Cesta ke zdraví
a pohodě
App store rating

Cesta ke zdraví
a pohodě

Kolik druhů těstovin znáte?

Pokud se řeknou těstoviny, většina z nás si představí jen špagety, kolínka, maximálně vřetena.

Jak jste na tom vy?

Co jsou těstoviny a kolik existuje druhů těstovin?

Co jsou těstoviny a kolik existuje druhů těstovin?

Těstoviny se dělají z nekynutého těsta připraveného z mouky, vody a soli nebo z mouky, vajec a soli. Čerstvé nebo sušené těsto se pak krájí nožem či protáhne strojkem na těstoviny a tvaruje podle potřeby do ruliček, mašliček, kolínek a mnoha dalších tvarů.

Těstoviny se v Itálii podávají buď samostatně s omáčkami v miskách, aby si každý mohl zvolit svou chuť, v polévkách, nebo tak, jak to známe nejčastěji u nás, již ochucené třeba lososem, zeleninou, omáčkou přímo na talíři, ať už jen ta vařené, nebo zapečené.

Encyklopedie těstovin tvrdí, že existuje 310 druhů těstovin s 1 300 pojmenováními. Například těstoviny cavatelli (připomínají malé bochánky) mají 28 různých názvů v závislosti na městě či krajině. Nemá smysl si zde vyjmenovat všech 310 druhů, ale na pár zajímavostí i u nás dostupných by se snad upozornit dalo, co myslíte?

Kalorická a nutriční hodnota těstovin

Obecně 200 g vařených těstovin (vařených, ne syrových, protože těstoviny při vaření nabydou objem 2,3násobně) má asi 1 100 kJ (266 kcal). Ale znáte to, pro správný výpočet a zadání do Kalorických Tabulek záleží na typu použité mouky, jestli se použila vejce, na tom, jak a do čeho těstoviny použijete, tedy kolik gramů nakonec celkově nakonec sníte, a dalších podobných faktorech.

Podobně je pak tomu s nutričními hodnotami, kdy běžné těstoviny obsahují v oné 200g porci 7 g bílkovin, 47 g sacharidů, 5 g tuků, 2,5 g vlákniny, 0,8 g soli, 138 g vody a 21 mg vápníku. Ale třeba semolinové mají 1 300 kJ (při uvařené 200g porci), tedy 314 kcal, 12 g bílkovin, 61 g sacharidů, 3,2 g cukrů, 2 g tuků a 0,02 g soli. Případně 200 g bezvaječných těstovin vařených nabídne pouhých 879 kJ (210 kcal), 6 g bílkovin, 45 g sacharidů, 0,6 g cukrů, 0,7 g tuků, 1,7 g vlákniny, 147 g vody a 8 mg vápníku.

Kalorická a nutriční hodnota těstovin

Kataifi

Zcela miniaturní nudličky, ba až nitky, najdeme v jednom z nejoblíbenějších řeckých dezertů. Tyto nudličky se plní docela složitým způsobem medem, případně sirupem, s ořechy, skořicí či hřebíčkem do tvaru kuliček, válečků nebo čtverečků. Kaloricky jde samozřejmě o větší nálož, ale jedna taková kulička jednou za čas rozhodně neublíží a navíc si osladíte život. V Řecku se kataifi podává ještě s kopečkem zmrzliny.

Tarhoňa

Jak už jsme psali v článku o maďarských jídlech, jde o miniaturní noky z nastrouhaného nudlového těsta. Jde z nich připravit třeba obdoba rizoto, tzv. tarhoto, oblíbené opět v Řecku, které se dokonce dá koupit již předpřipravené v řeckých obchodech. Obsahuje sušená rajčata, cibuli, špenát, pórek, červenou papriku, bazalku a koření, přičemž 200 g uvařeného tarhota má pouhých 1 515 kJ. Jak si připravují tarhoňu třeba v Maďarsku, o tom jsme právě už psali – do polévek, jako přílohu k perkeltu nebo samotnou s osmaženou cibulkou, česnekem a paprikou.

Halušky

Stejně tak jsme si povídali o těchto těstovinách, které jsou jen o něco většími noky, a ochutit se dají skutečně čímkoliv – slaninou, osmaženou cibulkou, bryndzou, ale také povidly nebo mákem s cukrem a rozpuštěným máslem.

Tortellini, ravioli, mezzelune

Plněných těstovin je rovněž celá řada a nejsou dominantou jen Itálie, v současné době jsou u nás známé především ukrajinské a ruské varianty pelmeně a vareniky. Plní se masem, zeleninou, ale i medem, tvarohem, mákem, povidly…

Tagliatelle, bavette a fettuccine

V nadpisu zmíněné druhy mají šířku 1 – 2 cm. V Řecku zkuste podobné těstoviny, kterým se zde ale říká flomaria. Využitím širokých nudlí se italská kuchyně v podstatě neliší ani od asijské. Široké nudle mají totiž tu dobrou vlastnost, že do sebe nejenom ještě nasají trochu omáčky (většinou tradičně boloňské, ale používají se i jiné husté masové omáčky), ale lépe se na nich drží i kousky masa a zeleniny. Z podobných důvodů se dělají i duté těstoviny v podobě trubičky či rourky jako bucatini nebo rigatoni.

