Aplikace KalorickeTabulky.cz Získat

Cesta od nemocné, morbidně obézní holky ke Gladiator race a darování krve

Další fantastický příběh proměny pochází opět z naší skupiny Hubneme a jíme zdravě s Kalorickými Tabulkami.

Autorkou a hlavní hrdinkou v jednom je Kateřina, která se o své znalosti nejen dělí s ostatními, umí ve skupině dobře poradit, ale dokonce se vrhla i na studium „výživy“ na Univerzitě Karlově, které před časem zdárně dokončila. Seznamte se…

Cesta od nemocné, morbidně obézní holky ke Gladiator race a darování krve

Jak to všechno začalo

Duben 2021

Diagnózy: Cukrovka 2. typu (ranní glykemie 13 a glykovaný hemoglobin 89), vysoký krevní tlak (200/100), vysoký cholesterol, obezita s BMI 51.50
Výška: 170 cm, váha 149 kg

První motivaci k zhubnutí jsem dostala od svého skvělého internisty MUDr. Šurela. Přišla jsem k němu s vysokým tlakem, ale začal se mnou řešit i cukrovku, protože je i diabetologem. Hledala jsem, jako spousta diabetiků druhého typu, různé „lektvary“ a zázračné pilulky, které mě vyléčí z této strašlivé nemoci, u které hrozí oslepnutí či neuropatie s amputací nohou. Bohužel ze všech studií, které jsem našla, a zkušeností lékařů bylo to, že nejlepší je zhubnout.

V začátcích jsem čerpala informace o hubnutí z podcastů Institutu moderní výživy s Miloslavem Šindelářem a Lukášem Roubíkem a také z Fitness007, kde má pravidelné podcasty Jirka Vacek s Petrem Havlíčkem. Oba podcasty mi pomohly, ať už v tom, abych hubla zdravě (bez extrémních a rychlých diet) nebo v radách ke zlepšení životního stylu.

Velkým kámošem se pro mě stala kuchyňská váha a aplikace Kalorické Tabulky, kde jsem si zapisovala kalorie. Je skvělé, že má velkou databázi potravin, takže stačí většinou jen naskenovat čárové kódy a je rychle zapsané.

Mojí motivací, kterou jsem si na začátku hubnutí dala, bylo:
1. zlepšení zdraví (nejlépe i nemít žádné léky)
2. znovu darovat krev
3. vejít se do váhových limitů a žít život bez omezení

Cesta od nemocné, morbidně obézní holky ke Gladiator race a darování krve

Oficiální začátek: 16. 1. 2022, výška 170 cm, váha 135 kg

Snížila jsem kalorický příjem, začala každý den chodit 30 – 50 minut na pásu v Ladies gym. Po prvních 14 dnech z pocitu: „Musím toto dělat, abych si zachránila život“ se stala zábava a moc mě pohyb a nové stravování baví. Po prvním měsíci se mi hodně snížil krevní tlak. Došla jsem za lékařem, abych mu řekla, že jsem ho konečně po roce poslechla a začala hubnout. Na váze jsem měla u něj o 11 kg méně. Pan doktor měl radost a vysadil mi první léky na tlak a cukrovku.

Navíc mi poradil, abych trochu zvýšila kalorický příjem, ale já z toho měla strach, abych nepřibrala a stále hubla. Nakonec jsem se rozhodla, že navštívím poradnu Institutu moderní výživy, kde se mě ujala skvělá paní Nikola Cizlerová. Jídelníček mi sestavila z potravin, které běžně koupím v odchodech, a nevnucovala mi žádné pseudo hubnoucí přípravky. Do jídelníčku mi zařadila zdravé tuky a ovoce, které jsem si před tím ze stravování vyřadila. Jídelníček od IMV mi pomohl naučit se zdravě jíst a váhu si udržovat. A tak jsem pokračovala v cvičení a hubnutí dál.

Pokračuji ve zdravé stravě, cvičím, a najednou už není taková ta jiskra zapálení do cvičení jako dříve. Koukám na internet a našla jsem: Gladiator race v Pardubicích: 4 km a více než 20 překážek. To je přesně to, co zvládnu! Napsala jsem kamarádce a ona, že pojede se mnou. Nechala jsem si v Ladies gym sestavit cvičební plán kvůli silovému cvičení.

Cesta od nemocné, morbidně obézní holky ke Gladiator race a darování krve

Cvičím tedy dál a myslím jen na tu pěknou medaili, kterou určitě dostanu. Gladiator race jsem zvládla. Za ten den jsem udělala asi 80 angličáků a nechtěla jsem je další půl rok cvičit. Když jsem byla v cíli a dali mi na krk medaili, tak jsem byla opravdu šťastná. Nejen, že to byla medaile za Gladiator, ale byla to pro mě i medaile za to, jak jsem za půl roku zvládla z morbidně obézní holky to dopracovat k tomu, že běhám takové závody.

Přeskočíme do března 2023

Březnová kontrola u lékaře byla dobrá. Pochválil mě za velké zlepšení HDL cholesterolu a snížení LDL a zlepšení cukrovky. Vysadil mi dvousložkový lék na cukrovku a nahradil jednosložkovým, který jsem nově brala jen jedenkrát denně. Léky na cholesterol úplně vysadil. Byla jsem na první lekci Pole dance, která byla naprosto skvělá, a hned jsem si pořídila tyč domů, abych mohla trénovat.

