Nutriční terapeut radí: Jídelníček za volantem a hubnutí
Jíst zdravě a vyváženě, hýbat se a zkrátka dodržovat zdravý životní styl nemusí být pro každého snadné. A ještě když jste v jednom kuse na cestách.
To přece nejde dohromady s kupou všech těch doporučení, nedejbože s hubnutím! Anebo jde…?
Možná pracujete jako řidič/ka autobusu, tramvaje, kamionu, metra nebo taxi. Možná podnikáte hodně služebních cest, ať už doma, nebo v zahraničí. A možná prostě jen spoustu času trávíte za volantem. Pokud jste si dali předsevzetí více se zabývat svým zdravím, určitě jste přemýšleli, jak na to, když vaše možnosti jsou na cestách omezené.
Nic není nemožné! Vše je pouze o prioritách
Nebudu zastírat – z vaší strany to bude vyžadovat trochu více úsilí. Ale věřte mi, že výsledek se vyplatí. Vždycky. Takže jdeme na to.
1. Přemýšlejte a plánujte
Ještě před tím, než vyrazíte na cestu, popřemýšlejte, jaké jsou vaše možnosti – jste odkázáni pouze na to, co si donesete do práce s sebou? Nebo se můžete někde zastavit a skočit si třeba do supermarketu? Projděte si plánovanou trasu na mapě a zhodnoťte možnosti zastávek – a vynechte klasické fastfoody.
Hledejte spíše supermarkety, kde vždycky bude nějaká vhodná možnost – ovoce, zelenina, luštěniny v plechovce, pečivo, mléčný výrobek, šunka apod.
2. Mějte vždycky něco v záloze
Já tomu říkám „nouzovky“ – jídlo, které vás vytrhne z nouze. Je fajn je mít doma a některé z nich můžete vozit i v autě, protože se nezkazí. A pak, když se neplánovaně zdržíte nebo zase trčíte na dálnici v koloně, ejhle, nouzovka vás zachrání. Sice ne před kolonou, ale alespoň před vlčím hladem.
Skvělé nouzovky jsou: kvalitní proteinový syrovátkový prášek bez cukru a sladidel, plechovky s luštěninami nebo tuňákem, malá hrstička neslazených, nesolených ořechů (třeba i se sušeným ovocem).
Určitě vás napadnou ještě další možnosti, udělejte si zkrátka seznam svých nouzovek a mějte je připravené.
Pokud se snažíte následovat doporučení zdravého životního stylu, pamatujte na to, že sušenky, sladkosti, kalorické nápoje (džusy, coly, limonády, ochucené vody) apod. by pro vás měly být záležitostí pouze zcela výjimečnou. To znamená např. jedenkrát do měsíce. Nezařazujte je tedy do svého výčtu nouzových potravin.
3. Nezapomínejte na tekutiny
Mějte vždy po ruce nekalorické tekutiny. Jestli míváte za volantem problém se soustředěním, pozorností nebo únavou, neřešte to prosím energy drinky. Zkuste raději klasickou kávu nebo zelený čaj, dělejte si pauzy a zkorigujte svůj spánkový režim.
Věděli jste, že zdraví bezpečná dávka kofeinu je 400 mg denně, což odpovídá až 5 šálkům filtrované kávy za den (EFSA, 2015)? O množství zkonzumovaného kofeinu se však poraďte s lékařem nebo nutričním terapeutem v případě, kdy se léčíte s vysokým krevním tlakem nebo trpíte úzkostmi.
4. Dejte tomu čas
Nejčastější argumenty klientů:
Na to nemám čas.
To se mi nechce.
To neumím.
Ve chvíli pochybností se vraťte zpět v myšlenkách k tomu, proč jste se do řešení svého zdraví pustili a jaký je váš cíl. Pokud je pro vás vaše zdraví opravdu prioritou, nelitujte trochy toho času.
A jestli mi nevěříte, schválně si příště zapněte stopky, až si budete chystat svačinu do práce. Vážně vám příprava zabere tolik času? Nemusíte přeci x hodin denně stát v kuchyni! Nejde o to, abyste denně jedli jako v michellinské restauraci, jde o to, abyste se co nejvíce dokázali držet toho, co je pro vás a vaše zdraví nejlepší. A to někdy může znamenat jednoduché vyvážené jídlo, které rychle připravíte a dodá vašemu tělu potřebné živiny.
5. Nechtějte být ve všem stoprocentní
Někdy se prostě holt zastavíte ve fastfoodu, jindy zkrátka nestihnete svačinu nebo se s chutí zakousnete do sušenky. Nevyčítejte si to. Pamatujte na pravidlo 80:20. Tahle chytrá pomůcka praví, že kdo chce žít zdravě napořád a udržet si stabilní hmotnost, dodržuje doporučení asi z 80 %. A moudré hlavy ví, že lidé mající zdravý vztah k jídlu si ze 20% rádi dopřejí vybočení z režimu. Nebojte, zmíněných 20 % vás neohrozí ani na zdraví a nemělo by ovlivnit ani vaši hmotnost.
Citovaná literatura 1. Authority, European Food Safety. EFSA vysvětluje hodnocení rizik. Kofein. Ministerstvo zemědělství. [Online] 2015.
Vystudovala bakalářský obor Nutriční terapeut, na který navázala magisterským oborem Nutriční specialista na 1. lékařské fakultě Univerzity Karlovy v Praze.
Motto: Ať už bylo otcem nemoci cokoli, její matkou byla špatná strava.
Krabičkování jídla neboli příprava jídel předem do krabiček je trend, který v posledních letech získává stále větší oblibu.
Nejenže šetří čas a peníze, ale pomáhá i v dodržování zdravého a vyváženého stravování, neboť vše, co si doma připravíte, si můžete naplánovat, zvážit, a tím pádem velmi jednoduše zapsat do aplikace Kalorické Tabulky.
Chybami se člověk učí. To platí i pro sestavování jídelníčku. To je důvod, proč jsme v aplikaci Kalorické Tabulky pro iOS vylepšili mazání chybných zápisů.
Každodenní příprava jídel zabere nějaký čas, to ví každý „Tabulkář“. Tak to prostě je, ale určitě se mnou budete souhlasit, že to za ty výsledky stojí.
Redukce hmotnosti a udržení hmotnostních úbytků jsou dva odlišné procesy. Většina terapeutických postupů se soustředí především na proces hubnutí.
Přitom udržení hmotnosti je náročnější než samotná redukce hmotnosti. V článku jsou rozebrány faktory, které mohou přispět k udržení hmotnostních úbytků.