Aplikace KalorickeTabulky.cz Získat

Zelený čaj v otázkách a odpovědích

Kolik se dá udělat nálevů? Jak dlouho při kterém nálevu nechat lístky louhovat? Je možné nechat čaj přes noc?

A co je to kompletní kolečko čaje?

Zdravotní účinky čaje jsme už probírali, včetně rozdělení jednotlivých čajů. Pokud jde o ztišení a rituály s čajem spojené, o tom jsme psali také. Ale doposud jsme nezmiňovali podrobnosti, na které se ptá mnoho čtenářů na diskuzních fórech věnovaných především zelenému čaji u nás i v zahraničí. Nabízíme proto přehled nejčastějších otázek – a samozřejmě i odpovědí.

Zelený čaj v otázkách a odpovědích

Mohu použít čaj ze supermarketu?

Samozřejmě můžete, proti gustu žádný disputát, avšak podobně jako u kávy jde většinou o druhořadé čaje, někdy dokonce náhražky. Kupujte spíše sypaný, než sáčkovaný čaj. A pozorně si jej prohlédněte – pokud vám někdo nabídne drť nebo dokonce čaj rozsypaný na prach, neberte jej. Čajové lístky mají být celé, svinuté nebo usušené, možná přelomené, ale rozhodně ne nadrcené či v podobě prachu. Takový čaj pak totiž chutná hořce a natrpkle.

Mám vařit čaj ve velké nádobě, nebo menší?

Čaj lze ve velkých nádobách samozřejmě vařit také, ale většinou tak nedostanete to podstatné z jeho chuti. Ve staré Číně se v kancelářích takto čaj připravoval, ale nevařil se – vhazovali odměřené množství do hrnce či větší konvice postavené na kamnech, do vlažné nebo jen teplé vody, takže se mohl louhovat o něco déle. Praxe však doporučuje používat menší konvičky – s objemem 0,3 litru – s hubičkou (která má sítko) a víčkem, z nichž se čaj přelévá po zhruba dvou minutách louhování a má tu nejintenzivnější chuť.

Dá se použít víc nálevů?

Ano, dá. U zeleného čaje se většinou dělají tři nálevy, jen u černého pouze jeden. Čaje puerh mohou absolvovat až 10 nálevů. Čínští dělníci si s sebou do práce většinou brali jednu konev s jednou dávkou čajových lístků, a tu průběžně po celý den zalévali horkou vodou a slévali. Podrobněji o jednotlivých nálevech u zeleného čaje viz níže.

Můžu čaj nechat stát přes noc?

Tato otázka se dá pochopit dvěma způsoby – jestli je možné již hotový a slitý zelený čaj v šálku nechat stát přes noc a vypít jej až ráno, nebo jestli v konvici nechat čajové lístky na možný třetí, čtvrtý nálev na druhý den.

V prvním případě zní odpověď ne. Zelený čaj odstátý přes noc ztrácí veškeré své zdravotní účinky, naopak působí dokonce již nezdravě.

Zelený čaj odstátý přes noc ztrácí veškeré své zdravotní účinky, naopak působí dokonce již nezdravě.

Ve druhém případě lze výjimečně nechat čajové lístky v konvičce přes noc na ranní zalití, ale pak lístky hned vyhoďte. Máte to stejné jako se zbytky od oběda – také si je nenecháváte třeba tři dny, protože stejně jako u čaje se v nich začnou množit plísně a nezdravé mikroby. U čaje rychleji, protože přišel do kontaktu s vodou. Proto je nejideálnější vypít všechny tři nálevy během jednoho dne (jednoho dopoledne).

Jak dlouho dělat druhý a jak dlouho třetí nálev?

Než odpovíme, je nutné si připomenout, že nejvíc kofeinu (68 %) a polyfenolů (nesprávně taninů) se vyplaví do vody při prvním nálevu. Ten je proto silnější a o trošičku hořčí než další nálevy, kdy podíl kofeinu klesne na 20 %. Druhý nálev bývá označován za ten nejlepší, protože nejvíce vynikne jemnost, chuť a případná sladkost toho kterého druhu čaje. Třetí nálev obsahuje oproti prvnímu opět mírně zvýšený podíl kofeinu (22 %) a katechinu. Katechiny a polyfenoly se totiž ve vodě rozpouštějí pomaleji.

