Bc. Martina Rusňáková Korejčková, DiS.: Tipy na vyvážená hlavní jídla dne
Přístupů, forem a alternativ ve stravování je celá řada. Od smíšeného stravování přes low carb, přerušovaný půst, bezlepkovou stravu, vegetariánství až po veganství aj.
Mnoho lidí rádo testuje a zkouší tyto různé styly stravování a diety. Co ale funguje napříč všem trendům z hlediska dlouhodobosti nejvíc?
No, nic převratného – jednoduše vyvážená strava složená ze základních a minimálně průmyslově zpracovaných potravin bez striktního vyřazování základních složek stravy.
Řekněme takové low-carb (nízkosacharidové stravování). Na hubnutí to funguje, je tam dostatek základních potravin, je to pestré. Ale dlouhodobě se mnoho lidí neumí vzdát zdrojů sacharidů (ovoce, příloh, pečiva, obilovin…) a dřív nebo později se vrátí k tomu, že se jim ze stravy nechce nic moc vyřazovat. Neplatí to vždy, samozřejmě. Nebo vegetariánství. Někdo dlouhodobě nemá vůli na to už si nedat maso, šunku nebo rybu. A našla bych řadu jiných příkladů z mojí praxe.
Vidím to totiž na klientech – rádi si zaexperimentují, ale valná část z nich se po čase stejně vrátí ke smíšené stravě (tzn. žádnou zásadní složku stravy dlouhodobě nevyřazují). Proto si myslím, že pro dlouhodobé zlepšení stravování značné části české populace může nejvíc fungovat doporučení, které zní – mít hlavní jídla dne (snídaně, oběd a večeře) vyvážené („komplexní“). Co to znamená?
Vyvážené („komplexní“) jídlo za mě znamená, že obsahuje:
jak zdroj složených sacharidů (polysacharidů): vločky, nezapékané müsli, přílohy – rýži, těstoviny, brambory, batáty, přílohové kaše, pohanku, bulgur, kuskus, quinou, kroupy…, chléb, knäckebroty, tortillové placky aj.
= jako zdroj energie na celý den (jak pro mentální, tak i fyzickou aktivitu), jako zdroj vlákniny a také v rámci zamezení větších chutí na sladké
tak i bílkovinnou potravinu/potraviny: mléčné výrobky – tvaroh, skyr, řecký jogurt, polotvrdé a tvrdé sýry; vejce, maso, ryby, mořské plody, luštěniny, tofu, tempeh, vysokoprocentní šunku…
= pro pocit sytosti a možnost zajistit tělu dostatek stavebních látek mnoha struktur (svalů, kostí, zubů, hormonů, enzymů…)
dále zeleninu nebo ovoce širokého spektra výběru: ovoce v čerstvé formě a zeleninu v různých formách úpravy (čerstvou, mraženou, dušenou, vařenou, grilovanou, pečenou…)
= jako zdroj vlákniny, vitamínů, minerálních látek, antioxidantů a jiných ochranných látek buněk + pro zvýšení sytivosti daného jídla
a nakonec i „volné“ tuky: olivový, lněný, avokádový, sezamový, řepkový olej (a další kvalitní oleje), nesolená a nepražená semínka a ořechy, avokádo, hummus, nerafinovaný kokosový olej, 100% ořechové krémy (mandlový a jiné), máslo či další mléčné tuky (čerstvé a termizované sýry – lučina, žervé…)
= aby nám ta jídla také chutnala, protože tuk je nositel chuti a v dnešní době už se naštěstí ví, že výrazně nízkotučná strava je přežitek.
Minimálně tři obdobně složená jídla denně vám mohou zajistit sytost, omezení chutí a hladů, vyváženost živin, zlepšení vyprazdňování, více energie, zlepšení koncentrace, snadnější plnění bílkovin a vlákniny a další benefity. Porce jídel a velikosti jednotlivých složek v nich je už značně individuální záležitost. V následujících tipech však můžete načerpat především inspiraci na daná jídla složená z výše popsaných čtyř složek. Velikosti porcí už pak časem odladíte nebo si ode mě necháte poradit.
