Cesta ke zdraví
a pohodě
App store rating

Cesta ke zdraví
a pohodě

Nutriční terapeutka: Je výhodné zařazovat light výrobky?

Takzvané „light“ výrobky zažívaly v minulých letech velkou přízeň. Ta poslední dobou naštěstí klesá. Lidem se dostává do podvědomí, že cesta ke zdraví a pěstěnější postavě většinou vede jinudy…

Pojďme se pro jistotu podívat na tuto skupinu potravin zblízka.

Označením „light“ nebo „lehký“ si může výrobce nazvat ten výrobek, který obsahuje min. o 30 % méně energie, tuku nebo sacharidů než jeho jiný výrobek se stejným názvem. Na obalu potraviny to také musí být uvedeno, např. tedy „o 30 % méně tuku“ apod.

Označením „light“ nebo „lehký“ si může výrobce nazvat ten výrobek, který obsahuje min. o 30 % méně energie, tuku nebo sacharidů než jeho jiný výrobek se stejným názvem.

Je verze light žádoucí?

Jak kdy. Ono je totiž „light“ a „light“. Pokud bychom pojednávali o light verzi například u polotvrdého plátkového sýru (tyto sýry na potravinářském trhu opravdu najdete), pak tuto možnost nezatracuji, neboť někteří výrobci nazývají své light sýry v situacích, kdy sníží procento tuku v sušině například na 30 %. Takový sýr si pak většinou zanechá dobré chuťové vlastnosti, a navíc obsahuje méně tuků – v tomto případě tuků živočišných, kterých může mít někdo v jídelníčku nadbytek, a tak se mu ušetření nějakého toho gramu tuku může hodit.

Light jogurty

Na druhou stranu například „light“ ovocné jogurty je často lepší nechat ležet v regálu, a to ve většině případů. Tyto výrobky se pyšní tím, že obsahují například snížené množství energie (tuku, cukru), jenže chybějící cukr a tuk jako nositel chuti bude dohnán umělými sladidly, aby jogurt bez tuku vůbec nějak chutnal.

Našla jsem pro vás složení jednoho takového light ovocného jogurtu: mléko, maliny, fruktózový sirup, mléčné bílkoviny, zahuštěné mléko, barvící koncentrát z červené řepy, sladidla: aspartam, acesulfam K, aroma, jogurtová kultura. Tuk: 1,1 %, ovoce: 9 %.

Nutriční terapeutka: Je výhodné zařazovat light výrobky?

A jaké se nabízí vhodné řešení? Bílý jogurt s obsahem tuku kolem 3,5 %, zahrnující probiotické bakterie (laktobacily, bifidobakterie…) a k tomu čerstvé ovoce. Jogurt s tímto procentem tuku nevadí ani při hubnutí. Výsledná cena bude pravděpodobně o něco vyšší, ale kvalitativně a nutričně si polepšíte.

Light nápoje

Ráda bych zmínila ještě jednu skupinu light potravin, kterou osobně nedoporučuji, a to jsou light nápoje. Běžně jde o limonády nebo koly v lehké verzi bez cukru, ale s obsahem umělých sladidel typu aspartam, sukralóza, acesulfam K… U těchto sladidel je stále potenciální riziko negativního vlivu na zdraví, především s ohledem na náš střevní mikrobiom (pokud tyto nápoje pijeme pravidelně). Za sebe přidávám informaci, že jde o syntetická (umělá) sladidla, která jsou vyrobena chemicky a nekorespondují s myšlenkou přirozené formy stravování.

Co pít? Doporučuji přejít na vodu, čaje nebo vodu s obsahem čerstvého ovoce, zázvoru, máty apod

A co light výrobky a nápoje jako lepší forma pro diabetiky?

Osobně tyto nápoje nedoporučuji ani diabetikům, i když by se tato možnost pro ně nabízela jako výhodná. Maximálně jako přechodovou fázi, než se zadaří vytvořit nový návyk – a to pít převážně ideálně neslazené nápoje, a i bez obsahu umělých sladidel. Doporučuji přejít na vodu, čaje nebo vodu s obsahem čerstvého ovoce, zázvoru, máty apod. Můžete si připravit neslazený sypaný čaj nebo vodu ochutit čerstvou mátou a citronovou, limetkovou nebo pomerančovou šťávou. Nebo do karafy s vodou přidat nakrájené čerstvé ovoce – jahody, meloun a opět doladit bylinkami a květy – mátou, levandulí, fialkami (dle sezony). Vše je totiž o zvyku a našem vyšším záměru. Chuťové buňky se na nové základní chutě v průběhu času přeorientují a navyknou. Vhodný návyk je pak půlka úspěchu, jak se dostat ke kvalitnější formě stravování.

