Aplikace KalorickeTabulky.cz Získat

Na která jídla si dát v zahraničí pozor? 2. část

V minulé části jsme si řekli o jídlech zakázaných nebo nebezpečných v Evropě a Africe. Ačkoliv jde o kontinenty nám blízké, přesto i zde se našly různé zajímavosti, které se jíst nedoporučují – např. sýr s červy nebo obří žába.

Co se týká bezpečnostních opatření, o nich podrobně píšeme v předchozí části.

V dnešním pokračování se podíváme do Severní i Jižní Ameriky, do nebezpečné Asie, a na chvíli se zastavíme i v Austrálii a na Novém Zélandu.

Na která jídla si dát v zahraničí pozor?AMERIKA

Kalorická jídla

Co se kalorií týče, určitě si dejte pozor na severoamerická jídla. Američané potřebují nejen rychlá jídla, která ihned zasytí, ale rovněž velké porce. Zajdete si do kavárny na něco dobrého, dostane kbelík kafe, palačinky polité javorovým sirupem, velký hamburger a velké hranolky a na závěr jablečný koláč.

  • Jednoduché to nebude ani v pizzeriích. Ona sama italská pizza na tenkém těstě může být hodně kalorická, ale ta americká musí být samozřejmě vysoká, velká, nadýchaná a vypadá spíše jako koláč.

Drůbeží maso a GMO

Před časem proběhla médii zpráva o tom, že drůbeží maso je v USA dezinfikováno chlórem, a že kuřata byla krmena léky s obsahem arzénu. U prasat a dobytka Američané používají v zemích EU zakázaný beta-blokátor ractopamin (látka stimulující syntézu proteinů). Růstový hormon pro hovězí dobytek (rBGH) je nejprodávanějším zvířecím lékem v Americe, protože zvyšuje produkci mléka. Pravda, je to sice látka karcinogenní, ale mléka je více.

Otázkou také je, jaký máte postoj ke geneticky modifikovaným potravinám, protože třeba kukuřice je v USA z 90 % takto upravena. Do Evropské unie je zakázán dovoz i geneticky upravené papáji z Havaje. Vyhněte se i sportovním nápojům jako Mountain Dew, obsahujícím syntetickou chemikálii zvanou bromovaný rostlinný olej (BVO), původně patentovaný chemickými společnostmi jako zpomalovač hoření.

Kinder Surprise

Je to divné, ale tuto pochoutku v USA neseženete, je zakázaná od roku 1938, protože ohrožuje malými hračkami bezpečnost dětí. Pokud si nechcete zadělat na problémy, nevozte si sem Kinder Surprise na dovolenou.

Chilli papričky

Původem z Jižní Ameriky jsou chilli papričky, kterých je mnoho druhů. Pálivé jsou kvůli látce zvané kapsaicin, která nejen pálí, ale také pomáhá spalovat tuky a nastartovat metabolismus. Avšak všeho s mírou – konzumace čistého kapsaicinu způsobuje okamžitou smrt. Na internetu existuje tabulka pálivosti (tzv. Scovilleho jednotka pálivosti) jednotlivých odrůd chilli papriček (a že jich je!), a těm s vysokým obsahem kapsaicinu byste se rozhodně měli vyhnout. Třeba Naga Jolokia nebo indická Bhut Jolokia jsou 200x pálivější než obvyklé chilli papriky, a dokážou popálit a zničit chuťové buňky i dýchací cesty.

Ackee

Ackee je národním jamajským ovocem, které se v místní kuchyni hodně používá, i když původem je ze západní Afriky. Patří do stejné odrůdy jako li-či. Pokud je však jablko nezralé, obsahuje chemikálie, které omezují schopnost těla uvolňovat záložní zásoby cukru, potřebné na vyrovnání hladiny cukru v krvi právě po jídle. Tato zásoba cukru je tedy pro tělo kritická a hodně lidí již zemřelo na požití nezralého ackee. Dovoz tohoto ovoce v syrovém stavu je v USA zakázán, zákaz se však nevztahuje na konzervy.

