Cesta ke zdraví
a pohodě
App store rating

Cesta ke zdraví
a pohodě

MUDr. Marie Skalská: Je kokosový olej skutečně tak zdravý, jak se říká?

Je dobrý na vlasy, zuby, kosti, srdce, hubnutí, cukrovku  – prostě zázrak! Také jste už o kokosovém tuku četli samou chválu? Že bychom byli konečně zachránění a pravidelným užíváním kokosového tuku se vyhnuli srdečně-cévním chorobám, na které většina Čechů umírá?

Díky kokosovému oleji nám prý ubude viscerální, tedy ten tak škodlivý, nitrobřišní tuk a ještě k tomu budeme mít lesklé vlasy…

Napíši, jak to s tím kokosem tedy opravdu je. K vysvětlení si dovoluji čerpat z článku Doc.Ing. Jana Pánka, CSc. z VŠCHT z Fakulty potravinářské a biochemické technologie, jehož oborem je právě chemie a analýza tuků, a který na mou žádost kokosový olej rozebral až do posledního atomu. Pojďme si nyní velmi zjednodušeně celou problematiku a povyk kolem kokosového oleje vysvětlit.

Čím jsou dány vlastnosti tuků

Biologické vlastnosti tuku jsou dány jeho složením. Mastné kyseliny,  z kterých se tuk skládá,  si představte jako pospojované řetízky atomů uhlíků. Tyto spoje se nazývají chemická vazba. Vlastnosti těchto „řetízků“ jsou dány tím, kolik uhlíků je v řetízku pospojováno a  jak tyto vazby vypadají.

Podle délky rozlišujeme mastné kyseliny:

  • s krátkým a středně dlouhým řetězcem (mají 6-10 atomů uhlíku)
  • s dlouhým řetězcem (mají 12 až 16 atomů uhlíku)
  • s velmi dlouhým řetězcem (mají více než 18 atomů uhlíku)

Chemickou vazbu mezi jednotlivými uhlíky si lze představit, jako kdyby se uhlíky držely za ruku. Pokud se drží za jednu ruku, je vazba jednoduchá, tyto kyseliny se nazývají nasycené. Pokud se drží za dvě ruce, mluvíme o vazbě dvojité a kyseliny se nazývají nenasycené.  Laicky řečeno, čím více rukou, tím pro naše zdraví lépe, mnemotechnicky – zdravější je být lehce nenasycený.

Tuky a ateroskleróza

Pokud mluvíme o tucích jako zdravotním riziku, je to ve spojitosti s podporou vzniku a průběhu aterosklerózy neboli kornatění tepen. Ateroskleróza je dlouhodobý proces, který začíná v našich tepnách již v dětství. Z původně pružné trubky, která toleruje a pružně reaguje na výkyvy krevního tlaku, dané tím jak srdeční pumpa pumpuje krev do našeho cévního systému, se z cévy stává rigidní, tvrdá trubice, do jejíchž stěn se ukládají aterosklerotické pláty.

  • Otázkou času je, kdy se kousek plátu „uloupne“ a nastartuje proces tvorby krevního trombu, což je vlastně špunt, který tepnu ucpe.

Mastné kyseliny mají na průběh aterosklerózy různý efekt

Nasycené mastné kyseliny s krátkým řetězcem se nezabudovávají do krevních tuků a aterosklerózu neovlivňují. Zato nasycené mastné kyseliny s dlouhým řetězcem jsou hodnoceny výrazně aterogenní. Naopak dlouhé nenasycené mastné kyseliny (kam, se řadí kyseliny ω-6 a zejména ω-3)  zvyšují rozpustnost plasmatických LD lipoproteinů, tzv. „líného“ škodlivého cholesterolu a jsou tudíž výrazně protiaterogenní.

Kokosový olej

A z čeho se skládá ten zázračný kokosový tuk?

Kokosový tuk obsahuje obvykle přes 70 % významně aterogenních kyselin (laurové, myristové a palmitové). Na druhé straně, obsah zdraví prospěšných nenasycených kyselin je zcela zanedbatelný. Pro srovnání, mléčný tuk, který je často z cenových důvodů kokosovým tukem nahrazován, obsahuje asi 50 % těchto aterogenních kyselin a proti kokosovému tuku asi o 10 % více relativně pozitivní olejové kyseliny. I při započítání velmi zdraví škodlivých – trans-nenasycených kyselin, vychází složení kyselin mléčného tuku stále příznivěji ve srovnání s kokosovým tukem.

