Cesta ke zdraví
a pohodě
App store rating

Cesta ke zdraví
a pohodě

Vystudovaná technoložka potravin a odbornice na výživu: Jak dlouho je možné uchovat hotové pokrmy v lednici?

Spousta z nás zajisté občas přemýšlí, kde ušetřit čas na věci, které nám dělají radost. Z vlastní zkušenosti můžu říct, že největší žrout vzácných chvil odpočinku je pro mě každodenní příprava jídla.

A proto se také já snažím tento čas minimalizovat tím, že si uvařím a jídla připravím na více dní dopředu.

Pro koho je každodenní vaření koníček, tak hluboce smekám pomyslný klobouk. My ostatní se podíváme na to, jak dlouho můžeme takové připravené jídlo skladovat, protože ta úspora času je opravdu značná. Navíc lidem, kteří si denně hlídají svůj kalorický příjem a zadávají vše do Kalorických Tabulek, přípravou na více dní také odpadne malá část denní rutiny, protože není nic jednoduššího než zkopírovat jídlo z předešlého dne do toho dalšího. A to je radost, zvlášť když se kolečka zelenají.

Vystudovaná technoložka potravin a odbornice na výživu: Jak dlouho je možné uchovat hotové pokrmy v lednici?

Jak nejlépe jídlo na více dní skladovat, aby zůstalo bezpečné?

Na začátek je třeba zmínit alespoň pár zásad, které je třeba dodržovat.

  • Nikdy nedávejte do lednice teplé jídlo. Zvýšíte tím chvilkově vnitřní teplotu v lednici, čímž můžete ohrozit kvalitu ostatních skladovaných potravin. Také se uvnitř takto uskladněné dózičky začnou tvořit kapky vody, ve které následně může dojít k rychlejšímu množení mikroorganismů.
  • Do nižších pater v lednici, kde je vyšší vlhkost, dávejte ovoce a zeleninu.
  • Zkontrolujte, že teplota v lednici je nižší než 5 stupňů Celsia.
  • Přemýšlejte nad rozložením potravin v lednici. Maso a vejce, potenciální přenašeče bakterií, skladujte co nejdále od hotových pokrmů. Dbejte, aby se potraviny nedotýkaly a nedocházelo tak k přenosu pachů a bakterií.

Pokud vaříme vývar poctivý, který má nahoře pěknou tukovou vrstvu a je bez zeleniny, nudlí a masa, vydrží nám v lednici i několik týdnů.

A nyní už konkrétně k jednotlivým jídlům.

VÝVAR

Pokud vaříme vývar poctivý, který má nahoře pěknou tukovou vrstvu a je bez zeleniny, nudlí a masa, vydrží nám v lednici i několik týdnů. Uskladněn by měl být v čisté zavařovací sklenici. Pokud ovšem ve vývaru máme již kousky masa, zeleninu či nudle, bezpečná doba skladování je 3 dny.

Nejlépe však stejně zkontrolujte při každé konzumaci uskladněného jídla v lednici vůni, vzhled i konzistenci pokrmu.

VEJCE

Vejce jsou výborné jako zdroj bílkovin a je dobré vědět, že uvařená nám v lednici mohou vydržet při správném skladování až týden. U vajec čerstvých je to až měsíc. Syrové žloutky obsahují poměrně dost tuku, a je proto lepší je skladovat v lednici maximálně 3 dny, zato syrové bílky vydrží až 3 týdny.

  • Hlavně před uskladněním nikdy vejce nemyjte. Vejce má na své skořápce přirozenou bariéru proti přenosu bakterií do jeho vnitřku, kterou omytím vodou porušíte.

BUCHTY, KOLÁČE       

Pokud chceme v lednici uchovat upečenou buchtu či koláče, které obsahují vejce, je nejlepší je uchovat maximálně po dobu třech dnů.

MASO       

Pokud máme maso vařené či jinak dále zpracované (řízek, karbanátek), také se řiďte pravidlem tří dnů. Totéž platí o mase, když je v omáčce a hrozí tam riziko kontaminace z ostatních surovin. Pokud je maso dušené, pečené či je z něho udělaná kvalitní sekaná, můžeme tento čas o den zvýšit, takže se nemusíme bát bezpečně skladovat až čtyři dny.

Vystudovaná technoložka potravin a odbornice na výživu: Jak dlouho je možné uchovat hotové pokrmy v lednici?

RYBY         

Upečený losos také odpovídá pravidlu tří dnů, avšak třeba uzená makrela vydrží díky odlišnému způsobu zpracování v lednici klidně až dva týdny.