Krvavé mušle

Dají se s obtížemi nalézt v Mexickém zálivu, Atlantiku a zčásti v Pacifiku. Tyto ústřice žijí v prostředí s nižším obsahem kyslíku, a tak více filtrují vodu. Sice tak získají pro sebe více potravy, ale také často různé viry a bakterie, včetně žloutenky typu A, tyfu nebo úplavice.

Syrové kešu

Kešu (ledvinovník západní) pochází z Brazílie, ale daří se mu i v Indii a Indonésii. Pražené kešu oříšky, jestliže ne ořechy nemáte alergii, jsou v pohodě. Syrové kešu však obsahují těkavou silici urushiol, která už v malém množství na pokožce většiny lidí způsobuje svědění a tvorbu puchýřů, mohou poleptat trávicí soustavu i dýchací trubici.

ASIE

Chobotnice

Při cestě na korejská území se můžete setkat s místní kulinářskou specialitou. Jmenuje se sannakji a to si takhle sednete, z kuchyně přinesou živou chobotnici, useknou jí chapadla a ta vám naservírují. Pokapou je olejem, a dobrou chuť. Chapadla se ještě kroutí, a to je kámen možného úrazu. Přísavky se mohou zachytit v krku a člověka tak nějak udusit. Musíte chapadla zkrátka dobře rozžvýkat – pokud se vám rovnou od začátku nezvedne žaludek.

Tylerius spinosissimus

Rybka rodu čtverzubec se stříbrnými pruhy zvaná blaasop žije v Indickém oceánu. Od dob starého Řecka a Egypta je považován za lahůdku, avšak jeho játra, kůže a reproduktivní orgány obsahují jedovatou látku tetrodotoxin. Ta způsobuje ochrnutí svalů, tím zástavu dýchání nebo problém s krevním oběhem. Hodně otrav je hlášeno i v současné době z oblasti Středomoří nebo Izraele.

Ryba takifugu

Tuhle japonskou lahůdku (známou i pod nepřesným označením fugu) snad nemá smysl představovat. Objevuje se minimálně v každém druhém filmu z Japonska. Je velmi úzce příbuzná s předchozí rybou, jsou ze stejné čeledi, a tak není divu, že i účinky jsou stejné. Jed v rybě by dokázal zabít třicet lidí, a prakticky neexistuje protijed. Pokud byste měli štěstí, napojí vás na umělé dýchání a budete čekat, až účinky jedu pominou. Jestliže se dočkáte.

Durian

V jihovýchodní Asii považují toto ovoce za velmi lahodné. Plody jsou velké a těžké, pokryté tlustou slupkou s pyramidovými výstupky. Zralé plody však intenzivně smrdí, a tak je zakázáno jezdit s nimi ve veřejné dopravě nebo si je brát na hotel. Nejde však o hlavní důvod, proč je zde uvádíme. Durian obsahuje sirné látky, které v kombinaci s kávou nebo alkoholem blokují v těle aldehyddehydrogenázy důležité pro okysličení organizmu, navíc je snížena o 70 % snížena schopnost těla odbourávat toxiny. V dobrém případě budete mít problémy s trávením, v horším vám zůstanou v těle neodbourané toxické látky.

Opičí mozky

Jestli jste viděli druhý film s Indiana Jones (Chrám zkázy), jistě jste odborníky na tuto asijskou pochoutku. Opičí mozky se konzumují syrové hlavně v Číně, ale popravdě může jít o život. Opice samozřejmě nepocházejí z farem, nejsou očkované ani pod lékařským dohledem, tak si dovedete představit, že opice trpí různými infekcemi a nemocemi, dokonce se takto může údajně přenášet i virus HIV.

