Aplikace KalorickeTabulky.cz Získat

Vystudovaná technoložka potravin a odbornice na výživu: Jak dlouho je možné uchovat hotové pokrmy v lednici?

Spousta z nás zajisté občas přemýšlí, kde ušetřit čas na věci, které nám dělají radost. Z vlastní zkušenosti můžu říct, že největší žrout vzácných chvil odpočinku je pro mě každodenní příprava jídla.

A proto se také já snažím tento čas minimalizovat tím, že si uvařím a jídla připravím na více dní dopředu.

Pro koho je každodenní vaření koníček, tak hluboce smekám pomyslný klobouk. My ostatní se podíváme na to, jak dlouho můžeme takové připravené jídlo skladovat, protože ta úspora času je opravdu značná. Navíc lidem, kteří si denně hlídají svůj kalorický příjem a zadávají vše do Kalorických Tabulek, přípravou na více dní také odpadne malá část denní rutiny, protože není nic jednoduššího než zkopírovat jídlo z předešlého dne do toho dalšího. A to je radost, zvlášť když se kolečka zelenají.

Vystudovaná technoložka potravin a odbornice na výživu: Jak dlouho je možné uchovat hotové pokrmy v lednici?

Jak nejlépe jídlo na více dní skladovat, aby zůstalo bezpečné?

Na začátek je třeba zmínit alespoň pár zásad, které je třeba dodržovat.

  • Nikdy nedávejte do lednice teplé jídlo. Zvýšíte tím chvilkově vnitřní teplotu v lednici, čímž můžete ohrozit kvalitu ostatních skladovaných potravin. Také se uvnitř takto uskladněné dózičky začnou tvořit kapky vody, ve které následně může dojít k rychlejšímu množení mikroorganismů.
  • Do nižších pater v lednici, kde je vyšší vlhkost, dávejte ovoce a zeleninu.
  • Zkontrolujte, že teplota v lednici je nižší než 5 stupňů Celsia.
  • Přemýšlejte nad rozložením potravin v lednici. Maso a vejce, potenciální přenašeče bakterií, skladujte co nejdále od hotových pokrmů. Dbejte, aby se potraviny nedotýkaly a nedocházelo tak k přenosu pachů a bakterií.

Pokud vaříme vývar poctivý, který má nahoře pěknou tukovou vrstvu a je bez zeleniny, nudlí a masa, vydrží nám v lednici i několik týdnů.

A nyní už konkrétně k jednotlivým jídlům.

VÝVAR

Pokud vaříme vývar poctivý, který má nahoře pěknou tukovou vrstvu a je bez zeleniny, nudlí a masa, vydrží nám v lednici i několik týdnů. Uskladněn by měl být v čisté zavařovací sklenici. Pokud ovšem ve vývaru máme již kousky masa, zeleninu či nudle, bezpečná doba skladování je 3 dny.

Nejlépe však stejně zkontrolujte při každé konzumaci uskladněného jídla v lednici vůni, vzhled i konzistenci pokrmu.

VEJCE

Vejce jsou výborné jako zdroj bílkovin a je dobré vědět, že uvařená nám v lednici mohou vydržet při správném skladování až týden. U vajec čerstvých je to až měsíc. Syrové žloutky obsahují poměrně dost tuku, a je proto lepší je skladovat v lednici maximálně 3 dny, zato syrové bílky vydrží až 3 týdny.

  • Hlavně před uskladněním nikdy vejce nemyjte. Vejce má na své skořápce přirozenou bariéru proti přenosu bakterií do jeho vnitřku, kterou omytím vodou porušíte.

BUCHTY, KOLÁČE       

Pokud chceme v lednici uchovat upečenou buchtu či koláče, které obsahují vejce, je nejlepší je uchovat maximálně po dobu třech dnů.

MASO       

Pokud máme maso vařené či jinak dále zpracované (řízek, karbanátek), také se řiďte pravidlem tří dnů. Totéž platí o mase, když je v omáčce a hrozí tam riziko kontaminace z ostatních surovin. Pokud je maso dušené, pečené či je z něho udělaná kvalitní sekaná, můžeme tento čas o den zvýšit, takže se nemusíme bát bezpečně skladovat až čtyři dny.

Vystudovaná technoložka potravin a odbornice na výživu: Jak dlouho je možné uchovat hotové pokrmy v lednici?

RYBY         

Upečený losos také odpovídá pravidlu tří dnů, avšak třeba uzená makrela vydrží díky odlišnému způsobu zpracování v lednici klidně až dva týdny.

CHLÉB ČI JINÉ PEČIVO

Chléb či rohlíky z pekárny můžeme skladovat v lednici klidně až 10 dní. Je však důležité kontrolovat, zda se na nich náhodou nevytvořila plíseň, což se může stát např. kontaminací při převozu pečiva nebo špatně uloženou potravinou v lednici. Kontrola je proto vždy na místě.

VAŘENÁ RÝŽE   

Pokud ihned po vychladnutí vložím rýži do lednice, v klidu ji můžu konzumovat po dobu čtyř dnů.

Vystudovaná technoložka potravin a odbornice na výživu: Jak dlouho je možné uchovat hotové pokrmy v lednici?

Důležité upozornění

Na závěr bych ráda připomenula, že pokud to jde (nepočítám teď chléb či koláče), vždy před konzumací uskladněného jídla v lednici toto jídlo OHŘEJTE.

foto: cz.depositphotos.com

Z archivu aneb přečtěte si také:

Ing. Dokoupilová Ladislava
https://www.facebook.com/jidlemkradosti

Vystudovaná technoložka potravin a odbornice na výživu. Zabývá se prevencí poruch příjmu potravy a vysvětlení základních věcí ve výživě široké veřejnosti. Zakladatelka projektu Jídlem k radosti, kde sdílí ověřené informace o výživě a vlastní zkušenosti. Při své práci s klienty klade také velký důraz na psychické zdraví.

25.11.2023 Články, Jak si udržet zdraví, Recepty a výživa

Související články

Kalorické bomby najdete i v tzv. racio sortimentu

Kalorické bomby najdete i v tzv. racio sortimentu

Informovanost lidí ohledně výběru potravin se velmi zlepšuje. Nicméně někdy ne natolik, aby lidé přestali kupovat nekvalitní potraviny a výrobci takových produktů by to už neměli komu prodávat. Prostě by nebyla poptávka.

Tímto článkem bych chtěla znovu přispět k edukaci v oblasti výběru každodenních potravin.

Celý článek 3.3.2024

Anna Nováková: Diastáza břišních svalů

Anna Nováková: Diastáza břišních svalů

Dvě ze tří rodiček trápí vystouplé břicho, necitlivost – „odpojení“ středu těla nebo nevzhledný „převis“, a to i dlouhou dobu po porodu. A nejen je. Ženy podstupující hormonální léčbu, ženy s nadváhou či ženy procházející menopauzou se též potýkají s mnohými tělesnými výzvami.

Pokud se ve svém těle necítíte dobře, stydíte se nosit upnutá trička (natož plavky) a nevíte, kdy, jak a jestli vůbec se vám podaří břicho oploštit do uspokojivé podoby, tento článek je tu pro vás.

Celý článek 20.2.2024