Kuchařka ze Svatojánu: Jak vypadá můj den a jídelníček
Jsem ranní ptáče – skřivan. V deset večer už mi padá hlava a v půl šesté ráno jsem na nohou.
Musím našlapovat tichoučce, protože můj muž je sova, chodí spát ve dvě a vstává v devět.
Přibližně 600 000 lidí trpí v Česku osteoporózou, nejčastějším onemocněním kostí, které se projevuje úbytkem kostní hmoty a změnou stavby kostní tkáně. A protože se na blogu věnujeme nejen hubnutí, ale zdravému životnímu stylu obecně, pojďme si připomenout pár zásadních informací o této nemoci.
Pokud vám teď blesklo hlavou, že se vás to netýká – a chcete kliknout jinam, zadržte.
„Osteoporózou trpí totiž celosvětově 200 milionů žen, tj. každá třetí žena ve věku 60 až 70 let a dvě třetiny žen nad 80 let,“ volá na poplach MUDr. Hana Pospíšilová. Stále vám to nyní ve vašem věku připadá jako vzdálená budoucnost? Nenechte se mýlit – na podobné problémy si totiž často zaděláváme celoživotně.
Tato zákeřná choroba bývá spíše postrachem žen, není to však pravidlem. „Rozhodně doporučujeme změření hustoty minerálů v kostech (BMD) – páteře a kyčle – všem ženám po menopauze, pokud mají jeden nebo více rizikových faktorů osteoporózy,“ radí MUDr. Hana Pospíšilová. Mezi zmíněné rizikové faktory například patří zlomenina osobní – nebo u matky, silné kuřáctví, zánětlivá střevní onemocnění, onemocnění jater a ledvin aj.
Samotná léčba pak spočívá nejen v podání léků, ale zároveň v zajištění přiměřeného příjmu vápníku (nejméně 1 200 mg denně, včetně suplementace) a vitaminu D (400 až 800 IU denně, pokud je riziko nedostatku vitaminu D). „Jenom léky, minerály a vitamíny nestačí. Stejně důležitá je i přiměřená a především pravidelná fyzická aktivita zatěžující kostru a posilující svalstvo. Cílem je snížit riziko pádů a zlomenin. Samozřejmostí je i přestat kouřit a nepít nadměrně alkohol,“ dodává odbornice.
Jde o osteoporózu, jež je způsobená buď nějakou farmakologickou příčinou (léky), nebo jinou chorobou – jedná se především o genetická onemocnění a onemocnění spojená se sníženou činností pohlavních žláz. Výčet je samozřejmě daleko delší. Pokud máte pochybnosti, poraďte se se svým obvodním lékařem.
Za zmínku stojí ještě poslední dobou často skloňovaná laktózová intolerance. „Laktózová intolerance se považuje za významný rizikový faktor osteoporózy. Osoby s laktózovou intolerancí musí totž ze svého jídelníčku vyřadit potraviny s vysokým obsahem laktózy, jako jsou smetana a mléko, což jsou významné zdroje vápníku,“ uzavírá vyloženě medicínskou část článku MUDr. Hana Pospíšilová.
Přestože je kvalita a množství kostní hmoty dána převážně geneticky (až 80 %), odborníci stále upozorňují, že významnou roli hrají i vnější faktory. Ovlivnit snadno můžeme například výživu, o kterou jde i zde, na blogu kaloricketabulky.cz. „Ano, právě výživa sehrává úlohu jak v prevenci, tak i léčbě osteoporózy,“ zdůrazňuje PhDr. Karolína Hlavatá, Ph.D., odbornice na výživu v projektu Bílé plus. Charakter stravování je navíc klíčový nejen tehdy, kdy řídnutím kostí už trpíme, ale v průběhu celého života.
Pokud chcete pro prevenci osteoporózy udělat něco již dnes, zařaďte do své stravy potraviny bohaté na vápník. Vápník plní v organismu celou řadu životně důležitých funkcí. A dnes jej zmiňujeme proto, že společně s fosfáty tvoří anorganickou část kosti, která je odpovědná za její pevnost.
Vstřebávání vápníku organismem se s věkem bohužel snižuje. Navíc velkou úlohu sehrává složení stravy. „Pokud konzumujeme mléčné výrobky, do těla se nám z nich vstřebá zhruba 32 % vápníku,“ upřesňuje PhDr. Karolína Hlavatá, Ph.D. „Využitelnost vápníku z těchto potravin také umocní přítomnost vitaminu D, B6, hořčíku a fosforu,“ dodává.
Pokud je vám cca čtyřicet a více, jistě pamatujete na mléčné svačinky ve škole. Přiměřeně malé sáčky putovaly každý den do školních lavic a v pátek to byl kysaný „růžový“ výrobek (aspoň teda u nás). V některých školách už se tento zvyk opět zavádí – děti si mohou zakoupit výrobky za zvýhodněné ceny z automatů.
Co se týká mléčných výrobků, optimální volbou jsou zakysané mléčné výrobky jako jogurty, podmáslí, zákysy a kysaná smetana, protože právě kyselé prostředí zvyšuje využitelnost vápníku.