Italové totiž na různé těstoviny používají různé omáčky, jinak řečeno každý druh těstovin je určen k něčemu jinému. Například špagety se mají jen tak něčím „pocintat“, a kečup nebo boloňská omáčka na ně nepatří. Italové jedí špagety nejčastěji jen s česnekem osmaženým v olivovém oleji, případně se na ně dá cibulka s osmaženou slaninou, nic víc.

Co jsou těstoviny a kolik existuje druhů těstovin?

Papardelle

Někde mezi tagliatelle a lasagnemi se nacházejí papardelle, široké až 3 cm. Patří k mým nejoblíbenějším, protože když jsme tehdy ještě chodili s mou budoucí manželkou do restaurace Jarmark, dělali je přímo před námi s lososem a smetanovou omáčkou, a mohli jsme se po nich utlouct. Od té doby, co Jarmark zavřeli, jsem je už nikde v nabídce neviděl, tak si dělám lososa s papardelle takhle někdy v pátky doma sám.

Lasagne

Asi nejširší těstovinové nudle se využívají podobně jako při řecké musace, jen místo brambor se jednotlivé vrstvy omáčky, bešamelu a masa prokládají právě lasagnemi. Zvláštní je, jak se na ně v českých restauracích v poslední době zapomíná, přitom kdysi byly na jídelních lístcích poměrně často.

Méně obvyklé druhy

Mnohé tvary těstovin mají něco připomínat. Jistě znáte farfalle v podobě motýlů nebo penne, které mají připomínat tužku, jak již název napovídá. Pokud si chcete zahrát na těstovinového dobyvatele a objevitele, zkuste se ale třeba také popídit po těstovinách strozzapreti ve tvaru kněžského límečku, trojbarevné radiatore ve tvaru dřívějších radiátorů, cavatappi ve tvaru zátky od vína, lumache v podobě mořské škeble nebo orecchiette v podobě lidských uší.

ilustrační foto: cz.depositphotos.com


Chcete zhubnout? Mohlo by se vám hodit:

Jan Lipšanský

Absolvent scenáristiky, novinář, spisovatel, spolupracovník České televize, v současné době si užívající svých dvou synů a výletů s nimi.

10.9.2023 Jan Lipšanský Články, O kaloriích nevážně, Recepty a výživa

Z archivu

Jak používat aplikaci Kalorické Tabulky – průvodce začátkem pro každého

S koncem prázdnin a návratem dětí do škol přichází pravidelně druhá velká vlna hubnutí.

Jako bychom to září i v dospělosti pořád vnímali jako příležitost k dalšímu novému začátku. Tak pojďme tedy společně na to.

Celý článek 29.8.2023

Související články

Salsa, dip, pesto, čatní, omáčky – jaké jsou mezi nimi rozdíly?

Ochucování jídel nekončí jen u koření a bylinek, o nichž jsme psali minule. Od pradávna si lidé jídlo také ochucovali různými směsmi ze zeleniny, bylinek, olejů, medů, lesních plodů, ovoce, mléka, ryb apod.

Z podobných směsí později vznikly omáčky tak, jak je známe dnes. A to nejenom křenová, svíčková, rajská, ale i ty teplé indické, o nichž jsme rovněž psali. Nebo italské jako ta boloňská.

Celý článek 22.7.2024

Marcela Szlauerová: Moje cesta k vaření a oblíbené recepty

V rámci volného cyklu pro blog Kalorických Tabulek „jak jsem se naučil/a mít ráda přípravu jídel“ vám představujeme další příběh.

S prosbou o sepsání osobnějších řádků jsme se obrátili jak na odborníky, kteří s námi spolupracují, tak na některé členy skupiny Hubneme a jíme zdravě s Kalorickými Tabulkami.

Celý článek 19.7.2024

Bc. Martina Rusňáková Korejčková, DiS.: Jak si připravovat kvalitní jídlo a zároveň nestrávit v kuchyni celý den

Milí čtenáři blogu aplikace Kalorické Tabulky, než se dostanu k tomu, abych vám předala moje tipy, jak nestrávit v kuchyni příliš času, ráda bych se s vámi krátce podělila o to, jak jsem k přípravě vyváženého jídla našla cestu já.

A jak jsem se naučila zacházet s časem, který je třeba tomu věnovat.

Celý článek 16.7.2024

Ovlivňuje stanovení cíle proces hubnutí?

Můžeme si to říct rovnou – ano, stanovování cílů je jedním z nejúčinnějších a zároveň nejlevnějších nástrojů, který můžeme využít při snaze o úpravu hmotnosti a udržení dlouhodobé motivace.

Ať už jste muž nebo žena, tento proces může zásadně ovlivnit (ne) úspěch ve snaze o zlepšení životního stylu.

Celý článek 14.7.2024

Jan Lipšanský o kaloriích nevážně: Buďme rádi za uzavírky

Jako každé léto, i letos jsou centra velkých měst rozkopaná. Asi aby to turisté měli zábavnější. Ale nejenom centra, i na okrajích měst se kutá, zavírají se silnice, chodníky…

Jde o nemilou věc, ale všechno zlé bývá k něčemu dobré. A pro nás, kteří se snažíme zhubnout, jde doslova o požehnání. Skutečně.

Celý článek 12.7.2024

Dostupné všude, kde potřebuješ

Kalorické Tabulky jsou dostupné na webu, telefonu, tabletu i na chytrých hodinkách jako Garmin nebo Apple Watch.

App Store Google Play

Dine4Fit Banner Dine4Fit Banner