Aplikace KalorickeTabulky.cz Získat

Hubnoucí a cvičící výzvy: Mají smysl, nebo nás jen demotivují?

Výzvy spojené s výživou/hubnutím a cvičením mohou být buď motivačním nástrojem, který nás posouvá vpřed, nebo pastí, do které bychom se neměli pouštět bez rozmyslu.

Je důležité rozlišovat, kdy jsou výzvy prospěšné a kdy bychom se jim měli vyhnout.

Mnoho lidí se ocitlo v situaci, kdy byli „zavedeni“ do výzev, které byly nerealistické a neměly smysl (často takové kolují na internetu a dokonce se za ně mnohdy i platí). Například extrémní diety s drastickým omezením kalorií nebo vyloučením celých skupin potravin mohou vést k únavě, podrážděnosti a dokonce k poškození metabolismu. Podobně příliš intenzivní cvičební plány mohou způsobit přetížení a zranění. Tyto nezdravé výzvy často vedou k frustraci a selhání, což může negativně ovlivnit naše sebevědomí a motivaci.

Hubnoucí a cvičící výzvy: Mají smysl, nebo nás jen demotivují?

Je důležité se vyhýbat „dnes tak populárním a často neprofesionálně sestaveným“ výzvám a místo toho hledat rovnováhu a udržitelné strategie pro dosažení našich cílů. Ideálně pod dohledem solidního odborníka, aspoň ze začátku.

Výzvy dávají smysl, když jsou realistické, konkrétní a odpovídají našim individuálním potřebám a cílům. Například výzva snížit příjem cukru o 30 % během měsíce může být užitečná pro ty, kteří chtějí zlepšit svou stravu a snížit riziko onemocnění spojených s příjmem nadměrného cukru.

Naopak, výzvy, které jsou extrémní, nevyvážené nebo nezdravé, bychom měli úplně ignorovat a nenechat se do nich „hecnout“. A to ani v případě, že se na ně chystá vaše nejlepší kamarádka nebo kolegyně v práci se slovy, že ve dvou se to lépe táhne.

Extrémní diety, jež slibují rapidní ztrátu hmotnosti během krátké doby, obvykle vedou ke krátkodobým výsledkům a dlouhodobě mohou poškodit naše zdraví. Stejně tak výzvy, které vylučují celé skupiny potravin nebo nutí k extrémnímu cvičení, mohou vést k nedostatkům živin a problémům se zdravím. Při výběru výzvy je klíčové brát v úvahu naše individuální potřeby, zdravotní stav a životní styl.

Hubnoucí a cvičící výzvy: Mají smysl, nebo nás jen demotivují?

Měli bychom se vyhýbat výzvám, které nám způsobují nepohodlí nebo nás vystavují riziku fyzického či psychického poškození. Místo toho můžeme vyhledat podporu od odborníků na výživu nebo trenérů, kteří nám pomohou vytvořit zdravý a udržitelný plán stravování a cvičení, jenž nám pomůže dosáhnout našich cílů bez ohrožení našeho zdraví. A tuto postupnou změnu stravovacích návyků brát jako svou osobní výzvu a snažit se ji pokořit.

Je důležité si uvědomit, že různé krátkodobé a intenzivní výzvy nejsou vždy nejlepším přístupem k dosažení dlouhodobých změn. Namísto nich je vhodnější postupovat systematicky a postupně měnit své stravovací návyky tak, aby nový životní styl byl udržitelný – nejlépe po celý život.

Můžeme například začít tím, že postupně přidáváme více zeleniny do našeho jídelníčku, zvyšujeme příjem vody nebo se učíme rozpoznávat signály hladu a chutí našeho těla. Tento postupný přístup nám umožní vytvořit trvalejší změny, jež mohou vést k dlouhodobému úspěchu při hubnutí a udržení zdravé váhy.

Mějme na paměti, že každý člověk je jedinečný a co funguje pro jednoho, nemusí být účinné pro druhého. Je proto třeba naslouchat svému tělu, reagovat na jeho potřeby a vybírat strategie, které jsou vhodné pro daného jedince. Jako příklad uvedu velmi častý jev ve skupině Hubneme a jíme zdravě s Kalorickými Tabulkami, kdy se někteří nováčci domáhají jídelníčku od lidí, kteří hubnou ze stejné váhy. Takto to nefunguje. I aplikaci Kalorické Tabulky je nutné nastavit doslova na míru, kdy do hry vstupuje nejen počáteční hmotnost, ale také pohybové aktivity a možnost se jim věnovat, zdravotní stav, „hubnoucí historie“, odhodlání ke změně a další faktory.

