Aplikace KalorickeTabulky.cz Získat

Nebojte se kvalitních konzultací ve výživě

Představte si, že se vydáváte na dlouhou a náročnou cestu přes neznámé území. Máte mapu, která vás má vést, ale je plná různých informací a vy v ní neumíte pořádně číst.

Známky a směrovky jsou na první pohled matoucí a často vás zavedou na slepou cestu nebo na křižovatky, kde nevíte kudy.

Můžete se spolehnout na svůj instinkt a možná, jen možná, se dostanete tam, kam chcete. Ale co když vám někdo nabídne průvodce? Zkušený, moudrý a přátelský člověk, který zná každý kámen na cestě, každou zkratku i každou past. Bylo by rozumné jeho pomoc odmítnout?

Nebojte se kvalitních konzultací ve výživě

Kvalitní konzultace ve výživě jsou právě tím průvodcem na cestě za lepším zdravím, vitalitou a možná i štíhlejší postavou. S výživovými poradci po vašem boku není důvod se bát nepřesných map ani matoucích směrovek, které vám nabízí internetová fóra, časopisy a neověřené „zaručené“ rady.

Není slabost ani ostuda požádat o odbornou radu. Ba naopak, je to znak síly a odvahy. Je to přiznání, že jste ochotni investovat do svého nejcennějšího majetku – vašeho zdraví. Jste jako statečný hrdina příběhu, který si uvědomuje, že jeho cesta bude úspěšnější, pokud bude mít po svém boku moudrého rádce.

Výživový poradce je někdo, kdo vám dokáže ukázat, že zdravé jídlo nemusí být nudné, ani bez chuti. Dokáže proměnit vaše stravovací návyky v malé dobrodružství, kde se můžete těšit na objevování nových chutí, které jsou nejen lahodné, ale také vašemu tělu prospěšné. Představte si, že každé sousto je jako objevující se sluneční paprsek v lesním podrostu, který vám ukazuje cestu k vitalitě a pohodě.

Navíc, výživový poradce by neměl být jen učitel, ale i posluchač. Poslouchá vaše příběhy, vaše zkušenosti, vaše strachy i naděje. Váš vztah s jídlem je velmi osobní a odborník na výživu to chápe. Není to jen o kaloriích, makroživinách a vitamínech. Je to o vás, o vašem životním stylu, o vašich potřebách.

Nebojte se kvalitních konzultací ve výživě

Když přijmete pomoc výživového poradce, není to jen vzdělávací sezení. Je to cesta za poznáním, jak může být jídlo vaším spojencem. Jak může každý správně zvolený pokrm působit jako štít proti nemocem a jako elixír pro vaši energii.

Roky se snažíte zhubnout, vyzkoušeli jste bezpočet diet, které slibovaly rychlé výsledky, ale vždy skončíte na začátku s pocitem selhání. Například Kalorické Tabulky jsou skvělým pomocníkem, ale mohou být i zlým pánem. Fungují jako dobrý nástroj, ale pokud s nimi správně nezacházíte, nedojdete k cíli. Výživový poradce vám může ukázat, že klíčem není hladovět, ale jíst rozumně a s radostí. Dobře sestavený jídelníček, který respektuje vaše preferované chutě a zároveň bude bohatý na živiny v dostatečném množství, je již polovina úspěchu. Může to být cesta, zhubnete a získáte nový pohled na jídlo a na sebe samu.

Setkání tváří v tvář s odborníkem má své výhody, ale v dnešní uspěchané době lze využít i on-line formy, které šetří čas, náklady na cestování a mnohdy pomůže i překonat počáteční ostych.

Nebojte se tedy požádat o pomoc. Kvalitní konzultace ve výživě vám mohou otevřít dveře do světa, kde je jídlo vaším přítelem, kde není třeba se obávat každého sousta a kde můžete žít plný a zdravý život. Nechte se vést na této cestě a objevte, jak může být vaše výživa klíčem k radostnějšímu bytí.

Když se rozhodnete vydat na cestu do neznáma zdravého životního stylu po boku s odborníkem, je důležité mít otevřené oči a klást správné otázky. Abychom se vyhnuli omylům a zklamáním, pojďme si společně projít, na co si dát pozor při výběru toho pravého konzultanta v oblasti výživy.

Představte si, že hledáte mistra, který vás má něco naučit. Nechcete přeci jen někoho, kdo vám jen ukáže, jak se to dělá. Hledáte někoho, kdo tomu rozumí komplexně, kdo chápe celistvost celého řemesla. Stejně takový by měl být váš výživový konzultant – nejen někdo, kdo vám řekne, co jíst a co ne, ale průvodce, který vás naučí rozumět svému tělu a jeho potřebám.

Na co si dát pozor při výběru odborníka:

1. Kvalifikace a vzdělání

Jako první krok udělejte ujištění, že váš potenciální poradce má relevantní vzdělání a certifikace. V oblasti výživy může být toto pole poměrně široké. Mějte na paměti, že v České republice existují různé akreditované kurzy a certifikace, které mohou potvrdit odbornost vašeho odborníka. Dejte si pozor, ať to není absolvent víkendového kurzu, nebo paní, co má „školu života“.

