Cesta ke zdraví
a pohodě
App store rating

Cesta ke zdraví
a pohodě

Krabičková dieta podomácku aneb jak si ulehčit přípravu jídla

Připravit si dopředu krabičky, zamrazit porce jídla nebo jednotlivé suroviny…

Pro někoho je to spousta práce. Někomu to spoustu práce naopak ulehčí. A ulehčí to i případné hubnutí nebo snahy stravovat se zdravě.

Já patřím do té druhé skupiny lidí, nedám na přípravu dopředu dopustit. Učím to i svoje klienty. Pravidelně chystám jídlo na několik dní dopředu do krabiček, věnuji tomu hodinku dvakrát týdně. Vyhovuje mi to, protože jsem hodně pracovně vytížená a nestíhám každý den trávit dlouhý čas v kuchyni a vařit a chystat.

Krabičková dieta podomácku aneb jak si ulehčit přípravu jídla

Ta moje příprava ovšem nespočívá jenom v tom, že za hodinku do krabiček navařím hotová jídla. Všechno začíná mnohem dřív.

Porcování

Už když přijdu z obchodu, nákup hned jenom neuklidím, ale rovnou si částečně už připravuji suroviny pro další užití.

Ovoce a zeleninu vyskládám do připravených misek a krabiček, obvykle vyložených papírovou utěrkou nebo ubrouskem. To odsaje vlhkost a ovoce vydrží déle.

Měkkou zeleninu nekrájím dopředu, to se mi neosvědčilo, ale pokud vím, že ji zpracuji v příštích dvou až třech dnech na saláty, nakrájet můžu a můžu i smíchat základ. Jen zálivku si nechám až těsně před podáváním.

Sypké suroviny ukládám do sklenic. Neporcuji, jen přesypávám. Důvody jsou prosté – ve vedlejším domě sídlí potřeby pro zvířata, takže z krmení vylétávají potravinoví moli. A ty doma v ničem nechcete. Navíc mám jako spíž prosklenou skříň, tak suroviny ve sklenicích vypadají lépe než v různobarevných krabicích, když na to koukáte od stolu, nebo ne?

Největší práce ovšem přijde s masem. Kupuji maso vždy najednou ve větším množství a pak mě čeká pár minut předpřípravy. Všechno totiž naporcuji na jednotlivé dávky (obvykle po dvou porcích). Ty navážím a především popíšu: co, kolik.

Zmrazení

Takto předpřipravené maso uložím do mrazáku. Nepoužívám vakuovačku, ale jestli ji máte, určitě doporučím. Jednotlivé připravené porce následně jen rozmrazím podle potřeby a zpracuji.

Vím, kolik masa mám, proto je zápis do aplikace Kalorické Tabulky jednoduchý. A snadné je také hlídání velikosti porce.

Krabičková dieta podomácku aneb jak si ulehčit přípravu jídla

Do mrazáku takto uložím i přebytečné ovoce. Drobné ovoce doporučuji mrazit na tácku v jednotlivých kusech a pak sesypat do krabičky nebo pytlíku. Neslepí se do hrudek.

Mrazím i hotové pokrmy v jednotlivých porcích

Podle mých zkušeností: čím menší porce, tedy ta jednotlivá porce jídla v dané krabičce nebo i pytlíku (do pytlíku se dá zamrazit jídlo taky velmi pohodlně a zabere to méně místa), tím lépe se zamrazí a lépe i rozmrazuje a uchová si kvalitu.

Co mrazím? Téměř cokoli. Měkká vodnatá zelenina ideální není, ani brambory. Stejně tak nemrazím jednotlivé přílohy, ty jsou uvařené za chviličku. Naopak když už mám hotové třeba rizoto, to se mrazí velmi dobře.

Opatrnější bych byla se smetanovými omáčkami, tam se může změnit po rozmrazení kvalita. Ale různé směsi, chilli a podobná jídla jsou i z mrazáku velmi dobré.

