Cesta ke zdraví
a pohodě
App store rating

Cesta ke zdraví
a pohodě

Výživový poradce Pavel Furch: Jak úspěšně a udržitelně začít změnu životního stylu

Začali jste letos s hubnutím, nebo chcete jen změnit svůj životní styl k lepšímu?

Ze své praxe výživového poradce vím, že nejen v začátcích mohou pomoci jasně stanovené body. Tady je mých čtrnáct osvědčených doporučení. Ať pomohou na vaší cestě!

Výživový poradce Pavel Furch: Jak úspěšně a udržitelně začít změnu životního stylu

1. Stanovte si dosažitelné cíle! Nemějte nereálná/přemrštěná očekávání, při jejichž nesplnění člověk rychle ztratí motivaci a je zklamaný.

2. Zkuste do svého životního stylu vnášet změny postupně, ne ze dne na den obrátit svůj život vzhůru nohama. Např. snižujte porce nezdravých jídel, až je dokážete takřka vynechat; snižujte množství alkoholu… Každá malá změna k lepšímu se počítá.

3. Přidejte do svého života postupně pohyb. Opravdu nemusí jít o tříhodinové pocení se v posilovně nebo běhání velkých vzdáleností. Můžete začít tím, že místo výtahem půjdete po schodech; do obchodu nepojedete autem, ale půjdete pěšky; zařadíte procházky s rodinou či přáteli. Tip navíc: Kupte si krokoměr a snažte se zvyšovat počty kroků, které za den ujdete…

4. Řekněte o svém plánu rodině, přátelům či kolegům, kterým důvěřujete, a požádejte je, aby vás přiměřeně citlivě „hlídali“ a poskytli vám podporu, která je velmi důležitá.

Výživový poradce Pavel Furch: Jak úspěšně a udržitelně začít změnu životního stylu

5. Nebuďte v tom sami! Najděte si parťáka, který půjde do změny s vámi (přirozená soutěživost může pomoci, ale hlavně vzájemná podpora a motivace).

6. Odměňte se za úspěchy! Stanovte si dílčí cíle, kdy se při jejich dosažení odměníte a uděláte si radost – nákup oblečení, výlet, návštěva kina, divadla, výjimečně menší sladkost v podobě zákusku.

7. Nalepte si na ledničku fotografii, jak byste si přáli vypadat (např. svoji fotografii před nabráním nadbytečných kilogramů; realistickou fotografii cizí postavy, kterou byste chtěli mít).

8. Jezte průběžně po celý den, abyste večer neměli chuť vybílit ledničku.

9. Nehladovte! Namísto striktních diet, hubnoucích koktejlů a různých detoxů se raději projezte k vytoužené postavě chutně z vhodných potravin. Vytoužené postavy a především jejího následného udržení nedosáhnete hladovkami, ale naopak je potřeba se ke štíhlosti projíst.

Výživový poradce Pavel Furch: Jak úspěšně a udržitelně začít změnu životního stylu

10. Nestresujte se zbytečně z drobných šlápnutí vedle! Cesta k cíli je dlouhodobou záležitostí a občasné zhřešení není důvodem k tomu, abyste se stresovali a měli výčitky. Na vaší cestě je to jen drobná epizoda.

11. Pokud si chcete výsledky udržet, je žádoucí přijmout nový životní styl za svůj. Natrvalo.

12. Aby byla snaha o změnu a zachování výsledků změny udržitelná, je vhodné si ji naplánovat tak, aby to bylo slučitelné s vašimi běžnými denními povinnostmi (rodina, škola, práce, koníčky).

13. K jídlu a pohybu zkuste nepřistupovat ve smyslu MUSÍM, ale nahraďte jej prostým CHCI (protože chci být zdravý). Důležitost zdraví si často uvědomíme až poté, kdy o něj přijdeme. Budeme-li zdraví my, můžeme tu být plnohodnotně i pro své blízké a starat se např. o děti. Pokud budeme sami nemocní, budeme naopak my potřebovat pomoc druhých. Pečovat o své zdraví není sobeckost, ale nutnost.