Samozřejmě že pouze vápník v boji proti osteoporóze nestačí. Je třeba zvětšit konzumaci vitamínu D (připravujeme samotný článek) a další vitamíny (například vitamín K) a prvky (hlavně hořčík a zinek, o kterých jsme již psali).
Vše souvisí se vším. A tak se opět vracíme k bílkovinám, o kterých jsme si zde již také povídali. Strava chudá na bílkoviny je totiž dalším častým prohřeškem, jenž má na svědomí nedostatečnou tvorbu kostní hmoty, což vede k oslabení svalové síly a zvýšenému riziku pádů a osteoporotických zlomenin. Potvrzují to i slova expertky na výživu, která nám klade na srdce, že za optimální množství bílkovin pro ženy je považován 1 g na 1 kg hmotnosti denně.
Což takhle dát si trochu bílkovin s vápníkem?
1 měkký tvaroh, 2 lžíce olivového oleje, lžíce sekaných bylinek (petrželka, bazalka, saturejka, apod.), sůl, troška bílého pepře
Tvaroh ušlehejte s olejem, vmíchejte nadrobno nasekané bylinky a dochuťte solí a pepřem (možno zjemnit troškou mléka).
200 g žervé, kelímek zakysané smetany, 1-2 lžíce nastrouhaného křenu, sůl, vlašské ořechy a mandarinka na ozdobu
Žervé umíchejte se solí a smetanou, přidejte najemno nastrouhaný křen. Podávejte na plátcích veky. Pro zvýšení efektu možno zdobit kromě mandarinky půlkou vlašského ořechu.
Snadné a dobré. A v jednoduchosti je krása, ne?
Na blogu kaloricketabulky.cz se vám snažíme přinášet nejen zajímavé informace o výživě a pohybu, ale také představovat osobnosti z různých oborů, které díky rozumnému životnímu stylu uspěly. Jako třešničku na dortu plném bílkovin, vápníku a dalších důležitých ingrediencí vám na závěr doporučuji slova přední české kaskadérky Hanky Dvorské. Nelekejte se. Jsou určena nám, obyčejným smrtelníkům…
Za svůj život prodělala řadu pádů a nepatří mezi žádné fanatiky co se týká výživových doporučení. Řídí se prostě selských rozumem. Samozřejmě má dostatek pohybu. A k tomu dalšímu říká: „Jím všechno, na co mám chuť, ale nepřežírám se. To bych se totiž pak nemohla ´hejbat´. Žádnou speciální stravu nepreferuji, žádné doplňky neberu. Tělo si řekne, co chce, když se ho naučíme poslouchat. Nekouřím a vůbec nepiji alkohol. A ještě něco byste měli vědět. Když se lidé budou pořád tak šíleně honit za nesmyslnými vteřinami a body (nejen) ve sportu, tak zemřou daleko dřív, než je postihne třeba zmíněná osteoporóza…“
Co více dodat?
9.9.2013 Ing. Macáková Marcela Články, Jak si udržet zdravíJsem ranní ptáče – skřivan. V deset večer už mi padá hlava a v půl šesté ráno jsem na nohou.
Musím našlapovat tichoučce, protože můj muž je sova, chodí spát ve dvě a vstává v devět.
Celý článek 11.6.2015
V období mrazivých měsíců je potřeba vzít zavděk mraženými či nakládanými potravinami, případně těmi, které dlouho vydrží, třeba kořenová zelenina, a jsou cenově přijatelné po celý rok.
Koneckonců je využívaly v zimě už naše babičky a prababičky…
Celý článek 19.11.2024
Kdo mě zná díky článkům tady na blogu Kalorických Tabulek, tak asi ví, že se ve své nutriční poradně nejčastěji věnuji tématu redukce tělesné hmotnosti.
K tomu, aby člověk vhodným způsobem redukoval svoji tělesnou hmotnost, je žádoucí zařadit i pravidelný pohyb a nespoléhat tedy jen na úpravu stravování.
Celý článek 17.11.2024
Světlo. Co si představíte, když se řekne světlo? Někdo si vybaví křišťálový lustr, někdo žárovku, jiný Slunce.
Právě prožíváme období roku, kdy je nedostatek přirozeného světla. A přitom denní nebo chcete-li sluneční světlo je nepostradatelné pro udržení lidského zdraví, má antidepresivní účinky, ovlivňuje kognitivní i fyzický výkon a řídí cirkadiánní rytmus – tedy navozuje přirozené střídání aktivní bdělosti a spánku.
Celý článek 13.11.2024
Dnes si povídáme s uživatelkou aplikace Kalorické Tabulky, která dlouhodobě žije ve Švédsku. Sympatická Eliška je součástí původní komunity Hubneme a jíme zdravě s Kalorickými Tabulkami na Facebooku, jež se k naší radosti stále rozrůstá.
Jak se tedy žije a hlavně stravuje ve Švédsku?
Celý článek 10.11.2024
V současné době se hodně lidí zajímá o své zdraví a o to, jakým způsobem cvičit a jak se správně stravovat.
Tento pozitivní trend napomáhá tomu, aby lidstvo tolik netrpělo nemocemi způsobenými obezitou a abychom také věděli, co jíme. Podporují jej mnohé knihy, internetové stránky a aplikace.
Celý článek 6.11.2024