Cesta ke zdraví
a pohodě
App store rating

Cesta ke zdraví
a pohodě

Když to nesníš, nedostaneš sladkost aneb jak vzorce chování z dětství ovlivňují nejen vztah k jídlu v dospělosti

Vzorce chování, které si osvojíme v dětství, nás následně formují a ovlivňují po celý život.

Přemýšleli jste někdy nad tím, jaké stopy v nás zanechávají fráze, které jsme slýchávali jako děti?

Možná si vzpomenete na věty jako „kdo to sní první, bude král„, „dokud to nesníš, nevstaneš od stolu“ nebo „jedna lžička za maminku, druhá za tatínka, třetí za babičku„. Tyto jednoduché věty se mohou zdát nevinné, ale často mají hlubší dopad na naše zdraví, než si dokážeme uvědomit.

Když to nesníš, nedostaneš sladkost aneb jak vzorce chování z dětství ovlivňují nejen vztah k jídlu v dospělosti

Vzorce chování a jejich vliv na zdraví

V dětství jsme byli vystaveni různým pravidlům a očekáváním, která měla za cíl nás vychovat a vést k určitým společenským návykům. Například fráze „dokud to nesníš, nevstaneš od stolu“ měla z pohledu autority (rodiče, prarodiče, vychovatelky ve školce) zajistit, že dítě sní svou porci jídla a bude dostatečně najedené. Tento přístup mohl ale u někoho následně vytvořit tendenci jíst i tehdy, když už je opravdu sytý, možná i přejedený.

Později v životě tento vzorec chování může vést k obezitě či jiným zdravotním problémům spojeným s nadměrnou konzumací jídla. Podobně působí věta: „Přece to tu nenecháš! Víš, kolik to stálo peněz? To dojíš!

Další častá fráze „jedna lžička za maminku, jedna lžička za tatínka, jedna lžička za babičku“ je spojena s emocemi a povinností jíst kvůli druhým. Což může v dospělosti vyústit v pocit, že musíme jíst, aby byli ostatní spokojení (ne proto, že máme fyziologický hlad). Že tím vlastně vyjadřujeme naši lásku k nim.

Když to nesníš, nedostaneš sladkost

Vliv na životní styl

Vzorce chování z dětství se mohou promítnout i do celkového životního stylu. Například věta jako „kdo to sní první, bude král – královna“ může podporovat soutěživost a tlak na výkon. V dospělosti se tento naučený vzorec může projevovat nejen v jídle, ale i v práci nebo ve vztazích, kde se člověk snaží vždy být první a nejlepší. Ve vztahu k jídlu se tato fráze projevuje jako potřeba hltat, málo kousat. Daný člověk často nevnímá chuť, texturu a pocit sytosti přichází později – proto může mít vyšší příjem, než by skutečně potřeboval.

Vztah k jídlu v dospělosti

Jídlo je pro mnoho lidí podvědomě více než jen způsob, jak uspokojit hlad. Je to možnost, jak vyjádřit lásku, jak se propojit s rodinou a přáteli, jak si dopřát odměnu za splněný cíl nebo chvíli klidu. Ale také může být kompenzací stresu, viny a nízké sebehodnoty. Vzorce chování z dětství hrají v tomto vztahu klíčovou roli. Pokud bylo jídlo spojeno s pozitivními emocemi a radostí, je pravděpodobné, že si člověk vyvine zdravý vztah k jídlu. Příkladem může být společné rodinné stravování u stolu, kdy si všichni povídají (oproti tomu, kdy je každý v jiné místnosti a jí například u mobilu, televize, bez interakce s druhými).

Na druhé straně, pokud bylo jídlo používáno jako nástroj k vynucování poslušnosti nebo jako prostředek k odměňování a trestání, může to vést k tomu, že si člověk vytvoří nezdravé návyky.

Setkali jste se s těmito větami?

  • Zlobil jsi, budeš dnes bez večeře!
  • Maminka má ráda jen toho, kdo to sní všechno.
  • Pokud to nesníš, dám tě do ozdravovny!
  • Ven půjdeš, až to sníš!

Když to nesníš, nedostaneš sladkost aneb jak vzorce chování z dětství ovlivňují nejen vztah k jídlu v dospělosti

Jak přerušit negativní vzorce a vytvořit zdravější návyky

V dospělosti máme možnost přehodnotit vzorce chování, které jsme si osvojili v dětství, a pracovat na jejich změně. Rodiče už zpravidla náš život neovlivňují tak zásadně, jako když jsme byli malé děti a byli na jejich přítomnosti závislí. Prvním krokem je najít, které vzorce nás ovládají a jak ovlivňují náš život dnes. Jakmile si uvědomíme, jaké vlivy na nás mají fráze jako „sněz všechno a dostaneš bonbon„, můžeme začít hledat způsoby, jak tyto vzorce měnit a nepodléhat tak například přejídání a sladkosti po každém jídle.