Uvědomění na závěr:

Mou radou vždy a stále bude vést lidi k tomu, aby dbali na složení potravin a četli etikety. Aby tolik nevybírali podle nápisů na obalu, ale podle skladby produktu. Doporučuji se vracet k základním principům stravování, to znamená dbát především na co nepřirozenější složení dané potraviny.

Také je důležité odlišovat „light“ (jogurt, nápoj, sušenka…) od „light“ (sýr, řecký jogurt…). V některých výrobcích je totiž snížena energie nebo množství tuku, ale výrobek již není doplněn ničím dalším, co by bylo v rozporu se zásadami vhodného stravování (umělá sladidla, modifikované škroby, fruktózový sirup a další), a tak není potřeba ho zcela odsoudit. Proto – čtěte, zvažujte a dle toho rozhodujte.

ilustrační foto: cz.depositphotos.co

Bc. Martina Rusňáková Korejčková, DiS.

www.martinakorejckova.cz

  • Nutriční terapeutka a výživová poradkyně
  • Poskytuje individuální jídelníčky na míru, stravovací programy, on-line jídelníčky a celkové poradenství v oblasti životního stylu
  • S radostí píše články na svůj blog i webové portály
  • Působila i jako výživová poradkyně pro finalistky České Miss
  • Stravování s radostí na Facebooku
13.9.2023 Bc. Martina Rusňáková Korejčková, DiS. Články, Jak si udržet zdraví, Jak zhubnout, Recepty a výživa

Z archivu

Bc. Martina Rusňáková Korejčková, DiS.: Jedno z nejdůležitějších opatření ve stravování

Mám pro vás jeden opravdu účinný (a na stovkách klientů vyzkoušený) tip, který je dle mého názoru při hubnutí klíčový. A nejen při hubnutí!

Také pokud se chce někdo stravovat zdravěji a vyváženěji nebo si postavu jen udržovat, je toto opatření, jež v následujících řádcích odhalím a důkladně obhájím, na špici doporučení.

Celý článek 11.8.2023

Související články

Ing. Ladislava Dokoupilová: Jak minimalizovat potenciální intoxikaci mikroplasty a z čeho jsou nejvíce uvolňované

Zajisté už každý z nás slyšel minimálně jednou pojem mikroplasty, většinou ve spojení s tím, že se našly už i v lidském těle. Jak se však mikroplasty definují a odkud se nám do těla mohou dostat?

A jak minimalizovat potenciální intoxikaci?

Celý článek 4.7.2025

Nutriční terapeut o jídelníčku: Jsou bílkoviny vážně tak důležité?

V posledních pár letech se o bílkovinách a bílkovinných potravinách mluví mnohem víc než kdy dřív.

Stojí za to se o ně tak moc zajímat? A opravdu je vhodné produkty označené jako „proteinové“ (High Protein) zařazovat do jídelníčku? Pojďme se na to společně podívat.

Celý článek 30.6.2025

Aplikace Kalorické Tabulky: Solidní a cenově dostupní odborníci, kteří vám pomohou změnit životní styl k lepšímu

Ačkoliv je naší prioritou vývoj aplikace Kalorické Tabulky, začali jsme před časem zcela spontánně sbírat tipy na věrohodné odborníky v oblasti výživy a fitness.

Důvod byl prostý…

Celý článek 28.6.2025

Veronika Mayová: Srovnáváš se s ostatními? Možná si podkopáváš vlastní snahu!

Srovnávání. Děje se to rychle, automaticky – díváme se na ostatní, na to, jak žijí, jak jedí, jak hubnou, cvičí, co zvládají…

A podvědomě porovnáváme jejich život s tím naším.

Celý článek 26.6.2025

O kaloriích nevážně: Parodie na diety aneb čemu všemu jsou někteří lidé ochotni věřit

S různými „zaručenými“ dietami jako by se roztrhl pytel. 

A tak není divu, že se na internetu objevují články, které odhalují slabiny různých módních diet, nebo rovnou parodie na diety.

Celý článek 22.6.2025

Dostupné všude, kde potřebuješ

Kalorické Tabulky jsou dostupné na webu, telefonu, tabletu i na chytrých hodinkách jako Garmin nebo Apple Watch.

App Store Google Play

Dine4Fit Banner Dine4Fit Banner