Muškátový oříšek

Toto koření pochází ze stromu, jehož původ je v Indii a do Evropy a severní Afriky se dostávalo pozvolna. V malém množství působí muškátový oříšek na tišení bolestí břicha a křečí, průjmů astmatu, je proti nespavosti. Ve vyšších dávkách (4 – 5 gramů) však může způsobit menstruaci, narušit vývoj plodu, ve vysokých dávkách (nad 25 – 30 g) vede k bolestem hlavy, halucinačním stavům, psychózám, ztrátě vědomí a křečím, které mohou vyústit v kóma a smrt. Je to proto, že obsahuje silice myristicinu a elemicinu s psychoaktivními účinky, tedy jako narkotikum.

Chráněná zvířata

Hlavně v Singapuru a Malajsii jsou velmi populární „černé“ restaurace, kde si můžete dát jídla chráněných a ohrožených zvířat. Najdete je převážně kolem státní silnice Johor (Jalan Mayu). Můžete si zde dát fritované veverky, kung pao z netopýra kaloně, v hliněném hrnci zavařované cibetky, divočáka na kari, vývar z hroznýše, polévku z leoparda nebo tygra, medvědí tlapy (dříve servírované v císařském paláci v Číně). Samozřejmě se musíte objednat dopředu a zaplatit dopředu tučnou sumičku (třeba 1 000 malajsijských ringgitů, tedy přes 6 tisíc českých korun) za „zvláštní objednávku“. Restaurace se tím účinně brání kontrolám ze strany úředníků.

  • Přitom v této oblasti existuje přes 300 restaurací s exotickým jídlem a platnou licencí, které vedou podrobné seznamy nákupů a prodeje jídel. Odebírat exotická jídla mohou jen od lovců s licencí, kteří tato zvířata loví jen tak, aby nebyly sníženy drasticky stavy a chovné cykly.

Jde tedy o adrenalinový sport, ale nemusí se vám vyplatit. Provozovatelé musí dodržovat zákon o ochraně volně žijících zvířat, který platí od roku 1972, a pokuty se pohybují od 2 tisíc riggitů až do 15 tisíc riggitů, nebo trestem odnětí svobody od pěti do deseti let, případně kombinací obojího. Ale hlavně – vážně chcete pro kus super exotického žvance být jedním z těch, kteří se budou možná podílet ba vyhynutí druhu?

AUSTRÁLIE

Ryby a žraloci

V Austrálii a na Novém Zélandu si dejte pozor hlavně na ryby. Například jsou zakázáni lososi chovaní na farmách, dovážení dříve převážně z USA, protože byli krmeni nebezpečnými chemikáliemi. Na rozdíl od jasně růžové až mírně červené barvy volných lososů mají ti z farem šedivou kůži. Jsou krmeni modifikovaným zrním, antibiotiky apod.

Velký problém je i se žraloky – nejenom, že jsou žraloci chránění. Jejich ploutve sice jsou oblíbenou, ale nelegální pochoutkou. V poslední době však žraločí maso vykazuje velké množství kovové rtuti. Ta způsobuje ztrátu koordinace, slepotu nebo dokonce smrt. A co jste nedohnali v metanolové aféře, to přece nebudete dohánět exotickým jídlem.

Absint

Asi neznámější alkoholický nápoj, který se vyrábí z pelyňku, anýzu a fenyklu a často dalších bylin na dochucení jako yzop, meduňka nebo badyán. Ostatně slovo absint znamená právě pelyněk, a zrovna s ním je problém. Od roku 1915 byl zakázán v USA a celé jižní Evropě. Pelyněk totiž obsahuje thujon, což je chemická sloučenina, neurotoxický jed, který způsobuje podráždění žaludku a střev, křeče, bezvědomí, potraty, poškozuje játra a ledviny. Od zhruba 90. let se absint opět vyrábí a vyváží, ale podle norem nesmí obsahovat více než 35 mg na litr ve 25% alkoholu.

Důvod, proč jej uvádíme zde, tkví ve skutečnosti, že zákaz pití absintu zůstává nadále po celém Novém Zélandu. Podle chemických zkoumání absintů z roku 1910 – 1915 sice tyto měly v sobě „jen“ 41,5 mg/l thujonu, ale nebraly v potaz, že jakožto přírodní látka se během dlouhého času rozpadá.

