Martin: Jak zhubnout, když nemáte čas a milujete jídlo
Z Kalorických Tabulek mě poprosili, jestli bych se nepodělil o svůj příběh ohledně hubnutí.
Upřímně, nejsem žádný výživový poradce, ale i tak rád sepíšu své zkušenosti.
V článku „Opakování z chemie aneb víte, co jíte?“ jsme si připomněli hlavní zásady zdravého stravování. Pak přišly další články na téma bílkoviny, tuky a sacharidy, které se těší rovněž vašemu velkému zájmu. Děkuji. Tak se pojďme postupně podívat na některé další důležité komponenty našeho jídelníčku podrobněji.
Jako první „nápadníky“, kteří se budou ucházet o vaši přízeň, vám stručně představím zinek a jód. Na toto spojení mě přivedl můj dnešní host – úžasná Svatava Zacharová, která vaří s láskou… Ale o tom až později, aby se vám nesbíhaly sliny příliš brzy. 🙂
Na problém jodového deficitu poukazuje každý rok 6. března Mezinárodní den jódu, jenž Český výbor pro UNICEF ve spolupráci se Světovou zdravotnickou organizací vyhlásil poprvé v roce 1999. Vyvážený příjem jódu napomáhá k celkovému zdraví organismu, včetně pěkné pokožky, vlasů a nehtů, ale také k lepšímu spalování tuků.
Jód je zcela nezbytným prvkem pro správné fungování štítné žlázy. Podle WHO se důsledky nedostatku jódu mohou projevit jako snadná unavitelnost, poruchy paměti, koncentrace, zpomalení reakcí, vypadávání vlasů, kloubní potíže. Deficit jódu v organismu oslabuje imunitu a neblaze tak přispívá k mnoha onemocněním. Často se mluví v této souvislosti také s výskytem depresí nebo poruchy plodnosti.
Čím aktivnější způsob života, tím větší je spotřeba jódu v lidském organismu. V současnosti je doporučená denní dávka pro dospělého člověka 120-150 mikrogramů, což je čtyřikrát více než před šedesáti lety. V lékárnách jsou k dispozici doplňky stravy s obsahem jódu, ovšem s jeho doplňováním tímto způsobem – tak jako vždy, když do těla něco lehce „násilně“ cpeme, pozor. Rozhodně stojí za to se poradit s lékařem, kterému důvěřujete. Oproti tomu přírodní zdroje jódu jsou v tomto směru mnohem šetrnější a také chutnější.

© LanaK – Fotolia.com
Na druhou stranu ale respektujte doporučení lékaře, zvlášť v období těhotenství a v raném věku dítěte může způsobit nedostatek jódu špatný vývoj centrální nervové soustavy a nižší IQ. Další skupinou, která by měla dbát na dostatečný příjem jódu, jsou ženy v období přechodu. Jakékoli hormonální změny v reprodukční oblasti totiž kladou vyšší nároky na funkci štítné žlázy.
První se nám všem jistě vybaví ten, jenž v našem regionu bohužel chybí – mořské ryby a spol. Ale i navzdory tomuto handicapu to nemusíme vzdávat. Inu, jak se říká – kdo hledá, najde. Zaměřme se na mléčné výrobky, vejce, sterilované zelí apod. Určitě se vám vybaví rovněž jód přidávaný do soli a některých minerálek.
Taková situace nastává např. při podání kontrastní RTG látky, některých léků nebo v případě radioaktivní havárie. Problémům pak bohužel nahrává i právě to, když organismus má v takové situaci jódu nedostatek a štítná žláza po něm ´hladoví´.
Jak vidíte, na první pohled nicotný prvek, jeden z mnoha v periodické soustavě, a tak jako všechno v přírodě má svůj význam. Mysleme proto na tu křehkou rovnováhu, která nás odděluje od nemoci, a věnujme pozornost našemu jídelníčku.
Také zinek patří mezi prvky, jenž vykazují významný vliv na zdravý vývoj živých organizmů, včetně například správného fungování enzymatických systémů.
Přiměřené množství zinku v potravě je důležité v období růstu i v dospělosti. Jeho nedostatek může způsobit zhoršování paměti a také smyslové poruchy. Často skloňovaný je jeho pozitivní vliv na zrak a chuťové buňky. Velmi často je spojován s imunitou a jako pomocník při léčbě kožních onemocnění.
Víte, že sladkosti snižují hladinu zinku v našem organismu? Také přemíra soli a zcela běžné užívání hormonální antikoncepce. Promítněte si svůj život a zamyslete se, zda vás nějaká činnost nemůže o tento drahocenný prvek obírat. Samozřejmě i zde jsou k dispozici doplňky stravy. Ovšem pozor na předávkování. Více než 100 mg zinku denně totiž může mít naopak na imunitu negativní vliv!
Za nejdůležitější považujeme játra, červené maso, mléko, vaječné žloutky a plody moře. Z rostlinné říše pak fazole, ořechy, semínka (dýně), celozrnné cereálie. Nicméně živočišné zdroje jsou daleko bohatší než rostlinné, a proto je důležité, aby vegetariáni pečlivě kontrolovali dostatečný příjem zinku a případě jej doplňovali pomocí umělých zdrojů.
Zinek můžeme dodat našemu organismu jak prostřednictvím kvalitních doplňků stravy, tak – a to je ta lákavější možnost – potravinami, které ho obsahují dostatečné množství. Samozřejmě volím tu druhou variantu, protože jsem mlsoun. Vzhledem k tomu, že jaro je sezónou chřestu, zvolím k doplnění zinku právě chřest, jenž nám dodá také karoteny a kromě jiného i jód.

