Aplikace KalorickeTabulky.cz Získat

Tipy a triky, jak správně a efektivně využívat aplikaci kaloricketabulky.cz

Základní ovládání Kalorických tabulek je v podstatě jednoduché. Nastaly však chvíle, kdy jsem si říkal, že bych ocenil ještě tohle nebo támhleto, zkrátka něco navíc. A velmi mne překvapilo, že to „něco navíc“ Kalorické tabulky už dávno obsahují.

Následující tipy přijdou možná zkušenějším uživatelům zbytečné. Ale z osobní zkušenosti mohu potvrdit, že ne všichni jsou natolik všímaví, aby pojali všechny nabídky a možnosti této aplikace, která skutečně nemá na českém internetu obdoby.

A navíc je kompletně zdarma. (Jistě, s tím souvisí i množství reklam na stránce, ale ani ta Nova nevysílá seriály a filmy bez reklam.) Právě pro ty z nás, kteří některé funkce mohli opominout, je následující článek určen.

Rozšířené hledání

U mne to začalo tehdy, když jsem si říkal, že vyhledávač je sice prima, ale já bych potřeboval seřadit určitý typ potravin podle počtu kilojoulů. Hledal jsem totiž tehdy náhradu za ty oříšky, jak jsem o nich psal minulý článek.

Pak jsem si ale vedle okna pro běžné vyhledávání všiml odkazu Rozšířené hledání. Vážně, normálně bych si ho asi nevšiml, kdybych nehledal „něco navíc“.

Rozšířené hledání najdete vpravo nahoře vedle tlačítka HLEDEJ

Rozšířené hledání najdete vpravo nahoře vedle tlačítka HLEDEJ

A v rozšířeném hledání jsem jen koukal. Dá se hledat nejen v určité kategorii (mléčné výrobky, maso, ovoce, zelenina atd.), podle počtu kilojoulů, pokud chcete najít třeba jen potraviny s nízkou hodnotou, ale také podle hodnoty bílkovin, tuků nasycených i nenasycených, sacharidů, cukrů, vlákniny apod.

Výsledek je možno seřadit podle několika dalších kategorií, nejen podle názvu. Například si zadáte, že chcete hledat ve všech kategoriích, dále si vyberete v okně s názvem „Které mají ve 100 g/ml“ třeba vlákninu a zadáte „větší než“ třeba 40. Dále si dejte o řádek níže seřadit výsledky podle vlákniny, sestupně a klikněte na Hledej.

Vyjede vám seznam potravin s obsahem vlákniny vyšším než 40 g na 100 g, a to od potravin s největším podílem. V tomto konkrétním případě by na prvním místě měla být bio vláknina a za ní inulin. Mimochodem, netušil jsem, že svařák má v sobě 10 g vlákniny.

Všichni si můžeme říct: Zapisuji, co vařím. A vím, co jím ...

Všichni si můžeme říct: Zapisuji, co vařím. A vím, co jím …

Různá přednastavení

Co mi hodně u zadávání jídelníčku pomáhá, jsou různá přednastavení. Oblíbená jídla, oblíbené činnosti, dokonce jde zadat na určité dny v týdnu pravidelnou aktivitu a není nutné ji vyplňovat každý den znovu a znovu. Případně je možné na úvodní stránce v tabulce Váš denní výdej kliknout na Více, kde zadáte jen průměr vašich celodenních aktivit podle kategorie – sedavý způsob života, lehce aktivní, středně, velmi a extrémně aktivní a v Nastavení účtu pak zadat příslušné číslo indexu.

  • V Nastavení účtu je vůbec spousta dalších zajímavostí – možnost zobrazovat buď kilojouly, nebo kilokalorie, nastavit si svou aktuální hmotnost a požadovanou hmotnost, na jakou chcete zhubnout, nastavit si pitný režim – aplikace pak bude sama kontrolovat, nakolik dodržujete svá předsevzetí.

Protože sám rád vařím různá jídla a kombinuji různé postupy, potěšilo mne, že u jídelníčku můžu zadat jednotlivé použité ingredience a pak všechno naráz nechat uložit jako jedno jídlo, jemuž jen zadám svůj vlastní název. Třeba červené fazole na slanině, brambory s cizrnou apod.

  • Mimochodem mne zajímalo, jak jsou jídla v seznamu uvedena, zda syrová, vařená, ovoce oloupané, neoloupané. Odpověď zní, že uvedené nutriční hodnoty jídel se vztahují na stav, v jakém se jedí. Brambory tedy vařené, banán oloupaný apod.

Když si v horní liště aplikace kliknete na Pravidelné aktivity, můžete zadat na každý den v týdnu činnosti, které určitě víte, že budete dělat. Je možné zadat si třeba spánek – osm hodin, mytí nádobí – půl hodiny, vaření –  hodinu, práci u počítače – osm hodin, prostě cokoliv, co děláte každý den nebo v různé dny pravidelně. Není pak nutné vše vyplňovat den co den.

Vyplněné Pravidelné aktivity vám ušetří čas

Vyplněné Pravidelné aktivity vám ušetří čas

Zde si dovolím malou poznámku – zprvu jsem se divil, že se neodečítá celková suma bazálního metabolismu. Jenže ta je chytře rozdělena do jednotlivých činností a aktivit, kde se bazální metabolismus rozpočítává procentuálně na celý den. Podle mne to musel být docela složitý algoritmus.

