Aplikace KalorickeTabulky.cz Získat

Martin Hrazdil – zdravé svačiny pro sportovce nejen během dovolené plus recepty na jednoduché zdravé tyčinky

Jelikož velmi rád a často cestuji, tak už jsem se tímto tématem zabýval mnohokrát. Jenže je mnoho potravin, které se v parném počasí lehce zkazí.

Proto volím osvědčené nenáročné kombinace potravin. Tady jsou.

Z hlediska lepší trvanlivosti doporučuji následující: Pro milovníky masových výrobků lze zvolit sušené maso, např. jerky, které nabízí mnoho výrobců na trhu.

Martin Hrazdil

Martin Hrazdil

Další oblíbenou skupinou cestovních potravin mohou být sušené plody. Opět můžeme vybírat z mnoha produktů, které nalezneme hlavně v obchodech se zdravou stravou nebo si je lze v domácím prostředí za pomocí sušičky usušit.

Komu nestačí maso ani sušené ovoce, tak může obohatit svoji cestovní tašku dalšími potravinami, jako jsou ořechy a semínka.

  • Jen opatrně s množstvím tuků hlavně v letním období.

Pokud to jde, tak se snažím vždy vybírat z čerstvých a hlavně sezónních potravin. Nejosvědčenější jsou krabičkové svačiny, které obsahují hlavně zeleninu.

A jak všichni víme, tak vitamíny obsažené v zelenině jsou rozpustné jen v tucích, a proto spolu s dózičkami vozím v malé lahvičce rostlinné oleje (sezamový, lněný, dýňový nebo olivový), kterými zeleninu lehce pokapu.

Někdy, ale opravdu někdy, což je výjimečné z časových důvodů, také volím variantu domácích tyčinek. Recepty jsou téměř stejné u všech tyčinek. Stačí pouze vybrat vhodné ingredience, které vašemu trávení nevadí, rozmixovat a vytvarovat pro oko okouzlující tyčinky. Jednou variantou je okamžitá příprava bez pečení a druhou variantou je zapečená tyčinka. Lze i ochutit kakaovým práškem nebo čokoládovou polevou.

Varianta I (tyčinku stačí uložit pouze přes noc do lednice):

Složení: Ovesné vločky, rozinky, lněná semínka, vlašský ořech, drcený kokos, skořice, arašídové máslo, kokosové mléko.

Varianta II (tyčinky na cesty rovnou z trouby):

Složení: Ovesné vločky, žitná mouka, med, lněná semínka, rozinky, kokos a slunečnicová semínka.

Martin Hrazdil s přítelkyní Vendulou Scheibovou

Martin Hrazdil s přítelkyní Vendulou Scheibovou, Missis aerobik

Kdybych měl zvolit potraviny, které nemají dlouho trvanlivost, tak bych se pustil do následujících variant:
–    Těstovinový salát (nebo rýže) s tuňákem a zeleninou
–    Rizoto (rýže a zelenina) nebo luštěninový salát
–    Květákové placky
–    Zeleninový salát se šmakounem a mozzarelou

Mezi nejoblíbenější variantu svačinky patří kešu nebo arašídové máslo s knackenbrotem.

Potraviny vždy vybírejte podle počasí (teploty), aby se nezkazily a také, aby měly patřičnou funkci (chladivou nebo hřejivou).

Další důležitou součástí jsou tekutiny, které bychom neměli podceňovat hlavně v letním období. V každé batohu, kufru nebo autě mějte vždy po ruce alespoň malou láhev s čistou vodou.

Přeji dobrou chuť na cestách a poznání nových nepoznaných končin světa.

Z archivu aneb přečtěte si také:

Nejlepší návod, jak se zdravým životním stylem a hubnutím začít – a hlavně u toho vydržet

Martin Hrazdil
trenerfitness.eu

Osobní fitness trenér

Výživový poradce

Sportovní a rekondiční masér

14.7.2016 Články, Recepty a výživa

Související články

Základní složky stravy: sacharidy, bílkoviny a tuky

Základní složky stravy: sacharidy, bílkoviny a tuky

Mezi základní složky stravy patří sacharidy, bílkoviny (proteiny) a tuky (lipidy). Tyto organické látky nazýváme makroživiny nebo také makrosložky.

Výživu pak doplňují vitamíny, minerální látky a fytonutrienty – těmto látkám říkáme mikroživiny nebo také mikrosložky, protože tělu většinou neposkytují energii, ale hrají nepostradatelnou roli v našem metabolismu a na celkové množství jich potřebujeme významně méně.

Celý článek 17.3.2024

Polévka je grunt…

Polévka je grunt…

Říkaly nám to už naše babičky, ale je to pravda? Dokáže nás zasytit jenom polévka?

Na tu druhou otázku jsem nedávno dostal odpověď v pražském areálu SAPA, kam si občas se synem zajdeme koupit nějaké exotické pochoutky, koření a na oběd. Na jednom rohu je bistro, kde pán vaří jen a pouze kapří polévku. Nečekal jsem však, že dostaneme skoro litrový lavor, pardon velký talíř, plný rybího vývaru, nudlí, zeleniny a opečených kousků kapra. Měli jsme problém polévku dojíst a vlastně jsme pak dlouho, dlouho neměli hlad.

Celý článek 29.2.2024

Obiloviny v teplé kuchyni

Obiloviny v teplé kuchyni

Jíme ovesné vločky zalité studeným mlékem či rozmíchané v jogurtu, veškeré druhy pečiva jak běžného, tak celozrnného, které se z obilnin vyrábějí…

A to vše samozřejmě proto, že obiloviny jsou významným zdrojem vlákniny, bílkovin, vitamínů skupiny B včetně riboflavinu, minerálních látek, především železa, ale také zinku, jódu, mědi, manganu, vápníku, draslíku a hořčíku, a rovněž jsou zdrojem antioxidantů (selen, vitamín E).

Celý článek 25.1.2024