Cesta ke zdraví
a pohodě
App store rating

Cesta ke zdraví
a pohodě

MUDr. Marie Skalská: Kdo je vděčný, ten je šťastnější. A může být i štíhlejší!

Co se vám dnes podařilo? Co hezkého jste dnes zažili? Čemu jste se dnes zasmáli? Co vám dnes udělalo radost?  Za co jste dnes vděční?

Dokážete opovědět na každou výše uvedenou otázku? Jestli ANO, moc vám gratuluji, pravděpodobně umíte být vděční.

Vděčnost je pozitivní emoční reakce na přijetí laskavosti, pomoci nebo daru a hraje klíčovou roli v mezilidských vztazích a naši psychické pohodě. Studie ukazují, že vděčnost může zlepšit duševní zdraví, snížit stres a zlepšit kvalitu spánku. Vděčnost posiluje sociální vazby, posiluje naší životní spokojenost, podporuje prosociální chování, altruismus.

Při praktikování vděčnosti se zlepšuje nejenom zdraví psychické, ale i zdraví fyzické

 

Při praktikování vděčnosti se zlepšuje nejenom zdraví psychické, ale i zdraví fyzické. Při pocitu vděčnosti se nám snižuje systolický i diastolický krevní tlak, snižují se zánětlivé působky. Například po praktikování úkolu vedoucího k pocitu vděčnosti byla ve studii prokázána snížená aktivita amgydaly, což je centrum stresových reakcí, a následně se došlo ke snížení produkce prozánětlivých parametrů.

Díky pravidelnému praktikování vděčnosti můžeme lépe vnímat své tělo a jeho potřeby. Na základě vědomého vnímání potřeb svého těla pak můžeme lépe, racionálně vybírat potraviny a také být motivování k fyzické aktivitě. Studie ukazují, že lidé, kteří se cítí vděční, mají tendenci mít lepší vztah ke svému tělu a zdraví, což přispívá k udržitelnějšímu hubnutí.

Vděčnost a hubnutí

Díky tomu, že vděčnost ovlivňuje naše fyzické i psychické zdraví, může mít velmi příznivý vliv na proces hubnutí. Při praktikování vděčnosti dochází ke snížení hladin kortizolu.

Praktikování vděčnosti může také zvýšit chuť k fyzické aktivitě.

Kortizol je hormon, tvořený v kůře nadledvinek, který je klíčový v odpovědi na stres a mimo jiné zvyšuje chuť k jídlu a podporuje ukládání tuků, zejména v oblasti břicha.

Pokud budeme vnímat respekt ke svému tělu, vnímat naše potřeby, emoční nastavení, budeme spíše zvládat kontrolu nad svým jídelním chováním. Spíše budeme volit vhodné potraviny, spíše si upevníme vhodné stravovací návyky. Uvědomíme si, kdy reagujeme např. na naše negativní emoce tím, že je impulsivně zajídáme.

Zkuste si, pokud to neděláte, před každým jídlem na pár vteřin projevit vděčnost za pokrm, ostatně, tak jak to bylo v minulosti a mnohde ještě dnes je běžné, protože plný talíř není samozřejmost. Je to skvělá cesta k tzv. vědomému jedení, což se při hubnutí rozhodně vyplatí.

Vděčnost a pohyb

Praktikování vděčnosti může také zvýšit chuť k fyzické aktivitě. Když se cítíme dobře psychicky, máme větší motivaci se hýbat a zapojit se do aktivit, které podporují naše zdraví.

Praktikování vděčnosti může také zvýšit chuť k fyzické aktivitě.

 

Ať už jde o pravidelné cvičení, procházky nebo krátké protažení. Vděčnost nám pomáhá vidět tyto činnosti jako pozitivní příspěvek k našemu životu, „že můžeme“, nikoliv jako povinnost, „že musíme“.

Jak mnoho z nás může potvrdit v momentech, kdy jsme fyzicky limitováni a nemůžeme se hýbat, tak jak bychom chtěli, si teprve uvědomíme, jaký dar je volnost pohybu.

Vděčnost, spánek a hubnutí

Zlepšení spánku je dalším významným přínosem vděčnosti. Z vědeckých studií víme, že riziko obezity se zvyšuje, pokud spíme méně než 6 hodin. Kvalitní spánek je nezbytný pro správnou regulaci hormonů hladu a sytosti. Pokud jsme unavení, spíše máme tendenci volit potraviny s obsahem cukru a tuku.

Praktikování vděčnosti před usnutím, zaměření se na pozitivní události proběhlého dne, zapsat si, za co jsme ten den vděční, nám pomůže snáze a rychleji usnout, mít kvalitnější spánek.

Praktikování vděčnosti před usnutím, zaměření se na pozitivní události proběhlého dne, zapsat si, za co jsme ten den vděční, nám pomůže snáze a rychleji usnout, mít kvalitnější spánek.

Vděčnost je tedy skvělým nástrojem, který může harmonizovat naši psychickou i fyzickou pohodu. Být „v pohodě“ je ideální nastavení pro aktivní životní styl, je to ideální stav těla a mysli k úspěšnému procesu hubnutí s největší šancí na dlouhodobé udržení hmotnostního úbytku.

