Martin Hrazdil – zdravé svačiny pro sportovce nejen během dovolené plus recepty na jednoduché zdravé tyčinky
Jelikož velmi rád a často cestuji, tak už jsem se tímto tématem zabýval mnohokrát. Jenže je mnoho potravin, které se v parném počasí lehce zkazí.
Proto volím osvědčené nenáročné kombinace potravin. Tady jsou.
Z hlediska lepší trvanlivosti doporučuji následující: Pro milovníky masových výrobků lze zvolit sušené maso, např. jerky, které nabízí mnoho výrobců na trhu.
Martin Hrazdil
Další oblíbenou skupinou cestovních potravin mohou být sušené plody. Opět můžeme vybírat z mnoha produktů, které nalezneme hlavně v obchodech se zdravou stravou nebo si je lze v domácím prostředí za pomocí sušičky usušit.
Komu nestačí maso ani sušené ovoce, tak může obohatit svoji cestovní tašku dalšími potravinami, jako jsou ořechy a semínka.
Jen opatrně s množstvím tuků hlavně v letním období.
Pokud to jde, tak se snažím vždy vybírat z čerstvých a hlavně sezónních potravin. Nejosvědčenější jsou krabičkové svačiny, které obsahují hlavně zeleninu.
A jak všichni víme, tak vitamíny obsažené v zelenině jsou rozpustné jen v tucích, a proto spolu s dózičkami vozím v malé lahvičce rostlinné oleje (sezamový, lněný, dýňový nebo olivový), kterými zeleninu lehce pokapu.
Někdy, ale opravdu někdy, což je výjimečné z časových důvodů, také volím variantu domácích tyčinek. Recepty jsou téměř stejné u všech tyčinek. Stačí pouze vybrat vhodné ingredience, které vašemu trávení nevadí, rozmixovat a vytvarovat pro oko okouzlující tyčinky. Jednou variantou je okamžitá příprava bez pečení a druhou variantou je zapečená tyčinka. Lze i ochutit kakaovým práškem nebo čokoládovou polevou.
Varianta I (tyčinku stačí uložit pouze přes noc do lednice):
Martin Hrazdil s přítelkyní Vendulou Scheibovou, Missis aerobik
Kdybych měl zvolit potraviny, které nemají dlouho trvanlivost, tak bych se pustil do následujících variant:
– Těstovinový salát (nebo rýže) s tuňákem a zeleninou
– Rizoto (rýže a zelenina) nebo luštěninový salát
– Květákové placky
– Zeleninový salát se šmakounem a mozzarelou
Mezi nejoblíbenější variantu svačinky patří kešu nebo arašídové máslo s knackenbrotem.
Potraviny vždy vybírejte podle počasí (teploty), aby se nezkazily a také, aby měly patřičnou funkci (chladivou nebo hřejivou).
Další důležitou součástí jsou tekutiny, které bychom neměli podceňovat hlavně v letním období. V každé batohu, kufru nebo autě mějte vždy po ruce alespoň malou láhev s čistou vodou.
Přeji dobrou chuť na cestách a poznání nových nepoznaných končin světa.
Proč je v dnešní době tolik mýtů a šarlatánů ve výživě a proč lidé věří dezinformacím?
Jak je to s umělými sladidly, redukčními dietami a „kalorickým mýtem“ či s různými „guru“ na výživu? Jak podle Lukáše Roubíka vypadá kvalitní jídelníček?
Chybami se člověk učí. To platí i pro sestavování jídelníčku. To je důvod, proč jsme v aplikaci Kalorické Tabulky pro iOS vylepšili mazání chybných zápisů.