Aplikace KalorickeTabulky.cz Získat

Výživový poradce Pavel Furch: Jak se nenechat nachytat na úspěšné cestě ke zdravé a štíhlé postavě

Jako dlouhodobý člen skupiny Hubneme a jíme zdravě s Kalorickými Tabulkami roky sleduji nejčastější dotazy uživatelů aplikace Kalorické Tabulky.

A protože se prakticky shodují s tím, na co se ptají moji klienti, připravil jsem stručný edukační přehled, jenž vám pomůže vyznat se v složité spleti pravd, polopravd a mýtů v oblasti výživy.

Začátkem každého roku a pak obvykle ještě na jaře v čase „hubnutí do plavek“ se na nás ze všech stran hrnou zázračné svaté grály, díky nimž údajně získáme skvělou postavu takřka přes noc. Jsou skutečně takovým zázrakem? A na co si dát pozor, abychom si nezahrávali s vlastním zdravím a stavem peněženky?

Podívejme se na nejčastější lákadla…

1. Kouzelné marketingové slůvko PROTEIN

Nemusíme kupovat vše, co je označeno slovem protein neboli bílkovina (proteinový chléb, proteinové tyčinky, proteinové jogurty…). Toto slůvko se stalo v posledních letech jen lákadlem, jež prodává, často navyšuje uměle cenu. A nezřídka tam těch proteinů není zase až tak významné množství, jak by se dle označení dalo čekat.

Kouzelné marketingové slůvko PROTEIN

Naopak – složení podobných výrobků bývá ne vždy zcela optimální pro naše zdraví. Proteiny (ve škole jsme říkali bílkoviny) získáte jednoduše i v naprosto obyčejných a cenově dostupných potravinách, jež nejsou označeny tímto „super“ názvem. Jde o maso, ryby, vejce, tvrdé sýry, luštěniny (!), tvaroh, skyr, řecký jogurt, mozzarellu…

2. Další kouzelné slůvko KETO

Jsou ho plné reklamy na internetu, v televizi i v časopisech. Porovnáním „cena – přínos – dlouhodobá udržitelnost“ komerčních ketovýrobků s běžnou pestrou stravou na plné čáře vyhrává běžná strava.

Neméně důležité kritérium je i přínos pro zdraví, kdy pestrá strava nám dá více než výrobky s všelijakým složením, jež nedokáží tělu dodat vše potřebné, případně pro tělo v dostatečně využitelné podobě.

Ketodieta jako taková za mě také není tou nejlepší cestou, protože přílišné omezení sacharidů se může projevit nedostatkem vitaminů a minerálů, podrážděností, vypadáváním vlasů, únavou až kolapsem (náchylnější k tomuto mohou být ženy) a nedostatkem pro zdraví klíčové vlákniny.

Mějte na paměti, že základem je vyvážená pestrá strava, kdy není nutné z jídelníčku vyřazovat žádnou složku. Pro hubnutí je pak klíčový kalorický deficit.

3. HUBNOUCÍ ČAJE, TABLETY, KOKTEJLY NA HUBNUTÍ

Zde platí zhruba to co u předchozího bodu. Žádné čaje, tablety, ani koktejly nejsou funkčním zázrakem ke štíhlé postavě. Vesměs pomohou jen zeštíhlit vaši peněženku, ale pro udržitelné hubnutí je opět klíčový jen a jen přiměřený kalorický deficit. Bez něj to nepůjde, i kdybyste měli sebelepší doplněk stravy.

Výživový poradce Pavel Furch: Jak se nenechat nachytat na úspěšné cestě ke zdravé a štíhlé postavě

Vysvětlím: Pokud byste teoreticky přijímali čistě jen z koktejlů výrazněji větší příjem energie, než jí budete vydávat, tak ani s nimi nezhubnete a budete naopak přibírat. Nehledejme zkratky, ale kráčejme vytrvalou poctivou cestou kvalitní pestré stravy ke zdravé štíhlé postavě.

4. SPECIÁLNÍ DIETY

Všechny „diety“ mají stejného jmenovatele, kterým je KALORICKÝ DEFICIT. Ketodieta, dělená strava, raw, lowfat… Pokud u nich nebudete v přiměřeném kalorickém deficitu, tak hubnout s nimi stejně nebudete.

Navíc jako výživový poradce znovu opakuji, že není ideální vyřazovat některou složku stravy. Pro zdraví je důležitá pestrost, abychom dostávali všechny potřebné živiny pro správný chod našeho těla, skvěle funkčního stroje.

