Cesta ke zdraví
a pohodě
App store rating

Cesta ke zdraví
a pohodě

Martin Hrazdil – zdravé svačiny pro sportovce nejen během dovolené plus recepty na jednoduché zdravé tyčinky

Jelikož velmi rád a často cestuji, tak už jsem se tímto tématem zabýval mnohokrát. Jenže je mnoho potravin, které se v parném počasí lehce zkazí.

Proto volím osvědčené nenáročné kombinace potravin. Tady jsou.

Z hlediska lepší trvanlivosti doporučuji následující: Pro milovníky masových výrobků lze zvolit sušené maso, např. jerky, které nabízí mnoho výrobců na trhu.

Martin Hrazdil
Martin Hrazdil

Další oblíbenou skupinou cestovních potravin mohou být sušené plody. Opět můžeme vybírat z mnoha produktů, které nalezneme hlavně v obchodech se zdravou stravou nebo si je lze v domácím prostředí za pomocí sušičky usušit.

Komu nestačí maso ani sušené ovoce, tak může obohatit svoji cestovní tašku dalšími potravinami, jako jsou ořechy a semínka.

  • Jen opatrně s množstvím tuků hlavně v letním období.

Pokud to jde, tak se snažím vždy vybírat z čerstvých a hlavně sezónních potravin. Nejosvědčenější jsou krabičkové svačiny, které obsahují hlavně zeleninu.

A jak všichni víme, tak vitamíny obsažené v zelenině jsou rozpustné jen v tucích, a proto spolu s dózičkami vozím v malé lahvičce rostlinné oleje (sezamový, lněný, dýňový nebo olivový), kterými zeleninu lehce pokapu.

Někdy, ale opravdu někdy, což je výjimečné z časových důvodů, také volím variantu domácích tyčinek. Recepty jsou téměř stejné u všech tyčinek. Stačí pouze vybrat vhodné ingredience, které vašemu trávení nevadí, rozmixovat a vytvarovat pro oko okouzlující tyčinky. Jednou variantou je okamžitá příprava bez pečení a druhou variantou je zapečená tyčinka. Lze i ochutit kakaovým práškem nebo čokoládovou polevou.

Varianta I (tyčinku stačí uložit pouze přes noc do lednice):

Složení: Ovesné vločky, rozinky, lněná semínka, vlašský ořech, drcený kokos, skořice, arašídové máslo, kokosové mléko.

Varianta II (tyčinky na cesty rovnou z trouby):

Složení: Ovesné vločky, žitná mouka, med, lněná semínka, rozinky, kokos a slunečnicová semínka.

Martin Hrazdil s přítelkyní Vendulou Scheibovou
Martin Hrazdil s přítelkyní Vendulou Scheibovou, Missis aerobik

Kdybych měl zvolit potraviny, které nemají dlouho trvanlivost, tak bych se pustil do následujících variant:
–    Těstovinový salát (nebo rýže) s tuňákem a zeleninou
–    Rizoto (rýže a zelenina) nebo luštěninový salát
–    Květákové placky
–    Zeleninový salát se šmakounem a mozzarelou

Mezi nejoblíbenější variantu svačinky patří kešu nebo arašídové máslo s knackenbrotem.

Potraviny vždy vybírejte podle počasí (teploty), aby se nezkazily a také, aby měly patřičnou funkci (chladivou nebo hřejivou).

Další důležitou součástí jsou tekutiny, které bychom neměli podceňovat hlavně v letním období. V každé batohu, kufru nebo autě mějte vždy po ruce alespoň malou láhev s čistou vodou.

Přeji dobrou chuť na cestách a poznání nových nepoznaných končin světa.

Martin Hrazdil trenerfitness.eu

Osobní fitness trenér

Výživový poradce

Sportovní a rekondiční masér

14.7.2016 Martin Hrazdil Články, Recepty a výživa

Z archivu

Veronika, uživatelka aplikace Kaloricketabulky.cz, o své cestě ke štíhlosti a překonávání krizí při hubnutí

Veroniku (22 let) jsem objevila ve skupině Lucí Eckertová Progress, kterou znám díky slečně Lucce, o které jsme zde již psali.

Mimochodem, článek měl u vás velký úspěch, protože v něm jeho protagonistka prozradila všechny svoje finty, díky kterým krásně zhubla.

Celý článek 16.3.2015

Související články

Salsa, dip, pesto, čatní, omáčky – jaké jsou mezi nimi rozdíly?

Ochucování jídel nekončí jen u koření a bylinek, o nichž jsme psali minule. Od pradávna si lidé jídlo také ochucovali různými směsmi ze zeleniny, bylinek, olejů, medů, lesních plodů, ovoce, mléka, ryb apod.

Z podobných směsí později vznikly omáčky tak, jak je známe dnes. A to nejenom křenová, svíčková, rajská, ale i ty teplé indické, o nichž jsme rovněž psali. Nebo italské jako ta boloňská.

Celý článek 22.7.2024

Marcela Szlauerová: Moje cesta k vaření a oblíbené recepty

V rámci volného cyklu pro blog Kalorických Tabulek „jak jsem se naučil/a mít ráda přípravu jídel“ vám představujeme další příběh.

S prosbou o sepsání osobnějších řádků jsme se obrátili jak na odborníky, kteří s námi spolupracují, tak na některé členy skupiny Hubneme a jíme zdravě s Kalorickými Tabulkami.

Celý článek 19.7.2024

Bc. Martina Rusňáková Korejčková, DiS.: Jak si připravovat kvalitní jídlo a zároveň nestrávit v kuchyni celý den

Milí čtenáři blogu aplikace Kalorické Tabulky, než se dostanu k tomu, abych vám předala moje tipy, jak nestrávit v kuchyni příliš času, ráda bych se s vámi krátce podělila o to, jak jsem k přípravě vyváženého jídla našla cestu já.

A jak jsem se naučila zacházet s časem, který je třeba tomu věnovat.

Celý článek 16.7.2024

Ovlivňuje stanovení cíle proces hubnutí?

Můžeme si to říct rovnou – ano, stanovování cílů je jedním z nejúčinnějších a zároveň nejlevnějších nástrojů, který můžeme využít při snaze o úpravu hmotnosti a udržení dlouhodobé motivace.

Ať už jste muž nebo žena, tento proces může zásadně ovlivnit (ne) úspěch ve snaze o zlepšení životního stylu.

Celý článek 14.7.2024

Jan Lipšanský o kaloriích nevážně: Buďme rádi za uzavírky

Jako každé léto, i letos jsou centra velkých měst rozkopaná. Asi aby to turisté měli zábavnější. Ale nejenom centra, i na okrajích měst se kutá, zavírají se silnice, chodníky…

Jde o nemilou věc, ale všechno zlé bývá k něčemu dobré. A pro nás, kteří se snažíme zhubnout, jde doslova o požehnání. Skutečně.

Celý článek 12.7.2024

Dostupné všude, kde potřebuješ

Kalorické Tabulky jsou dostupné na webu, telefonu, tabletu i na chytrých hodinkách jako Garmin nebo Apple Watch.

App Store Google Play

Dine4Fit Banner Dine4Fit Banner