Aplikace KalorickeTabulky.cz Získat

Nejlepší cvičení pro muže: Co pánům nabízí současné fitness

Taneční aerobik, Port de Bras, Zumba fitness – to jsou styly, které dnes frčí v našich tělocvičnách, ale osloví převážně ženy. Už jsme se tu věnovali tématu Muži vs. ženy v posilovně. Právě ta byla totiž donedávna pro změnu doménou mužů, ale už to tak zcela neplatí.

A nyní je ten správný čas si říct, co vše ještě mohou naši muži cvičit, aby byli fit, když nechtějí nutně zvedat železa, nebo se nemuseli plížit do kouta sálu a tam se pokoušet „chytit“ ladné kroky.

Když jsem začínala s aerobikem, psala se osmdesátá léta. Ženy si doma štrykovaly pro své hromadné návštěvy tělocvičen „společensky potřebné“ barevné návleky, zatímco muži si spokojeně čutali do meruny na každém použitelném hřišti. Karty byly rozdány.

Využijte možnosti cvičení s různými pomůckami

Využijte možnosti cvičení s různými pomůckami

Občas se našla výjimka. Vzpomínám si třeba na cvičení Hanky Dvorské, dnes respektované české kaskadérky, jež v místní sokolovně (které se tak tedy tehdy nesmělo říkat, ale všichni to dělali) vedla „cvičení pro náročné“, rozumějte pro ty, kteří nechtěli jen „trdlovat“ na muziku. Ona s úsměvem dělala kliky na jedné ruce a přivedla do tělocvičny zástupy chlapů, kteří nechtěli zůstat pozadu. Dnes se takovému cvičení říká BOOT CAMP a pokud máte dost odvahy, jděte do toho.

  • Všichni ostatní pak mohou začít pozvolna s tím, co jim nabízejí dnešní osvěcená fitcentra.

Ano, došlo i na muže,“ říká Mgr. Zbyněk Petr, zdravotně-kondiční osobní trenér a školitel.  „Muži se začínají o sebe komplexněji starat. Ne že by snad trávili více času v koupelně (i když někteří i tak), ale spíše se věnují svému tréninku těla a objevují kouzlo propracovaných pohybových programů. Pokud nepočítám hraní týmových sportů, tak zbývají právě individuální aktivity – a k těm patří mimo jiné i fitness.“

Současný fitness průmysl nabízí důmyslné programy, některé vyletí nahoru ze dne na den a pak stejně rychle zapadnou, jiné jsou natolik dobré, že přetrvají veškerou komerční pomíjivost.

A jak tedy potěšit dnešní muže, co se týká pohybových aktivit v tělocvičně? „Ideálně se hodí trénink, při kterém se zapojuje celé tělo,“ říká můj dnešní host Mgr. Zbyněk Petr. „Program, kdy se pracuje se všemi svaly dohromady a s držením těla navíc. Při takovém cvičení se dá krásně zbavit případných bolestí pohybového aparátu a zároveň můžeme tělo vytvarovat dle kýžených požadavků, zhubnout nebo zvýšit kondici. Pro takový typ tréninku se v poslední době často používá termín funkční trénink,“ vysvětluje často skloňovaný pojem Mgr. Zbyněk Petr, který má za sebou v oblasti fitness průmyslu 13 let.

Závěsné systémy - vaše posilovna v balíčku

Závěsné systémy – vaše posilovna v balíčku

Takže pokud přemýšlíte o tom, že se začnete zdravě hýbat, najděte si centrum, kde nenabízí jen posilovnu, ale také možnost cvičení s různými pomůckami, případně s vlastním tělem. A to jak individuálně, tak skupinově, ideálně pod vedením profesionálního trenéra.

Co je funkční trénink

Funkční trénink využívá ke cvičení speciálních pomůcek – různé balanční plošiny, závěsné systémy, třecí podložky, velké a malé míče, medicimbaly, pilates stroje aj“, vypočítává možnosti vyhledávaný trenér. „Mimo to sem ale také patří cvičení s volnými váhami, kladkami, válci plněnými vodou atd. Prostě vše, kde se pracuje s celým tělem a ideálně ve všech třech rovinách.

Jak najít to nejlepší cvičení pro muže? „Zajímejte se o fitness pomůcky, které se ke cvičení v daném zařízení používají,“ radí Mgr. Zbyněk Petr. Promluvte si s místním trenérem a mějte konkrétní dotazy.