  • Mrazím i pečivo, a to i sladké. Doporučím ho pořádně zabalit a utěsnit. A mrazit v jednotlivých porcích.

Pozor si naopak dávám na výrazná koření. V mrazáku a po delší době se může rozležet – a to chilli je najednou pálivější. Opatrně taky s použitím česneku, ale třeba i soli.

Čím jednodušší, tím lépe

Sice mrazím i hotové pokrmy, ale nejjednodušší je pro mě cesta předpřípravy základních surovin. Tedy ty porce masa například. Nebo připravené základy. Vývar. Základní zelenina, ovoce.

Stejný postup mám i při přípravě krabiček. Chystám si i hotové jídlo, ale většina mé přípravy spočívá v očištění, nakrájení, uvaření toho nejzákladnějšího. Ukládám pak do lednice vždy na pár dní krabičky zvlášť s rýží nebo těstovinami nebo obilovinami různého typu, zvlášť různě upravenou zeleninou, zvlášť masem. A v následujících dnech různě kombinuji.

Krabičková dieta podomácku aneb jak si ulehčit přípravu jídla

Díky tomu nemusím jíst dvakrát, třikrát za sebou to samé jídlo – což bývá častá námitka, když se o krabičkování s klienty bavím. Seskládám si to pokaždé trošku jinak.

Na jak dlouho krabičky v lednici mám?

Obvykle do tří dnů. Kvůli svému týdennímu pracovnímu rozvrhu je takto chystám v neděli a ve středu večer. Do těch tří dnů jídlo v lednici vydrží. Jen vždy myslím na to, že jakýkoli salát musí být bez zálivky či dresinku, to by dobré nebylo.

Ty jednotlivé suroviny mám odvážené dopředu. Vím, jak velkou mám porci různých příloh například. A tak je odvážím, už když je vařím, a pak jednoduše vydělím počtem porcí. Ze dvou tří gramů nikdo neztloustne ani nezhubne, proto mi stačí dávku rozdělit na víceméně stejně velké jednotlivé porce.

  • Příklad: rýže mám mít na porci 55-60 gramů, navařím 2 porce (tedy 110 – 120 g) a pak jen odeberu polovinu uvařeného množství na talíř nebo do misky.

Jak to pak vypadá v praxi

Například tuto neděli jsem pekla trhané maso. To se nevyplatí péct v jedné nebo dvou porcích, proto ho mám teď na čtyři jídla. Měla jsem kus velký 420 g, to mi dává 105 g na jednu porci. Akorát. Část z hotového natrhaného masa jsem smíchala s těstovinami a s hráškem z předchozího dne a udělala klasickou směs s těstovinami a sýrem a bylinkami. Další část byla s rýží se zeleninou jako rizoto. Další část na sendviči a nakonec na salátu. Ty těstoviny byly předtím se sýrem jako salát s další syrovou zeleninou. Rizoto s druhou částí sýra opět jako studený salát. Vše z jedné přípravy, několik základních surovin, ale pokaždé jiné jídlo.

Krabičková dieta podomácku aneb jak si ulehčit přípravu jídla

Někdo může namítat, že ztrácím spoustu času, než všechno uložím. Ale ono mi to čas ušetří a ušetří mi to i peníze. Mám předpřipraveno najednou. Když krájím nebo vařím víc surovin najednou, je to jeden soustředěný „balík času“. Pak jen vezmu z lednice a můžu jíst. Zejména když přijedu z práce pozdě večer z lekcí, které vedu pro klienty, a snědla bych, co přede mnou neuteče.