Z archivu aneb přečtěte si také:

Nejlepší svačiny na cestu na dovolenou III.

Jan Lipšanský

Absolvent scenáristiky, novinář, spisovatel, spolupracovník České televize, v současné době si užívající svých dvou synů a výletů s nimi.

14.7.2014 Články, O kaloriích nevážně

Komentáře

1

NN

14.7.2014 15:48

Konzumace čistého kapsaicinu způsobuje okamžitou smrt?

To snáď nemyslíte vážne?! Máte to niečím hodnoverným podložené? Kapsaicín pokiaľ viem ešte nikdy nespôsobil smrť, naopak, je využívaný v medicíne na lokálnu anestézu a napríklad jeho účinok na zrýchlenie metabolizmu je často využívaný aj pri diétach. Okrem toho pôsobí liečivo na množstvo chorôb. Čili papričky, aj tie najpálivejšie nespôsobujú zničenie chuťových receptorov, to už by som ako milovník Habanera, Jolokie a Morugy už dávno nemal chuť 🙂 Pre obyčajného človeka alebo deti môžu byť extrémne pálivé, ale nie je to nič hrozné, extrémne pálivá chuť po pár minútach prejde a dá sa na to v pribehu niekoľkých porcií zvyknúť. Čili, aj extrémne pálivé, nepotláča ostatné chuťové vnemy a pri konzumácii čili papričiek môžete vnímať jemné chuťové tóny od mandarinkových, ovocných až po výrazné paprikové, podľa jednotlivých odrôd. Čili papričiek by som sa rozhodne nebál a ochutnanie odporúčam. Samozrejme opatrne, malý kúsoček, nie dve papriky naraz 🙂

http://cs.wikipedia.org/wiki/Kapsaicin

2

NN

14.7.2014 15:59

Ešte k tomu kapsaicínu: Čistý kapsaicin síce môže vo veľkom množstve pôsobiť ako jed, ale k nebezpečnej koncentrácii sa nie je možné dostať beznou cestou – konzumáciou čili papričiek. Pre dospelého člověka vážiaceho 80 kg je smrtelná dávka 13 gramov čistého kapsaicinu, čo zodpovedá približne 200 – 250 najpálivejších papričiek na svete (viac ako kilogram čerstvých paprík!!!). Takéto množstvo však nie je možné fyzicky skonzumovať ani v omáčke, nieto ešte po jednotlivých papričkách.

3

Jan Lipšanský

14.7.2014 22:51

Ano, konzumace čistého kapsaicinu – tedy toho vyextrahovaného prášku – způsobuje smrt, co je na tom divného? Je to „neředěná“ forma. Citliví lidé pak při konzumaci příliš pálivých paprik mohou mít zdravotní problémy jako zvracení, žaludeční a dechové potíže, křeče. Zkuste si prosím ten odstavec přečíst znovu. V podstatě se tady rozčilujete nad něčím, co v tom odstavci ani není uvedeno. 🙂

4

babča

15.7.2014 09:09

Zajímavý článek. Jsem ráda, že letos navštívím jen Benelux a jako správný český důchodce s vlastními zásobami :-).

5

NN

15.7.2014 10:46

Tak v prvom rade, žiadne rozčuľovanie sa nekoná. Som samozrejme rád za článok, aj za reakciu a úpravu. Neodporúčanie čili a zmienka o kapsaicíne bola len jedna drobnosť s ktorou som nesúhlasil. Povedal by som, že čistý kapsaicín a čili sú úplne odlišné veci. Čistý kapsaicín je skôr doménou chemických laboratórií, nie gurmánskych radovánok na dovolenke. Čo sa týka čili – som milovník pálivého a vyskúšal som už všeličo, rôzne omáčky, čerstvé Habanero, práškovú Jolokiu až po totálny extrém ako Moruga či Scorpion Butch T. Nič z toho sa NEDÁ skonzumovať v takom množstve aby to spôsobilo vážne zdravotné problémy či dokonca smrť. Rovnako ako kilogram extrémne pálivých čili paričiek, aj konzumácia kilogramu kuchynskej soli dokáže spôsobiť smrť. Toto som chcel tou reakciou povedať. Ďakujem za reakciu a fajn článok.

