Aplikace KalorickeTabulky.cz Získat

Nutriční terapeutka Bc. Martina Rusňáková Korejčková, DiS.: Zhubnout lze, i když si občas dopřejete

Mnoho lidí má představu, že proces hubnutí je trest, a jdou do toho s tím, že si budou muset hrozně odpírat, pořizovat předražené preparáty na hubnutí, trpět hlady, šíleně cvičit a vzdát se všeho oblíbeného v jídle.

Někdo to tak skutečně dělá, ale já toho nejsem zastáncem. Moje filozofie je jiná: „Radši pozvolna, ale udržitelně.“

U mých hubnoucích klientů to tedy vypadá tak, že když hubnou, jedí opravdové jídlo a opravdové potraviny (žádnou pytlíkovou stravu, rádoby „zázračné“ spalovače tuků a jiné doplňky slibující rychlé zhubnutí). Jídelníček mají samozřejmě redukční, ale neznamená to, že trpí hlady. Naopak, většina klientů kvituje, že porce jsou díky obsahu přirozeně se vyskytující vlákniny a bílkovin dostatečně sytivé, a dokonce prý mívají i menší chutě na sladké.

Nutriční terapeutka Bc. Martina Rusňáková Korejčková, DiS.: Zhubnout lze, i když si občas dopřejete

Energetický příjem je snížen poměrně nepatrně, takže se určitě nejedná o žádné nízkokalorické diety nebo hladovky. Pohyb je zastoupen v takové míře a formě, jakou klienti dokážou dlouhodobě udržet. Když mi klient řekne, že kvůli všem povinnostem ví, že zvládne zařadit záměrný pohyb jen 2x týdně, já to akceptuji. Jen ho upozorním na to, že hubnutí bude tím pádem možná pozvolnější…

V reálu to „nastavování“ redukčních opatření vypadá tak, že klienti, kteří přistoupí na „radši hubnout pozvolna, ale udržitelně“, hubnou v průměru 0,5 – 4 kg měsíčně (podle potřeby a také podle toho, jak je daný člověk ochotný se svému procesu hubnutí věnovat).

Nutriční terapeutka Bc. Martina Rusňáková Korejčková, DiS.: Zhubnout lze, i když si občas dopřejete

Podle čeho jídelníček a další opatření (pohyb, spánek atp.) s klienty „nastavujeme“? Určitě podle přání (někdo potřebuje hubnout, někdo nabírat, někdo se uzdravit…). Ale v zásadě i podle mé všetečné otázky: „Jakou formou chcete hubnout, abyste si dokázali představit, že ještě za rok tato opatření udržíte?“

Protože kousnout se a leccos dočasně vydržet, to člověk dokáže. Ale vydržet se ještě za rok nějak stravovat a hýbat, aby si zhubnutá kila člověk udržel, tak to už je pro mnohé skutečně umění.

Proto moje rada zní: Už na začátku hubnutí si to nastavte tak, aby nový režim byl pro vás udržitelný ještě za rok, dva, pět…

Důvod je jasný. Přeci nehubnete pro tři měsíce, ale proto, že chcete najít způsob, který změní vaše návyky a zhubnutá kila vám už vydrží.

Pokud už teď na začátku hubnutí víte, že si určitě nevydržíte celý rok nedat dort, pivo, řízek a podobně, tak si to ani při hubnutí neodpírejte. Ale pozor! Najděte míru, díky které si to občas dáte, ale zároveň to neuškodí ani hubnutí, ani vašemu zdraví.

Například si stanovte, že si jednou týdně dopřejete místo obvyklé snídaně palačinky s ovocem jako nedělní rodinný rituál. Nebo si s přáteli v sobotu večer dáte skleničku vína. Při návštěvě cizí země při cestování ochutnáte tamní specialitu apod.

Popíšu vám to na konkrétním příběhu pana Lukáše, který si přál zhubnout a se kterým jsme na jeho přání hledali míru v jeho oblíbeném večerním pití piva.