CHLÉB ČI JINÉ PEČIVO

Chléb či rohlíky z pekárny můžeme skladovat v lednici klidně až 10 dní. Je však důležité kontrolovat, zda se na nich náhodou nevytvořila plíseň, což se může stát např. kontaminací při převozu pečiva nebo špatně uloženou potravinou v lednici. Kontrola je proto vždy na místě.

VAŘENÁ RÝŽE   

Pokud ihned po vychladnutí vložím rýži do lednice, v klidu ji můžu konzumovat po dobu čtyř dnů.

Vystudovaná technoložka potravin a odbornice na výživu: Jak dlouho je možné uchovat hotové pokrmy v lednici?

Důležité upozornění

Na závěr bych ráda připomenula, že pokud to jde (nepočítám teď chléb či koláče), vždy před konzumací uskladněného jídla v lednici toto jídlo OHŘEJTE.

foto: cz.depositphotos.com

Ing. Dokoupilová Ladislava https://www.facebook.com/jidlemkradosti

Vystudovaná technoložka potravin a odbornice na výživu. Zabývá se prevencí poruch příjmu potravy a vysvětlení základních věcí ve výživě široké veřejnosti. Zakladatelka projektu Jídlem k radosti, kde sdílí ověřené informace o výživě a vlastní zkušenosti. Při své práci s klienty klade také velký důraz na psychické zdraví.

25.11.2023 Ing. Dokoupilová Ladislava Články, Jak si udržet zdraví, Recepty a výživa

Z archivu

Bílkoviny pro laiky: Jaké potraviny jíst, abychom jich měli dostatek?

Když si začneme zapisovat do aplikace Kalorické Tabulky, většina z nás zjistí, že mnohem větší problém máme s dosáhnutím zelených koleček u bílkovin a vlákniny než u sacharidů a tuků.

Proto se dnes zaměříme na to, kolik bílkovin bychom měli denně přijímat v závislosti na svém cíli a jak je co nejvhodněji do stravy doplnit.

Celý článek 21.5.2023

Související články

Salsa, dip, pesto, čatní, omáčky – jaké jsou mezi nimi rozdíly?

Ochucování jídel nekončí jen u koření a bylinek, o nichž jsme psali minule. Od pradávna si lidé jídlo také ochucovali různými směsmi ze zeleniny, bylinek, olejů, medů, lesních plodů, ovoce, mléka, ryb apod.

Z podobných směsí později vznikly omáčky tak, jak je známe dnes. A to nejenom křenová, svíčková, rajská, ale i ty teplé indické, o nichž jsme rovněž psali. Nebo italské jako ta boloňská.

Celý článek 22.7.2024

Marcela Szlauerová: Moje cesta k vaření a oblíbené recepty

V rámci volného cyklu pro blog Kalorických Tabulek „jak jsem se naučil/a mít ráda přípravu jídel“ vám představujeme další příběh.

S prosbou o sepsání osobnějších řádků jsme se obrátili jak na odborníky, kteří s námi spolupracují, tak na některé členy skupiny Hubneme a jíme zdravě s Kalorickými Tabulkami.

Celý článek 19.7.2024

Bc. Martina Rusňáková Korejčková, DiS.: Jak si připravovat kvalitní jídlo a zároveň nestrávit v kuchyni celý den

Milí čtenáři blogu aplikace Kalorické Tabulky, než se dostanu k tomu, abych vám předala moje tipy, jak nestrávit v kuchyni příliš času, ráda bych se s vámi krátce podělila o to, jak jsem k přípravě vyváženého jídla našla cestu já.

A jak jsem se naučila zacházet s časem, který je třeba tomu věnovat.

Celý článek 16.7.2024

Ovlivňuje stanovení cíle proces hubnutí?

Můžeme si to říct rovnou – ano, stanovování cílů je jedním z nejúčinnějších a zároveň nejlevnějších nástrojů, který můžeme využít při snaze o úpravu hmotnosti a udržení dlouhodobé motivace.

Ať už jste muž nebo žena, tento proces může zásadně ovlivnit (ne) úspěch ve snaze o zlepšení životního stylu.

Celý článek 14.7.2024

Jan Lipšanský o kaloriích nevážně: Buďme rádi za uzavírky

Jako každé léto, i letos jsou centra velkých měst rozkopaná. Asi aby to turisté měli zábavnější. Ale nejenom centra, i na okrajích měst se kutá, zavírají se silnice, chodníky…

Jde o nemilou věc, ale všechno zlé bývá k něčemu dobré. A pro nás, kteří se snažíme zhubnout, jde doslova o požehnání. Skutečně.

Celý článek 12.7.2024

Dostupné všude, kde potřebuješ

Kalorické Tabulky jsou dostupné na webu, telefonu, tabletu i na chytrých hodinkách jako Garmin nebo Apple Watch.

App Store Google Play

Dine4Fit Banner Dine4Fit Banner