Zaměřte se na to, abyste jídlo vnímali jako způsob, jak se starat o své tělo a jak si užít chvíle strávené s blízkými, místo jako nástroj k řešení problémů. Zdravý vztah k jídlu začíná u vědomého přístupu – vnímejte, kdy máte hlad a kdy už jste nasycení. Snažte se jíst pomalu, s vděčností a pozorujte myšlenky, které vás doprovází. Máte-li např. problém s tím, že musíte dojíst vše, nechte záměrně část porce na večeři. Zkrátka protiakce. Jaké myšlenky se objeví? Jaké pocity budete mít v těle? Jsou oprávněné? Stane se něco?

Vždy si řekněte: ovládá myšlenka mě a mé tělo, nebo mám ovládat tělo a myšlenky já?

Závěrem

Vzorce chování, které jsme si osvojili v dětství, nás provázejí po celý život. Některé z nich mohou být prospěšné, jiné mohou vytvářet problémy – zejména pokud jde o zdraví, životní styl a vztah k jídlu. Důležité je si uvědomit, jak nás tyto vzorce ovlivňují, a být otevření jejich změně, pokud to pro nás znamená zlepšení kvality života.

Každý z nás má moc přerušit negativní cykly a vytvořit si zdravější vztah k sobě samému, ke svému tělu a k jídlu. Stačí jen chtít a být ochoten pracovat na změně.

foto: cz.depositphotos.com

Zuzka Novotná

zuzkanovotna.cz

  • Pohyb a zdravý životní styl ji provází celý život. Ráda zkouší vše, co jí přijde do cesty, a nabyté zkušenosti sdílí se všemi, co mají stejný cíl – udržet si pohodu a zdraví co nejdéle.
  • Profesně se zaměřuje na celostní výživové poradenství, intuitivní stravu, prevenci, zdravý životní styl a lektorování.
  • Na jejím webu si můžete zdarma stáhnout e-book Základy pro Tvé zdraví, další věci přidává na Youtube a FB stránku Zuzka Novotná – biorytmy, zdravý životní styl.
9.9.2024 Zuzka Novotná Články, Jak si udržet zdraví, Jak zhubnout

Z archivu

Biorytmy a jejich vliv na život

Dnešní doba nám nabízí spoustu možností, zkratek a vychytávek.

Často jsou nám k užitku, ale čeho je moc, toho je příliš, a tak nás někdy trochu deformují a svádějí z té přirozené cesty.

Celý článek 22.7.2023

Související články

Deset důvodů, proč nehubnete podle svých představ

Snažíte se dodržovat kalorický deficit, ale stejně se v určitou chvíli zastaví váha na jedné jediné hodnotě a nejde dál? V čem může být problém?

Tomuto tématu jsme se už několikrát věnovali, ale pojďme si pár bodů jen tak v krátkosti shrnout. Ostatně, opakování je matka moudrosti, jak se říká.

Celý článek 17.9.2024

Ing. Barbora Karásková: Tajemství úspěšné změny stravovacích návyků

Když se mě klienti ptají, kde začít se změnou stravovacích návyků, aby dosáhli štíhlé postavy a podpořili své zdraví, tak moje odpověď je vždy stejná: vyváženou stravou.

Často vidím, že lidé mají tendenci přeskočit základy a zabývat se složitostmi a detaily ve stravě. Tím jim uniká podstata a neuvědomují si zásadní chyby ve svém jídelníčku, což vede ke ztrátě času, vůle, energie i financí.

Celý článek 11.9.2024

Průvodce vhodnými sporty pro pacienty s křečovými žílami

Křečové žíly jsou často spojeny s nepříjemnými pocity, které se souhrnně označují jako žilní bolest. U pacientů s chronickým žilním onemocněním patří fyzická aktivita obecně mezi doporučovaná režimová opatření.

Některé druhy cvičení a sportování jsou z hlediska žil pro pacienty prospěšnější, některé méně, jiná se dokonce vůbec nedoporučují.

Celý článek 6.9.2024

Bc. Martina Rusňáková Korejčková, DiS.: Vliv spánku na proces hubnutí

Spánek je přirozená a základní lidská potřeba, přičemž potřeba délky a kvality spánku se individuálně liší.

Jsou lidé, kteří bez svých osmi hodin spánku „nezačnou den“, a pak jsou tací, kterým stačí spát pět hodin na to, aby přes den běžně fungovali.

Celý článek 2.9.2024

Saša Fraisová: Vše, co potřebujete vědět o pitném režimu

Téma pitného režimu je opředeno poměrně dost mýty. Je tedy logické, že každý věří něčemu a že se občas úporně drží při životě i tvrzení, která nejsou tak úplně podložená.

Kolik tekutin skutečně potřebujeme?

Celý článek 29.8.2024

Dostupné všude, kde potřebuješ

Kalorické Tabulky jsou dostupné na webu, telefonu, tabletu i na chytrých hodinkách jako Garmin nebo Apple Watch.

App Store Google Play

Dine4Fit Banner Dine4Fit Banner