Proto platí pravidlo, že první nálev by měl mít teplotu kolem 80 °C a čaj se má louhovat 2 až dvě a půl minuty. Po slití do šálku nechejte mokré čajové lístky v konvici. Je potřeba je nechat vlhké a rozvinuté, a nepokoušet se je znovu vyndat a sušit. Ztratily by pak mnohé ze svých zdravých látek, ale i na chuti.

Zelený čaj: Kolik se dá udělat nálevů? Jak dlouho při kterém nálevu nechat lístky louhovat? Je možné nechat čaj přes noc?

U druhého nálevu se doporučuje o něco nižší teplota vody při zalití – cca 75 °C – a nechat lístky louhovat o polovinu kratší dobu než první nálev, tedy asi minutu, minutu a čtvrt. Třetí nálev – protože jsou již čajové lístky tak nějak oslabené – máme připravit vodou s 85 °C a nechat lístky louhovat 2,5 až 3 minuty, než čaj slijeme. Někteří Číňané přidávají do třetího nálevu čaje cukr, bylinky nebo koření na podporu jeho chuti.

Mám po třetím nálevu čajové lístky vyhodit? Dají se lístky zeleného čaje nechat ve studené vodě?

Hodně milovníků čaje preferuje tzv. kompletní kolečko čaje. Po třetím nálevu tak čajové lístky nevyhodí, ale buď je použijí na kompost, jako hnojivo pro pokojové květiny, nebo je jedí se sojovou omáčkou – lístky zeleného čaje obsahují totiž i nerozpustné látky jako karoten, vitamin E a vlákninu. Takové čajové lístky se sójovou omáčkou se dobře hodí k alkoholickým nápojům, třeba japonskému saké nebo pivu.

  • Jak už jsme psali výše – a dočtete se o tom i v historických detektivkách Roberta Van Gulika – staří Číňané nechávali přes den čajové lístky ve vlažné nebo teplé vodě v hrnci, odkud si čaj nabrali do kalíšků nebo šálků.

Ve vlažné a studené vodě se totiž látky v čajových lístcích rozpouštějí o hodně pomaleji. Proto doporučuji koupit trampskou / cyklistickou láhev se sítkem (dá se použít i láhev na šejkrování frappé, kterou používám já), do ní použité lístky přesunout, zalít odpuštěnou studenou vodou, dát do ledničky a nechat louhovat ve studené vodě 4 až 6 hodin, nebo prostě přes noc. Získáte tak osvěžující ledový čaj, protože dlouhá extrakce uvolní do vody i ty nejposlednější zbytky chuti, bez extrakce hořkých nebo trpkých látek.

Jde asi o nejlepší způsob, jak si doslova vychutnat zcela do dna každý čajový lístek.

foto: cz.depositphotos.com

Chcete zhubnout? Mohlo by se vám hodit:

Z archivu aneb přečtěte si také:

Jan Lipšanský

Absolvent scenáristiky, novinář, spisovatel, spolupracovník České televize, v současné době si užívající svých dvou synů a výletů s nimi.

14.1.2023 Články, O kaloriích nevážně

Související články

Velikonoce – nejlepší recepty

Velikonoce – nejlepší recepty

Jídlo je radost, ne starost.

A to samozřejmě platí i během svátků. Připomeňme si, jak si užít velikonoční čas – a to včetně tradičních i nových pochoutek. A nezbytných vajec.

Celý článek 28.3.2024

Masála: Směsi indického koření a jak se v nich vyznat

Masála: Směsi indického koření a jak se v nich vyznat

S rostoucí popularitou indických restaurací začínáme i víc používat indické názvy jídel.

Asi není problém zapamatovat si, že slovo „aloo“ znamená brambory, „palak“ špenát, „chana“ že je cizrna, „dhál“ čočka, „rajma“ fazole, „mattar“ hrášek, „paneer“ je sýr, „raita“ jogurt, „gobhi“ květák „malai kofta“ opečené noky z bramborového těsta.

Celý článek 24.3.2024