Aplikace KalorickeTabulky.cz Získat

Bc. Martina Rusňáková Korejčková, DiS.: Co dál, když se hmotnost už nechce pohnout

K sepsání tohoto článku mě dovedli moji klienti, kteří se zaobírají obdobnou otázkou.

Jejich váha se nechce výrazně pohnout (ať už směrem dolů v rámci hubnutí, nebo i v rámci navyšování tělesné hmotnosti).

Mám na mysli to, že někdo si stabilně drží určitou hmotnost a maximálně jsou zde patrné výkyvy cca plus mínus 2 až 3 kila. Jde tedy o dlouhodobé oscilování kolem určité tělesné hmotnosti. Co ale dělat, když chcete tuto hmotnost konečně prolomit?

Bc. Martina Rusňáková Korejčková, DiS.: Co dál, když se hmotnost už nechce pohnout

Praktický příklad

Uvedu vám to na příkladu 35leté 170 cm vysoké ženy, která si už dlouho udržuje hmotnost mezi 85-89 kg. Její průměrná hmotnost je tedy 87 kg. Když se víc zasnaží a začne ladit vhodnější složení jídelníčku a zařadí pohyb, pak to stáhne na 84-85 kg. Jenže víc ani ťuk. Naopak, když pak přijde například dovolená nebo Vánoce, tak se dostane na hmotnosti 89 kg. Poté se opět vrátí k nějakému svému zaběhlému režimu, kdy pohyb a jídlo neřeší a dostane se samovolně na „svých“ 87 kg.

Zanedlouho přijde další období, kdy se rozhodne hubnout, a tak se opět na chvíli zaměří na zlepšení jídelníčku a stáhne to na 84 kg. Jenže pak se jí nakupí starosti v práci, pozornost ke stravování jde stranou a tělesná hmotnost se jí opět navýší na 87 kg. A tak pořád dokola. Ve „štíhlejších“ obdobích dojde například k 84 kg a po dnech výraznější změny stravování (po Vánocích, Velikonocích, dovolených, wellness pobytech…) se dostane i na 89 kg. Po pár dnech/týdnech si hmotnost opět sesedne na obvyklých 87 kg.

Zásadní je ale to, že tato žena dlouhodobě touží zhubnout a celý dospělý život si přeje dostat se na 75 kg, to je o 12 kg méně, než má v průměru teď. Přeje si to kvůli zlepšení svého zdravotního stavu a lepší pohyblivosti. Protože si je vědoma svojí robustnější konstituce, neočekává, že by někdy zhubla například na 65 kg, takže její přání 75 kg se jeví při výšce 170 cm jako reálné a nepřemrštěné.

Jenže co s tím, když se „zasnaží“, a ani tak se váha nechce pohnout pod 84 kg?

Východisko z této situace

Jak se této ženě může podařit zhubnout na 75 kg? Než popíšu možné řešení, pak vám k tomu musím dát ještě průvodní informace, abyste na to koukali z nadhledu jako já.

Pokud si také přejete zhubnout jako naše modelová žena, pak je potřeba si v první řadě nalít čistého vína a vždy zhodnotit právě vaši zmiňovanou tělesnou stavbu. Protože pokud jste například od narození robustnější tělesné konstituce s výraznou kostrou, širšími rameny nebo významnější svalovou základnou, pak je patrné, že asi útlý člověk z vás nikdy nebude.

  • To proto, že stavbu kostry, délku a šířku kostí nebo určitý potenciál k hmotnosti svalové hmoty a tělesného tuku je nám dán už do vínku. Já jsem taky menší postavy a drobná a očekávám, že dvoumetrová „Rambice“ ze mě nebude.

