Cesta ke zdraví
a pohodě
App store rating

Cesta ke zdraví
a pohodě

Co nám chybí? Jód a zinek v našem jídelníčku a v receptu Svatavy Zacharové

V článku „Opakování z chemie aneb víte, co jíte?“ jsme si připomněli hlavní zásady zdravého stravování. Pak přišly další články na téma bílkoviny, tuky a sacharidy, které se těší rovněž vašemu velkému zájmu. Děkuji. Tak se pojďme postupně podívat na některé další důležité komponenty našeho jídelníčku podrobněji.

Jako první „nápadníky“, kteří se budou ucházet o vaši přízeň, vám stručně představím zinek a jód. Na toto spojení mě přivedl můj dnešní host – úžasná Svatava Zacharová, která vaří s láskou… Ale o tom až později, aby se vám nesbíhaly sliny příliš brzy.  🙂

Jód v našem životě

Na problém jodového deficitu poukazuje každý rok 6. března Mezinárodní den jódu, jenž Český výbor pro UNICEF ve spolupráci se Světovou zdravotnickou organizací vyhlásil poprvé v roce 1999. Vyvážený příjem jódu napomáhá k celkovému zdraví organismu, včetně pěkné pokožky, vlasů a nehtů, ale také k lepšímu spalování tuků.

Jód je zcela nezbytným prvkem pro správné fungování štítné žlázy. Podle WHO se důsledky nedostatku jódu mohou projevit jako snadná unavitelnost, poruchy paměti, koncentrace, zpomalení reakcí, vypadávání  vlasů, kloubní potíže. Deficit jódu v organismu oslabuje imunitu a neblaze tak přispívá k mnoha onemocněním. Často se mluví v této souvislosti také s výskytem depresí nebo poruchy plodnosti.

Čím aktivnější způsob života, tím větší je spotřeba jódu v lidském organismu. V současnosti je doporučená denní dávka pro dospělého člověka 120-150 mikrogramů, což je čtyřikrát více než před šedesáti lety. V lékárnách jsou k dispozici doplňky stravy s obsahem jódu, ovšem s jeho doplňováním tímto způsobem – tak jako vždy, když do těla něco lehce „násilně“ cpeme, pozor. Rozhodně stojí za to se poradit s lékařem, kterému důvěřujete. Oproti tomu přírodní zdroje jódu jsou v tomto směru mnohem šetrnější a také chutnější.

Pečujte o své zdraví a usmívejte se na svět
Pečujte o své zdraví a usmívejte se na svět

Na druhou stranu ale respektujte doporučení lékaře, zvlášť v období těhotenství a v raném věku dítěte může způsobit nedostatek jódu špatný vývoj centrální nervové soustavy a nižší IQ. Další skupinou, která by měla dbát na dostatečný příjem jódu, jsou ženy v období přechodu. Jakékoli hormonální změny v reprodukční oblasti totiž kladou vyšší nároky na funkci štítné žlázy.

  • Mezi první příznaky nedostatku jódu patří právě zvětšení štítné žlázy, známé jako struma.

Přirozené zdroje jódu

První se nám všem jistě vybaví ten, jenž v našem regionu bohužel chybí –  mořské ryby a spol. Ale i navzdory tomuto handicapu to nemusíme vzdávat. Inu, jak se říká – kdo hledá, najde. Zaměřme se na mléčné výrobky, vejce, sterilované zelí apod. Určitě se vám vybaví rovněž jód přidávaný do soli a některých minerálek.

  • Také nadbytek jódu může být ovšem škodlivý, zejména je-li mu organismus vystaven náhle.

Taková situace nastává např. při podání kontrastní RTG látky, některých léků nebo v případě radioaktivní havárie. Problémům pak bohužel nahrává i právě to, když organismus má v takové situaci jódu nedostatek a štítná žláza po něm ´hladoví´.

Jak vidíte, na první pohled nicotný prvek, jeden z mnoha v periodické soustavě, a tak jako všechno v přírodě má svůj význam. Mysleme proto na tu křehkou rovnováhu, která nás odděluje od nemoci, a věnujme pozornost našemu jídelníčku.

Zinek v našem životě

Také zinek patří mezi prvky, jenž vykazují významný vliv na zdravý vývoj živých organizmů, včetně například správného fungování  enzymatických systémů.