Pan Lukáš při našem úvodním setkání vyslovil přání zhubnout 10 kg. Věděl, že potřebuje nějaký stravovací „řád“, o který by se mohl při hubnutí opírat. Nebylo mu zatěžko jíst o něco lépe nebo dodržovat doporučené umírněné redukční porce. Chutěmi ani hladem při držení se jídelníčku nastaveném na jeho potřeby netrpěl. S čím ale věděl, že bude při hubnutí potíž, tak s pitím jeho oblíbeného chmelového nápoje. Piva. Plzeňák no. Dosud pil denně jedno večerní pivo. Byl to takový rituál a taky oddech po náročném pracovním dni.

Nutriční terapeutka Bc. Martina Rusňáková Korejčková, DiS.: Zhubnout lze, i když si občas dopřejete

Piva se nechtěl zcela vzdát. Na moji otázku: „Dovede si představit, že ještě za rok si nedáte ani jedno pivo?“ zazněla odpověď NE. Na rovinu jsem mu řekla, že potřebujeme najít nějakou hranici, aby se mu hubnutí dařilo a také aby to dávalo smysl vzhledem k jeho zdraví (kvůli jeho zvýšené kyselině močové v krvi).

A tak jsme si začali hrát slovní hru s mírou v pití piva. Já navrhla 1x týdně: „Dovede si představit, že ještě za rok pijete pivo jen 1x týdně?“ Opět zazněla odpověď NE. Potkali jsme se nakonec na dvou až třech pivech týdně, kdy jeho odpověď zněla konečně ANO.

Nebudu to prodlužovat. Po vyzkoušení a zajetí tohoto modelu se událo ještě něco příjemnějšího. Pan Lukáš se dlouhodobě ustálil jen na jednom až dvou pivech týdně. Stalo se totiž to, že se snížením míry slábla pravděpodobně i mírná závislost na alkoholu a díky vyladěnému jídelníčku neměl potřebu dohánět energii z odbytého jídla během dne večerním pivem.

Někdy mě klienti a jejich zvraty moc mile překvapí. Suma sumárum, cíl splněn, zhubnuto a udržitelnost zhubnutých kil realistická.

Uvědomění na závěr

Možná, že jsem na někoho moc měkká poradkyně. Samo sebou, jsou lidé, kteří milují řád a režim a nedělá jim problém se zatnout a držet. A to klidně i roky. Ale pak tu příroda navrhla i jiný typ lidí. A ti potřebují požitky a radosti v jídle. A u nich je potřeba sestoupit ze striktních pravidel a i to hubnutí jim v duchu jejich stylu trochu zpříjemnit…

foto: cz.depositphotos.com

Z archivu aneb přečtěte si také:

Bc. Martina Rusňáková Korejčková, DiS.
www.martinakorejckova.cz

  • Nutriční terapeutka a výživová poradkyně
  • Poskytuje individuální jídelníčky na míru, stravovací programy, on-line jídelníčky a celkové poradenství v oblasti životního stylu
  • S radostí píše články na svůj blog i webové portály
  • Působila i jako výživová poradkyně pro finalistky České Miss
  • Stravování s radostí na Facebooku

9.2.2024 Články, Jak zhubnout

Související články

Markéta Nevěčná – fitness instruktorka: Rozhovor s klientkou, jež zhubla úpravou stravy a pohybem

Markéta Nevěčná – fitness instruktorka: Rozhovor s klientkou, jež zhubla úpravou stravy a pohybem

Když se v naší skupině někdy v únoru objevila úchvatná proměna mladé a sympatické Štěpánky (50 kg za rok!), bylo nám hned jasné, že její příběh může být obrovskou motivací pro ostatní.

Díky trenérce Markétě Nevěčné, s kterou dlouhodobě spolupracujeme a která vedla tuto maminku roztomilých dvojčátek na její cestě, se nyní můžete začíst do následujících řádků. Ať jsou vám k užitku.

Celý článek 28.4.2024