To samé platí, když nevím, co k večeři, a jen vytáhnu z mrazáku dvě porce masa, které mám navíc už zvážené. Tím, že mám navíc suroviny takto připravené, nestává se až tak často, že na mě v ledničce z rohu mrkne unavená paprika, která už jde naproti z police. Ale to už mě přivádí k tomu, že vím, co v té lednici je a co budu v příštích dnech jíst. A o tom si můžete přečíst zase třeba tady.

ilustrační foto: cz.depositphotos.com a autorka

Saša Fraisová

www.rohlikovka.cz

Výživová poradkyně, osobní trenérka a trenérka tanečních sportů, která se specializuje na práci s klienty s obezitou a nadváhou. Napsala na toto téma i úspěšnou knihu CHCI KONEČNĚ ZHUBNOUT, nedávno přidala další s názvem JÍST, ČI NEJÍST. Potkat ji můžete například ve skupině Hubneme a jíme zdravě s Kalorickými Tabulkami nebo samozřejmě na jejích stránkách a také na jejích lekcích tance a sportu v Centru tance Praha a v Balance Club Brumlovka.

8.8.2023 Saša Fraisová Články, Jak zhubnout, Recepty a výživa

Z archivu

Alexandra Rohlíková: Desatero rad, jak nastavit Kalorické Tabulky

Téměř každý den odpovídám na internetu na některý z následujících dotazů ohledně základního používání aplikace www.kaloricketabulky.cz.

Pojďme si v tom tedy udělat jasno na jednom místě.

Celý článek 22.2.2021

Související články

Přílohy k jídlům mohou být pestré a kaloricky i výživově velmi rozdílné

Pokud jde o přílohy, často u jídel měníme jen klasicky brambory, rýži, špagety nebo kolínka a knedlíky. Případně chleba, pokud jde o lečo, chilli con carné či guláš.

Přitom existuje daleko více možností příloh.

Celý článek 14.10.2024

RNDr. Ing. Eva Andrlíková, Ph.D.: Jak nastavit biorytmus a být fit?

Náš biorytmus neboli vnitřní hodiny jsou alfou a omegou našeho zdraví. Určuje, jak nakládáme s energií, ergo časuje její šetření i výdej.

Hlavní projev biorytmu představuje cyklus spánku a bdění, který trvá přibližně 24 hodin a který je primárně řízen naším mozkem. Kdybychom v mozku tuto funkci neměli, těžko bychom se jako lidstvo dožili tolik generací a dokázali se vyvinout až do dnešní moderní podoby.

Celý článek 12.10.2024

Bc. Martina Rusňáková Korejčková, DiS.: Jak si najít čas na sebe, když potřebujete zhubnout

K sepsání tohoto článku mě dovedly opět zkušenosti z mojí nutriční poradny.

Díky rozhovorům s řadou klientů totiž vím, že hodně lidí by si přálo zdravě hubnout, lépe jíst a více se hýbat a dobře spát, ale prostě a jednoduše jim na to prý nezbývá čas.

Celý článek 9.10.2024

PhDr. Olga Běhounková, Ph.D.: Pohyb jako klíč ke zdraví aneb jak nebýt sumkou

Sumky jsou podobné pulcům – v mládí plují oceánem, dokud si nenajdou podmořský útes s výhledem, na němž se usadí, a už se do konce života nehnou.

Nepohyb způsobí, že se z nich stanou jakési hrudky bez mozku se dvěma trubicemi – jednou trubicí nasávají vodu a druhou ji vypouštějí ven. Investice energie do nervového systému a mozku se nevyplatí, když je sumka bez pohybu.

Celý článek 4.10.2024

Mgr. Radka Šmídová: Sacharidy v jídelníčku – ano nebo ne? A případně kolik?

Neuběhne ani den v nutriční ambulanci, abych se nesetkala s někým, kdo si myslí, že mezi ním a vysněnou postavou stojí sacharidy.

V době, kdy na nás ze všech stran útočí reklamy na nízkosacharidové a keto diety, asi ani není divu. Jsou ale vážně právě sacharidy tím nejobávanějším nepřítelem štíhlé linie? Dočtěte až do konce a možná se dozvíte něco, co jste nečekali.

Celý článek 30.9.2024

Dostupné všude, kde potřebuješ

Kalorické Tabulky jsou dostupné na webu, telefonu, tabletu i na chytrých hodinkách jako Garmin nebo Apple Watch.

App Store Google Play

Dine4Fit Banner Dine4Fit Banner