Tipy na vyvážené a rychlé snídaně (dle výše zmíněného schématu)
Chléb (například kváskový/semínkový/celožitný…) + 100% ořechový krém nebo i celé ořechy (například vlašské) + vysokoprocentní šunka/sýr (kravský/ovčí/kozí) + hroznové víno
Chléb (například kváskový/semínkový/celožitný…) + pomazánka (tvaroh/cottage sýr nebo rozmixované luštěniny smíchat s bylinkami, solí a například i jarní cibulkou) + čerstvá zelenina + chléb posypat směsí semínek (lněná, dýňová…)
Tipy na vyvážené a rychlé obědy
(dochucení kořením a bylinkami dle chuťových preferencí)
Vařená příloha (brambory/rýže/těstoviny/bulgur/kuskus/quinoa/pohanka/čirok…) + maso/ryba připravené na olivovém oleji nebo v troubě pečený karbanátek + zelenina (dušená/grilovaná/pečená/jako zeleninový salát)
Vařená příloha (brambory/rýže/těstoviny/bulgur/kuskus/quinoa/pohanka/čirok…) + maso plněné šunkou/sýrem/ricottou/mozzarellou a připravené na olivovém oleji jako roláda + zelenina (dušená/grilovaná/pečená/jako zeleninový salát)
Bramborový knedlík + libové maso s trochou výpeku + dušené zelí/špenát
Obědové saláty, které lze sníst zastudena: uvařené těstoviny/kuskus/guinoa + tuňák z konzervy/vařené vejce/orestované tofu/tempeh/vařené či konzervované luštěniny (fazole/cizrna/čočka) /parmazán či jiné sýry (kozí/haloumi/panýr/mozzarella/sýr cottage) + mix zeleniny + zakápnout olivovým olejem/vmíchat pesto/trochu majonézy/hummusu/řeckého jogurtu
Směsi jídel: vařená příloha (rýže/těstoviny/kuskus/bulgur/pohanka/quinoa…) + maso/ryba na kousky/tuňák z konzervy/vařené vejce/orestované tofu/tempeh/vařené či konzervované luštěniny (fazole/cizrna/čočka) /parmazán či jiné sýry + zeleninový mix (opět čerstvá zelenina nebo dušená/pečená/grilovaná… + zakápnout olejem, dochutit a vše smíchat
Směsi masa a zeleniny: typu domácí čína/kung-pao/chilli con carne/omáčka bolognese atp. (v podstatě směs masa/luštěnin, zeleniny a také volného tuku – oleje/kokosového mléka) + vařená příloha (nejčastěji rýže/těstoviny/quinoa)
Pečená červená řepa nebo dýně hokkaido + sýr (balkánský/kozí/haloumi…) + zakápnout trochou olivového oleje a posypat nasekanými ořechy či semínky + přidat kousek chleba/kvalitního pečiva
Míchaná vajíčka: vejce připravená na malém množství oleje/másla (lze přimíchat kousky šunky/sýru) + čerstvá zelenina k tomu kousek chleba/kvalitního pečiva
Uvědomění na závěr
Výše zmíněné tipy nejsou žádnou vysokou gastronomií. Jsou to ale tipy, jak dlouhodobě jíst v rámci domácích podmínek kvalitněji. V podstatě jen kombinujete k sobě pořád dokola různé zástupce živin (sacharidů, bílkovin, tuků a ovoce/zeleniny) a kouzlíte z toho rychlé, sytivé a chutné pokrmy. Také za použití základních a cenově dostupných surovin.
Jednoduchost, vyváženost a rychlost přípravy – to je společným jmenovatelem navržených pokrmů. Říkám jim „komplexní jídla“. Nemohla jsem si nevšimnout, že rychlost přípravy je jedno z neustále se opakujících kritérií mých klientů. Jasně, že je rychlejší si „něco koupit“ v rychlém občerstvení/obchodě a odbýt se. Ale pokud mám lidi navracet ke kvalitnímu stravování, potřebuji si být jistá, že ode mě mají dobrý obecný základ a návod, jak se stravovat lépe. A nyní ho máte i vy.
Mám pro vás jeden opravdu účinný (a na stovkách klientů vyzkoušený) tip, který je dle mého názoru při hubnutí klíčový. A nejen při hubnutí!
Také pokud se chce někdo stravovat zdravěji a vyváženěji nebo si postavu jen udržovat, je toto opatření, jež v následujících řádcích odhalím a důkladně obhájím, na špici doporučení.
Když se v naší skupině někdy v únoru objevila úchvatná proměna mladé a sympatické Štěpánky (50 kg za rok!), bylo nám hned jasné, že její příběh může být obrovskou motivací pro ostatní.
Díky trenérce Markétě Nevěčné, s kterou dlouhodobě spolupracujeme a která vedla tuto maminku roztomilých dvojčátek na její cestě, se nyní můžete začíst do následujících řádků. Ať jsou vám k užitku.
Výzvy spojené s výživou/hubnutím a cvičením mohou být buď motivačním nástrojem, který nás posouvá vpřed, nebo pastí, do které bychom se neměli pouštět bez rozmyslu.
Je důležité rozlišovat, kdy jsou výzvy prospěšné a kdy bychom se jim měli vyhnout.
Moje stretnutie s Kalorickými Tabuľkami na Slovensku začalo pár dní po mojich 50. narodeninách (február 2021).
Najprv som si uvedomila ako vyzerám na fotkách. A potom kolegyne v práci začali riešiť krabičkovú diétu. Prepočítala som si cenu a povedala si, že im dokážem, že to ide aj lacnejšie.