Cesta ke zdraví
a pohodě
App store rating

Cesta ke zdraví
a pohodě

Nutriční terapeutka: Je výhodné zařazovat light výrobky?

Takzvané „light“ výrobky zažívaly v minulých letech velkou přízeň. Ta poslední dobou naštěstí klesá. Lidem se dostává do podvědomí, že cesta ke zdraví a pěstěnější postavě většinou vede jinudy…

Pojďme se pro jistotu podívat na tuto skupinu potravin zblízka.

Označením „light“ nebo „lehký“ si může výrobce nazvat ten výrobek, který obsahuje min. o 30 % méně energie, tuku nebo sacharidů než jeho jiný výrobek se stejným názvem. Na obalu potraviny to také musí být uvedeno, např. tedy „o 30 % méně tuku“ apod.

Označením „light“ nebo „lehký“ si může výrobce nazvat ten výrobek, který obsahuje min. o 30 % méně energie, tuku nebo sacharidů než jeho jiný výrobek se stejným názvem.

Je verze light žádoucí?

Jak kdy. Ono je totiž „light“ a „light“. Pokud bychom pojednávali o light verzi například u polotvrdého plátkového sýru (tyto sýry na potravinářském trhu opravdu najdete), pak tuto možnost nezatracuji, neboť někteří výrobci nazývají své light sýry v situacích, kdy sníží procento tuku v sušině například na 30 %. Takový sýr si pak většinou zanechá dobré chuťové vlastnosti, a navíc obsahuje méně tuků – v tomto případě tuků živočišných, kterých může mít někdo v jídelníčku nadbytek, a tak se mu ušetření nějakého toho gramu tuku může hodit.

Light jogurty

Na druhou stranu například „light“ ovocné jogurty je často lepší nechat ležet v regálu, a to ve většině případů. Tyto výrobky se pyšní tím, že obsahují například snížené množství energie (tuku, cukru), jenže chybějící cukr a tuk jako nositel chuti bude dohnán umělými sladidly, aby jogurt bez tuku vůbec nějak chutnal.

Našla jsem pro vás složení jednoho takového light ovocného jogurtu: mléko, maliny, fruktózový sirup, mléčné bílkoviny, zahuštěné mléko, barvící koncentrát z červené řepy, sladidla: aspartam, acesulfam K, aroma, jogurtová kultura. Tuk: 1,1 %, ovoce: 9 %.

Nutriční terapeutka: Je výhodné zařazovat light výrobky?

A jaké se nabízí vhodné řešení? Bílý jogurt s obsahem tuku kolem 3,5 %, zahrnující probiotické bakterie (laktobacily, bifidobakterie…) a k tomu čerstvé ovoce. Jogurt s tímto procentem tuku nevadí ani při hubnutí. Výsledná cena bude pravděpodobně o něco vyšší, ale kvalitativně a nutričně si polepšíte.

Light nápoje

Ráda bych zmínila ještě jednu skupinu light potravin, kterou osobně nedoporučuji, a to jsou light nápoje. Běžně jde o limonády nebo koly v lehké verzi bez cukru, ale s obsahem umělých sladidel typu aspartam, sukralóza, acesulfam K… U těchto sladidel je stále potenciální riziko negativního vlivu na zdraví, především s ohledem na náš střevní mikrobiom (pokud tyto nápoje pijeme pravidelně). Za sebe přidávám informaci, že jde o syntetická (umělá) sladidla, která jsou vyrobena chemicky a nekorespondují s myšlenkou přirozené formy stravování.

Co pít? Doporučuji přejít na vodu, čaje nebo vodu s obsahem čerstvého ovoce, zázvoru, máty apod

A co light výrobky a nápoje jako lepší forma pro diabetiky?

Osobně tyto nápoje nedoporučuji ani diabetikům, i když by se tato možnost pro ně nabízela jako výhodná. Maximálně jako přechodovou fázi, než se zadaří vytvořit nový návyk – a to pít převážně ideálně neslazené nápoje, a i bez obsahu umělých sladidel. Doporučuji přejít na vodu, čaje nebo vodu s obsahem čerstvého ovoce, zázvoru, máty apod. Můžete si připravit neslazený sypaný čaj nebo vodu ochutit čerstvou mátou a citronovou, limetkovou nebo pomerančovou šťávou. Nebo do karafy s vodou přidat nakrájené čerstvé ovoce – jahody, meloun a opět doladit bylinkami a květy – mátou, levandulí, fialkami (dle sezony). Vše je totiž o zvyku a našem vyšším záměru. Chuťové buňky se na nové základní chutě v průběhu času přeorientují a navyknou. Vhodný návyk je pak půlka úspěchu, jak se dostat ke kvalitnější formě stravování.

