Cesta ke zdraví
a pohodě
App store rating

Cesta ke zdraví
a pohodě

Jak zní smysluplné novoroční předsevzetí?

Každý leden nese ve vzduchu tradičně mnoho novoročních předsevzetí.

V souvislosti s naším zaměřením jsou to pak nejčastěji předsevzetí typu: „budu jíst lépe/zdravěji“, „zhubnu“, „začnu mít pravidelný pohyb“. Znáte to…

Jako nutriční terapeutka bych pro vás ovšem měla jedno opravdu smysluplné předsevzetí. Dalo by se zformulovat třeba takto: „Nepotřebuji jíst na živiny prázdné potraviny, které jsou navíc bohaté na potravinářskou chemii a nekvalitní suroviny“.

Jak zní smysluplné novoroční předsevzetí?

Že to není kdo ví co? Naopak, tohle předsevzetí je základ, který pomůže jíst lépe/zdravěji, pomůže v začátcích hubnutí a hlavně – z dlouhodobé perspektivy vám vaše tělo poděkuje, protože ho budete živit tím, co potřebuje: kvalitní živiny, vitamíny, minerální látky, stopové prvky, vlákninu… A naopak ho nebudete krmit tím, co mu velmi škodí: průmyslově zpracované potraviny, konzervanty, barviva, syntetická dochucovadla, aromata, ztužený rostlinný tuk, palmový tuk, glukózo-fruktózový sirup, přehršel bílé mouky, soli atd.

V této souvislosti bych vám chtěla povyprávět svůj příběh, který lze zkrátit na formulku: „nebudu jíst prázdné potraviny“. Opravdu mi to změnilo způsob stravování, jež mi pomáhá udržovat si svou optimální tělesnou hmotnost už 16 let!

Bylo mi nějakých náct, studovala jsem 2. ročník na střední škole a půl roku se potýkala s urputnými křečemi v břiše každé ráno. Ano, psychosomatika sehrála svou roli, protože to bylo období rozchodu mých rodičů. Ale další hlavní roli v tom hrálo moje hrozné stravování s absencí pohybu na internátu daleko od domova. Naštěstí jsem se dostala do rukou jednoho „osvíceného“ gastroenterologa (lékaře specialisty na trávicí trakt), který mi krom léků výrazně doporučil zařadit pravidelný pohyb a radikálně změnit jídelníček. Také se zajímal o to, jak se mi daří ve škole, nebo o to, co se děje doma. Rozhodně si musel být vědom souvislostí těla, psychiky a emocí.

„budu jíst lépe/zdravěji“, „zhubnu“, „začnu mít pravidelný pohyb“.

A k této době se vlastně datují i moje profesní začátky. Začala jsem načítat knihy o vhodné formě stravování, začala jsem běhat a zpevňovat tělo pravidelným cvičením. A po pár týdnech se moje zažívání zcela upravilo. Po necelém roce jsem se zase mohla budit bez ranních bolestí břicha. A právě tehdy jsem si dala ono důležité předsevzetí, kterého se držím dodnes: nebudu a nechci jíst prázdné potraviny“.

Co to znamená a obnáší?

Nejprve jsem si udělala jasno v tom, co moje tělo potřebuje a co mu prospívá. Potřebuje kvalitní potraviny obsahující:

  • Základní živiny – stavební látky – bílkoviny (ty v největším zastoupení najdete například v mase, rybách, mléce, mléčných výrobcích, sýrech, vejcích, luštěninách…). Dále kvalitní zdroje energie – sacharidy (v celozrnných obilovinách, luštěninách, ovoci, jogurtech, mléku…). Kvalitní tuky pro srdečně-cévní systém a mozek (olivový olej, oleje z ořechů a semínek, ořechy, semínka, občas trochu másla či ghí, avokádo, rybí tuk, 100% ořechová „másla“).
  • Dále vitamíny, minerální látky, stopové prvky, ochranné látky – pro funkčnost každé buňky v našem těle – tedy opět především čerstvé potraviny.
  • Pak samozřejmě vláknina (krom lidí, kteří ji nemají doporučenou z důvodu zažívacích potíží) – pro správnou funkci střev, trávení, udržování normohladiny krevních tuků, pro pocit sytosti, snížení chuti na sladké atp.
  • A tekutiny – především neslazené, nealkoholické a nesycené nápoje (cca min. 30 ml na kilogram tělesné hmotnosti).

