Aplikace KalorickeTabulky.cz Získat

Alena Palasová: Pilates, léty prověřené cvičení pro zdravá záda a pružnou mysl

Pilates je hit. Zmiňovali jsme jej už v článku o cvičeních pro pohodu, BODY AND MIND, a dnes se k němu vrátíme trochu podrobněji. Průvodce nám bude dělat Alena Palasová, která o tomto výjimečném programu hollywoodských celebrit i obyčejných lidí připravuje knihu.

Cvičení pilates má na svědomí Joseph Hubertus Pilates, jenž věřil, že duševní a tělesné zdraví spolu úzce souvisí a že tedy pravidelné cvičení dokáže tělo uzdravit. V podstatě praktikoval ono známé „Ve zdravém těle, zdravý duch“, na kterém „vyrostli“ naši prarodiče.

Jak už bylo řečeno, „Pilatesova metoda“ (stará cca sto let) spadá do kategorie dnešních moderních trendů BODY AND MIND. Nějakého zástupce najdete téměř v každém fitcentru, ačkoliv kvalita lekcí bývá bohužel velmi rozdílná. Vyplatí se ptát a hledat  (viz článek Jak si vybrat nejlepšího instruktora skupinového cvičení na světě).

Jak cvičení vzniklo

Ale zpět k pilates. Sám pan Pilates na tom údajně nebyl se zdravím zrovna nejlépe, a tak zkoušel a zkoušel, až si na základě bohatých zkušeností sestavil vlastní program. A právě i díky tomu můžeme směle prohlásit, že cvičení pilates uspokojí prakticky všechny pohybuchtivé zájemce, i když mají nějaké problémy, nebo bojují s nadváhou.

Při pilates se učíte vnímat své tělo

Při pilates se učíte vnímat své tělo

Cvičení pilates je vhodné pro každého – pro muže, ženy, mladé, staré, hubené i jedince s nadváhou,“ říká Alena Palasová, můj dnešní host. „Vlastně bych dokonce řekla, že když se třeba někdo s nadváhou rozhodne začít cvičit, pilates je jedním z nejvhodnějších druhů cvičení, neboť nepřetěžuje pohybový aparát, ale naopak velmi dobře zpevňuje střed těla, což je základ pro další pohybové aktivity.“

Díky posílení hlubokých svalů se odstraní bolesti kloubů a zad, které jsou u lidí s nadváhou velmi časté, protože kila navíc pohybový aparát nadměrně zatěžují.

  • Samozřejmě se nejedná o kardio cvičení, takže pro snižování váhy je třeba doplnit ještě například chůzi.

Hodina pilates

Když někde zahlédnete ukázku pilates, máte pocit, že se takové cvičení nestojí žádné úsilí. Není tomu tak. Cvičení pilates vypadá na první pohled sice jako lenivé protahování, ale je to kupodivu pěkná dřina, která ovšem přináší fantastické výsledky. A jako většina cvičení BODY AND MIND ovlivňuje fyzickou i mentální úroveň člověka.

Já sama jsem si při prvních lekcí uvědomila, že procvičuji svaly nejen dobře známé, ale i takové, o kterých jsem jen tušila, že existují … Právě díky této promyšlené aktivaci pomáhá dobře sestavený program pilates předcházet možnému vzniku dysbalancí a upravuje i různé stávající problémy.

Lekce probíhá v logických návaznostech – často se také využívají různé pomůcky (overbally, gumy), nebo dokonce speciální stroje, které připomínají tak trochu mučidla. Nelekejte se. Vše má svůj význam a věřte, že si toto „mučení“ vaše tělo zamiluje.

Na vlastní tělo

Osobně chodím už skoro rok na individuální tréninky s Danielem Mullerem a musím říct, že rozdíl oproti skupinových lekcím je skutečně znát. Často totiž cvik nemusíme ve skupině úplně přesně zachytit a pozitivní účinek pak nepřichází, případně špatným zapojením můžeme tělu nevědomky ubližovat. „Důležité je si vybrat správně lekci nebo přímo celý kurz, jen tak můžete hned na začátku správně pochopit princip cvičení,“ souhlasí se mnou Alena.

Díky pilates se naučíte vnímat své tělo. Pilates odstraní bolesti zad, kloubů, získáte pěkné břicho, štíhlé svaly, elegantní pohyby, zbavíte se migrén i menstruačních bolestí. Vzhledem k tomu, že se toto cvičení řadí mezi cvičení BODY AND MIND, tak se uklidníte, soustředíte sami na sebe a krásně se odreagujete od každodenních problémů.

Připadá vám to jako placená reklama? Tak vězte, že není. Je neuvěřitelné, jak často hledáme komplikované způsoby k lepšímu životu, sedíme v ordinacích lékařů, protože nás stále bolí hlava a záda, a přitom si můžeme pomoci sami. Akorát to chce něco začít dělat… Neříkám, že je to vždy snadné, ale výsledky mluví za vše. Já osobně jsem měla velmi dlouho v důsledku jednostranného přetížení problémy s rukou, o kterých jsem již psala… A po kvalitní rehabilitaci přišlo na řadu právě cvičení pilates.

  • Nechci to zakřiknout, ale i když dále ruku hodně kvůli své práci zatěžuji, tak díky pravidelnému cvičení „drží“.