Cvičení hrou

Svět je někde jinde. Muži už se nechtějí jen potit pod těžkou zátěží, ale cíleně dbát o svoje zdraví. Mají své problémy a od cvičebních lekcí očekávájí, že jim tyto potíže zmírní, případně odstraní. „Současné cvičební pomůcky jsou zábavné a do cvičení vám vnesou spousty nových výzev,“ říká na základě zkušeností z praxe trenér a školitel v Centru funkčního pohybu & IQ Pohyb Academy. „A k takovému tréninku není potřeba přistupovat jen individuálně, i když samozřejmě v takovém případě budou výsledky cvičení vidět a cítit velmi brzy. V rámci úspory peněz lze využít řady skupinových lekcí, na které v dnešní době chodí nejen ženy, ale i muži, kteří chtějí mít při cvičení vedení profesionála, který ví, jak trénink efektivně sestavit.“

A jak potom vypadá taková hodina? „Lekce mohou být zaměřeny tak, že se ke cvičení používá jedna či více výše uvedených pomůcek (případně i jiné). Navíc ve skupině může být i legrace a zároveň vás bude výkon ostatních i více motivovat. A k tomu samozřejmě patří i sociální složka cvičení – potkat se s lidmi, kteří mají podobné zájmy či navštěvovat lekce s kamarády. Chlapi, přiznejme si, vždyť i my si rádi popovídáme,“ směje se sympatický trenér.

BOSU - cvičení zaměřeno na střed těla

BOSU – cvičení zaměřeno na střed těla

Tři pomůcky, s kterými se můžete na cvičení setkat

Závěsné systémy

Visící pásy, které mohou být zavěšeny prakticky kamkoliv. Cvičenec se na nich může přitahovat, odtlačovat, a to rukama i nohama. Nebo cvičit svůj střed těla. Patří mezi ně TRX, MILOKIT apod.

  • Výhodou je, že vám ke cvičení stačí vlastní váha těla a cvičit můžete opravdu kdekoliv.

Jakmile se s trenérem naučíte správnou techniku, stačí zavěsit bezpečně někde doma a nic už vás nezastaví. Celkem snadno lze tuto pomůcku vozit s sebou i na dovolenou nebo služební cestu.

Medicimbaly

Těžké míče, často s úchopy pro ruce. Dají se použít jako balanční pomůcka, ale i jako zátěž do ruky.

Bosu

Balanční podložka, která vypadá jako poloviční míč s platformou. Cvičit se dá na obou stranách, kdy bosu může cviky ztížit, nebo naopak ulehčit. Cvičit se s ní dá silově, kondičně, i se zaměřením na střed těla.

Proč by muži měli cvičit?

„A proč by neměli, je moje otázka,“ směje se Mgr. Zbyněk Petr, „když ke správnému fungování těla je potřeba alespoň jedna hodina fyzické aktivity denně! A správné fungování těla je velmi těsně spojeno s cítěním se dobře fyzicky i psychicky. Díky cvičení s funkčními pomůckami se dá v rámci jednoho tréninku pracovat na vysněném cíli, jako je třeba zpevnění postavy, zvýšení kondice, nabrání svalové hmoty, nebo naopak redukce tuků. Jenže také se vždy pracuje s držením těla, takže v rámci svého cíle zlepšíte i postavení těla, odstraníte případné bolesti zad či kloubů a zpevníte střed těla včetně břišní oblasti. Takže proč necvičit chytře, když jedním tréninkem můžete zabít více much jednou ranou?“

P.S. Vzpomínáte, s čím doma cvičili naši tatínkové? Pod postelí měly své místo cvičební pomůcky jako pružina, malé činky a posilovací kolečko.

Kontakt na hosta:

Mgr. Zbyněk Petr
Zdravotně – kondiční osobní trenér & školitel
Centrum funkčního pohybu & IQ Pohyb Academy

foto: Irča Zoubková

Z archivu aneb přečtěte si také:

Čtení nejen pro diabetiky: Pohyb je lék!

Ing. Macáková Marcela

Studium na VŠCHT ji inspirovalo k zájmu o výživu a zdravý životní styl. Po promoci (1993) psala na toto téma pro řadu časopisů – Vlasta, Fit styl, Longevity, Moje zdraví, aj. Vedle blogu Kalorických tabulek, kde pracuje jako editorka a správce facebooku, provozuje již téměř dvacet let vlastní webík www.aerobic.cz. Tam si přijdou na své všichni, které baví jakékoliv skupinové cvičení (aerobik, jóga, pilates…)

22.7.2013 Články, Fitness a wellness

Související články

Saša Rohlíková: Jak hubne ta, co učí hubnout druhé

Saša Rohlíková: Jak hubne ta, co učí hubnout druhé

Cvičím a sportuju celý život. Sport je i součástí mé práce, neboť aktivně vedu jako trenérka lekce pohybu.

Přesto jsem byla poslední roky s vlastním tělem nespokojená. Z mnoha zdravotních, osobních i celosvětových důvodů šla poctivá péče o mne stranou. Byla jsem zvyklá být ve formě, ale ta najednou „zmizela“.

Celý článek 12.2.2024

Kryoterapie: Mráz dokáže léčit tělo i duši

Kryoterapie: Mráz dokáže léčit tělo i duši

Extrémní horko, nebo nepředstavitelný mráz? Saunu už většina z nás zkusila. Pokud se v ní cítíme dobře, přináší nám řadu benefitů.

A stejně tak pár minut v nepředstavitelném mrazu dokáže s naším tělem zázraky….

Celý článek 16.12.2023