Přiměřené množství zinku v potravě je důležité v období růstu i v  dospělosti. Jeho nedostatek může způsobit zhoršování paměti a také smyslové poruchy. Často skloňovaný je jeho pozitivní vliv na zrak a chuťové buňky. Velmi často je spojován s imunitou a jako pomocník při léčbě kožních onemocnění.

  • Vypadávají vám hodně vlasy? Možná vám chybí právě zinek!
  • Jste často nemocní a položí vás každá rýmička? Zkuste si doplnit zinek!

Víte, že sladkosti snižují hladinu zinku v našem organismu? Také přemíra soli a zcela běžné užívání hormonální antikoncepce. Promítněte si svůj život a zamyslete se, zda vás nějaká činnost nemůže o tento drahocenný prvek obírat. Samozřejmě i zde jsou k dispozici doplňky stravy. Ovšem pozor na předávkování. Více než 100 mg zinku denně totiž může mít naopak na imunitu negativní vliv!

Přirozené zdroje zinku

Za nejdůležitější považujeme játra, červené maso, mléko, vaječné žloutky a plody moře. Z rostlinné říše pak  fazole, ořechy, semínka (dýně), celozrnné cereálie. Nicméně živočišné zdroje jsou daleko bohatší než rostlinné, a proto je důležité, aby vegetariáni pečlivě kontrolovali dostatečný příjem zinku a případě jej doplňovali pomocí umělých zdrojů.

  • Tip na zdravý pitný režim: Zkuste zelený čaj, jenž obsahuje vitaminy skupiny B (B1, B2), E, C, P a K a z minerálních látek pak právě zinek, ale také draslík, hořčík, železo a fosfor.

Svatava Zacharová:  Jak mám chřest ráda já…

Zinek můžeme dodat našemu organismu jak prostřednictvím kvalitních doplňků stravy, tak – a to je ta lákavější možnost – potravinami, které ho obsahují dostatečné množství. Samozřejmě volím tu druhou variantu, protože jsem mlsoun. Vzhledem k tomu, že jaro je sezónou chřestu, zvolím k doplnění zinku právě chřest, jenž nám dodá také karoteny a kromě jiného i jód.

Chřest obsahuje zinek i jód
Chřest obsahuje zinek i jód

Nejraději mám zelený chřest. A nejen proto, že se nemusí loupat. Dá se jíst i v syrovém stavu.

  • Ovšem pozor – chřest obsahuje puriny, tak by ho neměli konzumovat lidé, které trápí nemoc dna.

Jak připravit chřest?

Při přípravě chřestu je důležité odkrojit dřevnatý spodek – cca 2,5 cm. Zelený chřest můžeme vařit jak ve vodě, tak v páře, ale vždy jen tak dlouho, aby se nám nerozvařil a zůstal křehký. Já osobně jej vařím v páře tak přibližně 5 minut.

Chřest ála Svatava

Potřebné suroviny pro 2 osoby: 16 výhonků zeleného chřestu, 50 g másla, 1 polévková lžíce piniových semínek upražených na sucho (piniová semínka jsou mimo jiné také dobrým zdrojem zinku) a cca 2 vrchovaté čajové lžičky strouhaného parmazánu.

Postup přípravy: Očištěné výhonky chřestu dáme vařit do parního hrnce a na pánvi rozehřejeme máslo. Jakmile je chřest uvařený, položíme jej na talíř, polijeme horkým máslem, posypeme nasucho opraženými piniovými semínky a  parmezánem. Jako přílohu pak volím toust opečený v toustovači. Jen o tom mluvím, už se mi sbíhají sliny…

Co se ještě dá vymyslet se zdravým chřestem?

Nejznámější úpravou vařeného chřestu je holandský způsob, tedy přelijeme-li chřest holandskou omáčkou, ale proč nezkusit něco nového? Můžete si také uvařit lahodnou krémovou polévku tak, že uvařené kousky chřestu ve vývaru rozmixujete, čímž polévku zahustíte a následně ji zjemníte smetanou. Nosným kořením této polévky je muškátový oříšek.

Užijte si sezóny chřestu
Užijte si sezóny chřestu

Jak začala Svatava vařit s láskou?

Mým dnešním hostem byla paní Svatava. Objevila jsem ji před časem na (internetové) síti díky jejím zajímavým receptům, které najdete zde.

V jeho popisku má psáno: „Nové chuťové zážitky, příliv neskutečné pozitivní energie a hlavně zkušenost, že změna stravy ovlivní nejen tělo, ale i duši“. A nejde jen o pouhá slova.