V tomto si může udělat pořádek každý, kdo chce svoje tělo dobře živit a udržovat si tělesnou hmotnost. Samozřejmostí je pak i individuální vyloučení potravin, na které jste alergičtí či intolerantní. Nebo vám nesedí či nechutnají.

Také mi bylo jasné, co moje tělo určitě nepotřebuje (či bez čeho se rozhodně obejde). Tenkrát jsem si uvědomila, že pravděpodobně moc nepotřebuje: volný cukr, umělá sladidla, glukózovo-fruktózový cukr, nekvalitní tuky (především ty rostlinné ztužené, palmový olej, kosový rafinovaný tuk, nekvalitní ořechová másla, sádlo), umělá aromata, azobarviva, konzervanty, syntetická dochucovadla, glutamáty, nadmíru soli, plnidla, „příchutě“ a v neposlední řadě tuny bílé pšeničné necelozrnné mouky a výrobky z ní…

Prakticky to vypadalo a vypadá tak, že než jdu jíst něco, co není na mém obvyklém „eating listu“ čerstvých, základních a kvalitních potravin, tak si položím otázku, jestli se mi tohle vůbec chce jíst? A zda to není jen prázdná potravina, jež mi krom chvilky chuti nepřinese absolutně nic (a spíš mi může uškodit).

Když si totiž řeknete, že místo třeba tatranky se chystáte sníst směs pšeničné mouky, cukru, rostlinného tuku, hořké polevy složené opět z cukru, rostlinného tuku, kakaového prášku, emulgátoru E476, aromat; sušené syrovátky, lískových jader, sušeného mléka odtučněného, sójové mouky, odtučněného kakaového prášku, soli, laktózy, aromat, emulgátoru sojového lecitinu a kypřící látky, chuť velmi rychle přejde…

nebudu a nechci jíst prázdné potraviny

Ale pozor – pokud mám chuť na něco dobrého, tak si dám jednoduše kostičku čokolády, lžičku mandlového másla nebo jogurt s namixovaným banánem/datlemi a čistým kakaovým práškem. Sladké je to taky, ale už nejím prázdnou potravinu, ale sladkost obsahující základní živiny, nějaké ty vitamíny a minerální látky. Nebo si upeču doma buchtu, kam si dám mleté ořechy, med, datle, ovoce, špaldovou celozrnnou mouku či ovesné vločky apod. Receptů nejen na zdravější formu sladkostí najdete na internetu spoustu, včetně receptů Kalorických Tabulek, kam přispívám i já.

  • Ono to totiž není o tom, že by se mi (nebo vám) něco stalo po jedné takové „prázdné potravině“. Ale je to o tom, že někdo má jídelníček na „prázdných potravinách“ postavený – jsou tam zastoupeny prakticky denně.

Bílé pečivo se salámem, koblížky, šátečky, buchty, knedlíky, omáčky, smažená jídla, tučná masa, masné polotovary, sladká jídla, sušenky, bonbony, sladké jogurty/tvarohy, krémy a pudinky, slazené cereálie, plněné bagety, fast-foodová jídla…

Výsledkem pak dost často bývá člověk s nadváhou či dokonce obezitou, špatným stavem svalové hmoty, trávicími obtížemi, nutričně podvyživený (chybí mu vitamíny, minerální látky, vláknina, což se podepisuje na stavu orgánových soustav…). Také může mít vyšší hladinu krevního cukru, krevních tuků, krevního tlaku či zažívací, kloubní, kožní a imunitní potíže. Typický je i špatný stav a funkčnost střevního mikrobiomu či chronický systémový zánět těla, který člověk málokdy pozná, protože ho nedoprovází například teplota či akutní nesnesitelná bolest, ale naopak dlouhodobé nespecifické bolesti (+ mnoho jiných zdravotních problémů).

A jak že poznáte tyhle prázdné potraviny?

