době si užívající svých dvou synů a výletů s nimi.

5.12.2022 Články, O kaloriích nevážně, Recepty a výživa

Související články

Velikonoce – nejlepší recepty

Velikonoce – nejlepší recepty

Jídlo je radost, ne starost.

A to samozřejmě platí i během svátků. Připomeňme si, jak si užít velikonoční čas – a to včetně tradičních i nových pochoutek. A nezbytných vajec.

Celý článek 28.3.2024

Masála: Směsi indického koření a jak se v nich vyznat

Masála: Směsi indického koření a jak se v nich vyznat

S rostoucí popularitou indických restaurací začínáme i víc používat indické názvy jídel.

Asi není problém zapamatovat si, že slovo „aloo“ znamená brambory, „palak“ špenát, „chana“ že je cizrna, „dhál“ čočka, „rajma“ fazole, „mattar“ hrášek, „paneer“ je sýr, „raita“ jogurt, „gobhi“ květák „malai kofta“ opečené noky z bramborového těsta.

Celý článek 24.3.2024