Takže v první řadě je důležité si dát nějaký reálný cíl, který se ještě může průběhem hubnutí měnit. Protože vy si můžete ohledně své ideální tělesné hmotnosti něco myslet, ale tělo se stejně zastaví tam, kde ono samo potřebuje. A někdy to prostě nejde dolů už ani o kousek, i když by si to člověk hodně přál a stavěl se kvůli tomu klidně i na hlavu. Tělo jednoduše v té chvíli ví, kam vás s tím hubnutím pustí. A tady bych radila nebýt zarputilý/á a přijmout to, že v tuto chvíli to takto je a tělo to takto chce.  Ono nepracuje proti vám. Naopak, ono vás v tu danou chvíli od dalšího hubnutí chrání záměrně (třeba byste pak už byli unavení, nevýkonní, ztráceli byste svaly, vitalitu, životní pružnost atp.).

Tak a teď zpět k tomu, jak zhubnout, když léta oscilujete kolem určité hmotnosti. Pokud se vám tělesná hmotnost točí stále kolem jednoho čísla a potenciál zhubnout tam je, pak to zásadní doporučení zní: JE POTŘEBA DĚLAT OPATŘENÍ VEDOUCÍ KE ZHUBNUTÍ ZÁSADNĚ JINAK. Stručně řečeno, pokud stále děláte věci stejně, nemůžete očekávat jiné výsledky.

A platí to i tady. To, jak se aktuálně dlouhodobě stravujete, jak spíte, jaký máte životní styl, jak se hýbete a jak o svém hubnutí a o sobě smýšlíte, pak tenhle soubor aspektů vám přinesl vaši aktuální hmotnost, kolem které dlouhodobě oscilujete.

Pokud si tedy naše modelová žena přeje zhubnout 12 kg a opravdu to už prolomit (pokud jí to její tělo dovolí), pak se musí vymanit z kolotoče stále stejných věcí/opatření/myšlenek kolem hubnutí, aby se jí podařilo hranici 84 kg prolomit.

Bc. Martina Rusňáková Korejčková, DiS.: Co dál, když se hmotnost už nechce pohnout

Nějakých 35 let se nějak obdobně stravuje, hýbe, řeší starosti, smýšlí o jídle, sobě a o hubnutí a to jí přináší její stabilnější 87kg hmotnost. Na to, aby se jí podařilo 12 kg zhubnout a 75 kg si pak i udržet, pak je potřeba, aby prolomila zajetý systém opatření, a především smýšlení o jejím hubnutí.

Aby nevznikly neprospěšné domněnky ohledně toho, co myslím tím, že JE POTŘEBA DĚLAT OPATŘENÍ VEDOUCÍ KE ZHUBNUTÍ ZÁSADNĚ JINAK, tak určitě to neznamená to, že zkusíte například jinou striktní nízkokalorickou redukční dietu. Neznamená to ani to, že musíte každý den začít hodinu a půl běhat. Neznamená to ani jiná velmi striktní opatření, která ale nejsou dlouhodobě udržitelná.

Nejedná se o takové ty převratné změny, kdy např. nemáte žádnou záměrnou pohybovou aktivitu, ale ze dne na den si naplánujete div ne každý den něco. Nebo že milujete čokoládu a ze dne na den si ji zakážete. Nebo že se přinutíte k tomu jíst každý večer zeleninový salát, přitom ho z duše nesnášíte atp. Tak tohle tím opravdu nemyslím.

ZÁSADNĚ JINAK je zde myšleno tak, že k tomu PŘISTOUPÍTE JINAK NEŽ VŽDYCKY. Můžete si položit otázku: „Tak co potřebuji změnit v jídle, pohybu, životním stylu a mém smýšlení o hubnutí a zároveň to pro mě budou opatření/myšlenky, které si dokážu představit, že u nich vydržím klidně celý rok?“

Například: „Vždycky jsem se snažila zhubnout sama, tak co když udělám zásadně jinak to, že teď se nechám od někoho, kdo má v této oblasti nadhled a zkušenosti, nasměrovat?“

Nebo: „Co když není cesta jako vždycky při snaze zhubnout vyřadit všechno sladké, když ho prostě miluju? Ale co když si ho tam tentokrát vědomě povolím třeba i každý den v podobě kousku čokolády. Ale ne té hořké, ale vyloženě mléčné, protože tu mám ráda, a ne nějakou rádoby dietní hořkou.“ To je ta ZÁSADNÍ ZMĚNA. Najednou chtít snížit hmotnost i s milovanou mléčnou čokoládou!