5. DETOX

Toto téma se na nás roky nejčastěji hrne s počátkem jara – v médiích vyskakují všemožné reklamy na zaručené detox kúry. Věřte, že naše tělo se zejména díky našim orgánům detoxikuje nonstop. Jen je důležité, abychom se o ně starali kvalitní výživou a zbytečně je nezatěžovali a neztěžovali jim tím proces detoxikace.

Výživový poradce Pavel Furch: Jak se nenechat nachytat na úspěšné cestě ke zdravé a štíhlé postavě

6. Označení BEZ CUKRU

Další častý marketingový tahák, kdy mnoho lidí rádo sáhne po výrobcích s tímto označením s očekáváním kvalitní potraviny pro jejich zdraví (kdy přeci cukr je ten „zabiják“). Ne vždy tomu tak bohužel je. V mnoha případech tomu může být spíše naopak.

Sice ve výrobku skutečně není onen jednoduchý cukr, ale je často nahrazen mnoha jinými ingrediencemi, zejména umělými sladidly. Je tedy důležité číst složení výrobků, nejen se nechat zlákat upozorněním, že je výrobek bez cukru.

Závěrem

Stravujme se s rozumem, nenechme se ovlivnit všudypřítomnou placenou reklamou, která tvrdí, že právě to či ono je pro nás tím nejlepším. Osobně doporučuji vrátit se k základům, tj. vybírat potraviny a výrobky s co nejméně složkami ve složení, jíst kvalitně a pestře běžnou stravu.

Pokud chcete zhubnout, nehledejte kouzelné zkratky. Dlouhodobě udržitelnou cestou je přiměřený kalorický deficit, při kterém nepotřebujete všelijaké drahé doplňky stravy. Je důležité si jít za svým cílem, vydržet, mít motivaci a pracovat na svém lepším JÁ.

Užitečným nástrojem je aplikace Kalorické Tabulky, které hlídají kalorie a živiny, ovšem ta hlavní práce (správně jíst) je ale na vás. Svůj úspěch máte ve svých rukou. Přeji vám v tomto mnoho úspěchů a dostatek sil k překonání případných překážek. Ze své praxe mohu potvrdit, že jíst dobře zvládnou i ti, kteří neměli na začátku své cesty ideální podmínky.

foto: cz.depositphotos.com

Z archivu aneb přečtěte si také:

Pavel Furch, DiS.
www.vyzivovyporadce-hustopece.cz

  • akreditovaný výživový poradce MŠMT a instruktor fitness
  • individuální jídelníčky na míru se zohledněním potřeb a chutí jedince (osobně či online)
  • analýza záznamů stravování s následnými doporučeními, jakými potravinami zpestřit jídelníček s cílem podpory péče o své zdraví
  • měření na segmentální bioimpedanční váze Tanita BC 545 s podrobnou analýzou hodnot v přehledných grafech a následnými doporučeními
  • poradenství v oblasti životního stylu a pohybových aktivit
  • je aktivní také na facebooku, kam dává své osobní tipy

14.2.2024 Články, Jak si udržet zdraví, Jak zhubnout

Související články

Kalorické bomby najdete i v tzv. racio sortimentu

Kalorické bomby najdete i v tzv. racio sortimentu

Informovanost lidí ohledně výběru potravin se velmi zlepšuje. Nicméně někdy ne natolik, aby lidé přestali kupovat nekvalitní potraviny a výrobci takových produktů by to už neměli komu prodávat. Prostě by nebyla poptávka.

Tímto článkem bych chtěla znovu přispět k edukaci v oblasti výběru každodenních potravin.

Celý článek 3.3.2024

Anna Nováková: Diastáza břišních svalů

Anna Nováková: Diastáza břišních svalů

Dvě ze tří rodiček trápí vystouplé břicho, necitlivost – „odpojení“ středu těla nebo nevzhledný „převis“, a to i dlouhou dobu po porodu. A nejen je. Ženy podstupující hormonální léčbu, ženy s nadváhou či ženy procházející menopauzou se též potýkají s mnohými tělesnými výzvami.

Pokud se ve svém těle necítíte dobře, stydíte se nosit upnutá trička (natož plavky) a nevíte, kdy, jak a jestli vůbec se vám podaří břicho oploštit do uspokojivé podoby, tento článek je tu pro vás.

Celý článek 20.2.2024