Nemusíte se vyznat v chemických názvech potravinářské chemie, dokonce se nepotřebujete ani tak vyznat v tabulce s nutričními hodnotami na obalech potravin. Plně stačí, když nebudete jíst potraviny, které tělu nic dobrého nepřinesou. To znamená, že základem je přečíst složení a nekupovat to, čemu ve složení nerozumíte. Dále doporučuji vyhýbat se komponentům v potravinách, které jsem zmiňovala v tomto článku. Je vhodné vybírat základní potraviny, tedy průmyslem nezpracované nebo jen minimálně zpracované potraviny. Myslete na to, že i to, jak se dlouhodobě stravujeme, ovlivňuje náš imunitní systém (včetně imunity ve střevech). A ten v této době plné virů potřebujeme mít funkční nejvíce. Viry tu budou s námi pořád, ale je otázka stavu naší imunity a celkové vyladěnosti těla a mysli, jak si s viry naše tělo poradí.

foto: cz.depositphotos.com

Bc. Martina Rusňáková Korejčková, DiS. www.martinakorejckova.cz

  • Nutriční terapeutka a výživová poradkyně
  • Poskytuje individuální jídelníčky na míru, stravovací programy, on-line jídelníčky a celkové poradenství v oblasti životního stylu
  • S radostí píše články na svůj blog i webové portály
  • Působila i jako výživová poradkyně pro finalistky České Miss
  • Stravování s radostí na Facebooku
8.1.2023 Bc. Martina Rusňáková Korejčková, DiS. Články, Jak si udržet zdraví, Jak zhubnout

Z archivu

Bílkoviny jako fenomén dnešní doby?

Kdo se začne trochu více zajímat o stravování, tak zjistí, že právě bílkoviny jsou v této souvislosti velmi často skloňované a vychvalované.

A to samozřejmě právem…

Celý článek 19.11.2022

Související články

Salsa, dip, pesto, čatní, omáčky – jaké jsou mezi nimi rozdíly?

Ochucování jídel nekončí jen u koření a bylinek, o nichž jsme psali minule. Od pradávna si lidé jídlo také ochucovali různými směsmi ze zeleniny, bylinek, olejů, medů, lesních plodů, ovoce, mléka, ryb apod.

Z podobných směsí později vznikly omáčky tak, jak je známe dnes. A to nejenom křenová, svíčková, rajská, ale i ty teplé indické, o nichž jsme rovněž psali. Nebo italské jako ta boloňská.

Celý článek 22.7.2024

Marcela Szlauerová: Moje cesta k vaření a oblíbené recepty

V rámci volného cyklu pro blog Kalorických Tabulek „jak jsem se naučil/a mít ráda přípravu jídel“ vám představujeme další příběh.

S prosbou o sepsání osobnějších řádků jsme se obrátili jak na odborníky, kteří s námi spolupracují, tak na některé členy skupiny Hubneme a jíme zdravě s Kalorickými Tabulkami.

Celý článek 19.7.2024

Bc. Martina Rusňáková Korejčková, DiS.: Jak si připravovat kvalitní jídlo a zároveň nestrávit v kuchyni celý den

Milí čtenáři blogu aplikace Kalorické Tabulky, než se dostanu k tomu, abych vám předala moje tipy, jak nestrávit v kuchyni příliš času, ráda bych se s vámi krátce podělila o to, jak jsem k přípravě vyváženého jídla našla cestu já.

A jak jsem se naučila zacházet s časem, který je třeba tomu věnovat.

Celý článek 16.7.2024

Ovlivňuje stanovení cíle proces hubnutí?

Můžeme si to říct rovnou – ano, stanovování cílů je jedním z nejúčinnějších a zároveň nejlevnějších nástrojů, který můžeme využít při snaze o úpravu hmotnosti a udržení dlouhodobé motivace.

Ať už jste muž nebo žena, tento proces může zásadně ovlivnit (ne) úspěch ve snaze o zlepšení životního stylu.

Celý článek 14.7.2024

Jan Lipšanský o kaloriích nevážně: Buďme rádi za uzavírky

Jako každé léto, i letos jsou centra velkých měst rozkopaná. Asi aby to turisté měli zábavnější. Ale nejenom centra, i na okrajích měst se kutá, zavírají se silnice, chodníky…

Jde o nemilou věc, ale všechno zlé bývá k něčemu dobré. A pro nás, kteří se snažíme zhubnout, jde doslova o požehnání. Skutečně.

Celý článek 12.7.2024

Dostupné všude, kde potřebuješ

Kalorické Tabulky jsou dostupné na webu, telefonu, tabletu i na chytrých hodinkách jako Garmin nebo Apple Watch.

App Store Google Play

Dine4Fit Banner Dine4Fit Banner