Aplikace KalorickeTabulky.cz Získat

Mug cake, muffin, cup cake, brownies – co je co a jak je připravit

Před lety jsme pro uživatele naší aplikace Kalorické Tabulky vytvořili uzavřenou skupinu Hubneme a jíme zdravě s Kalorickými Tabulkami.

Velmi nás těší, že si v ní lidé vzájemně radí ohledně nastavení aplikace, ale také sdílí své jídelníčky a tipy na jídla.

Jednou ze skvělých a dlouhodobých autorek příspěvků je paní Lenka. Není snad dne, aby do skupiny nepřidala svá jídla a neukázala krásně zelená kolečka. Její pokrmy jsou vždy fantasticky naservírované, nazdobené, my s ostatními v dobrém říkáme „načančané“. U ní doma se zkrátka jí i očima.

V souvislosti s nedávnou výzvou, která ve skupině proběhla (připrav slaný mug cake), vznikl tento článek, který pro vás sepsala přímo paní Lenka a přidala do něj vlastní fotografie. Ať je vám inspirací, neboť jídlo není starost, ale radost.

Mug cake

Toužíte po rychle připraveném moučníku? Pak je pro vás mug cake to pravé. Název mluví za vše: mug (hrnek) plus cake (buchta, dortík) znamená zkrátka dortík/buchta z hrníčku.

Připravuje se na mnoho způsobů a všechny jsou rychlé a dle ohlasů chutné. Může být součástí i zdravé/fitness/ dietní/ bezlepkové snídaně nebo svačiny.  A je možné jen připravit i úplně normálně.

Ingredience stačí zamíchat a dát vlnit do mikrovlnné trouby. Jídlo je hotové, než si uvaříte čaj nebo kávu. A to je přeci skvělé.

  • V mém podání je často bez vejce, dokonce ani nesladím. Chuť mu většinou dodá kakao, mrkev, mák, vlašské ořechy nebo i perníkové koření.

Na zdobení používám kysanou smetanu, různé toppingy a chuť celého mug caku je na světě.

Muffin

Je pečivo sladké i slané, kynuté i třené, ale může být i plněné. Jsou klasické, dietní, fittness i bezlepkové.

  • Je charakteristický tím, že jde o pečivo malé velikosti, měl by se vejít do dlaně – co kousek, to porce.

Moje podání muffinu bylo v mrkvové verzi a slané jsem dělala rýžové.

Muffin

Cup cake

Je vlastně slavnostní muffin. Opět sladký/slaný a opět by se měl vejít do dlaně. Jediný rozdíl je v tom, že je přelitý polevou, zdobený krémem, ovocem. Slané verze pak pomazánkami, slanými krémy a zeleninou.

Moje podání bylo zatím jen ve sladké verzi – dělala jsem mechový.

cup cake

Brownies

Dovolím si ho zařadit, i když se vlastně peče převážně na plechu, ale dělám v zapékacích miskách jednotlivé porce. Těsto je třené a používá se velké množství kakaa i čokolády.

Nemusí se dělat pouze z mouky, ale zkusit lze i variantu luštěnin, já dělám také z červené řepy spolu s ovesnými vločkami. Je to vláčný, spíše až mokrý dezert. Výhodou je, že dá připravit také ve verzi vhodné při redukci váhy. Stačí si pohrát s ingrediencemi.

Brownies

Tip redakce Kalorické Tabulky

Lenka pro fanoušky svých jídel vede skupinu Vaření jednoduše a rychle.

Chcete zhubnout? Mohlo by se vám hodit:

Z archivu aneb přečtěte si také:

redakce
www.kaloricketabulky.cz

10.4.2024 Články, Recepty a výživa

Související články

Velikonoce – nejlepší recepty

Velikonoce – nejlepší recepty

Jídlo je radost, ne starost.

A to samozřejmě platí i během svátků. Připomeňme si, jak si užít velikonoční čas – a to včetně tradičních i nových pochoutek. A nezbytných vajec.

Celý článek 28.3.2024