Uvědomění na závěr:

Mou radou vždy a stále bude vést lidi k tomu, aby dbali na složení potravin a četli etikety. Aby tolik nevybírali podle nápisů na obalu, ale podle skladby produktu. Doporučuji se vracet k základním principům stravování, to znamená dbát především na co nepřirozenější složení dané potraviny.

Také je důležité odlišovat „light“ (jogurt, nápoj, sušenka…) od „light“ (sýr, řecký jogurt…). V některých výrobcích je totiž snížena energie nebo množství tuku, ale výrobek již není doplněn ničím dalším, co by bylo v rozporu se zásadami vhodného stravování (umělá sladidla, modifikované škroby, fruktózový sirup a další), a tak není potřeba ho zcela odsoudit. Proto – čtěte, zvažujte a dle toho rozhodujte.

ilustrační foto: cz.depositphotos.co

Bc. Martina Rusňáková Korejčková, DiS. www.martinakorejckova.cz

  • Nutriční terapeutka a výživová poradkyně
  • Poskytuje individuální jídelníčky na míru, stravovací programy, on-line jídelníčky a celkové poradenství v oblasti životního stylu
  • S radostí píše články na svůj blog i webové portály
  • Působila i jako výživová poradkyně pro finalistky České Miss
  • Stravování s radostí na Facebooku
13.9.2023 Bc. Martina Rusňáková Korejčková, DiS. Články, Jak si udržet zdraví, Jak zhubnout, Recepty a výživa

Z archivu

Bc. Martina Rusňáková Korejčková, DiS.: Jedno z nejdůležitějších opatření ve stravování

Mám pro vás jeden opravdu účinný (a na stovkách klientů vyzkoušený) tip, který je dle mého názoru při hubnutí klíčový. A nejen při hubnutí!

Také pokud se chce někdo stravovat zdravěji a vyváženěji nebo si postavu jen udržovat, je toto opatření, jež v následujících řádcích odhalím a důkladně obhájím, na špici doporučení.

Celý článek 11.8.2023

Související články

Salsa, dip, pesto, čatní, omáčky – jaké jsou mezi nimi rozdíly?

Ochucování jídel nekončí jen u koření a bylinek, o nichž jsme psali minule. Od pradávna si lidé jídlo také ochucovali různými směsmi ze zeleniny, bylinek, olejů, medů, lesních plodů, ovoce, mléka, ryb apod.

Z podobných směsí později vznikly omáčky tak, jak je známe dnes. A to nejenom křenová, svíčková, rajská, ale i ty teplé indické, o nichž jsme rovněž psali. Nebo italské jako ta boloňská.

Celý článek 22.7.2024

Marcela Szlauerová: Moje cesta k vaření a oblíbené recepty

V rámci volného cyklu pro blog Kalorických Tabulek „jak jsem se naučil/a mít ráda přípravu jídel“ vám představujeme další příběh.

S prosbou o sepsání osobnějších řádků jsme se obrátili jak na odborníky, kteří s námi spolupracují, tak na některé členy skupiny Hubneme a jíme zdravě s Kalorickými Tabulkami.

Celý článek 19.7.2024

Bc. Martina Rusňáková Korejčková, DiS.: Jak si připravovat kvalitní jídlo a zároveň nestrávit v kuchyni celý den

Milí čtenáři blogu aplikace Kalorické Tabulky, než se dostanu k tomu, abych vám předala moje tipy, jak nestrávit v kuchyni příliš času, ráda bych se s vámi krátce podělila o to, jak jsem k přípravě vyváženého jídla našla cestu já.

A jak jsem se naučila zacházet s časem, který je třeba tomu věnovat.

Celý článek 16.7.2024

Ovlivňuje stanovení cíle proces hubnutí?

Můžeme si to říct rovnou – ano, stanovování cílů je jedním z nejúčinnějších a zároveň nejlevnějších nástrojů, který můžeme využít při snaze o úpravu hmotnosti a udržení dlouhodobé motivace.

Ať už jste muž nebo žena, tento proces může zásadně ovlivnit (ne) úspěch ve snaze o zlepšení životního stylu.

Celý článek 14.7.2024

Jan Lipšanský o kaloriích nevážně: Buďme rádi za uzavírky

Jako každé léto, i letos jsou centra velkých měst rozkopaná. Asi aby to turisté měli zábavnější. Ale nejenom centra, i na okrajích měst se kutá, zavírají se silnice, chodníky…

Jde o nemilou věc, ale všechno zlé bývá k něčemu dobré. A pro nás, kteří se snažíme zhubnout, jde doslova o požehnání. Skutečně.

Celý článek 12.7.2024

Dostupné všude, kde potřebuješ

Kalorické Tabulky jsou dostupné na webu, telefonu, tabletu i na chytrých hodinkách jako Garmin nebo Apple Watch.

App Store Google Play

Dine4Fit Banner Dine4Fit Banner