Výživový poradce Pavel Furch: Jak úspěšně a udržitelně začít změnu životního stylu

14. Jídlo je pro nás nejen zdroj výživy, ale i radost, tak jej tak berme a nestresujme se z něj. Samozřejmě i zde platí všeho s mírou. A v tom vám na cestě ke zdravé štíhlé postavě může být skvělým pomocníkem aplikace Kalorické Tabulky.

foto: cz.depositphotos.com

Pavel Furch, DiS. www.vyzivovyporadce-hustopece.cz

  • akreditovaný výživový poradce MŠMT a instruktor fitness
  • individuální jídelníčky na míru se zohledněním potřeb a chutí jedince (osobně či online)
  • analýza záznamů stravování s následnými doporučeními, jakými potravinami zpestřit jídelníček s cílem podpory péče o své zdraví
  • měření na segmentální bioimpedanční váze Tanita BC 545 s podrobnou analýzou hodnot v přehledných grafech a následnými doporučeními
  • poradenství v oblasti životního stylu a pohybových aktivit
  • je aktivní také na facebooku, kam dává své osobní tipy
29.1.2024 Pavel Furch, DiS. Články, Jak zhubnout

Z archivu

Výživový poradce Pavel Furch: Jak si sestavit vyvážený jídelníček – aneb škola hrou

V nedávném článku na blogu Kalorických Tabulek jsme se podívali na to, jaký typ diety je ten nejlepší. Dobře, už víme, že jako nejlepší dieta pro redukci se jeví přiměřený kalorický deficit.

Jak ale teď začít, co jíst, jak si složit vyvážený pestrý jídelníček?

Celý článek 4.9.2023

Související články

Salsa, dip, pesto, čatní, omáčky – jaké jsou mezi nimi rozdíly?

Ochucování jídel nekončí jen u koření a bylinek, o nichž jsme psali minule. Od pradávna si lidé jídlo také ochucovali různými směsmi ze zeleniny, bylinek, olejů, medů, lesních plodů, ovoce, mléka, ryb apod.

Z podobných směsí později vznikly omáčky tak, jak je známe dnes. A to nejenom křenová, svíčková, rajská, ale i ty teplé indické, o nichž jsme rovněž psali. Nebo italské jako ta boloňská.

Celý článek 22.7.2024

Marcela Szlauerová: Moje cesta k vaření a oblíbené recepty

V rámci volného cyklu pro blog Kalorických Tabulek „jak jsem se naučil/a mít ráda přípravu jídel“ vám představujeme další příběh.

S prosbou o sepsání osobnějších řádků jsme se obrátili jak na odborníky, kteří s námi spolupracují, tak na některé členy skupiny Hubneme a jíme zdravě s Kalorickými Tabulkami.

Celý článek 19.7.2024

Bc. Martina Rusňáková Korejčková, DiS.: Jak si připravovat kvalitní jídlo a zároveň nestrávit v kuchyni celý den

Milí čtenáři blogu aplikace Kalorické Tabulky, než se dostanu k tomu, abych vám předala moje tipy, jak nestrávit v kuchyni příliš času, ráda bych se s vámi krátce podělila o to, jak jsem k přípravě vyváženého jídla našla cestu já.

A jak jsem se naučila zacházet s časem, který je třeba tomu věnovat.

Celý článek 16.7.2024

Ovlivňuje stanovení cíle proces hubnutí?

Můžeme si to říct rovnou – ano, stanovování cílů je jedním z nejúčinnějších a zároveň nejlevnějších nástrojů, který můžeme využít při snaze o úpravu hmotnosti a udržení dlouhodobé motivace.

Ať už jste muž nebo žena, tento proces může zásadně ovlivnit (ne) úspěch ve snaze o zlepšení životního stylu.

Celý článek 14.7.2024

Jan Lipšanský o kaloriích nevážně: Buďme rádi za uzavírky

Jako každé léto, i letos jsou centra velkých měst rozkopaná. Asi aby to turisté měli zábavnější. Ale nejenom centra, i na okrajích měst se kutá, zavírají se silnice, chodníky…

Jde o nemilou věc, ale všechno zlé bývá k něčemu dobré. A pro nás, kteří se snažíme zhubnout, jde doslova o požehnání. Skutečně.

Celý článek 12.7.2024

Dostupné všude, kde potřebuješ

Kalorické Tabulky jsou dostupné na webu, telefonu, tabletu i na chytrých hodinkách jako Garmin nebo Apple Watch.

App Store Google Play

Dine4Fit Banner Dine4Fit Banner