6

michal

25.7.2014 12:22

Po zmince o smrtonosnem kapsaicinu jsem prestal cist. Uz jeden blabol znamena, ze jich nejspis bude v clanku vice…

7

Milan

25.7.2014 20:52

Jan Lipšanský: S kapsaicinem se OPRAVDU pletete. Běžným způsobem do sebe smrtelnou dávku nedostanete ani s čistým kapsaicinem. Navíc pokud by jste do sebe měl dostat tolik kapsaicinu, tak jej tělo vyzvrací.
Není možné se za běžných okolností a běžným způsobem zabít kapsaicinem.
Musel byste být silně alergický, nebo byste jej musel dostat nitrožilně. 🙂

8

Jan Lipšanský

25.7.2014 22:29

Vědci vycházejí ze studií z 80. let. Myslím, že tento souhrn je dostačující:
http://www.fiery-foods.com/article-archives/86-capsaicin/1827-overdosing-on-capsaicin
Ono jde dost těžko testovat přímo člověka na smrtelnou dávku kapsaicinu, dobrovolníků asi moc nebude.

9

Jan Lipšanský

25.7.2014 22:59

J Toxicol Sci. 1996 Aug;21(3):195-200.
Acute oral toxicity of capsaicin in mice and rats.
Saito A1, Yamamoto M.
Author information
1Department of Hygiene and Preventive Medicine, Niigata University School of Medicine, Japan.
Abstract
The oral toxicity of capsaicin was investigated in mice and rats. Oral LD50 values were 118.8 mg/kg for male and 97.4 mg/kg for female mice, and 161.2 mg/kg for male and 148.1 mg/kg for female rats. Major toxic symptoms in mice were salivation, erythema of skin, staggering gait, bradypnea and cyanosis. Some animals showed tremor, clonic convulsion, dyspnea and lateral or prone position and then died 4 to 26 min after dosing. Survivors recovered within 6 hr in mice and 24 hr in rats. Toxic symptoms of rats were almost the same as mice, but rats showing higher incidence of cyanosis, clonic or tonic convulsion, dyspnea and lateral position, and the recovery was later than mice. The cause of death by capsaicin may be due to hypotension and respiratory paralysis in both animals, although the pathophysiology of death is not clearly understood. At pathological examination, erosion and ulcer of gastric fundus were seen in dead animals, while no pathological change was seen in surviving ones.

10

Jan Lipšanský

25.7.2014 23:07

Kapsaicin je mimochodem jednou z aktivních látek přidávaných do obranných sprejů. Začátkem loňského roku se v USA hodně probíral případ, kdy rodiče trestali dítě tak, že mu dávali chilli ve formě prášku, a dítě zemřelo. Dva z účastníků chilli soutěže skončilo v nemocnici: http://www.telegraph.co.uk/foodanddrink/foodanddrinknews/8808120/Worlds-hottest-chilli-contest-leaves-two-in-hospital.html. Apod. V článku píšu jasně, že určitým lidem za určitých okolností může přivodit zdravotní problémy, smrt může nastat vedlejšími efekty, třeba neschopností dýchat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani provozovatele blogu.

Přidat komentář

Související články

Jak se na krizi připravovala Kuchařka ze Svatojánu

Jak se na krizi připravovala Kuchařka ze Svatojánu

Krize, o které mluvili jen někteří z ekonomů, politologů nebo přírodovědců, se nakonec dostavila v té nejméně očekávané podobě.

Pandemie koronaviru, a s ní spojené ekonomické propady, sociální izolace, nejistota, deprese a strach měly určitý vliv téměř na každého z nás…

Celý článek 5.7.2020 0