A to jako jde? Jasně, dělám to s klienty běžně (nebo si místo čokolády dosaďte jinou radost) a hubnou dobře, ale pozvolna. Protože je to konečně něco příjemného, nezakázaného, nenuceného, zato dlouhodobě udržitelného.

Dokážete si představit, že vaše tělo a mozek jsou zvyklé třeba na tu čokoládu 35 let a najednou mu ji ze dne na den vyřadíte? Jak myslíte, že se to dá dlouho vydržet? No není lepší si ji tam nechat, ale jen se snažit uhlídat množství tak, abyste tedy zároveň pozvolna hubli? A možná jednou dojít k tomu, že už ji potřebovat nebudete. Ale možná taky pořád budete.

Uvědomění na závěr

Pokud se chystáte hubnout a máte u toho myšlenky typu: „musím“, „nesmím“, „měl/a bych“…, pak to není úplně vhodný start. Místo toho hledejte myšlenky, u kterých si ohledně hubnutí řeknete: „jo, to by šlo“ nebo „ano, to půjde zvládnut“ nebo „jo, to mi nebude vadit“ nebo „to udělám rád/a“…

Protože nejtrvaleji zhubnou ti, kteří hubnutí neberou jako dietu, ale jako soubor pozvolných změn. Změn, které v sobě ale skrývají ZÁSADNĚ JINÝ PŘÍSTUP, než který měli doposud, kdy se jim dařilo kolem dané hmotnosti jen oscilovat, ale ne ji zásadně a dlouhodobě prolomit.

foto: cz.depositphotos.com

Z archivu aneb přečtěte si také:

Bc. Martina Rusňáková Korejčková, DiS.: AI (umělá inteligence) jako pomoc při navrhování jídelníčků?

Bc. Martina Rusňáková Korejčková, DiS.: AI (umělá inteligence) jako pomoc při navrhování jídelníčků?

Zažíváme další technologický přerod. Do našich každodenních životů začíná vstupovat umělá inteligence (AI). Řada z nás ji asi již vyzkoušela v podobě platforem na tvorbu textů, obrázků, návodů, ale i pomoci ve stravování.

Možná jste si i vy již nechali od umělé inteligence (AI) sestavit jídelníček, navrhnout recepty nebo zodpovědět dotazy týkající se výživy. Proto jsem se – jako nutriční terapeutka – rozhodla napsat, jak jsem si s ní hrála já.

Celý článek 23.6.2023 0

Bc. Martina Rusňáková Korejčková, DiS.
www.martinakorejckova.cz

  • Nutriční terapeutka a výživová poradkyně
  • Poskytuje individuální jídelníčky na míru, stravovací programy, on-line jídelníčky a celkové poradenství v oblasti životního stylu
  • S radostí píše články na svůj blog i webové portály
  • Působila i jako výživová poradkyně pro finalistky České Miss
  • Stravování s radostí na Facebooku

4.4.2024 Články, Jak zhubnout

Související články

Markéta Nevěčná – fitness instruktorka: Rozhovor s klientkou, jež zhubla úpravou stravy a pohybem

Markéta Nevěčná – fitness instruktorka: Rozhovor s klientkou, jež zhubla úpravou stravy a pohybem

Když se v naší skupině někdy v únoru objevila úchvatná proměna mladé a sympatické Štěpánky (50 kg za rok!), bylo nám hned jasné, že její příběh může být obrovskou motivací pro ostatní.

Díky trenérce Markétě Nevěčné, s kterou dlouhodobě spolupracujeme a která vedla tuto maminku roztomilých dvojčátek na její cestě, se nyní můžete začíst do následujících řádků. Ať jsou vám k užitku.

Celý článek 28.4.2024