21. 6. 2023, výška 170 cm, váha 89 kg

Doktor mi vysadil poslední lék. Jsem kompletně bez léků na jakoukoli nemoc. A to jen pouze tím, že jsem se rozhodla jíst zdravě a cvičit. V lednu 2022 jsem se rozhodla, že se za každou cenu z těch nemocí vyléčím, a toto je ten den D! Ano, stále nemám ideální váhu, ale to ještě zvládnu zhubnout.

Říjen 2023

Mám za sebou 6km trailový závod, jeden 13km běžecký závod, další Gladiator race v Pardubicích a dokonce i Spartan race v Koutech nad Desnou!

Cesta od nemocné, morbidně obézní holky ke Gladiator race a darování krve

Pamatujete, jak jsem psala o tom, že bych chtěla darovat krev? 16. 10. 2023 se tak stalo!

Před samotným darováním jsem měla kontrolní odběr krve a konzultaci s paní doktorkou. Doktorka mě pochválila za hodnoty železa a schválila darování. Jsem šťastná, že někomu moje krev pomohla a určitě zase půjdu darovat.

Cesta od nemocné, morbidně obézní holky ke Gladiator race a darování krve

V roce 2024 mě čekají další Spartan race, tradičně Gladiator race v Pardubicích a možná ještě další závody. Jdete do toho se mnou?

Info navíc

Dříve jsem zkoušela hubnutí pomocí slavných pytlíkových diet, různé rychlé diety, utratila několik tisíc za předražené produkty na hubnutí, které nefungovaly. Každý pokus končil jojo efektem, protože jsem nic o zdravém stravování nevěděla. Zveřejněním mého příběhu bych chtěla ukázat, že nejudržitelnější způsob, jak zhubnout, je celková změna stravování. Měla jsem i období, kdy jsem si nic nezapisovala, ale stále jedla zdravě. Váha v tu dobu nešla dolů, ale nešla ani nahoru, takže vím, že si váhu dlouhodobě udržím.

Cesta od nemocné, morbidně obézní holky ke Gladiator race a darování krve

Tím, že mě nové stravování, počítání kalorií a vymýšlení nových jídel začalo hodně bavit, a zároveň bych chtěla umět poradit lidem, kteří se mě ptají na různé rady ohledně hubnutí, tak jsem si nedávno udělala kurz Výživa a Výživové poradenství na Karlově univerzitě. Kurz byl super, protože jsme měli spoustu hodin přednášek od odborníků. Ráda bych v budoucnu radila lidem a motivovala je, aby si také zlepšili zdraví jen tím, že změní stravování a přidají do života více pohybu.

Přednášky jsme měli od:
Fyziologie: doc. MUDr. Eva Kohlíková, CSc.
Biochemie: doc. RNDr. PhDr. Ing. Jana Jaklová Dytrtová, Ph.D.
Sportovní výživa: doc. Miroslav Petr, Ph.D.
Potravinářství: Mgr. Ivana Kinkorová, Ph.D.
Klinická výživa: MUDr. Marie Skalská
Základy výživy, poradenství: PhDr. Klára Coufalová, Ph.D.

Svou cestu dokumentuji na Nejsem z cukru. A proč jsem si začala říkat „Nejsem z cukru“? Protože často jsem slyšela, že jsem princeznička (mám růžovo-černé boty, čelenku, tričko Gladiator race…). Za touto „princeznou“ je silná žena, která rozhodně není z cukru!

foto: archiv autorky

Z archivu aneb přečtěte si také:

Renata Daubnerová: Výživa v těhotenství

redakce
www.kaloricketabulky.cz

4.12.2023 Články, Jak si udržet zdraví, Jak zhubnout

Související články

Kalorické bomby najdete i v tzv. racio sortimentu

Kalorické bomby najdete i v tzv. racio sortimentu

Informovanost lidí ohledně výběru potravin se velmi zlepšuje. Nicméně někdy ne natolik, aby lidé přestali kupovat nekvalitní potraviny a výrobci takových produktů by to už neměli komu prodávat. Prostě by nebyla poptávka.

Tímto článkem bych chtěla znovu přispět k edukaci v oblasti výběru každodenních potravin.

Celý článek 3.3.2024

Anna Nováková: Diastáza břišních svalů

Anna Nováková: Diastáza břišních svalů

Dvě ze tří rodiček trápí vystouplé břicho, necitlivost – „odpojení“ středu těla nebo nevzhledný „převis“, a to i dlouhou dobu po porodu. A nejen je. Ženy podstupující hormonální léčbu, ženy s nadváhou či ženy procházející menopauzou se též potýkají s mnohými tělesnými výzvami.

Pokud se ve svém těle necítíte dobře, stydíte se nosit upnutá trička (natož plavky) a nevíte, kdy, jak a jestli vůbec se vám podaří břicho oploštit do uspokojivé podoby, tento článek je tu pro vás.

Celý článek 20.2.2024