Pokud někdy nesouhlasíte s uvedeným počtem spálených kilojoulů, třeba vám trenažér nebo rotoped ukážou jinou hodnotu, není problém kliknout na Vložit vlastní hodnotu.

Výdej a příjem

Podle mne mohou být mnozí zmateni z toho, jak se vlastně počítá příjem a výdej energie. Také jsem to nevěděl. Přitom je to jednoduché.

Zadáváte každý den to, co jste skutečně snědli. Buď máte jídla už uložená v záložce Oblíbené, nebo je jednoduché použít vyhledávač s tzv. našeptávačem a vybrat si tu správnou potravinu. Pokud v seznamu není, je možné ji zadat jako novou. Nebo si vytvořit vlastní jídlo, pokud jde o kombinaci více složek.

  • Co jste možná nevěděli, že totiž není při vyhledávání a zadávání potravin nutné psát jen celá čísla u zkonzumovaných jídel a nápojů. Osobně dost často píšu 0,5 u některých produktů, např. není nutné hledat 500 ml, ale stačí napsat 0,5 l.

Pod tabulkou Přehled potravin pak vidíte sečtené kilojouly jednotlivých jídel, a také součet sacharidů, tuků, vlákniny apod. Stačí kliknout na tlačítko Přehled DDD.

Stejně, jako si vybíráte v seznamu potravin, vybíráte i své denní aktivity. Ty se ukládají do tabulky Přehled aktivit a dole se sčítá konečný výdej.

  • Na konci dne tedy máte dvě hodnoty: Potraviny celkem a Aktivity celkem. Prostým odpočtem si zjistíte, zda jste ten den hubnuli, či nikoliv.

Ale na základě zadaných údajů ještě nahoře vpravo existuje součet i se započítaným bazálním metabolismem. Po najetí na otazník se zobrazí okno s podrobnějším rozpisem, u poslední hodnoty uvidíte celodenní odpočet.

Nezapomeňte, že pokud zrovna hubnete, neměly by být hodnoty na nule, ale výdej energie by měl převyšovat příjem.

Práce s tabulkami denního přehledu

Zadali jste jídla, která jste jedli dnešní den, zadali jste aktivity. Ale když teď koukáte na tabulky, ten chleba s máslem byste chtěli přesunout ze snídaně do svačiny. Je to jednoduché. Vlevo od názvu jídla je jakýsi šedý terčík. Na ten kliknete myší, podržíte tlačítko myši a táhnete název potraviny do požadované sekce.

  • Nebo jste snědli ne 100 g potraviny, ale 150 g? Žádný problém – klikněte na uvedenou hodnotu a objeví se tabulka, kde můžete gramáž jednoduše změnit.

A vidíte u potravin ty hvězdičky? Pokud jsou vyplněné žlutě, máte je v oblíbených potravinách. V případě, že  hvězdička vyplněná není a potravinu byste chtěli mít v oblíbených, stačí na hvězdičku kliknout myší, a ona se objeví ve vašem seznamu oblíbených jídel.

Analýza jídelníčku

Analýza jídelníčku

Pokud celý týden poctivě vyplňujete všechny hodnoty, klikněte na tlačítko Analýza jídelníčku vpravo nahoře. Objeví se vám grafy, kde jsou uvedeny i doporučené denní hodnoty, a jak jste se jim přiblížili, nebo je překročili. Do tabulek přehledu si můžete zadat i vlastní aktivity, které třeba s hubnutím a sledováním hmotnosti nemají nic společného. Třeba denní spotřebu cigaret. Vážně to jde.

Z archivu aneb přečtěte si také:

Vše, co do sebe dostanete v létě, využijete v závěru roku

Jan Lipšanský

Absolvent scenáristiky, novinář, spisovatel, spolupracovník České televize, v současné době si užívající svých dvou synů a výletů s nimi.

10.3.2014 Články, O kaloriích nevážně

Související články

Vejce stokrát jinak

Vejce stokrát jinak

Vždycky, když opakují film Jak básníkům chutná život, zaujme mne příprava hostiny podle knihy Připravujeme vejce.

Šimon Šafránek v podání Pavla Kříže čeká dámskou návštěvu Píšťalky v podání Evy Vejmělkové, a tak právě podle knihy Připravujeme vejce chystá vaječný raut. Jenž mu překazí, jak jinak, jeho kamarád Kendy se dvěma dívkami z televizního štábu.

Celý článek 14.3.2024

Polévka je grunt…

Polévka je grunt…

Říkaly nám to už naše babičky, ale je to pravda? Dokáže nás zasytit jenom polévka?

Na tu druhou otázku jsem nedávno dostal odpověď v pražském areálu SAPA, kam si občas se synem zajdeme koupit nějaké exotické pochoutky, koření a na oběd. Na jednom rohu je bistro, kde pán vaří jen a pouze kapří polévku. Nečekal jsem však, že dostaneme skoro litrový lavor, pardon velký talíř, plný rybího vývaru, nudlí, zeleniny a opečených kousků kapra. Měli jsme problém polévku dojíst a vlastně jsme pak dlouho, dlouho neměli hlad.

Celý článek 29.2.2024