Ano, hubnutí a zlepšení výživy jsou cestou, která vyžaduje trpělivost, soustředění a sebedůvěru, ale určitě stojí za to. Nejde jen o to, co je vidět, ale také o vylepšení zdravotních parametrů,  jako je krevní tlak atd. Od svých klientů vím, že často přicházejí dříve než nákup nového (menšího) oblečení.

Závěrem

  • Je důležité si uvědomit, že výzvy mají smysl, pokud jsou pro nás splnitelné a realistické.
  • Vyvarujme se extrémních a nezdravých výzev, které nám mohou škodit, a místo toho hledejme postupné a trvale udržitelné změny stravovacích návyků. Jejich úspěch spočívá v naší schopnosti naslouchat svému tělu, reagovat na jeho potřeby a vybírat strategie, které nám pomáhají dosáhnout našich cílů zdravým a vyváženým způsobem.
  • Buďme trpěliví, soustředění a věřme sami sobě – cesta ke zlepšení výživy a hubnutí je dlouhá, ale snažení se vyplatí a osvojené návyky si zachováme poté napořád.

Tip redakce Kalorické Tabulky

Autorka článku patří mezi naše dlouhodobé spolupracovníky, kteří se podílejí na obsahu blogu a jsou aktivní v naší uzavřené skupině na Facebooku. Její služby jsou solidní a cenově dostupné. Vedle pomoci s nastavením aplikace Kalorické Tabulky na základě zaslaného dotazníku a jednorázových konzultací (i on-line) nabízí sestavování stravovacího plánu – od týdenních jídelníčků až po půlroční spolupráce. Na svém kontě má také velmi vydařený e-book, jenž obsahuje i praktické rady a pracovní listy na celý rok.

foto: cz.depositphotos.com

Z archivu aneb přečtěte si také:

Výživový poradce Pavel Furch: Jak se nenechat nachytat na úspěšné cestě ke zdravé a štíhlé postavě

Výživový poradce Pavel Furch: Jak se nenechat nachytat na úspěšné cestě ke zdravé a štíhlé postavě

Jako dlouhodobý člen skupiny Hubneme a jíme zdravě s Kalorickými Tabulkami roky sleduji nejčastější dotazy uživatelů aplikace Kalorické Tabulky.

A protože se prakticky shodují s tím, na co se ptají moji klienti, připravil jsem stručný edukační přehled, jenž vám pomůže vyznat se v složité spleti pravd, polopravd a mýtů v oblasti výživy.

Celý článek 14.2.2024 0

Hellča Vávrová
https://cobuduzasvarit.cz

  • Certifikovaný poradce pro výživu a suplementaci.
  • Pomůže vám, jak zhubnout nebo nabrat svaly zdravě a udržitelně.
  • Ukáže, jak se stravovat vyváženě a jednoduše.
  • Ráda vás nasměruje na cestu svého lepšího já a povede po ní.
  • Recepty vkládá na Vaříme zdravě s Léňou a Hellčou
  • Kontakt: vavrovahelena7@gmail.com

25.4.2024 Články, Jak si udržet zdraví, Jak zhubnout

Související články

Kalorické bomby najdete i v tzv. racio sortimentu

Kalorické bomby najdete i v tzv. racio sortimentu

Informovanost lidí ohledně výběru potravin se velmi zlepšuje. Nicméně někdy ne natolik, aby lidé přestali kupovat nekvalitní potraviny a výrobci takových produktů by to už neměli komu prodávat. Prostě by nebyla poptávka.

Tímto článkem bych chtěla znovu přispět k edukaci v oblasti výběru každodenních potravin.

Celý článek 3.3.2024

Anna Nováková: Diastáza břišních svalů

Anna Nováková: Diastáza břišních svalů

Dvě ze tří rodiček trápí vystouplé břicho, necitlivost – „odpojení“ středu těla nebo nevzhledný „převis“, a to i dlouhou dobu po porodu. A nejen je. Ženy podstupující hormonální léčbu, ženy s nadváhou či ženy procházející menopauzou se též potýkají s mnohými tělesnými výzvami.

Pokud se ve svém těle necítíte dobře, stydíte se nosit upnutá trička (natož plavky) a nevíte, kdy, jak a jestli vůbec se vám podaří břicho oploštit do uspokojivé podoby, tento článek je tu pro vás.

Celý článek 20.2.2024