Před dvaceti lety totiž měla Svatava velké zdravotní problémy a právě strava jí velmi pomohla. Vždy ráda vařila a nakonec se na stará kolena (dle jejích slov) vyučila kuchařkou a prošla kurzem výživového poradenství a suplementace. A její recept na šťastný život? Asi vše – nejen vaření – dělat s láskou….

Ing. Macáková Marcela

Studium na VŠCHT ji inspirovalo k zájmu o výživu a zdravý životní styl. Po promoci (1993) psala na toto téma pro řadu časopisů – Vlasta, Fit styl, Longevity, Moje zdraví, aj. Vedle blogu Kalorických tabulek, kde pracuje jako editorka a správce facebooku, provozuje již téměř dvacet let vlastní webík www.aerobic.cz. Tam si přijdou na své všichni, které baví jakékoliv skupinové cvičení (aerobik, jóga, pilates…)

13.5.2013 Ing. Macáková Marcela Články, Recepty a výživa

Z archivu

Lucie Svobodová: Light potraviny často pro naše tělo odlehčením nejsou. Proč si na ně dávat pozor?

Označení light na výrobcích bývá pro lidi, kteří se snaží zhubnout, magickým pojmem. Pokud ho najdeme na obalu některé potraviny, evokuje v nás dojem, že se jedná o jídlo, po kterém zhubneme.

Light potravina však garancí zdravé výživy být nemusí a často je to právě naopak.

Celý článek 18.9.2014

Související články

Salsa, dip, pesto, čatní, omáčky – jaké jsou mezi nimi rozdíly?

Ochucování jídel nekončí jen u koření a bylinek, o nichž jsme psali minule. Od pradávna si lidé jídlo také ochucovali různými směsmi ze zeleniny, bylinek, olejů, medů, lesních plodů, ovoce, mléka, ryb apod.

Z podobných směsí později vznikly omáčky tak, jak je známe dnes. A to nejenom křenová, svíčková, rajská, ale i ty teplé indické, o nichž jsme rovněž psali. Nebo italské jako ta boloňská.

Celý článek 22.7.2024

Marcela Szlauerová: Moje cesta k vaření a oblíbené recepty

V rámci volného cyklu pro blog Kalorických Tabulek „jak jsem se naučil/a mít ráda přípravu jídel“ vám představujeme další příběh.

S prosbou o sepsání osobnějších řádků jsme se obrátili jak na odborníky, kteří s námi spolupracují, tak na některé členy skupiny Hubneme a jíme zdravě s Kalorickými Tabulkami.

Celý článek 19.7.2024

Bc. Martina Rusňáková Korejčková, DiS.: Jak si připravovat kvalitní jídlo a zároveň nestrávit v kuchyni celý den

Milí čtenáři blogu aplikace Kalorické Tabulky, než se dostanu k tomu, abych vám předala moje tipy, jak nestrávit v kuchyni příliš času, ráda bych se s vámi krátce podělila o to, jak jsem k přípravě vyváženého jídla našla cestu já.

A jak jsem se naučila zacházet s časem, který je třeba tomu věnovat.

Celý článek 16.7.2024

Ovlivňuje stanovení cíle proces hubnutí?

Můžeme si to říct rovnou – ano, stanovování cílů je jedním z nejúčinnějších a zároveň nejlevnějších nástrojů, který můžeme využít při snaze o úpravu hmotnosti a udržení dlouhodobé motivace.

Ať už jste muž nebo žena, tento proces může zásadně ovlivnit (ne) úspěch ve snaze o zlepšení životního stylu.

Celý článek 14.7.2024

Jan Lipšanský o kaloriích nevážně: Buďme rádi za uzavírky

Jako každé léto, i letos jsou centra velkých měst rozkopaná. Asi aby to turisté měli zábavnější. Ale nejenom centra, i na okrajích měst se kutá, zavírají se silnice, chodníky…

Jde o nemilou věc, ale všechno zlé bývá k něčemu dobré. A pro nás, kteří se snažíme zhubnout, jde doslova o požehnání. Skutečně.

Celý článek 12.7.2024

Dostupné všude, kde potřebuješ

Kalorické Tabulky jsou dostupné na webu, telefonu, tabletu i na chytrých hodinkách jako Garmin nebo Apple Watch.

App Store Google Play

Dine4Fit Banner Dine4Fit Banner