© Ariwasabi – Fotolia.com
Nejraději mám zelený chřest. A nejen proto, že se nemusí loupat. Dá se jíst i v syrovém stavu.
Při přípravě chřestu je důležité odkrojit dřevnatý spodek – cca 2,5 cm. Zelený chřest můžeme vařit jak ve vodě, tak v páře, ale vždy jen tak dlouho, aby se nám nerozvařil a zůstal křehký. Já osobně jej vařím v páře tak přibližně 5 minut.
Potřebné suroviny pro 2 osoby: 16 výhonků zeleného chřestu, 50 g másla, 1 polévková lžíce piniových semínek upražených na sucho (piniová semínka jsou mimo jiné také dobrým zdrojem zinku) a cca 2 vrchovaté čajové lžičky strouhaného parmazánu.
Postup přípravy: Očištěné výhonky chřestu dáme vařit do parního hrnce a na pánvi rozehřejeme máslo. Jakmile je chřest uvařený, položíme jej na talíř, polijeme horkým máslem, posypeme nasucho opraženými piniovými semínky a parmezánem. Jako přílohu pak volím toust opečený v toustovači. Jen o tom mluvím, už se mi sbíhají sliny…
Nejznámější úpravou vařeného chřestu je holandský způsob, tedy přelijeme-li chřest holandskou omáčkou, ale proč nezkusit něco nového? Můžete si také uvařit lahodnou krémovou polévku tak, že uvařené kousky chřestu ve vývaru rozmixujete, čímž polévku zahustíte a následně ji zjemníte smetanou. Nosným kořením této polévky je muškátový oříšek.

© wexperience – Fotolia.com
Mým dnešním hostem byla paní Svatava. Objevila jsem ji před časem na (internetové) síti díky jejím zajímavým receptům, které najdete zde.
V jeho popisku má psáno: „Nové chuťové zážitky, příliv neskutečné pozitivní energie a hlavně zkušenost, že změna stravy ovlivní nejen tělo, ale i duši“. A nejde jen o pouhá slova.
Před dvaceti lety totiž měla Svatava velké zdravotní problémy a právě strava jí velmi pomohla. Vždy ráda vařila a nakonec se na stará kolena (dle jejích slov) vyučila kuchařkou a prošla kurzem výživového poradenství a suplementace. A její recept na šťastný život? Asi vše – nejen vaření – dělat s láskou….
13.5.2013 Ing. Macáková Marcela Články, Recepty a výživaZ Kalorických Tabulek mě poprosili, jestli bych se nepodělil o svůj příběh ohledně hubnutí.
Upřímně, nejsem žádný výživový poradce, ale i tak rád sepíšu své zkušenosti.
Celý článek 19.1.2023
Kdysi dávno lidstvo přišlo na to, že smícháním mouky a vody vznikne těsto, a začalo z něj péct chleba. A potom někoho napadlo dát do těsta náplň, zabalit a těsto uvařit či osmažit.
Časem dokonce vznikly i nové varianty těsta jako listové nebo odpalované.
Celý článek 6.11.2025
Četl/a jste článek „Nechtěné myšlenky – tichý sabotér naší snahy zhubnout“?
Pokud ne, nezapomeňte se na něj později juknout. Teď se podíváme opět na myšlenky – tentokrát na první pohled pozitivní, jež mají ovšem také své ale…
Celý článek 3.11.2025
Gochujang, možná znáte pod slovním spojením „pasta z červené chilli papričky“. Je to sladko-slané fermentované koření velmi oblíbené v korejské kuchyni.
V poslední době začíná být velmi populární nejen kvůli svému exotickému názvu, ale také pro zajímavé spektrum chutí, které dodá běžným pokrmům.
Celý článek 31.10.2025
Dnešní potravinářský průmysl dokáže hotové zázraky. Umí vyrobit potraviny, které vypadají skvěle, chutnají božsky a ještě se tváří jako něco, co prospěje našemu zdraví.
Krásný obal, lákavé slogany, sliby o zdraví, a to s hlavním cílem – přesvědčit nás, že kupujeme něco dobrého pro naše tělo.
Celý článek 28.10.2025
Tak trochu jako slepý k houslím jsem se dostal ke studijnímu výletu na pár dní do jednoho z řeckých monastýrů, kde jsem zjistil, že existují jídla jako patatopita, spanakopita, skordalia, koulourakia, koliva, bougatsa, tyrokafteri nebo arakas latheros.
A samozřejmě jsem si zapsal recepty – viz níže.
Celý článek 26.10.2025