Vladimír Valouch, mistr světa ve sportovním aerobiku a fitness trenér: Nejlepší recepty na grilování
Grilování s rodinou a přáteli tak nějak patří k dnům, kdy nám přeje počasí. Už i v dnes klasickém filmu Jih proti severu se můžeme setkat s tímto fenoménem, který evidentně přežil všechny nástrahy modernizace. Současné ženy se sice kolem grilu neproducírují v korzetech a širokých sukních, ale měly by respektovat odvěké pravidlo: Grilování je doména mužů. Žádná žena prý neumí maso připravit tak jako muž. A proto, milé ženy, máte-li tu možnost, jen sledujte a chvalte!
Když jsem jednou byla na nějaké společenské akci, slyšela jsem tam Vláďu Valoucha mluvit o grilování tak šťavnatě, že se ihned projevil „pavlovův reflex“.
A tak když přišlo na řadu toto téma zde, na blogu kaloricketalbulky.cz, bylo mi ihned jasné, od koho budu chtít recepty. Chvíli to sice trvalo, protože Vláďa je stále vytížen svými aktivitami v oblasti fitness, ale myslím, že se čekat vyplatilo.
Pojďme si ale nejdřív připomenout pár obecných zásad ohledně grilování.
Desatero úspěšného grilování:
Grilovat můžeme maso, uzeniny, klobásy, zeleninu, dokonce i hermelín!
Každá z potravin vyžaduje však specifickou „předúpravu“ i přístup.
Tradiční surovinou je jednoznačně maso. To naložte do marinády – pro tento účel používejte nádoby ze skla, porcelánu nebo kvalitního plastu, které lze bez problémů umístit do chladničky.
Muž griluje, žena připravuje omáčky (nejlépe den předem) a zeleninové saláty (ideálně těšně před podáváním).
Nepodceňujte ani pečivo. Fajnšmekři jsou ochotni cestovat daleko nejen za dobrým řezníkem, ale také za vyvoleným pekařem (inu, chleba v supermarketu je poslední dobou opravdu bída a utrpení).
Před samotným grilování vyndejte maso z chladničky, aby nebyl teplotní tak veliký (výjimkou jsou mletá masa a ryby).
Během grilování maso obracejte speciálními kleštěmi, aby se nepropíchávalo a nevytekla šťáva.
Pokrm podávejte ihned po dokončení grilování, nesmí vystydnout.
Po každém grilování pečlivě vše očistěte
Hygienické zásady pro manipulaci s masem
Nikdy nepokládejte hotové maso na místo, kde leželo syrové!
Vždy kontrolujte, zda je maso dobře propečené.
Po práci se syrovým masem si pečlivě umyjte ruce.
Maso transportujte ve speciálních chladicích taškách, případně podle starého známého receptu zabalte aspoň do několika vrstev novin. Pozor na zapaření v autě (například).
Pokud je uzenina v umělém střívku, je nutné svléci.
Grilování je hodnoceno jako riziková úprava potravin z hlediska výskytu karcinogenních látek, které při něm vznikají. Minimalizujte riziko dodržováním zásad správného grilování.
Používejte vhodný gril a kvalitní palivo.
Dávejte přednost libovému masu, odstraňte kůži z drůbeže a tučné okraje masa.
Zamezte styku plamenů s masem a odkapávání tuku na rozžhavené uhlí.
Nejezte zuhelnatělý povrch.
Využívejte zabalení potravin do alobalu.
Gril s víkem
ilustrační foto: www.tchibo.cz
Vyzkoušené recepty Vládi Valoucha, krále grilování
Krkovička v celku
Krkovice bez kosti v celku Slanina/klobásky Česnek Bylinky Sůl Pepř Olivový olej
Vepřovou krkovičku omyjte a nechte oschnout.
Do masa udělejte díry, do kterých nastrkejte anglickou slaninu, nebo tenké klobásky. Pokud máte rádi chuť kořenové zeleniny, můžete maso prošpikovat i kousky mrkve.
Krkovičku osolte hrubou solí a prsty vtláčejte kolem celého povrchu (+ nasekané bylinky a česnek), opepřete.
Pak vše přelijte olivovým olejem a nechte odležet.