Když porovnáme složení běžně užívaných rostlinných olejů – olivového, řepkového, slunečnicového – je jejich složení taktéž zdraví prospěšnější než kokosový tuk. Pro někoho může být překvapující, že dokonce i vepřové sádlo je svým složením příznivější než kokosový tuk.

Pokud jste dočetli až sem, tak jistě jako já přemýšlíte, na základě čeho výrobci tvrdí , že „nezdravý“ mléčný (živočišný) tuk nahradili „zdravějším“ rostlinným tukem? Také vám toto tvrzení již přijde scestné a nerespektující složení a fyziologické působení kokosového tuku? Stejně tak jde mimo realitu i doporučení používat kokosový tuk (z důvodu jeho přirozeně vysoké oxidační stability) pro smažení. Pro smažení jsou stejně vhodné (a nesrovnatelně levnější) speciální fritovací oleje, což jsou rafinované oleje na bázi vysokoolejového slunečnicového oleje. Kokosový šampon tedy z koupelny nevyhazujte, ale do špajzu bych kokosový tuk já osobně nevolila.

MUDr. Skalská Marie

www.profitinstitut.cz

Kouč aktivního životního stylu, lékařka, lektorka, fitness instruktorka a sportovní labužnice.
Zakladatelka Pro Fit Institutu, přednášející na FTVS UK, členka mezinárodních odborných společností.
S nadšením vám pomůže vyladit stravu a pohyb podle vašich potřeb, možností a chutí. V ambulantní praxi v Centru sportovní medicíny se zabývá sportovní medicínou a nutricí od dětí až po vrcholové sportovce.

25.9.2014 MUDr. Skalská Marie Články, Recepty a výživa

Z archivu

Je radost vidět, že se někomu daří díky mým radám, říká Dalibor Strakoš, výživový poradce ve skupině Kalorických Tabulek

Na blogu Kalorických tabulek zveřejňujeme obvykle rady výživových poradců a proměny úspěšných uživatelů aplikace.

Tentokrát jsme dali prostor členovi naší uzavřené skupiny Hubneme a jíme zdravě s Kalorickými tabulkami, která je – jak plyne z názvu – určena všem, kteří si hlídají jídelníček s www.kaloricketabulky.cz.

Celý článek 10.8.2020

Související články

O kaloriích nevážně: Historické omyly týkající se jídel

Když se v knize z 10. století opře král na hradě o okenní sklo, je vám jasné, že autor ví o historii houbeles. A podobně je tomu s jídly.

Jako byste v takové knize třeba napsali, že si král Karel IV. dal k řízku brambory a dochutil je majonézou. Nechám vás chvilku hádat…

Celý článek 31.5.2025

Bc. Martina Rusňáková Korejčková, DiS., o zajímavém paradoxu: Hubnutí díky navyšování objemu jídla nebo energetického příjmu

O tomto tématu chci napsat už dlouho, protože se se zmíněným jevem setkávám v mojí nutriční poradně velmi často.

Jde o to, že určitá skupina lidí opravdu potřebuje začít jíst více (a samozřejmě často ruku v ruce i kvalitněji), aby začala zdravě hubnout.

Celý článek 28.5.2025

Trenér Tomáš Bartoš: Domácí cvičení – výhody a nevýhody, sestavení tréninkového plánu a vhodné cvičební pomůcky

Cvičení doma se stává stále oblíbenějším způsobem, jak dosáhnout svých fitness cílů.

Ať už chcete zhubnout, nabrat svaly nebo si jednoduše udržet zdraví a cítit se dobře, správný přístup je klíčový.

Celý článek 25.5.2025

Víte, co všechno vám může v životě zlepšit zdravé (z)hubnutí? Možná vás to překvapí

Když se mluví o hubnutí, většina lidí si automaticky představí hezčí postavu a lepší zdravotní stav. A to je samozřejmě pravda.

Jenže tahle změna s sebou přináší mnohem víc – benefity, které si často ani neuvědomujeme, a přitom mají zásadní vliv na náš každodenní život.

Celý článek 22.5.2025

Nutriční specialista radí: Jídelníček pro zdravotníky

Co, kdy a kde jíst v práci řeší každý z nás. Pojďme se tentokrát zaměřit na stravování zdravotnických pracovníků.

Zdravotnictví je samozřejmě velmi široký obor. Možná pracujete na směny, v ambulanci nebo na urgentním příjmu v nemocnici.

Celý článek 19.5.2025

Dostupné všude, kde potřebuješ

Kalorické Tabulky jsou dostupné na webu, telefonu, tabletu i na chytrých hodinkách jako Garmin nebo Apple Watch.

App Store Google Play

Dine4Fit Banner Dine4Fit Banner