Aplikace KalorickeTabulky.cz Získat

Kryoterapie: Mráz dokáže léčit tělo i duši

Extrémní horko, nebo nepředstavitelný mráz? Saunu už většina z nás zkusila. Pokud se v ní cítíme dobře, přináší nám řadu benefitů.

A stejně tak pár minut v nepředstavitelném mrazu dokáže s naším tělem zázraky….

Kryokomor, polárií a kryosaun, kde se „pracuje“ s velkým mrazem, u nás příliš není, protože počáteční investice i následný provoz jsou poměrně drahou záležitostí. Nicméně navštěvuje je řada sportovců, lékařů, seniorů, herců i zpěváků, kteří si nedokážou vynachválit jejich léčivé účinky.

Kryoterapie: Mráz dokáže léčit tělo i duši

Velkou předností je rychlost procedury – návštěva ve finále trvá pár minut. Samotná „procedura“ maximálně tři minuty. Než však začnete o návštěvě uvažovat, přečtete si následující řádky. Měly byste v především vědět, pro koho návštěva kryokomory není vhodná.

Vyvarovat se experimentů s mrazem by měli lidé

  • s akutními chorobami srdce a oběhu, se závažnými chronickými i akutními chorobami (poraďte se s lékařem), s těžkou anemií, s onkologickými a záchvatovými onemocněními,
  • s bakteriální a virovou infekcí kůže,
  • s akutním onemocněním močového či dýchacího systému,
  • s alergií na chlad a s periferními poruchami prokrvení,
  • a samozřejmě není možné podstoupit pod vlivem alkoholu nebo drog.

Kryokomoru by neměly navštěvovat ani těhotné ženy od 4. měsíce.

Co všechno potřebujete do kryokomory

Spodní prádlo a třeba i bavlněné tílko a legíny. Na místě by vám měli zapůjčit balíček s ochrannými pomůckami – čelenku, ponožky, rukavice a roušku. U komory jsou k dispozici dřeváky.

Naopak je třeba se před vstupem odlíčit (odstranit make-up) a odložit všechny šperky, hodinky i brýle. Je třeba mít suché a nenamazané tělo. Kontaktní čočky ani piercing nevadí.

Jak probíhá samotná návštěva kryokomory

Důležitou samozřejmostí je vyplnění zdravotního dotazníku na recepci. Dbejte na důslednost personálu! Po celou dobu terapie musí být také k dispozici obsluha, která vás bude instruovat, vše vysvětlí a bude stále u vás. U nás konkrétně komunikujeme přes intercom, obsluhu vidíte přes prosklené dveře.

Kryokomora se skládá ze dvou komor. Poprvé vejdete do „předkomory“, kde je „pouhých“ minus 70 °C. Zde pobudete 30 vteřin. Následně se dostanete do hlavní komory, kde je teplota zhruba 2x tak nižší, cca minus 140 °C. Nad dveřmi uvidíte odpočítávač času nastavený na maximální možnou dobu strávenou uvnitř komory, tedy na tři minuty. Prostor však můžete opustit kdykoliv dříve přes „předkomoru“.

Co v komoře (ne)dělat

Je doporučováno nedotýkat se sami sebe, netřít se a podobně, aby nedošlo k podráždění kůže. Pokud se někdo chce uvnitř komory zahřát, může třeba poskakovat.

Po návštěvě kryokomory je třeba nastartovat krevní oběh aerobním cvičením

Až vyjdete z komory, je důležité důkladně prohřát organismus a dostat zase krevní oběh do normálu. Pokud je kryokomora součástí fitcentra, můžete zajít na běhací pás nebo rotopedu, použít eliptický či veslovací trenažér. Stačí 10 minut, já osobně doporučuji raději 15 až 20 minut.

Kryoterapie: Mráz dokáže léčit tělo i duši

Léčivé účinky kryokomory

Lidé, kteří kryomoru pravidelně navštěvují, si vychvalují zlepšení imunity, regeneraci svalů a kloubů, pocit znovuzrození, zlepšení migrény, omlazení pleti i zpevnění kůže (během kúry se vytváří kolegen). Celkově se prý cítí volněji jak po stránce fyzické, tak i psychické (uvolňování endorfinů). Díky stimulaci bílých krvinek se zase zlepšuje obranyschopnost. Příjemným bonusem je pak zrychlování metabolismu.

Jak často do mrazu?

Kryoterapie představuje velmi účinnou a rychlou proceduru, která zabere doslova pár minut. Pro dlouhodobý efekt se doporučuje absolvovat kúru alespoň jednou ročně – a to v sérii nejméně deseti návštěv v co nejkratším období (ideálně během jednoho měsíce).

Kryokomoru ocení téměř všichni, ale nejvíc především aktivní sportovci a osoby s oslabenou imunitou, bolestmi zad a kloubů, případně depresí, nadváhou a celulitidou.

foto: gymstory.cz

Z archivu aneb přečtěte si také:

Václav Rázl
https://www.gymstory.cz

Dlouhé roky se věnoval vrcholovému sportu a fitness.
Nyní se věnuje převážně vývojové kineziologii a fyzioterapii.
Školí své následovníky.

16.12.2023 Články, Fitness a wellness, Jak si udržet zdraví

Související články

Saša Rohlíková: Jak hubne ta, co učí hubnout druhé

Saša Rohlíková: Jak hubne ta, co učí hubnout druhé

Cvičím a sportuju celý život. Sport je i součástí mé práce, neboť aktivně vedu jako trenérka lekce pohybu.

Přesto jsem byla poslední roky s vlastním tělem nespokojená. Z mnoha zdravotních, osobních i celosvětových důvodů šla poctivá péče o mne stranou. Byla jsem zvyklá být ve formě, ale ta najednou „zmizela“.

Celý článek 12.2.2024