Cesta ke zdraví
a pohodě
App store rating

Cesta ke zdraví
a pohodě

Martin Hrazdil – zdravé svačiny pro sportovce nejen během dovolené plus recepty na jednoduché zdravé tyčinky

Jelikož velmi rád a často cestuji, tak už jsem se tímto tématem zabýval mnohokrát. Jenže je mnoho potravin, které se v parném počasí lehce zkazí.

Proto volím osvědčené nenáročné kombinace potravin. Tady jsou.

Z hlediska lepší trvanlivosti doporučuji následující: Pro milovníky masových výrobků lze zvolit sušené maso, např. jerky, které nabízí mnoho výrobců na trhu.

Martin Hrazdil

Martin Hrazdil

Další oblíbenou skupinou cestovních potravin mohou být sušené plody. Opět můžeme vybírat z mnoha produktů, které nalezneme hlavně v obchodech se zdravou stravou nebo si je lze v domácím prostředí za pomocí sušičky usušit.

Komu nestačí maso ani sušené ovoce, tak může obohatit svoji cestovní tašku dalšími potravinami, jako jsou ořechy a semínka.

  • Jen opatrně s množstvím tuků hlavně v letním období.

Pokud to jde, tak se snažím vždy vybírat z čerstvých a hlavně sezónních potravin. Nejosvědčenější jsou krabičkové svačiny, které obsahují hlavně zeleninu.

A jak všichni víme, tak vitamíny obsažené v zelenině jsou rozpustné jen v tucích, a proto spolu s dózičkami vozím v malé lahvičce rostlinné oleje (sezamový, lněný, dýňový nebo olivový), kterými zeleninu lehce pokapu.

Někdy, ale opravdu někdy, což je výjimečné z časových důvodů, také volím variantu domácích tyčinek. Recepty jsou téměř stejné u všech tyčinek. Stačí pouze vybrat vhodné ingredience, které vašemu trávení nevadí, rozmixovat a vytvarovat pro oko okouzlující tyčinky. Jednou variantou je okamžitá příprava bez pečení a druhou variantou je zapečená tyčinka. Lze i ochutit kakaovým práškem nebo čokoládovou polevou.

Varianta I (tyčinku stačí uložit pouze přes noc do lednice):

Složení: Ovesné vločky, rozinky, lněná semínka, vlašský ořech, drcený kokos, skořice, arašídové máslo, kokosové mléko.

Varianta II (tyčinky na cesty rovnou z trouby):

Složení: Ovesné vločky, žitná mouka, med, lněná semínka, rozinky, kokos a slunečnicová semínka.

Martin Hrazdil s přítelkyní Vendulou Scheibovou

Martin Hrazdil s přítelkyní Vendulou Scheibovou

Kdybych měl zvolit potraviny, které nemají dlouho trvanlivost, tak bych se pustil do následujících variant:
–    Těstovinový salát (nebo rýže) s tuňákem a zeleninou
–    Rizoto (rýže a zelenina) nebo luštěninový salát
–    Květákové placky
–    Zeleninový salát se šmakounem a mozzarelou

Mezi nejoblíbenější variantu svačinky patří kešu nebo arašídové máslo s knackenbrotem.

Potraviny vždy vybírejte podle počasí (teploty), aby se nezkazily a také, aby měly patřičnou funkci (chladivou nebo hřejivou).

Další důležitou součástí jsou tekutiny, které bychom neměli podceňovat hlavně v letním období. V každé batohu, kufru nebo autě mějte vždy po ruce alespoň malou láhev s čistou vodou.

Přeji dobrou chuť na cestách a poznání nových nepoznaných končin světa.

Martin Hrazdil

trenerfitness.eu

Osobní fitness trenér

Výživový poradce

Sportovní a rekondiční masér

14.7.2016 Martin Hrazdil Články, Recepty a výživa

Z archivu

Jitka: Můj život s aplikací Kalorickétabulky.cz

Pravidelně zde zveřejňujeme mimo jiné proměny a postřehy uživatelů aplikace Kaloricketabulky.cz.

A protože se často v komentářích pod články objevují tvrzení, že „mladým se hubne snadno, ale hůře jsou na tom lidé po padesátce, zejména ženy“, přinášíme dnes něco pro ně. I když to své si v tom jistě může najít každý.

Celý článek 20.11.2017

Související články

Bc. Martina Rusňáková Korejčková, DiS.: Jste s hubnutím neustále na začátku? Vyzkoušejte tipy, jak se konečně posunout vpřed!

Když člověk začne hubnout, obvykle to doprovází silná motivace, snaha o změnu a odhodlání „něco konečně dělat“.

Jenže výsledky nejsou vždycky hned rychlé a reálný život s sebou přináší spoustu práce, aktivit, povinností, překážek i návraty ke starým návykům. Proto pokud jste se snahou o zhubnutí stále na začátku, můžou vám pomoct následující tipy, které vás podrží na cestě vpřed.

Celý článek 9.11.2025

O kaloriích nevážně: Jídla v těstíčku

Kdysi dávno lidstvo přišlo na to, že smícháním mouky a vody vznikne těsto, a začalo z něj péct chleba. A potom někoho napadlo dát do těsta náplň, zabalit a těsto uvařit či osmažit.

Časem dokonce vznikly i nové varianty těsta jako listové nebo odpalované.

Celý článek 6.11.2025

Veronika Mayová: I pozitivní myšlenky mohou být nechtěné a kazit nám hubnutí

Četl/a jste článek „Nechtěné myšlenky – tichý sabotér naší snahy zhubnout“?

Pokud ne, nezapomeňte se na něj později juknout. Teď se podíváme opět na myšlenky – tentokrát na první pohled pozitivní, jež mají ovšem také své ale…

Celý článek 3.11.2025

Gen Z delikatesa Gochujang

Gochujang, možná znáte pod slovním spojením „pasta z červené chilli papričky“. Je to sladko-slané fermentované koření velmi oblíbené v korejské kuchyni.

V poslední době začíná být velmi populární nejen kvůli svému exotickému názvu, ale také pro zajímavé spektrum chutí, které dodá běžným pokrmům.

Celý článek 31.10.2025

Ing. Barbora Karásková: Proč řešit ultrazpracované potraviny v jídelníčku?

Dnešní potravinářský průmysl dokáže hotové zázraky. Umí vyrobit potraviny, které vypadají skvěle, chutnají božsky a ještě se tváří jako něco, co prospěje našemu zdraví.

Krásný obal, lákavé slogany, sliby o zdraví, a to s hlavním cílem – přesvědčit nás, že kupujeme něco dobrého pro naše tělo.

Celý článek 28.10.2025

Dostupné všude, kde potřebuješ

Kalorické Tabulky jsou dostupné na webu, telefonu, tabletu i na chytrých hodinkách jako Garmin nebo Apple Watch.

App Store Google Play

Dine4Fit Banner Dine4Fit Banner