Aplikace KalorickeTabulky.cz Získat

Nejde hubnutí dost rychle?

Hodně lidí začíná hubnout nebo měnit životní styl na začátku roku. Po prvních pár týdnech je ovšem prvotní nadšení opustí a začnou se ptát, jestli je pokrok dostatečný a zda to má vůbec smysl, anebo by to měli dělat jinak.

Co dělat, když máme pocit, že nehubneme „dost rychle“?

To, že neuvidíme zázračné změny hned po týdnu nebo dvou od chvíle, co jsme změnili způsob stravování nebo jeho množství, vůbec nic neznamená. Ale když se na váze nic neděje několik týdnů, může to mít několik důvodů. Pokud je vše opravdu už 2 až 3 měsíce beze změny, tak je na místě se na nastavení aplikace Kalorické Tabulky podívat. Problém může být v tom, že není co hubnout, nebo je nevhodné nastavení příjmu a jednotlivých živin.

Co dělat, když máme pocit, že nehubneme dost rychle?

Například může být příjem daný moc vysoko, třeba proto, že někdo nadhodnocuje, kolik energie za den vydá. Mimochodem, tohle je naprosto normální a běžné, lidé obecně dost nadhodnocují svůj výdej a podhodnocují svůj příjem, pokud neváží opravdu přesně poctivě všechno. Zkrátka mají pocit, že jí méně, než tomu ve skutečnosti je.

Podceňujeme množství surovin na talíři, jestliže jsme vše pečlivě nezvážili nebo neodměřili. Na druhé straně, máme pocit, že ten trénink nebo dokonce ta vycházka se psem byla přece velká aktivita. Trvalo to hodinu! Museli jsme spálit spoustu kalorií! A ono to tak docela neplatí. Když navíc žijeme v domnění, jak jsme aktivní, protože cvičíme hodinku párkrát do týdne, ale zapomínáme, že zbylých 23 hodin v daném dni už převážně sedíme a ležíme, tak energie za den taky nevydáme tolik, kolik si myslíme.

Anebo tu bývá jiný častý problém: Naopak může být příjem nastavený až moc nízko. A než se do mě někdo pustí, že v energetickém deficitu (když přijímám méně energie, než jí za den vydám) přece musí člověk hubnout, protože fyzika platí univerzálně: Tak ano, v energetickém deficitu ztrácet na hmotnosti budeme. Otázka ovšem je, jak důsledně se ten deficit drží. U většiny lidí nadměrný deficit znamená to, že pár dní drží velmi podhodnocený příjem, ale pak to „doženou“ víkendem, jedním večerem, zobáním tady a onde, které nezapíšou, ochutnáváním u ledničky vestoje, což se přece nepíše, a tak podobně.

Nejde hubnutí dost rychle?

A tím deficit vymažou. Proto není vhodné nastavit si příjem příliš nízko v naději, že budu hubnout líp a rychleji. Většina lidí to nevydrží a vyrovná to podobným „úletem“ nebo tím uzobáváním, které si neuvědomí.

Potíž může totiž být i bez nadměrného deficitu (tedy příliš nízkého nastaveného příjmu) i v maličkostech, které se nezapíší. Lžička toho či onoho, ukousnutí, vypití, které nezapíšeme, nevážíme a odhadujeme. V tu chvíli se to, co si myslíme, že jíme, a co jsme přijali ve skutečnosti, může měnit i poměrně podstatně.

  • Nejčastěji zapomínáme započítat drobnosti, jako je olíznutí lžičky s burákovým máslem, „kápnutí“ oleje na pánev, množství kečupu nebo dresinku přidaných rovnou z láhve.

A konečně, pokud není nějaká větší nadváha a řeč je o kosmetických kilech, tak může být všechno nastavené správně, poctivě a důsledně dodržované, s fyzickou aktivitou ve správné míře a vhodné podobě – a na kila se nic neděje. Jenomže se děje něco jiného: Mění se složení těla, mění se centimetry (v důsledku změny toho složení těla), máme víc energie, lepší pokožku, vlasy, nehty, víc energie… Tohle všechno jsou známky toho, že to děláme správně, i když číslo na váze se nemění.

Proto buďme trpěliví. Nenastavujme si záměrně hodně nízký příjem v přesvědčení, že si tím pomůžeme rychleji zhubnout. Nepřeceňujme, jak moc se za den hýbeme. Buďme poctiví a důslední. Když něco nezapíšeme, oklamáváme jenom sami sebe. Když něco nezvážíme, ale odhadneme, především na začátku fakt dost ulítneme. Měřme se. Foťme se. Váha je až to poslední.

foto: cz.depositphotos.com

Z archivu aneb přečtěte si také:

Saša Rohlíková
https://www.rohlikovka.cz

Výživová poradkyně, osobní trenérka a trenérka tanečních sportů, která se specializuje na práci s klienty s obezitou a nadváhou. Napsala na toto téma i úspěšnou knihu CHCI KONEČNĚ ZHUBNOUT, nedávno přidala další s názvem JÍST, ČI NEJÍST. Potkat ji můžete například ve skupině Hubneme a jíme zdravě s Kalorickými tabulkami nebo samozřejmě na jejích stránkách a také na jejích lekcích tance a sportu v Centru tance Praha.

6.2.2023 Články, Jak zhubnout

Související články

Lenka: Mojí největší motivací k hubnutí byla moje dcera, chtěla jsem jí stačit, a nezadýchávat se jako bych běžela maraton

Lenka: Mojí největší motivací k hubnutí byla moje dcera, chtěla jsem jí stačit, a nezadýchávat se jako bych běžela maraton

Věděla jsem, že je něco špatně, že takhle se žít dlouhodobě nedá a vlastně ani nechci.

Kvůli tomu, jak jsem ve svých pětadvaceti letech vypadala, jsem se bála jít i k doktorce na preventivní prohlídku. Měla jsem jednoduše strach z toho, že mě postaví na váhu a já se hanbou propadnu za to, kam až jsem se dostala.

Celý článek 22.4.2024

Bravo! Jíťa vážila 170 kg a nevěděla o zdravém jídle vůbec nic, nyní má 71 kg a bude si dělat kurz fitness trenéra

Bravo! Jíťa vážila 170 kg a nevěděla o zdravém jídle vůbec nic, nyní má 71 kg a bude si dělat kurz fitness trenéra

Když jsme na naší facebookové stránce Kalorické Tabulky zveřejnili proměnu paní Bohunky, která se objevila i v médiích jako Blesk či Aha!, začali se v komentářích ozývat uživatelé naší aplikace, jež dosáhli také vysněné postavy.

Mezi nimi byla i sympatická Jíťa, která na naši žádost sepsala pár slov o své cestě. Tady jsou…

Celý článek 18.4.2024