Cesta ke zdraví
a pohodě
App store rating

Cesta ke zdraví
a pohodě

Kalorické Tabulky: Jak a čím doplnit v jídelníčku vlákninu

Vláknina je důležitou složkou našeho jídelníčku. Pozitivně působí na náš zdravotní stav a – co mnohé asi zajímá nejvíce – pomáhá při redukci váhy. Ptáte se jak?

Tak se na to pojďte podívat a vše se dozvíte.

Bohužel téměř každý nový uživatel aplikace Kalorické Tabulky s překvapením zjišťuje, že jí konzumuje málo.

Kalorické Tabulky: Jak a čím doplnit v jídelníčku vlákninu

Podle doporučení by měl dospělý zdravý člověk přijmout přibližně 25 – 30 g vlákniny za den, obvykle však průměrný Čech prý zkonzumuje méně než polovinu tohoto množství. Co s tím?

Na úvod špetka teorie. Základní rozdělení vlákniny je podle rozložitelnosti na rozpustnou a nerozpustnou. Oba druhy vlákniny se v potravinách (viz níže) nacházejí většinou pohromadě a také tak působí na náš organismus. Tohle vědět nám v tuto chvíli a pro naše potřeby stačí. Podrobnější informace lze dohledat na našem blogu, případně kdekoliv na internetu či u odborníků, jako jsou výživoví poradci nebo nutriční terapeuti.

Vláknina v jídle pomáhá zvyšovat objem stravy, vyvolává pocit nasycení, ale nezvyšuje energetický příjem. Ale pozor – zdraví nade vše! Kdykoliv budete s aplikací Kalorické Tabulky sestavovat svůj jídelníček, dělejte to především s ohledem na to, aby výsledek byl prospěšný pro vaše zdraví – abyste se zkrátka cítili dlouhodobě dobře.

I v případě vlákniny platí: Všeho s mírou

Dlouhodobý a výrazný nadbytek vlákniny lidskému tělu neprospívá. Pozor by si měli dát zejména lidé se střevními problémy, vláknina může rovněž ovlivňovat vstřebávání léků a minerálních látek.

Při konzumaci potravin bohatých na vlákninu je důležitý dostatečný příjem tekutin, vodou nabobtnaná vláknina udržuje obsah střev vláčný a usnadňuje trávení a vyprazdňování. Při nedostatečném pitném režimu může naopak zvýšený příjem vlákniny způsobit zácpu.

Samotnou kapitolou je pak výživa dětí – tam se doporučuje vlákniny méně než u dospělého jedince a nastavení jídelníčku (pomocí aplikace Kalorické Tabulky) patří do rukou kvalifikovaného odborníka.

Jak doplnit vlákninu?

Vlastně velmi jednoduše a kupodivu často i levně. Stačí, když do našeho jídelníčku zařadíme zcela jednoduchá a obyčejná jídla připravená ze základních surovin.

Kalorické Tabulky: Jak a čím doplnit v jídelníčku vlákninu

V čem je nejvíce vlákniny?

Pojďme se podívat, co si nakoupit a zařadit do jídelníčku, pokud chceme dodržovat optimální příjem vlákniny. Jaké jsou tedy hlavní zdroje vlákniny ve stravě?

Luštěniny – vedle klasické čočky a fazolí například vynikající cizrnu (recepty na polévky, saláty, ale také netradiční moučníky najdete v databázi KT a také v naší knize).

Obiloviny – každému se asi správně vybaví minimálně staré dobré ovesné vločky (mimochodem cenově velmi příjemné) a celozrnné pečivo.

Ovoce – není třeba zkoušet exotiku, báječná jsou tuzemská jablka, švestky a hrušky (i sušené).

Zelenina – brokolice, kukuřice, kedlubny, papriky, ale i vařené brambory ve slupce dokážou s kolečkem vlákniny skutečné divy.

Ořechy a semínka – opět není třeba pokukovat po zdrojích vlákniny v dalekých zemích. Příslušné kolečko se bude krásně zelenat, když zařadíte dýňové a slunečnicové semínko, lískové a vlašské ořechy (s jejich množstvím opatrně – obsahují také tuky) atd. Také lněné semínko je skvělým zdrojem vlákniny a zároveň velmi zdraví prospěšné.

Množství vlákniny všech základních potravin najdete v aplikaci Kalorické Tabulky.

Praktické tipy

Teorie je jedna věc, praxe druhá. Zkuste pár osvědčených rad:

  • Každé jídlo doplňte ovocem nebo zeleninou.
  • Zbytečně ovoce a zeleninu neodšťavňujte a neloupejte (pokud pro to nemáte zdravotní důvody).
  • Přílohy a pečivo volte celozrnné.
  • Inspirujte se v kuchyních babiček a prababiček – zařazujte do jídelníčku pravidelně luštěniny ve všech možných podobách. Kolečko vlákniny se bude zelenat a vaše peněženka radovat.