Grilujte nepřímým grilováním (tj. v grilu s víkem) cca 1,5 hod. Po hodině potírejte zbytkem marinády, která zůstala po naložení.
Nepřímé grilování má jednu velkou výhodu. Nemusíte stále stát u grilu, ale můžete dal vesele popíjet s přáteli a těšit se na baštu.
Po grilováni nechte maso na 10 minut „vydýchat“ a pak krájejte na plátky. Budete překvapeni kolik, dobré šťávy vám vyteče.
Jako přílohou doporučuji zeleninový salát.
Labužnický losos
Filet z lososa Citron Sůl
Když koupíte kvalitního čerstvého lososa, tak se dá jíst skoro syrový. Tento recept je rychlý a k tomu všemu vážně zdravý.
Filet z lososa zbavte kůže a nakrájejte na menší kousky. Pokapejte citrónovou šťávou a dejte na gril na přímé grilování. Z každé strany grilujte 3 – 5 minut. Vytažené plátky posolte a na vrch přidejte plátek citronu.
Podávám s vařenými nebo pečenými bramborami ve slupce. Bílé víno by nemělo chybět.
Výborný hamburger uděláte z masa, které si necháte v řeznictví připravit na přání. Do hamburgeru přidávám i vepřové v poměru 3:1. Je to proto, ze mám rad, když je maso šťavnaté.
Maso promíchejte s trochou strouhanky a vývaru, dochuťte solí, česnekem a pepřem.
Pro dělání hamburgerů si namočte ruce, aby se vám nelepilo maso na ruce.
Placičky grilujte z každé strany cca 4 minuty.
Mezitím si připravte bulky (pečivo), které rozříznuté dáte také krátce na gril, a připravte si další ingredience do hamburgeru. Já dávám ledový salát, rajče, okurku a nějakou omáčku, nebo pro děti kečup. Pozor na připálení pečiva!
A trochou piva k jídlu se nic nepokazí 🙂
Vladimír Valouch
foto: www.valouch.cz
Vizitka hosta:
Vladimír Valouch
mistr světa ve sportovním aerobiku 2000, 2001, 2003, 2004 (fitness step team)
aerobik FISAF instructor
J. G. Spinning instructor
Master Trainer GRAVITY ČR
majitel a školitel Valouchovi sportovní akademie
trenér TRX
osobní trenér
spoluautor pořadu Buď Fit s ČT, autor knih: Buď Fit s ČT 1, 2, Osobní trenér II, Cvičíme s expandérem
A co a jak grilujete nejraději vy? Napište nám své osvědčené recepty do komentářů. Děkujeme.
Ing. Macáková Marcela
Studium na VŠCHT ji inspirovalo k většímu zájmu o výživu a fungování lidského těla. Po promoci připravovala osvětové články pro řadu časopisů – Vlasta, Fit styl, Longevity, Moje zdraví aj. Následně působila jako šéfredaktorka na několika webech, včetně vlastního úzce specializovaného projektu Aerobic.cz. Vedle teorie se celou dobu věnovala i praxi – vedla lekce cvičení a byla lektorkou ve STOBu.
Gochujang, možná znáte pod slovním spojením „pasta z červené chilli papričky“. Je to sladko-slané fermentované koření velmi oblíbené v korejské kuchyni.
V poslední době začíná být velmi populární nejen kvůli svému exotickému názvu, ale také pro zajímavé spektrum chutí, které dodá běžným pokrmům.
Když člověk začne hubnout, obvykle to doprovází silná motivace, snaha o změnu a odhodlání „něco konečně dělat“.
Jenže výsledky nejsou vždycky hned rychlé a reálný život s sebou přináší spoustu práce, aktivit, povinností, překážek i návraty ke starým návykům. Proto pokud jste se snahou o zhubnutí stále na začátku, můžou vám pomoct následující tipy, které vás podrží na cestě vpřed.
Kdysi dávno lidstvo přišlo na to, že smícháním mouky a vody vznikne těsto, a začalo z něj péct chleba. A potom někoho napadlo dát do těsta náplň, zabalit a těsto uvařit či osmažit.
Časem dokonce vznikly i nové varianty těsta jako listové nebo odpalované.