Při hubnutí se velmi často stává, že tempo úbytku kilogramů je nerovnoměrné, zpočátku je úbytek rychlejší – zejména, pokud hubneme z vyšších čísel – a poté se tempo zpomalí či úplně zastaví. Pokud budeme vděční i za udržení hmotnosti, za to, že jsme nastavili jídelníček, který více prospívá našemu tělu, zvládneme riziková období snáze.

Obdobným případem, kdy nám opět vděčnost pomůže, je situace, kdy začínáme hubnout, ale tím, že přidáme silové cvičení, nám přibývají svaly, snižuje se množství tukové tkáně. Byť je to správný směr, na váze můžeme vidět pořád stejné číslo, což může být demotivující. I v tento moment je skvělé, pokud sami na sobě oceníme, že jsme „vstali z gauče“, začali cvičit, více se hýbat, natavili si lepší jídelníček, protože aktivní životní styl je ten nejkomplexnější lék, který můžeme našemu tělo dodat.

Při pocitu vděčnosti se nám snižuje systolický i diastolický krevní tlak, snižují se zánětlivé působky.

Praktikováním vděčnosti můžeme zeštíhlit naše tělo, a naopak přibrat v oblasti psychické pohody, budeme vnímat vyšší míru štěstí a budeme odolnější proti stresu a negativním emocím, které jsou při hubnutí těmi nejčastějšími překážkami.

foto: cz.depositphotos.com

MUDr. Skalská Marie

ww.profitinstitut.cz

Kouč aktivního životního stylu, lékařka, lektorka, fitness instruktorka a sportovní labužnice.
Zakladatelka Pro Fit Institutu, přednášející na FTVS UK, členka mezinárodních odborných společností.
S nadšením vám pomůže vyladit stravu a pohyb podle vašich potřeb, možností a chutí. V ambulantní praxi v Centru sportovní medicíny se zabývá sportovní medicínou a nutricí od dětí až po vrcholové sportovce.

22.8.2024 MUDr. Skalská Marie Články, Jak si udržet zdraví, Jak zhubnout

Z archivu

Co vše nabízí jedinečná kuchařka Kalorické tabulky a jak vám QR kódy pomohou se zapisováním do aplikace

Ačkoliv to zní jako sebechvála, publikace Kalorické tabulky je svým způsobem skutečně jedinečná.

Kuchařek je na knižním trhu hromada. Kdejaká celebrita dnes sepíše svých pár receptů a jde s tím mezi čtenáře. Sám bych ostatně mohl vydat knihu 50 obědů pro děti doma v době koronaviru.

Celý článek 23.11.2020

Související články

Ing. Barbora Karásková: Tajemství úspěšné změny stravovacích návyků

Když se mě klienti ptají, kde začít se změnou stravovacích návyků, aby dosáhli štíhlé postavy a podpořili své zdraví, tak moje odpověď je vždy stejná: vyváženou stravou.

Často vidím, že lidé mají tendenci přeskočit základy a zabývat se složitostmi a detaily ve stravě. Tím jim uniká podstata a neuvědomují si zásadní chyby ve svém jídelníčku, což vede ke ztrátě času, vůle, energie i financí.

Celý článek 11.9.2024

Když to nesníš, nedostaneš sladkost aneb jak vzorce chování z dětství ovlivňují nejen vztah k jídlu v dospělosti

Vzorce chování, které si osvojíme v dětství, nás následně formují a ovlivňují po celý život.

Přemýšleli jste někdy nad tím, jaké stopy v nás zanechávají fráze, které jsme slýchávali jako děti?

Celý článek 9.9.2024

Průvodce vhodnými sporty pro pacienty s křečovými žílami

Křečové žíly jsou často spojeny s nepříjemnými pocity, které se souhrnně označují jako žilní bolest. U pacientů s chronickým žilním onemocněním patří fyzická aktivita obecně mezi doporučovaná režimová opatření.

Některé druhy cvičení a sportování jsou z hlediska žil pro pacienty prospěšnější, některé méně, jiná se dokonce vůbec nedoporučují.

Celý článek 6.9.2024

Bc. Martina Rusňáková Korejčková, DiS.: Vliv spánku na proces hubnutí

Spánek je přirozená a základní lidská potřeba, přičemž potřeba délky a kvality spánku se individuálně liší.

Jsou lidé, kteří bez svých osmi hodin spánku „nezačnou den“, a pak jsou tací, kterým stačí spát pět hodin na to, aby přes den běžně fungovali.

Celý článek 2.9.2024

Saša Fraisová: Vše, co potřebujete vědět o pitném režimu

Téma pitného režimu je opředeno poměrně dost mýty. Je tedy logické, že každý věří něčemu a že se občas úporně drží při životě i tvrzení, která nejsou tak úplně podložená.

Kolik tekutin skutečně potřebujeme?

Celý článek 29.8.2024

Dostupné všude, kde potřebuješ

Kalorické Tabulky jsou dostupné na webu, telefonu, tabletu i na chytrých hodinkách jako Garmin nebo Apple Watch.

App Store Google Play

Dine4Fit Banner Dine4Fit Banner