A jak objevila pilates Alena, která se před tím věnovala aerobiku? „Kdysi dávno jsem byla na víkendu, jenž pořádala organizace FACE, která školí lektory skupinových lekcí. Tam jsme během čtyř dnů vyzkoušeli všechny možné druhy cvičení a jedním z nich byl i pilates. Dan Muller, asi největší odborník na pilates u nás, co znám, nám všem svým „drsným“ způsobem dokázal, že naše „sklapovačkami“  vypracované břišní svaly jsou nám na nic. A mě to zaujalo, takže v roce 2007 jsem se přihlásila na školení a od té doby se změnil můj pohled na pohyb, lidské tělo i na život…

Na lekci BODY AND MIND srovnáte tělo a uklidníte mysl

Na lekci BODY AND MIND srovnáte tělo a uklidníte mysl

Výběr instruktora

Rozdílnou úroveň lektorů jsme zde již zmiňovali. Bohužel právě špatný přístup mnohdy vede k tomu, že řada lidí cvičení vzdá a nestačí tak objevit jeho úžasné účinky. Co si o problému myslí Alena, která se věnuje cvičení pilates již šest let? „Existuje mnoho škol pilates a úroveň školení se velmi liší. U jedné pražské organizace získáte diplom cvičitele pilates za pouhý jeden den! Školení, které jsem absolvovala já, pro mě znamenalo zhruba půl roku intenzivního studia, cvičení a získávání zkušeností. Proto je mezi instruktory obrovský rozdíl. Opravdu kvalitní lekce najdete například v Centru funkčního pohybu na Smíchově. Dobří instruktoři přicházejí rovněž z kurzů Pilates Institute, které najdete po celé ČR i SR. Pokud vás po cvičení pilates bolí bedra, hlava nebo kostrč, najděte si rozhodně jiného instruktora,“ radí Alena.

Alena na ilustrační fotografii ke stylům BODY AND MIND

Alena na ilustrační fotografii ke stylům BODY AND MIND

Jak cvičit pilates

Už jsme si řekli, že první lekci pilates je ideální absolvovat s trenérem, dále můžeme cvičit ve skupinových lekcích, případně doma. To posledně jmenované je trochu problematické, a proto se doporučuje, až když se techniku cvičení naučíte pod dozorem. A ve stejném duchu mluví i Alena: „Samozřejmě je možné některé z cviků využít pro domácí cvičení. Internet a knížky jsou plné nejrůznějších cviků, ale přesto, že je budete cvičit denně, vám cviky nemusí přinést kýžený účinek. Já sama chystám v nejbližší době vydání knihy o pilates, kde jsou uvedeny cviky v několika různých obtížnostech, snažila jsem se je podrobně popsat, vysvětlit principy. Nicméně přesto jsem přesvědčená, že alespoň občasné vedení instruktora je nezbytné.“

U pilates je mimořádně důležité, jak cvik provádíte – tedy kvalita, ne kvantita. Proto s Alenou ještě jednou doporučujeme absolvovat aspoň několik lekcí s instruktorem, který vás zasvětí do principů cvičení pilates. Jakmile je pochopíte, můžete cvičit klidně doma. Ale i tak je určitě dobré aspoň občas se nechat zkontrolovat, jestli cviky provádíte správně. Navíc ne všechny cviky jsou vhodné pro každého. Dobrý instruktor vám mimo jiné může doporučit, které jsou ty nejlepší právě pro vás.

Ano, samozřejmě to znamená nějaké finanční náklady, ale řekněte sami: Do čeho investovat, když ne do svého zdraví?

Kontakt na hosta:

Alena Palasová – www.ap-pilates.estranky.cz

Z archivu aneb přečtěte si také:

Sladkosti Kuchařky ze Svatojánu: Stres a strach ze selhání škodí často víc než cukr

Ing. Macáková Marcela

Studium na VŠCHT ji inspirovalo k zájmu o výživu a zdravý životní styl. Po promoci (1993) psala na toto téma pro řadu časopisů – Vlasta, Fit styl, Longevity, Moje zdraví, aj. Vedle blogu Kalorických tabulek, kde pracuje jako editorka a správce facebooku, provozuje již téměř dvacet let vlastní webík www.aerobic.cz. Tam si přijdou na své všichni, které baví jakékoliv skupinové cvičení (aerobik, jóga, pilates…)

1.7.2013 Články, Fitness a wellness

Související články

Saša Rohlíková: Jak hubne ta, co učí hubnout druhé

Saša Rohlíková: Jak hubne ta, co učí hubnout druhé

Cvičím a sportuju celý život. Sport je i součástí mé práce, neboť aktivně vedu jako trenérka lekce pohybu.

Přesto jsem byla poslední roky s vlastním tělem nespokojená. Z mnoha zdravotních, osobních i celosvětových důvodů šla poctivá péče o mne stranou. Byla jsem zvyklá být ve formě, ale ta najednou „zmizela“.

Celý článek 12.2.2024

Kryoterapie: Mráz dokáže léčit tělo i duši

Kryoterapie: Mráz dokáže léčit tělo i duši

Extrémní horko, nebo nepředstavitelný mráz? Saunu už většina z nás zkusila. Pokud se v ní cítíme dobře, přináší nám řadu benefitů.

A stejně tak pár minut v nepředstavitelném mrazu dokáže s naším tělem zázraky….

Celý článek 16.12.2023