Kalorické Tabulky: Jak a čím doplnit v jídelníčku vlákninu

Více informací o vláknině a jak ji dostat do jídelníčku

Nezapomeňte

Navyšování konzumace vlákniny aplikujte pomalu a postupně, aby si organismus a hlavně střeva stihly zvyknout. Je třeba pít také dostatek vody. Nesnažte se zelené kolečko vlákniny dohánět nesmyslnými doplňky. Pečujte o svůj mikrobiom především pestrou stravou bohatou nejen na vlákninu. Ačkoliv to zní překvapivě, vaše dobré zdraví záleží především na vašich střevech a tom, jak se o ně budete starat. Plnit doporučený denní příjem vlákniny je krokem k úspěchu. Bezmyšlenkovité nasazení doplňků stravy bývá mnohdy spíše ke škodě než k užitku.

Tabulkáři, pozor!

Jelikož zákonem není požadováno, aby se údaje o množství vlákniny vyskytovaly na obalu potraviny (a tím pádem někdy chybí v naší databázi), často se lidem může zdát, že i v době, kdy se začnou snažit vylepšit jídelníček, nekonzumují vlákniny dost (ono magické kolečko se v aplikaci Kalorické Tabulky nezelená a nezelená). Není třeba propadat panice. Po cca měsíci zapisování a pročítání blogu budete mít zřejmě znalosti o výživě na takové úrovni, že budete v moci v klidu vyhodnotit, jak to s tou vlákninou vypadá: Pokud jíte pravidelně to, co zde bylo uvedeno (ve stručnosti – kvalitní obiloviny, luštěniny, ovoce a zeleninu, ořechy), máte zřejmě doporučený denní příjem vlákniny v naprostém pořádku.

Odborná spolupráce: Hellča Vávrová, cobuduzasvarit.cz.

foto: cz.depositphotos.com

20.3.2024 redakce Články, Recepty a výživa

Z archivu

Nehledej překážky tam, kde nejsou

Pustit se do hubnutí bývá pro mnohé zatraceně těžké.

Ti, kteří se o hubnutí už někdy bezúspěšně pokoušeli, pak často navíc svůj stav zaklínají prohlášeními: Já nikdy nezhubnu, máme to v rodině, v genech atd.

Celý článek 27.6.2023

Související články

O kaloriích nevážně: Jídla v těstíčku

Kdysi dávno lidstvo přišlo na to, že smícháním mouky a vody vznikne těsto, a začalo z něj péct chleba. A potom někoho napadlo dát do těsta náplň, zabalit a těsto uvařit či osmažit.

Časem dokonce vznikly i nové varianty těsta jako listové nebo odpalované.

Celý článek 6.11.2025

Veronika Mayová: I pozitivní myšlenky mohou být nechtěné a kazit nám hubnutí

Četl/a jste článek „Nechtěné myšlenky – tichý sabotér naší snahy zhubnout“?

Pokud ne, nezapomeňte se na něj později juknout. Teď se podíváme opět na myšlenky – tentokrát na první pohled pozitivní, jež mají ovšem také své ale…

Celý článek 3.11.2025

Gen Z delikatesa Gochujang

Gochujang, možná znáte pod slovním spojením „pasta z červené chilli papričky“. Je to sladko-slané fermentované koření velmi oblíbené v korejské kuchyni.

V poslední době začíná být velmi populární nejen kvůli svému exotickému názvu, ale také pro zajímavé spektrum chutí, které dodá běžným pokrmům.

Celý článek 31.10.2025

Ing. Barbora Karásková: Proč řešit ultrazpracované potraviny v jídelníčku?

Dnešní potravinářský průmysl dokáže hotové zázraky. Umí vyrobit potraviny, které vypadají skvěle, chutnají božsky a ještě se tváří jako něco, co prospěje našemu zdraví.

Krásný obal, lákavé slogany, sliby o zdraví, a to s hlavním cílem – přesvědčit nás, že kupujeme něco dobrého pro naše tělo.

Celý článek 28.10.2025

Jan Lipšanský O kaloriích nevážně: Jaké jídlo jedí řečtí mniši?

Tak trochu jako slepý k houslím jsem se dostal ke studijnímu výletu na pár dní do jednoho z řeckých monastýrů, kde jsem zjistil, že existují jídla jako patatopita, spanakopita, skordalia, koulourakia, koliva, bougatsa, tyrokafteri nebo arakas latheros.

A samozřejmě jsem si zapsal recepty – viz níže.

Celý článek 26.10.2025

Dostupné všude, kde potřebuješ

Kalorické Tabulky jsou dostupné na webu, telefonu, tabletu i na chytrých hodinkách jako Garmin nebo Apple Watch.

App Store Google Play

Dine4Fit Banner Dine4Fit Banner