2. Zkušenosti

Pokud hledáte pomoc s konkrétním zdravotním stavem, jako je diabetes nebo celiakie, zvolte odborníka, který má s těmito stavy zkušenosti a příslušné vzdělání. Zeptejte se na příběhy úspěchu, na klienty, kterým pomohl dosáhnout jejich cílů – a nebojte se požádat o reference.

3. Přístup

Každý z nás je jedinečný. A to samé platí pro naše výživové potřeby. Vyhýbejte se odborníkům, kteří nabízejí jednotná řešení pro všechny. Váš konzultant by měl být jako šikovný kuchař, který dokáže připravit pokrm přesně na míru vašim chutím. Ptejte se na jejich filozofii a metody – zda podporují celostní přístup, jak často aktualizují své znalosti nebo jaký druh dietních plánů preferují.

4. Empatie a komunikace

Výživový poradce by měl být dobrým posluchačem, který je ochoten pochopit váš životní styl, preference a výzvy. Komunikace je klíčová, a proto hledejte někoho, s kým se budete cítit pohodlně a kdo vám poskytne prostor pro vyjádření vašich obav a otázek.

Při zapisování do aplikace Kalorické Tabulky si mohu dát cokoliv, co budu chtít, ale rozumně to rozložit a propojit i s jinými potravinami.

A na co se ptát/zaměřit při sjednávání spolupráce

Jak probíhá první konzultace a co bych si na ni měl/a připravit?

– Zjistěte, jakým způsobem konzultant pracuje a co od vás bude potřebovat, abyste se mohli společně soustředit na vaše cíle.

Jaký je plán sledování pokroku?

– Zajímá vás, jak často budete hodnotit svůj pokrok a jakými metodami. Je důležité, aby plán sledoval nejen vaši váhu nebo jídelníček, ale také celkovou pohodu a zdraví.

Jaké zdroje a podpůrné materiály poskytuje?

– Dobrý konzultant by měl být schopen poskytnout vám materiály, jako jsou jídelníčky, recepty nebo informační listy, které vám pomohou na vaší cestě.

Jakou roli hraje pohyb a cvičení ve vašich plánech?

– Výživa a pohyb by měly jít ruku v ruce, takže je důležité pochopit, jak konzultant zahrnuje fyzickou aktivitu do svého plánu nebo jakou doporučuje.

Jaký je postoj k doplňkům stravy?

– Někteří poradci mohou doporučovat doplňky stravy jako součást vašeho plánu. Je důležité znát jejich pohled a důvody pro jejich používání. Tady pozor na různé prodejce „zázraků“, kteří si na odborníky jen hrají, ale ve skutečnosti chtějí hlavně prodat svoje zboží.

Ať se daří.

ilustrační foto: Vaříme zdravě s Léňou a Hellčou

Z archivu aneb přečtěte si také:

Jak se skutečně stravuje výživová poradkyně, máma od rodiny?

Jak se skutečně stravuje výživová poradkyně, máma od rodiny?

V představě většiny lidí je výživová poradkyně ztělesněním dokonale vyváženého zdravého života. Představujeme si ji, jak si připravuje podklady pro cvičení, zatímco si mixuje zelené smoothie.

Ale jaký je skutečný život výživové poradkyně, která je také matkou a zároveň podnikatelkou?

Celý článek 2.11.2023 0

Hellča Vávrová
https://cobuduzasvarit.cz

  • Certifikovaný poradce pro výživu a suplementaci.
  • Pomůže vám, jak zhubnout nebo nabrat svaly zdravě a udržitelně.
  • Ukáže, jak se stravovat vyváženě a jednoduše.
  • Ráda vás nasměruje na cestu svého lepšího já a povede po ní.
  • Recepty vkládá na Vaříme zdravě s Léňou a Hellčou
  • Kontakt: vavrovahelena7@gmail.com

31.12.2023 Články, Jak si udržet zdraví, Jak zhubnout

Související články

Kalorické bomby najdete i v tzv. racio sortimentu

Kalorické bomby najdete i v tzv. racio sortimentu

Informovanost lidí ohledně výběru potravin se velmi zlepšuje. Nicméně někdy ne natolik, aby lidé přestali kupovat nekvalitní potraviny a výrobci takových produktů by to už neměli komu prodávat. Prostě by nebyla poptávka.

Tímto článkem bych chtěla znovu přispět k edukaci v oblasti výběru každodenních potravin.

Celý článek 3.3.2024

Anna Nováková: Diastáza břišních svalů

Anna Nováková: Diastáza břišních svalů

Dvě ze tří rodiček trápí vystouplé břicho, necitlivost – „odpojení“ středu těla nebo nevzhledný „převis“, a to i dlouhou dobu po porodu. A nejen je. Ženy podstupující hormonální léčbu, ženy s nadváhou či ženy procházející menopauzou se též potýkají s mnohými tělesnými výzvami.

Pokud se ve svém těle necítíte dobře, stydíte se nosit upnutá trička (natož plavky) a nevíte, kdy, jak a jestli vůbec se vám podaří břicho oploštit do uspokojivé podoby, tento článek je tu pro vás.

Celý článek 20.2.2024