Aplikace KalorickeTabulky.cz Získat

Hosté blogu kaloricketabulky.cz: Nejlepší recepty na vánoční pohodu

Vánoční svátky buší na dveře, cukroví se peče, jídlo nakupuje, nervozita stoupá. A abychom trochu odlehčili tuto někdy až dusivou atmosféru, přinášíme vám výjimečný materiál, v kterém se vrátíme k některým hostům našeho blogu.

Nechceme samozřejmě hodit za hlavu vše, co jsme během roku dokázali, ale zdá se, že neškodí na pár dní lehce polevit a užít si svátky, i když nakonec to vlastně není jen o jídle…

Hubnutí podle MUDr. Olgy Procházkové

Jeden z prvních článků na blogu jsem připravovala s MUDr. Olgou Procházkovou z Kladna. Jmenoval se Po čem ženy touží: Chci být šťastná, zdravá a štíhlá!  a vysvětlili jsme si v něm mimo jiné, co znamená BMI a jak jej vypočítat.

MUDr. Olga Procházková léčí pacienty převážně s kardiovaskulárními a metabolickými chorobami a dlouhodobě se zabývá právě obezitou. Stejně jako MUDr. Zuzana Stránská, která odpovídala na vaše vánoční dotazy ohledně hubnutí, je na sebe v tomto směru paní doktorka velmi přísná.

Nicméně jeden vánoční recept plný kalorií přesto na svátky tradičně připravuje. Patří mezi ty tzv. rodinné, které se dědí. Pamatuje si jej už ze svého dětství.

Pohádkový dort

4 žloutky a 140 g cukru se tře do pěny, přidá se sníh ze 4 bílků, 50 g  hladké mouky, 30 g kakaa. Těsto pečeme v horké troubě ve formě 12×29 cm.
Nahoru přijde krém: 70 g másla, 30 g hladké mouky – uděláme světlou jíšku a zalijeme 1/4 l mléka – uvaříme hladkou hmotu. Pak přidáme 100 g cukru a 50 g kakaa, rozmícháme a dáme na vychladlý dort. Polijeme čokoládovou polevou a úplně nahoru šlehačku. Je to teda kalorická bomba.

Kouzelná atmosféra Vánoc

Kouzelná atmosféra Vánoc

A co má na Vánocích paní lékařka nejraději? Asi nikoho nepřekvapí, že jídlo to není. „Zdobím stromeček už v prvních adventních dnech a každý večer zapaluji po bytě svíčky, které si kupuji po celý rok. Mám ráda tu atmosféru mihotavého světla.“

  • Žádné speciální tradice prý jinak nedodržuje, ale právě kvůli těm svíčkám je ochotna se mačkat i v přeplněném domě IKEA, když navezou vánoční zboží 🙂

Osobní rada k hubnutí: Choďte hodně pěšky. Já sama chodím každý den do práce i z práce – a je to znát.

Fit s Martinem Hrazdilem

V pojednání Muži vs. ženy v posilovně byl mým hostem Martin Hrazdil. „Neustále slyším samé negativní informace o vánočních svátcích,“ začíná své vyprávění sympatický mladý muž. „Lidé nestíhají nákupy dárků, nemají napečené cukroví, jejich domov není uklizený a kvůli tomu jsou všichni ve stresu. Samozřejmě se to odráží i na jejich každodenní náladě. To mě dohnalo k tomu, abych před třemi lety doma zavedl nová pravidla a musím říct, že ač to vypadalo nereálně, tak se povedlo. Dali jsme přednost klasické vánoční atmosféře a spíše se věnujeme rodině než blbnutí v nákupních centrech. Jsem zastáncem toho, že vánoční svátky jsou svátky klidu a pohody. Proč na tom tedy lidi nezapracují a nevytvoří si tu správnou vánoční atmosféru sami? Nenechte se ovlivňovat médii, z kterých se hrne soutěživost o nákup dárků. O tom přece Vánoce nejsou,“ říká přesvědčivě instruktor fitness a výživový poradce.

Vánoční pohoda s Martinem

Vánoční pohoda s Martinem

A jak tedy tráví ten předvánoční čas? „Jezdíme na vánoční trhy do Brna, Olomouce nebo Německa a ochutnáváme dobroty, které se tam nabízejí. Investujeme do společných chvil, nikoliv hmotných dárků. Mezi další vánoční zvyky patří „půlnoční“ návštěva kostela. Do kostela přes rok nechodím, ale vánoční atmosféra v kostele mě vždy úplně pohltí. Dodržujeme tradice našich předků – krájení jablka, šupina do peněženky. A samozřejmě nesmí chybět ani vánoční pohádky, na které se i v tomto věku těším. Pokud počasí přeje a napadne sníh, tak se snažím myslet i na svoji fyzickou kondici. Buď si sjedu nějakou sjezdovku nebo se vydám s přáteli na běžkách do přírody.

Martin nabízí recept na oblíbené marokánky

Na hustou kaši uvařit 0,25 l mléka, 100 g polohrubé mouky, 60 g másla, 170 g cukru krupice. Do kaše vmíchat 80 g mandlí, 80 g arašídů, 100 g rozinek a 100 g kandovaného ovoce. Udělat malé placičky, usušit v troubě a z jedné strany polít čokoládou.

Fitnessmiláčci čarují s cukry i na Vánoce

Velký ohlas měl také článek Jak využít cyklování sacharidů? A které cukry jsou zdravé?, který mají na svědomí „Fitnessmiláčci“ – Eva s Jakubem. U nich jsou prý Vánoce vesměs klasické, velmi si pochutnají např. na bramborovém salátu. Jakubova babička pak dělá jako dezert jednoduchý a zároveň výborný ovocný salát, který se skládá z plátků pomerančů, jablek a kousků vlašských ořechů. Kouzlo mu dodává mimo jiné to, že ho připraví opravdu jen jednou za rok, je to tedy již tradiční rodinná vánoční specialita. V minulosti se jim prý občas podařilo splnit tradici vánočního celodenního půstu, ovšem zlaté prase ani jednou nezahlédli, tak letos ani neproběhne 🙂 

PhDr. Iva Málková peče pro radost

V článku Proč je dobré hubnout za podpory skupiny jsme se od PhDr. Ivy Málkové, zakladatelky společnosti STOB, dozvěděli, jaké výhody (ale i nevýhody) přináší hubnutí v kolektivu. A co paní doktorka a Vánoce?

Před Vánoci utíkám pravidelně do exotických dálek,“ prozrazuje svůj prosincový plán odbornice na hubnutí. Důvod je prostý. Je to zřejmě jediný čas v roce, kdy lidi prakticky nemyslí na hubnutí a ona má volno. Na Štědrý den se pak pravidelně zúčastňuje rodinného turnaje v tenise. Místo jídla pohyb, u večeře se ale neomezuje. „Vždyť jde o jediný den v roce,“ vysvětluje.

ilustrační foto

ilustrační foto

Cukroví se peče až těsně před Štědrým dnem, aby se neujídalo. Paní doktorka peče dva druhy, její setra také dva druhy a stejně tak její dvě dcery. „Pak to vyměňujeme a každá máme rázem osm druhů,“ směje se svému chytrému nápadu.

A osobní rada ohledně hubnutí? Choďte denně na několikakilometrové procházky. Pořiďte si krokoměr a radujte z „nahromaděných“ kilometrů.

Odlehčená vánočka

1 porce: 510 kJ, B 3 g, T 3 g, S 20 g

400 g polohrubé mouky (5800 kJ), 200 g hladké mouky (2960 kJ), 150 g rezistentního škrobu Hi-maze (820 kJ),  200 ml mléka (380 kJ),  5 g krystalového cukru (80 kJ), 80 g droždí (330 kJ), 80 g moučkového cukru (1290 kJ), 1 vanilkový lusk (0 kJ), 2 bílky (140 kJ),  100 g másla (3100 kJ),  10 ml rumu (90 kJ),  voda (0 kJ),  špetka muškátového oříšku (0 kJ), vejce na potření (340 kJ)
Vánočku uděláme podle klasického postupu, rezistentní škrob se zamíchá do mouky.

Lucie Hantáková umí rozdmýchat metabolismus

Dlouhodobě nejčtenějším článkem je na blogu materiál (Záhada zvaná bazální metabolismus: Jak hubnout zdravě a bez jo-jo efektu), který jsem připravila s Lucií Hantákovou. Ta mi také prozradila do speciálního vánočního „vydání“ recept na Banánovou buchtu.

Buchta snů

Skvělé těsto připravíme z tvarohu, hery, polohrubé mouky a cukru (moučky) – vše po 250 gramech. Vypracuje tak, aby se nelepilo (nechat chvíli odstát), a rozdělí na dvě půlky.

Těsto se rozválí do delšího oválu či obdélníku a naznačíme si 3 stejné pruhy, ty krajní „nakrájíme“ ozdobným kolečkem zešikma dolů (jako stromeček).  Vnitřní pruh posypeme vanilkovým cukrem  a poklademe banány (dá se použít vlastně cokoliv, dobrá jsou i jablka) a místo zavinutí se to překládá jako by se dělala pletýnka. Na závěr pomazat vajíčkem, posypat mandlemi a upéct..

Co se týká náplně, fantazii se meze nekladou, hlavní deviza je to parádní, dobré a jednoduché tvarohové těsto,“ říká Lucie.

Další recepty naleznete během týdne na facebooku kaloricketabulky.cz.

A jak prožíváte Vánoce vy? Napište nám do komentářů. Děkujeme.

Z archivu aneb přečtěte si také:

Jak vytvořit správný jídelníček a zrychlit zpomalený metabolismus

Ing. Macáková Marcela

Studium na VŠCHT ji inspirovalo k zájmu o výživu a zdravý životní styl. Po promoci (1993) psala na toto téma pro řadu časopisů – Vlasta, Fit styl, Longevity, Moje zdraví, aj. Vedle blogu Kalorických tabulek, kde pracuje jako editorka a správce facebooku, provozuje již téměř dvacet let vlastní webík www.aerobic.cz. Tam si přijdou na své všichni, které baví jakékoliv skupinové cvičení (aerobik, jóga, pilates…)

16.12.2013 Články, Recepty a výživa

Související články